~@@Zara 18mth old@@~

Alhamdulillah..hari ni 11 Okt 2009 genapla usia Zara 18 bulan. Lagi 6 bulan jerk Zara akan menginjak usia 2 tahun. Cepat sungguh masa berlalu kan. Rase takut n seram sejum bersalinkan Zara tu pon lom ilang dr ingatan mama lagi..=p

Just utk share tarikh special ni, mama compilekan few gmbar Zara dr umur 12 bulan hingga yg terkini .Byk yg mama dh publish kat blog ni sbnrnya, tp saje jek mama letak sekali. Name pon blog Zara kan, harus byk gmbar die..hehe..



ZARA 12mth



ZARA 13mth

ZARA 14mth

ZARA 15mth



ZARA 16mth




ZARA 17mth




and this one..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
2 days b4 ZARA become 18mth! (eh..sori, gmbar ni tercekci plak..haha)


Banyak tk Zara beubah dr segi physically..? Hmm..rmbut dh makin pjg wlupon tetap nipis..hehe. Badan pon dh semakin tinggi. Byk baju gaun sume dh senteng2 buat mama rase nak jual jek kat mudah.com..=p. Gigi now dh makin byk wlupon lom penuh. Gigi atas 4 batang, bawah 4 batang n geraham pon dh 4 biji keluar. Berat..lame tk timbang. Tp dh cecah 11kg la..=)


Nway,lama dh mama tk update milestone Zara. Yerkla, sejak dh pndai jalan mcm tk tercatit plak milestone die satu2. just sec umum, perkembangan Zara agak memberangsakan mcm budak2 lain jugak..antaranye..

~ Semakin aktif n lasak. Akt panjat memanjat mmg berlangsung sec giat di rumah. Tp mama still seriau bab pjt kerusi makan sbb tinggi sgt..=). Selain tu suka pjt sofa n grill rumah

~ Boleh diharap n disuruh buat kerja sbbnya byk words yg Zara dh paham. Nk amik brg2 skang pon tinggal arah2 jerk (hampeh nye mama). Nk suruh bukak baju pi toilet lagila die suka. Nak soh tutup pintu..cepat jerk die bergerak..hihi
~ Makin cengeng n mengada2. tk taula apsal die sgt manja ngan mama. Kalau mama takde, ok jerk die duduk ngan org. tp bile nmpak mama jerk, mulala wat perangai mintak dukungla, guling2 badan kat lantaila..haih..saje nak buli mama ni..
~ Permainan kegemaran wktu ni ialah main masak2. suka sgt keluarkan mngkuk2 + bekas plastik mama. Dikacau2 ngan sudu. Nmpak teko, buat2 aksi tuang air dlm cawan dsb..ni ikut nenek yg suka masak, bukan ikut mama..hehe
~ Lebih suka buku berbanding toys or anak patung. Klu tgh giler2 menangis kat tpt org, tk pyhla pujuk ngan toys. Bg die buku jerk. Klu bg sekali ngan pen/pensil lagi die suka..leh conteng2 sekali..hehe..
~ Zara suka cium mama sorang jerk. Bile ngan org lain, berbuih2 mintak sayang tp die tk layan. Papa frust jerk ngan anak dara die tuh..=p
~ Bab bercakap..mama admit Zara agak lambat sket. Tak banyak word yg die dapat sebut. Still bercakap ngan bahasa jerman die tuh. Setakat sebut perkataan yg mudah n 2 sukukata mcm mama, papa, dai-dai (pandai), nak, nanak, ceh (cat),cepa (cepat) ..yg lain2 tu ntah ape2 die sebut + angguk2 n geleng2 kepala yg die suka buat..=p. prnah tnye pendapat dr my frens yg kerja as doc. Diorng suruh mama bagi Zara mase hingga 2 ½ tahun. Klu still lmbat bercakap, Zara kena further check up by dr..hope anak mama belajar cakap cpt yerk sayang..
~ suka tlg minyakkan n urut2 kepala papa n mama..gud girl kan..haha
~ mula pndai nak posing. spt gegirl yg lain, aksi2 lentuk akan ade. tp ni pon based pd mood la. klu time tkd mood tu susah gakla nk amik gmbar die..=p
~ dh semakin ganazz.klu tk puas hati or marah die akan cakar muka kite..huu..ikut mane tu Zara..selain cakar, dh pndai jugak cubit org. papa slalu jadi mangsa cubit die..=p

yg lain2..tak ingat dah.haha..skang tahap ingatan makin kronik..=p. cume basically yg mama perasan dr baby hingga skang, Zara lebih toward physical aktiviti. Dulu dr merangak, berdiri n berjalan mmg agak cpt. Tp bile part belajar cakap lambat sket plak. Hee..tkpela, mama sabar menunggu. InsyaAllah satu hari nnti anak mama akan bijak bercakap like the others kan.. apepon, doa mama spy Zara tros membesar jadi anak yg baik n bijak..

