Pengorbanan demi sejuta kebahagiaan

Hmmm..tak mudah sbnrnya buat keputusan nak berpindah ke Kuantan..Bila difikir2, memang banyak pengorbanan nk kena buat..both melibatkan papa n mama..antaranya;

- mama yg kena melapaskan jawatan sedia ada..bile pindah ke sana, kena mula semula dari bawah utk cari kerja..renew resume, pergi interview..benda yg selama ni paling malassss mama nk buat..hehe..semoga ada rezeki baru kat Ktn nanti..seram sejuk jugak nk kena cr keja baru kan..=p

- sementara mama takde kerja, papa pon kena berkorban lebih wang ringgit utk tanggung liabiliti2 mama yg ada..top in the list, duit kereta, ptptn, insurans, kad kdt..harap tk lama lah mama menganggur kan..huhuhu

- paling sedih..kami kena berkorban utk tinggalkan 'home sweet home' yg kami kasihi..memangla boleh disewa kan..tp manakan sama dgn duduk sendiri..buruk ke, tak cantik ke, semak ke..tp rumah kita kan..terima seadanya..baru setahun lebih duduk sana dh nak kena tinggal..T__T..sadisnye, sekarang musim org lain berebut2 beli dan duduk umah sndiri..kami plak terhegeh2 dok mencari umah sewa di Ktn nanti..huk3x..

- utk anak2..dah biasa duduk kat umah yg tak berapa besar tu (teres 2 tingkat), pasni kenalah dok umah kecik sket ye sayang2 mama..kemungkinan besar kami akan menyewa di area Bandar Indera Mahkota, Ktn. Papa kat nak cari umah teres or semi-D setingkat..maybe 3 bilik je kot..tk taula muat ke tak nk sumbat segala barang dr umah sekarang ni ke tak..iskkkk...

- Utk kakak Zara, nnti kt Ktn dah takde jusco tau kakak..tkleh main kat Wonderworld tuh, kat playkidsz zone..tkleh kuar makan kat jsco hari2 biasa ngan mama n adik..klu nk kuar jalan2, kenalah tunggu weken sbb dr umah sewa kita ke bandar tk berapa nk dekat..tak macam umah sekarang yg sekangkang kera jek dari Jusco Bkt Tinggi tu..=p


Emmm..apa lagi eh..itu jekla yg boleh recall skang nih..apepon, harap semuaaaaa pengorbanan ini akan berhasil dgn lebih kemanisan dan kebahagiaan utk keluarga kecil kami..umur mama dah 30 tahun..mama sgt berharap dgn pengorbanan yg serba sedikit ni dapat jadikan mama isteri yang lebih baik, dan lebih bertanggungjawab buat papa..semoga papa pon dapat jadi suami dan papa yg lebih sempurna..dgn kami di sisinye..insyaAllah..minta doakan yg baik2 utk masa depan kami ye..seriusly, mama mmg rasa berdebar2 sgt nak mulakan hidup baru di Kuantan nanti..huhu

Apepon, semalm dh selamat antar surat resign..agak sedih di situ mklumlah dah dekat 6 tahun kerja kan..update status kat fb..ramai yg beri kata2 semangat, wish gud luck utk hidup baru kami nanti..thanx ye semua..sesungguhnye kata2 anda itu sekurang2 nya buat hati dan jiwa mama lebih lega..=)





So, next action for mama:

- Buat resume baru
- Search job baru
- Packing barang2 dalam kotak..target pindah awal November
- Servey tadika Zara @ Ktn

Yg lain2 tu smpai Ktn baru pikir k..chaiyok2x mama Lily Azliyana!!!

12 comments:

mama_umar_maryam said...

hanya yg menanggungnye memahamikan..insyaAllah,doa byk2 k..klu rase2 x kuat,btau Dia..bncg dgn puree..Allah dh atur yg terbaik utk lily&family

Nad @ MamaZN said...

Insya-Allah ada berita baik di sebalik pengorbanan lily ni...kite doakan...umah skrg taknak sewakan ke? Kalu nk sewa bape rm ye..? Hehe

maya amir said...

Doa byk2 ye lily..insya Allah niat ikhlas nk ddk bersama2 hsbnd, bersatu sume skali Allah akan mudahkn....byk hikmahnye lily...salah 1 duit kos ulang alik hsbnd jmpe lily dah save, blh lah top up kt mn2 yg kurang..byk lg hikmah/ gnjaran yg kite x nmpk..rezeki ada kt mana2 insya Allah:) blh lah nnti akak blk ktn, gi jumpe lily ...hehe

Dilla Ady said...

sabar ye lily, nk wat camne mmg terpaksa berkorban..

dilla pun tak brape suke gi intibiu2 ni..tpi byk kali gak intibiu tuk SPA..lum rezki nampaknye..

dilla doakan sumenye yg baik2 tuk lily n keluarga bile da kt pahang nnti..

yg paling bez, da duk sekali ngan hubby kan?

naney said...

lily smpai kuantan contact la aku..mana tau leh reunion semula kn..insyaAllah pengorbanan yg baik tu akan dibala baik gk...

Lynn Hamzah said...

Semoga dipermudahkan segala urusan...insyaallah...

NzA said...

Akak doakan agar setiap keputusan Lily akn membawa keberkatan...InsyaAllah.

zailamohamad said...

insya Allah..besar pengorbanan Lily ni, besar juga ganjaran pahala yang Allah bagi..takpe, zaila doakan mga dipermudahkan segala urusan..semoga dapat kerja baru, semoga anak2 dapat sesuaikan diri dengan Kuantan & semoga makin murah rezeki Lily sekeluarga:)

nieda said...

wish u gud luck...baik niat kita insyaallah baiklah yg kita dpt...bkn senang berjauhan dgn suami..ni adalah keputusan yg tepat..

..::..aRe-Na..::.. said...

smg sume urusan dpermudahkan..
agak brt nk mbuat keputusan kan..
tapi demi keluarga yg sentiasa memerlukan kita....jd ini adalah yg terbaekkk..:-)

Izan Ishak said...

izan doakan semuanya yg terbaik buat lily n family. insyaAllah... apapun pengorbanan yg dibuat utk family pasti akan ada kemanisannya kan.

Deq's Qienz said...

sgala keputusan di tgn akak..watlah pilihan terbaikk.sy doakan akak baik² saja ya

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016