Persediaan masuk ke rumah baru - Pt 1

Hmm..ingat dah takde episod pindah randah bile dah pindah rumah sendiri tahun lepas..tp tulahh..kita hanya merancang..Allah yg menentukan..tiba2 dekat2 hujung tahun ni tergerak plak nk berhijrah ke Kuantan kan...maka, kenalah memulakan balik aktiviti packing mempcking, punggah memunggah, basuh membasuh dan sebagainya..huhuhu

Btw, papa dah konfirmkan penginapan baru aka 'home sweet home' kami di Kuantan nanti..opssss..bukan rumah baru k..bukan second hand jugak tp dah berhand2 dah gamaknye..ehehehehe..act papa akhirnye decide nak duduk kuarters kat base TUDM tu jek..senang n lebih terjamin keselamatan katanye sbb pintu masuk pangakalan udara ni mmg dikawal ketat ok ngan encik2 askar..hehehe..nway, papa apply untuk kuartes Mejar..tp malangnye kuarters Mejar sume dah penuh..and akhirnye pegawai bahagian perumahan offer plak kuarters untuk Left Kolonel..rezeki kami dapat dok kuarters pegawai lagi tinggi..sebab umah ada kosong, tu yg die offer

Setakat ni, mama lom berkesempatan lagi tgk rumah tu depan mata..kunci pon papa baru amik minggu lepas..cume dia adalah whatsapp sket2 gmbar umah tuh.nmpak agak besar utk family kecik kami nih..itupon papa kate die amik gmbar mane yg die nmpak ok jek..selainnya part comot2, part buruk2, part conteng2 die tk amik sbb tkt mama reject nanti..huhuhu..


2 storey bungalow. Papa kata ada 2 living hall, 1 kitchen + stor dan 3 bilik

Tak silap papa kata umah ni dekat2 area masjid n padang golf TUDM
 
Living room no 1

Living room no 2
 
Yg ni taktau either master bedroom or bilik tetamu
 
Tangga..tinggi gak so kompem kena pasang pagar tkmau bagi Zareef panjat sesuka hati..huhu

 
 
 
Itu jekla yg ada utk mama tengok2 dulu.lepas ni tk konfirm smpat tgk betul2 ke tak sebelum pindah sana..huhu.papa kate jgn risau nti sume die uruskan..tp mmg banyak gak la benda papa nk buat sebelum pindah masuk..antaranye
 
- minta tolong anak2 buah kat tpt keja utk cuci dan sental  rumah
 
- minta tolong anak2 buah kat tpt kerja cat balik isi rumah (mana yg dah comot2 jekla)
 
- cari langsir baru..umah ni ada 4 sliding door ok!! pengsan nak kena tempah langsir utk sliding..huhuhu..langsir2 lain utk tingkap bilik rasanye leh guna langsir umah lama..harap cukuplah..
 
- cari extra kotak utk kami packing barang dari umah sekarang
 
- tempah trak tentera utk uruskan pindah memindah bulan Nov nnti
 
 
Hmm..doakan urusan kami semua lancar k..n harap sgt2 mama, n anak2 akan serasi kat umah baru ni nanti..insyaAllah..
 
 
 
p/s: Belum pon pindah tapi mama dah mula rindu dgn home sweet home kami di Bandar Puteri ni..tk smpai dua tahun on sempat duduk..huk3x..T__T..serius sedihhhhhh...
 

12 comments:

Nad @ MamaZN said...

abes umah skrg cemane lily?
sewa kan atau biar kosong?

Lynn Hamzah said...

kalau dah touch up comfirm rumah kuantan nie cantik...semoga segala urusan berjalan lancar la yer lily...

mama_umar_maryam said...

1st impression zt: besar & selesa sgt umh baru tu utk lily & family.

2nd : ayoyo,pengsan nk kemas,hehehe,xpe lily,slow2 k..

Zana Md Nordin said...

insya allah
semuanya berjalan lancar nanti
yang penting..bersama2 suami tersayang..

besar gark rumah tu lily..
kira ok ler tu...nanti dah duduk...bersihkan...cat balik..sure cun rumah tu

MyraQhairel said...

lepas dah bersihkan ...akak jgn lupe wat doa selamat masuk umah..yelahh..uma da lama dtinggal kan..tapi sgt besar dan lebar laa..

zailamohamad said...

insya Allah..semoga dipermudahkans egalanya:) bila free ni?? hehehe

Sue Loves Herbalife said...

waaaa dah agak dah pindah sana.. rasanya lily baru je masuk rumah baru kan? tak pe la.. rumah baru nnt sewakan aje.. tp besarnyeee banglo tu... puas la zara n zareef berlari hehehehe..

NzA said...

rumah tu brhmpiran masjid yg brsebelahan pengkalan TUDM ek lily?..akak slalu jugak singgah solat jamak bila OTW blk dr kelate....

Apapun rumah tu mmg besar n selesa..Allah dh atur dgn begitu baik skali..InsyaAllah ada rahmat n hikmah disebaliknya....

mamalieyna said...

wohooo...besarnye... penat nk ngemas nnti..hehe~

aduhai, penat membayangkan proses kemas di sini kemudian kemas di sana.. tp bab merasa duduk rumah 'baru', bestkan.. hehe~

selamat berkemas, jd isteri warga tentera mmg camnila kan.. pindah randah..huu~

Izan Ishak said...

Allah tau apa yg terbaik buat lily sekeluarga kan. Alhamdulillah... akhirnya hal rumah di kuantan dah settle pun.

selamat berpindah dan mengemas ye~ enjoy ur new life there....

Myra Jay said...

Pindah randah memang penat kan, takpe kak, ada hikmah tu semua :)


Rumah kuarters kerajaan memang besaq, sama cam rumah my mum, 2 hal, 2 dapur 6 bilik termasuk stor dan 3 bilik air :)
Sementara ada rezeki nak merasa dok apa lagi kan :D

..::..aRe-Na..::.. said...

pindah umah cukup renyah kan..hehehe,tapi x pe luas tuh keadaan umah tu...sonok jgk per pindah randah neh..leh p merata2 kan,cuma nak kemas2,atur brg tu jelah rumit ckit kan..x pe,smg sumenya bjalan lancar yer..insya-ALLAH..AMIN

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016