Owh..lagi 6 bulan juga, nmpaknye mama kena tunaikan janji mama pada papa. Sbnrnya, dh few times papa suarakan hasrat nk timang anak lagi. Tp mama yg belum terbuka hati sbbnye mama lom puas manjakan Zara + mama tk ready nak jaga dua anak kecik sorang2 tanpa papa. So mama janji ngan papa after Zara cecah 2 yrs jek kitorng akan stop ‘our precaution’ n mula pikirkan utk dptkan Zara adik. Harapnye by that time, mama dh pon bersedia utk dpt baby baru + dipermudahkn tuhan utk mengandung lagi..amin..=)


P/s: Over pjg ek entry nih..hehe..nway, Zara menyambut umur 18 bulannya degn demam panas yg dh berlarutan 1.5 hari. sbb tu tkde gmbar latest Zara dh masuk 18mth. mood tk elok nk bergambar. esok nak bwk pi klinik amik ubat lainla. ni konpem imunisasi 18bulan kena postponed ni..huu..harap Zara cpt smbuh..

15 comments:

The Queen Of My Heart said...

epi 18mth old!!!Tak terasa kan...pejam celik2 pejam celik dh besr dh zara...cam Qis gak lily pon x terasa dh 9mnth...cam smlm jer baru melahirkannya...

p/s:Moga Zara menjadi anak yg baik n membesar ngan sihat...

~mama danish~ said...

jap jer dah besar kan... abg danish pun dah nak 2 thn!!

hepi 18th mth bday zara!!

~mamazahra~ said...

hepi 18mos old zara cayang.
auntie doakan zara jd anak yg baik n bijak.

lily,zahra pon agak lmbt bercakap, nak genap 2 thn,tggl bape hari jek lg, tp zahra masih lom byk bckp lg.
mula tu, risau gak sbb kwn sebaya dah makin petah.tp, setiap budak perkembangan lain2,so sbg mama kite hanya perlu berdoa dan bersabar.

owh, da plan nk baby lg eyh???hope kesampaian lah hajat hubby awk tuh :)

YatieJay said...

Kalau masih demam, confirm kena postponed imunisasi tu, sebab masa naufal kena hari selasa lepas esoknya terus demam. Nurse kata, jab yg 18 month ni dia mesti akan demam sebab itu tindak balas badan terhadap ubat tu...

Harap2 Zara cepat sembuh...

Tentang lambat cakap tu, jgn risau sangat. Kawan akak, anak dia nak masuk 3 tahun hujung tahun ni masih tak pandai cakap jugak. Harus diingatkan di sini, atuk budak tu seorang doktor ye....heheheee..Nampak relaks je..Baru2 ni baru dengar cerita dia bawk gi specialist utk check pendengaran dia...

Relaks ye!

p/s : Naufal pun dah pandai mengauk hempas barang la sekarang. memang stage dia kot, kan?

Qistina's Mama n Abah said...

Dah besar dah anak dara sorang ni kan.. hmmm.. dah nak tunai janji ye..aiyoh..masih terasa keseramannya la lily..lom sanggup lagi rasanya!

nadnye said...

Dah 18 bulan, sekejap jea dia membesar.. masa kecik nie la dia nak manja, nak buat perangai dengan keletah nya nanti dah besar kita plak yang rindu ngan keletahnya..

apa-apa pun, semoga Zara jadi anak baik dan solehah

~*Zetty84*~ said...

jap jer kan zara dah beso...
so, akak...bila nk tmbh bb lagik..?
zara dah leh jaga adik dah tu...
nanti leh suapkan susu kat adik...
hihi...epi 18mnth old cayunk...!!! ;p

azzul said...

kejap je ank kita membesar kan..n makin lasak..penat dibuatnya kan..anyway hepi 18mths..psl bckp tu jgn risau sgt coz zahra respond dgn apa yg mama dia ckp kan that means dia faham apa yg kita ckp cuma dia blum pndi nk ikut kita ckp..insyallah..bila nk bg adik kt zahra ni hehehe

@>--ummi zahra--<@ said...

hepi 18th month besday zara..kejap jer..seronok kan bile anak berkembang dengan baik..
zahra kite plak kalo nak compare dgn perkembangan zara awak dr segi merangkak ke, meniarap ke dll.., zara awak lagi cepat tau dari zahra kite..hihihi..pandai lah tu dier cakap nanti..

mama auni firdina said...

hepi 18mnth zara..aunty lak leh terlupe auni pon smlm da 18mnth..tlupe sbb byk g open house...hehehhe..

tu la..lg 6bln anak2 kite nk masuk umo 2thn..cpt tol mase skg ni..padahal still dok teringat sakit nk bersalin dlu..huhuuh

zara x sehat yer..hope cpt smbuh..auni this thursday,kene 'cocok' ler..sure meraungggggg..=p

mama_umar said...

heppy 18 months old zara..psl ckp2 bahase german tu,rasenye lily no need to worry sgt,klu umo dah 4-5 thn ckp german mmg patot riso,,zara blm 2 thn pon lg..same je mcm abg umar tu..ckp asal phm je,heheh

nza said...

suke la tgk pic zara ni..mmg pandai posing n lily lak pndai edit pic tu sume....

Xpelh lily, zara tu baru 18 bln. Ank2 kak nza pn sume lmbt ckp. Ada smpai 2th lbh ttp skali dpt ckp non stop n xpelat lak tu..don't worry..

lily azliyana @ mama zara said...

Thanx all for the wish. InsyaAllah tahun depan plan nk bagi Zara adik..hehehehe..

ninieZUERYANNIE said...

yeya.. nak tambah lagi sorang ye lily.. best of luck.. mesti zara suke..

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily...

epi 18months utk baby cute zara..date ni istimewa kan sbb semua angka menurun, sgt cntk no nya.

gmbr zara yg tercekci tu cun lah, mengancam...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016