Amik hati Zara @ Pizza Hut..

Spt yg sume org tau, mama dah mula hantar Zara ke nursery baru sejak hari selasa lepas. 1st day antar mmg menangis melalak2 la, but mase mama amik ptg tu kakak nursey kata Zara ok jerk kat sana. Wlupon mcm lom pndai berkawan ngan budak2 lain, tp tkdela die nangis berguling2kan..Nway, malam tu kalau nak tau Zara mengamuk sakan kat rumah tau. Serious punye mengamuk. Tkde satu saat pon die diam n senyum pada mama smpai mama jadi sedih. Die menjerit, taknak baring atas katil, guling2 atas lantai..smpai tak tau nk pujuk mcm mane. Bile penat die tertido.. tp bile terjaga, die mengamuk2 balik. Kali ketiga Zara mengamuk, barula die nak minum susu + tido smpai pagi.

So semalam, hari kedua Zara..mama decide nak bawak Zara keluar jalan2 b4 balik rumah. Act mama rase Zara just nk tunjuk protes kat mama yg die tk suka dihantar ke tpt baru tu (thanx to somebody yg penah bg komen psl kemungkinan Zara mengamuk sbb tunjuk perasaan kat blog ni b4 this..mama tk ingat siapa, sori yek). Sebenarnya mase minggu lepas antar kat rumah bbysitter baru pon mcm ni jugak. Hari pertama n kedua mengamuk gile kat rumah…Hari seterusnya nmpak ok sbb mama bwk die main kat playground n main ball depan rumah..

Maka, after amik Zara dr nursery ptg semalam, mama pon bwk die gi makan kat pizza hut. Act ingat nk bwk main, tp semalam hujan so playground sume basahla kan. klu nk tau, kat kawasan rumah mama ni mmg byk betolla restoren fastfood. Pizza ada, kfc ade, mcd ade..manela mama tk gemuks kan..semalam mama pilih pizza sbb tau zara suka makan mushroom sup + mama plak leh order sphageti ..

Seronok melayan Zara makan. Mmg berbeza sgt perwatakan zara harini..ceria, aktif..berselera. mcm nila yg mama nak..=)

Zara pilih menu..=p
Photobucket

Tak leh duduk diam. Siap panjat atas meja
Photobucket

Spt biasa, mushroom sup utk Zara
Photobucket


Pndai nak makan sndiri
Photobucket

Sphageti pon Zara melantak jugak. Tp ganazz sbb guna tangan jerk. Biarla asal Zara bahagia..=p
Photobucket

Zara yg kepenatan + kekenyangan..
Photobucket



After makan, bwk die singgah kedai plak beli brg then tros balik rumah. Smpai rumah minah tu dh tertidur kepenatan. Kol 9.30pm, zara terjaga semula but tak meragam mcm hari sebelumnya. Cume nanes nak susu jerk. Pastu mama tros layan Zara main smpaila kol 12 br die tidur balik. Hilang rindu mama dgn senyum n tawa die..=)

Kesimpulannya, objektif mama semalam tercapai. Dpt amik hati zara n reducekan tension die (klu btolla anggapan mama tu). Rase dlm minggu ni mmg kena amik hati die sbb die pon tgh nak biasekan diri ngan tpt baru kan. Any idea tak utk aktiviti mama n Zara ptg ni pulak..?? =p


P/s: Teruk ke mama ni bg Zara makan fastfood. Hmm..sekali skala tkpela kot kan..tk boleh masak kat rumah sbb risaukan tkde orng nak handle Zara..papa kan jauh..klu time mood die baik takpela, ni tgh mood tension. nxt time mama bwk Zara mkn kat restoren biase jerkla..hee..

15 comments:

~Zetty84~ said...

Bagus zara nih..
mkn seniri x tumpah pun..
kalu syaza, dah bersepah lama dah..
rasa cam terharu lak bila akak kata nk amik ati zara...
maybe tul anggapan akak tu kan..
sian dia...nk berdikari tuk biasakan diri di tmpat baru...

ptg ni nk g mana erk..???
zati pun x taw nk bg opinion apa...
kalu zati, bw g playground n bli bungkus jerk...hikhik.. ;p

mama auni firdina said...

ooo zara kene upah dlu ekk baru mood ok..hmm,ye kot kene wat cmni..n slh 1 pon sbb memberontak..xpe la,as long zara ok wat camni,xpe la..kene layan die pe yg die nk..(selagi mama zara mampu le)..

chomel la zara ngn rmbt die..baru cut hair dpn tu ker?da pnjg da rmbt die..cute sgt!..

pndai da zara mkn sendri..auni mkn sendri tp byk tumpah ke bwh..sua sudu kt mulut pon x bape reti sgt tp ade la improvement ckit=p

anyway,moga2 zara ok da pasni..x mau mengamuk2 lg ok..

lily azliyana @ mama zara said...

