Menjejak naga Tasik Chini

Sabtu lepas on the way balik kampung sambut aidil adha..tiba2 papa suggest nak singgah ke Tasik Chini...mmg takde plan nak singgah menyinggah pon..tapi kebetulan time lalu simpang masuk ke Tasik Chini tu waktu tgh hari, so papa ajak jalan2 sekejap..mklumlah, jarang rasenye kitorng bergerak waktu siang ni..selalu balik kampung suke sgt gerak malam2..=p

Nway, ni first timelah mama smpai ke Tasik Chini ni..dpd jalan besar Gambang-Muadzam Shah tu adalah dlm 35km tak silap nak masuk ke dalam..kami ikut sign board jek so terus smpai ke area Lake Chini Resort..kat resort ni selain penginapan, ada gak disediakan perkhidmatan bot utk lake tour n pakej memancing utk yg berminat..kami amik bot tour jek..rm60 se bot..papa lah yg beria nak naik bot bagai..alang2 dah smpai katanye..


Signboard Lake Chini Resort..ada kuda dua ekor menjaga kawasan..hihi


Patung naga..simbol lagenda Tasik Chini..=)

Mula2 just tgk kawasan melalui pelantar kat resort ni..dpd atas pelantar tu nmpak cam biasa2 jek tasik ni..tak nmpak begitu menarik..=p


Mama n anak2

View from the pelantar

Untuk ke kaunter n jeti bot, kena turun ke tingkat bawah resort..ni bergmbar time berjalan atas jeti nk ke dek bot 



So, perjalanan naik bot pon dimulakan..Subhanallah..rupanye luas lagi kawasan tasik ni..sesetengah kawasan tu nmpak saujana n cantik mata memandang..kalau ada yg tak tau, tasik Chini ni tasik semulajadi ye..so ada macam2 spesis pokok2 ada kat cni..mostly jenis terapung atas air lah..paling banyak pokok rasau,..besar2 pokoknye smpai leh jadik macam pulau2 dan sesekali membentuk  'lorong2' atas tasik..so mama pon mix feeling lah time naik bot ni..rasa kagum ada..rasa takut pon ada..kekekeke..mklumlah, seriau gak tgk akar2 pokok yg nmpak samar2 bwh air tasik tuh..terus terbyg2 anacondalah, buaya bagai..papa pon kata naik bot kat tasik ni dah mcm cruising kat sg amazon plak...kikikikiki...


Papa muka happy sbb hajat naik bot tercapai..cehhh..=p

Perjalanan dimulakan..

Budak ni suke jek kalau naik bot..heheehh

KAMI

Mama n Zara

Adik pon ok jek naik bot ni..tapi kdg2 die peluk papa gak sbb takut time bot laju kot

Zara n papa..

Sekejapan jek adik menikmati pengalaman naik bot tup2 tgk dah terlelap dah..dulu time island hopping kat langkawi pon mcm ni..sedap muka kena tiup angin kot..kekekekeke

Antara pemandangan2 cantik yg dpt dilihat sepanjang bot cruising ni..=)




Kat tasik Chini ni mmg banyakkkkkk sgt bunga teratai.nmpak cantik jek tgk bunga2 yg dah kembang ni..sume pinky2 gitu..=)


Muka mama yg dah serebeh berlatarbelakangkan bunga teratai yg cantek....tp on the way ke cni seram gak laluannya..byk pokok2 n akar2 kayu yg macam mama tulis kat atas tulah=p

Ni antara laluan2 yg mama kata 'seram' sket tuh..hehehehe..himpunan pokok2 rasau yg seakan2 membentuk lorong atas tasik


Wlupon cam takut2, tapi pengalaman berharga gak naik bot kat cni.dpt tgk pemandangan baru ye tak..

Lagi pemandangan

Ok..dah smpai ke kawasan resort semula time ni

 Dh smpai jeti dah..bergmbar jap atas dek boat

Pas naik bot..smpat lagi anak2 main kat taman yg ada kat resort nih..zareef dah berjaga semula dah pon time ni..heheehhe




Leh baca ttg Tasik Chini kat cni ya..=)


After rest2 sekejap, smbung perjalanan balik kampung..oklah dpt tgk2 kawasan tasik chini kan..bagi mama, kalau setakat jalan2 mcm ni sekejap bolehlah utk orang2 yg sukakan flora n fauna..tp utk stay kat resort sesaja tu kalau mama tak minat sgt kot..sbb kawasan die mcam jauh gak dari bandar..so kalau nk bermalam, mungkin akan sunyi n bosan sketlah rasenya..=p

8 comments:

Sidratul Muntaha said...

la ni kami giigh jln2 area kuantan and gambang
belum betu2 nk explore lagi
org umah namanya org pahang tpi kami ni rajin dok surf
island hopping kat langkawi tak pnh try tpi inysaa Allah nka cuba dulu yg kat tasik chini ni dulu

Salma Tayo said...

seronok ya pergi situ.bayangkan kat mana naga tu menyorok.

Adlin Mohamad said...

rajin tul jalan sana sini ..best

~MommyAqilMedina~ said...

Bestnyaa..jejak jugak ke Tasik Chini kan..Pengalaman berguna kak..Tapi bile lalu antara pokok2 tu, aida pon seram..menakutkan..takut ade binatang tak di undang..nasib baik takde pape kan..hihihi..Zareef sama macam Aqil..naik bot je confirm Tido!kat langkawi pon sama hari tu..hehe..

mama lieyna said...

Menarik.. indahnye ... tp ye jugak bab seram tu..hehe.. kalau ada anak kecik kategori baby, mmg takut gak dibawa kesini kan...

Mengagumkan!

Syima ~Mama Kyra~ said...

Bestnya naik boat tuh...tp mmg nmpk seram la kan..klu kita pun sama pk pk buaya, anaconda..kekeke..masa naik boat tgk kelip2 kat kuala sgor pun gitu pk buaya..lg seram sbb pegi time mlm2 :D

NzA said...

cantiknya pemandangan kt situ...akak pn slalu lalu jln tu bila nk blk kg ttp xpernah singgah sbb agak jauh jugak nk masuk ke dlm tu....

zety said...

aah la lily..mcm ade seram2 sikit tgk laluan tu.hik3. tp nmpk tenang sgt suasana

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016