Misteri si tulang ikan..

Ape pelik benar tajuk entry mama kali ni kan..takpe2..bace smpai abeh nnti korang paham ape misteri yg memusykilkan kepala otak mama ni..=p
.
Alkisahnya, bulan Nov nanti mama dh plan dh ajak satu family mama beristirehat hujung minggu kat mersing. Mase tu kakak mama kat Sabah tu cuti balik kampung, so teringinla nk kuar jalan2 beramai2 kan. kitorng ni mmg tk pernah lagi dpt peluang bercuti satu family besar. Tp disebabkan mase n cuti yg terhad, maka terpakse pilih tpt2 berdekatan jek..so akhirnye, mersingla jadik pilihan.
.
Lepas berbincang ngan abang sulung mama, die cadang utk cari resort kat kawasan pantai penyabong mersing. pantai penyabong ni lebih cantik klu nak dibandingkan dgn pantai air papan yg ala2 femes tuh.. tp spt biasa, abg mama mintak carikan resort yg sederhana bajetnya , tp dgn syarat nak tepi laut + ade swimming pool. yekla, bwk budak2 ramai kan..lebih sesuai mandi pool berbanding mandi laut..lagipon tkt ujung taun ombak besar ke ape..=p
.
Stlh survey few tpt (sgt susah nk survey resort sec online sbb kat mersing byk chalet kecik yg tkde website kan)..mama terjumpa la satu resort ni..Endau Beach Resort, betul2 kat kawasan pantai penyabong. tgk dalam gambar mmg okla..rate pon sgt berpatutan..Bilik seaview, dalam ade 1 queen + 1 single bed, ade air-cond, freezer n tv lagi tk smpai pon rm150. then resort pon ade swimming pool, so mcm sesuaila dgn ciri2 yg abg mama nak tu kan..so mama n abg sulung mama mcm dh konpem nk booking sana, tinggal lagi tgu persetujuan dr kakak n abg ipar mama..
mak mama plak takde masalah, ikut jerk keputusan kitorang adik beradik..
..
Nway, sementara tgu diorng confirmkan setuju or tak, mama pon survey2 lagi psl endau beach resort ni. nak carila ecperience2 org yg pernah dtg sini. ramai yg kate tpt ni ok, cukup facilities utk sebuah budget resort..tp dalam banyak2 yg mama baca tu, mama tertarik pada 2 petikan ni..
.
Yang ni mama dapat dr sebuah blog..
.
Petikan 1:
.
Kesimpulannya, tercapai la jugak hasrat kami untuk mandi laut di sini. Secara overall, aku telah kasi rating untuk percutian kami kali ini:


Hotel : 6/10 Bilik cukup selesa & sangat bersih, cuma dalam selimut aku ada tulang ikan (??) dan bilik air kurang memuaskan walaupun bersih
Aktiviti: 5/10 Mandi laut, jalan-jalan di jeti & pulau
Makanan: 4/10 Ada tiga warung makan beroperasi pada siang hari dan jual lauk-pauk tengahari tapi tak banyak pilihan. Waktu malam pulak, tempat makan terdekat ialah Mama Bedah yang servis nya agak memberi stress kepada aku.
Harga: 7/10 berpatutan
.

Yang ni pulak satu laagi review yg mama jumpe dr VirtualTour website
.
Petikan 2:
.
My porch (picture on the right) at the Endau Beach Resort had a ghost. One of my friends is sensitive to such things. When she came to knock on the door of my room, she felt something brush her hair and screamed. When we ran outside, we saw nothing until we looked up. Someone had put a fish skeleton on the ceiling of the porch (picture on the left). We did not know what it meant but something was different there. Was the skeleton to keep the ghost away?
.