Zati- ala..dh name budak kecit. konpem ade tumpah2 jugakla sket. tu yg alaskan pinggan n letak tisu kat leher tu. tp ok la jugak, byk masuk mulut n leh kenyang wlu makan sndiri..hehe..nway, akak pon terpk benda yg sama jugak. ingt nk tapau makan n air siap2 pastu bwk die main kat taman. insyaAllah klu ari tak ujan ptg nih..=)

mamaAuni- hee..lame dh potong rmbut depan tu, since raya lagi. tp slalu minyakkan rmbut die + sikat ke tepi. tu yg mamaAuni tk perasan kot..=p

The Queen Of My Heart said...

wah...leh tahan zara mengamuk yer!!!
Mesti mama dier pon pening gak mcmana nk pujuk kan...nk kena umpan gak nih baru mood ok...

pandai nyer zara mamam sup tue...errrmmm...yummy!!!terliur aunty..dh lama x p pizza hut nie...

sedap jer zara tidon...mimpi indah errkk???

ct RUBI said...

nak bawa mu'az p pizza hut juga lah. btw lily, rmbut zara cantik lah. lurus btul. tak payah buat rebonding. hehe

shila ariff said...

alahai....kena pujuk2 dulu anak dara sorg ni..biasa le tu, bila dah masuk tpt baru, dah tentu le kena amnik masa yg lama utk sesuaikan diri...plak baru umur 1 thn lebih, mesti dia akan rasa takut2 bila jumpa org baru (kwn2 baru)..kita yg besar ni pun, bila masuk tpt keje baru pun kadang2 rasa bimbang n risau gak..mana la tau kalo tak diterima ke?? heeee....bykkan bersabar ye lily....

lily azliyana @ mama zara said...

mummyQis- huii..mmg teruk. klu lily tgk pon msti terkejut. mmg sy smpai mati akal nk buat cmner. lagi dipujuk lagi mengamuk..last2 biarkan die lepas perasaan sndiri. just monitor dr jauh sbb tkt kepala die terhantuk benda2 keras dlm umah..=(

ctRubi- hee..lame tk 'jumpe' cik rubi dlm blog..=p. rmbut Zara mmg lurus. ikut mama die..(tetibe perasan rmbut cntik..hahahaha)

lily azliyana @ mama zara said...

Shila- betul tu. ms antar die aritu pon terpk klu benda yg sama jd kat kite (kena tkr dept, tpt keja or etc) mesti kite pon akan rase tension. ni lagila budak kecik kan. tetibe kena hantar kat tpt asing yg penuh org2 baru..mestila die rase tertekan. ape yg boleh dibuat, just doa die dpt cpt2 biasakan diri..

Qistina's Mama n Abah said...

Sha pun ada teringat komen yg lily ckp tu..tp mungkin jugak ada betulnya..dia nakkan perhatian. Ye la kat nursery tu sape nak bg perhatian kat dia sowang kan..

At least nampak la dia ok..seronok makan dan manjat2.. biasa la budak2..

adda said...

haa kan dah cakap.. tak pe ar.. nanti lama2 ok la zara tuh.. dulu2 masa syafi mengamuk amik masa gak baru ok betul2.. cume awal2 ni kena selalu bwk dia jenjalan n keluarkan energy dia tuh (ni pn dpt advise dari member blogger gak dulu)

lily azliyana @ mama zara said...

mamaTina- betul ckp sha tu. mesti zara rase kurang perhatian kat nursey kan..sian die..=(

adda- owh..addala orgnye yg sebut psl kemungkinan zara nk lepaskan tekanan n mintak perhatian tu yerk. thanx sooo much for the advise. harap2 dgn cara ni berjaya la memujuk hati die tu nanti..buat ms ni mmg kena korban tenaga sketla melayan die main sume tu kan..=)

YatieJay said...

Adoiii..aunty Yatie lak yg rasa lega bila Zara ok balik...tapi mahal la rasuah Zara! Kalau hanya kat kedai tomyam aje ok la....Heheheee.....

~mamazahra~ said...

lily:sekali-sekala bwk anak keluar tuk amik ati xpe, lgpun mama die leh tumpang sekaki.hikhik

da pjg lah rambut zara, nmpk cantik jek :)

mama_umar said...

well done mama zara!heheh,atleast tenang sket ati kite ni tgk die heppy kan?

nza said...

kesiankn budk kecik mcm zara. Nk luah xpndai so dgn cara tu jelh dia dpt lepaskn prasaan geramnya tu. Apa nk buat. Ginilh mslah ibu2 bekerja. Sume 2 kak nza dh rasa dulu. Mmg sedih.

Baguslh lily, sbgi ibu 2 jelh crnya nk tunjukkn kita take care kt dia.....
kesian zara aunty nih...sabar ye syg.

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016