Zara tak sihat lagi..

Pagi tadi mama terpaksa half day (unpaid lagi sbb cuti dh nak habis) sbb risaukan keadaan Zara. Malam tadi dah perasan Zara batuk agak teruk, tp mama just sapu2 kan dada die jerk. Bangun pagi tadi, tgk nafas die dah berbunyi dah..badan pon macam suam2. So mama amik keputusan bwk die ke klinik. Sebelum ni mmg dh few times Zara kena nebulizer sbb sesak nafas. Hmm..risau gak mama kalau2 Zara ni kena athma sbb mama mmg ade athma sejak dari kecik smpaila mase pregnantkan Zara dulu. .Nway, skali lagi, dr suruh Zara amik neb, but still dr tak sahkan lagi yg Zara ni athma sebab die kecik lagi kan..Dhla mama sensorang tadi. Nurse smpai kena bedung badan Zara sbb die menjerit2 n meronta2 takut amik gas tu..huhu..haru betul..


Nway, kali ni dr siap pesan kat mama sekali lg suruh pastikan mama habiskan antibiotik Zara. Act 2 minggu lepas kan Zara demam + batuk sket2. mase tu ade antibiotik, tp mama ni mmg selalu lalai. Bile tgk Zara dh baik demam, mama pon stop kn antibiotik tu. Konon kesian tgk Zara yg tak suka makan ubat. Rupe2 nya, mama makin memburukkan keadaan plak. Sooo sori sayang..kali ni mama janji mama akan make sure Zara makn sume ubat. Antibiotik kena bagi habis ok..Wlupon Zara tk suka, mama akan paksa jugak Zara telan..heheheh (alamak, ni dh nada zalim plak bunyinye..=p )


Nway, tadi mama tawakal jerk antar Zara ke nursery half day. After amik neb n makan ubat nmpak Zara mcm dh ok sikit. So mama hantar jugakla. Kesian die dah gembira2 duduk kat rumah tetibe kena hantar ke nursery..ape nk buat, ade kerja yg mama kena setelkan by today..InsyaAllah, after Zara dh sihat mama ingat nk bagi imunisasi influenza tu..semoga kurang sikit faktor2 luaran yg boleh sebabkan batuk n selsema kat Zara kan. mklumla, skang dh antar Zara ke nursery, so risiko kena batuk n selsema tu mungkin lebih kerap dr dulu..

Klaa..mama nak sambung setelkan kerja2 tertunggak dulu. Harap sume dapat doakan kesihatan Zara yerk..n doakan jugak mama kuat utk take cara Zara sorang2. For info, ari Ahad minggu ni papa akan berlepas ke Labuan Sabah berkursus selama seminggu. Mungkin weekend ni pon tk smpat balik ke shah alam pon sbb sibuk buat persiapan ke sana..Takpela kalau papa tak dpt balik..kalau Zara dh sihat, mama janji mama bwk Zara shopping n jalan2 mgu ni k..=D

18 comments:

Riena @ MamaAneesa said...

Alahai kesian zara...demam balik yer....aunty doakan zara cepat sembuh tau....rajin2 makan ubat...nanti boleh main ngan kawan2kat Nursery.

~Zetty84~ said...
This comment has been removed by the author.
~Zetty84~ said...
This comment has been removed by the author.
~Zetty84~ said...

Kesian zara..
demam coz nk bley cakap kot..
take care ya zara..!!!
mamam ubt taw cayunk..
aunty doakan zara cepat2 sembuh erk..

wink2... ;p

The Queen Of My Heart said...

laaa...cian nyer zara demam lagik...
Aunty doakan Zara cepat sembuh yer syg...jgn takut mkn ubat tau!!!

mizzyN said...

moga2 zara cpat semboh.

nza said...

moga zara cpt smbuh. Betul tu lily, antibiotik mmg kena abiskn setiap kali doc beri w.pn demam dh ok. nnti kalu xabis kalu kena 2nd demam lagi sush nk ok.

Qistina's Mama n Abah said...

wahai dak cumei..cepat sembuh ye..

Lily..I know you can do it!

~mama danish~ said...

cian nyer zara!!! demam nak besar nih..kan zahra kan???

get well soon yer zara!!!

shila ariff said...

alahai...ciannya kat zara..asyik demam je ye..hah mama zara..kena rajin skit habiskan antibiotik tu..penting sgt2 tu tau..kalo habiskan sebotol yg doktor bg tu..untuk mengelakkan bacteria-antibiotic resistance...

shila ariff said...

pembetulan: kena habiskan sebotol yg doktor bagi tu....heeee...wrong spelling...kui kui kui...

ninieZUERYANNIE said...

siannye.. zara pon kena lelah gak? mmm rso kan lily? anak wana pon same.. mmmm...

lily azliyana @ mama zara said...

Thanks sume doakan Zara cpt sihat. Mama promise akan make sure Zara habiskan ubat2 die. Kena bersikap kejam ni..hehehe mklumla anak dara tu takut makan ubat..=p

Nini- anak wana pon slalu lelah yerk. budak2 kecik mmg selalu kena la. lagi2 diorng tk reti buang kahak. tu yg sngkut kat tekak n susah nafas..

mama_umar said...

insyaAllah lily blh handle demam zara ni nnt,demam nk g next level ni kot..heheh,get well soon dear!

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily...

siannya zara..mg zara cmpt smbh ner. bdk2 mmg camni kan lily..jap tgk sihat..satgi tup tup.. danish so far flu blk..mak aiii pening...

@>--ummi zahra--<@ said...

salam lily..sabar yer..lily mesti kuat..InsyaAllah zara akan sembuh..

mamazana said...

semoga zara cepat sembuh!!! mama kena make sure habiskan antibiotik tu tau... anak2 mama pun penakut makan ubat jgk.... hihihi...

~mamazahra~ said...

baru terperasan n3 neh, sejak akhir2 neh, update blog follower tuh salu ada problem.

pape pun, sian nya kt zara.
seksa kan kena nebulizer tuh.
zahra pernah kena sekali mase dia 6mos, alhamdulillah dah tak kena lagi.
baby kena asthma ni kesian, norly yg besar gajah ni pon kalo kena nebulizer tak sukeee...nak buat cane,penyakit keturunan.1 family ada asthma, takut gak zahra pon ada...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016