Nilaa gmbar tulang ikan yg org tu mksudkan. nmpak mcm dilekatkan kat situ kan.. gmbar sblh tu chalet yg die duduk dr pandangan jauh...
soo..ape pendapat korang. mase jumpe 1st review dr pengunjung tu (petikan 1)..mama mcm tak pelik sgt coz mungkin berpendapat tulang ikan tu dtg dari penginap bilik tu yg sebelumnye. mgkin pekerja hotel tk bersihkan bilik betul2 smpai tertinggal tulang ikan dlm selimut kan..tapi bile jume satu lagi review (petikan 2 ) tros buat mama tak sedap hati. 2 kisah tulang ikan di resort yg sama ..dhla dlm 2nd review die kaitkan tulang ikan tu ngan 'ghost' kan. plg sadis, malam tadi punye berpikir pasal ni, tetibe pg tadi dlm kereta dgr pulak radio era, pon stori pasl cerita hantu..huhu..
.
or..adekah kisah tulang ikan ni sbnrnya tk membawa ape2 makna pon. mama ke yg risau terlebih. mama bukan ape, bile dh bace mcm ni, tktla plak resort tu mmg 'keras' ke kan..dhla kitorng nak bwk ramai budak kecik nih..tp mmg pelik sbnrnya..sbb resort yg nmpak menarik, cukup facilities, tp letak rate sgt2 murah..??hmm..musykil2x..
.
So pade kawan2 mama yg bace, apela kirenye korang memberi pendapat pada mama. ok ker nk teruskan booking resort tu..atau carik jerk tpt lain ek..huhu..

14 comments:

~Zetty84~ said...

Usik...pelik tuh...
ada ke kisah tulang ikan lak...
cam lawak pun ada, seram pun ada...
musykil kan, nape tulang ikan tuh duduk merata tmpt...??
erm...better cari tmpt lain la akak...
risau gak kan, kita nk bwk budak2 tecik...
kiranya 2 story berkisarkan tentang tulang tuh jerk...!!!

seram dah nii..ggrrr

lily azliyana @ mama zara said...

huhu..tula. mula2 tk amik kisah. tp bile dh jumpe 2 story berkisarkan benda yg sama mulala pikir bukan2.. tp mcm tk pernah dgr plak kaitan tulang ikan ngan benda2 halus ni..wallahualam..

Putra Mama said...

huh.. betul2 misteri nih.. kalo sy, tkt gak n lbh baik cr resort lain lah sbb takut gak mende2 camni.. lgpun awal2 lg kiter dah rs semcm.. baik elakkan..

The Queen Of My Heart said...

yer...betul2...setuju ngan 2 pendapat nie...better carik resort lain jer...cam pelik jer tulang ikan tu ada di mana2... :)

~mamazahra~ said...

lily, better carik lain lah.nak suggestkn pon, norly seniri x pernah lg bercuti d mersing...
salunya review kt internet ni xleh percaya sgt.
norly pernah terkena masa gi Penang aituh, tunjuk kt website cantik, bile smp sana,lain sungguh.

Riena @ MamaAneesa said...

hush...misteri la chalet nie....lily better cari tempat lain la...riena dengar pun dah meremang bulu roma...lagipun lilly bawa budak kecil..sebelum apa2 better jaga2 dari awal...

ninieZUERYANNIE said...

lily, tanyela kawan2 yg asal dr mersing.. mmmm nooreen ke.. (eh betol ke nooreen dr mersing??)

lily azliyana @ mama zara said...

Huu..misteri kan bendalah tulang ikan tuh. nntila try carik resort lain. hope jumpe yg lagi ok..

ninie- aku pon tk teringat yg nooreen org mersing..=p

nooreen.rahman said...

yupp aku org mersing dah mai dah sini.. hehe tp aku tak penah g situ.. sorry :) aku duk mersing kecil je.. tak penah g mana mana resort tu sume. tp klau kat mersing makan lah sotong goreng tepung. betul betul bawah kelas organ aku masa kecik dlu... nama kedai tu chicken delight. sedapppp. ni betul betul kat bandar mersing.(kecik je pun pekan koboi) :P btw, seram la cerita ni. hehe aku rasa dia buat pendinding kot tulang ikan tu based on the 2nd review tu huuuuu

lily azliyana @ mama zara said...

Nooreen- aku br nk tanye kat ko kat fb..hehe..mersing kecil kat kawasan lain erk. ni resort2 ni sume berlonggok kat jalan nk ke endau kan..aku ingat ko tau mane pantai2 yg cantik kat area sana..hihi..

.:: Suhaidah Tan ::. said...

salam akak lama nya tak berkunjung...
wah nak wat fmily gathrng eh?

Qistina's Mama n Abah said...

Alamak...misteri nusantara nih. Tp kan lily, sha ni suka persoalkan..nape resort yg cantik, ok, rated bagus..harga murah...pelik kan..biasanya mesti ada pape..hmmm...

Tp sha pun tak de kwn kat mersing la..hmm apa kata carik resort lain jek. org2 dewasa sekelian takpe la tapi anak2 sekelian..wah..payah gak tu..

Oh ye..sha pernah gi penyabong tu dulu masa study. tp kitaorg camping kat sana. Pantai dia memang la sangat cantik. Masih belum dibuat pembangunan..(masa tu la) so apa yg kita tgk semuanya masih natural. Memang cantik tp yang peliknya..amat payah nak jumpa org2 situ jalan2 kat pantai..2 malam kat sana..tak nampak penduduk kg pun..hairan..

Kawan sha dulu selalu gi pantai2 kat mersing gak tp dia dok kat seri malaysia mersing..siangnya baru gi pantai. Tak pulak sha tanya kenapa tapi setiap kali mmg mcm tu. Sha tanya anak dia..(dak2 kan tak pandai bohong) best tak dok hotel tu..dia kata best.Sha kata la..nanti kalau pegi lagi belikan along keropok boleh tak? Lily tau dia jwb pe..kat hotel seri malaysia tu org semua makan ayam..mana ada org makan keropok..hahahaha...budak2..

Tapi kalau berani..try la dok resort tu..tgk..betul tak 2 kisah yg lily baca tu..ada berani ka?

nza said...

kak nza 9 thn gak dok mersing dulu. Slalu gk dok chalet kt pntai penyabong...mmg cantik n pntainya landai srta redup cz byk pokok. Ttp xprnh lak ada dgr crit2 ni cuma area pntai mersing agak bahaya pd ujung thn. Kt org sana time tu ada penunggu air....xtau betul ke x????

Dilla Ady said...

lily,

lama tak menyinggah ke sini...thanks ye lily utk doa n your concern..

dilla setuju ngan kak nza, sbb dilla pun duk dekat gak ni ngan mersing cume kalau pegi piknik kitorang tak pernah pulak bermalam...tapi mmg hujung tahun mmg sangat tak sesuai nk pegi berpiknik walau kt mane2 pantai sekali pun..dulu dilla study kat terengganu, tepi laut, mmg ujung tahun kitorang tgk jek laut tu, tak berani mandi...ombak deras, angin kuat..bahaya..

pasal resort tu lak, mmg mencurigakan jek la..better cari lain jek la lily..

baca entri pasal zara tak sihat ye..dulu dilla penah keje kat farmasi, pharmacist ckp antibiotik mmg kena habiskan esp tuk kite dewasa tp utk bb tak perlu habiskan tp dia ade some period of time yg kite kena bagi secara konsisten walaupun bb da nampak sihat..

ni tuk ensure yg kuman tu betul2 da mati..sbb nnti bile satu hari nnti bb diserang sakit yg sama dengan kuman yg same, kuman tu akan imun dengan antibiotik yg slalu kite beri pada bb..bile tak berkesan, dr akan tukar antibiotik baru pulak..kalau kite tak bagi lagi consistenly, kuman tu akan imun lagi dan dr akan kasi lagi antibiotik baru sampai la akhirnya takde lagi antibiotik yg boleh bunuh kuman tu..sbb tu sangat penting bagi antibiotik pada bb dan tuk orang dewasa habiskan antibiotik ni..

pasni lily kena hati kering sket la bagi zara mkn ubat, mmg kesian tp kalau anak da sakit lagi la kite kesian kan..

dilla ni da macam dr la pulak..hikhik...sori, komen yg panjang lily! (lepas geram...windu..hikhik)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016