Hati yg gusar dan risau..

Huu..utk kawan2 yg ber'facebook' dgn mama mungkin dh tau kenapa mama dok gusar n risau2 nih..tp utk kwn2 blog mungkin mostly lom tau yg mama menghadapi masalah dgn bbysitter lagi. Bukanla bbysitter baru Zara buat hal. tp malang menimpa, bbysitter tu tlh mengalami kemalangan menyebabkan kaki die patah. so buat masa ni kaki die mmg tgh bersimen so tak boleh nk jaga budak. die bgtau doktor bagi tempoh masa 2 minggu utk kaki die baik, tp mama sndiri tk yakin 2 minggu tu die boleh recover. mungkin akan amik masa lebih sikit kan..

Berita tak best ni mama baru dpt ahad semalam. so mmg otak jadi blurr sgt mase tu. tak tau nk buat mcm mane. nak antar Zara balik ke kg, dh tak smpat sbb papa mase tu takde + mama mmg tkleh balik berdua jerk ngan Zara. nk mintak tolong nenek ma dtg jaga, kesian plak sbb die br jerk balik ke kg seminggu yg lepas. nenek n atuk sblh papa plak mmg takleh nk dtg sbb diorng menjaga moyang yg sakit kat rumah. kalau ikut hati, mama rase nk jek cuti unpaid 2 minggu nak jaga Zara kat rumah..tp bile pk pjg, susah plak unpaid kan..'tanggungan' dahla banyak nak kena setel..

So akhirnya, mama amik keputusan survey nurseri kat kawasan yg berdekatan. Pagi tadi mama EL + papa pon balik s alam utk cr nurseri buat Zara. dari 4 tpt yg kami pegi, adelah satu yg still available amik budak. Act, mama mcm kurang selesa nk antar Zara kat situ sbb mmg ramai budak diornag jaga. Bile mama masuk tgk pon, nmpak pack jerk tpt tu ngan budak2. tp nak buat mcm mane kan. untuk sementara waktu ni, itu jerkla jalan terbaik yg mama dapat pikirkan..

Cuma ape yg mama risau skang ni, keadaan Zara bile mama antar kat sana nanti. Dahla mama pisahkan die dr anak2 bbysitter lama. antar plak ke rumah bbysitter yg baru. Then lepas seminggu, tukar lagi tpt die ke nurseri plk. mama risau Zara akan mengalami tekanan/gangguan emosi nanti.. Zara tu dhla sgt susah nak adapt ngan suasana baru..=(

So, ape yg boleh mama buat just tawakal n doa yg everything will be ok. Hope Zara suka ade kawan2 yg ramai..n harap jugak penjaga2 kat sana dpt menjaga n melayan Zara sebaiknye. mklumla, ni 1st time hantar Zara ke nurseri, so kegusaran tu konpemla akan timbul. Esok mama terpaksa EL lagi stgh hari sbb nak uruskan pendaftaran Zara + antar barang sume. Maafkan mama yer Zara sbb terpaksa antar Zara ke tpt baru lagi..


p/s: rase diri bernasib malang plak. ade jerk yg tak kena ngan bbysitter Zara. mmg mama tersalah pilih at 1st place ker..huhu..

17 comments:

~*Zetty84*~ said...

alahai...dugaan bertimpa2 sungguh..
sabar erk akak...
nk wat camne erk...?
kena antar la jugak zara g nursery kan..?
hopefully, nursery tuh jaga zara dgn baik...
isau gak kan, dgn ramai budak nih...
insyaallah, zara akn lebih b'dikari pasni...
take care erk zara cayunk...!!! ;p

watie said...

bersabar menghadapi dugaan...

cik mya pun dok nursery sedari umur 3 bulan +++... sampai ari nie.. budak2 pun ramai.. tapi cik mya suke harap zara pun suke nanti :)

YatieJay said...

Kesiannya....akak yang baca nasib Lily ni pun dah rasa pening!

Tapi cuba Lily look at the positive side. Zara akan ramai kawan dan akan belajar "bersosial". Umur baya2 anak kita dah mula nak berkawan tau! Zara mesti seronok...

Separation anxiety awal2 tu perkara normal....jangan pulak maknya yg lebih sedih dari anak sudah la...hehee...

Akak ni dah berangan, next year nak mula hantar naufal ke nursery...tapi nampak mcm bapaknya tak approve la.....

nza said...

Aduhai..kesiannya zara. Hope zara dpt suaikan diri dgn suasana baru...

Naddiea said...

lily,takpe la nak buat cemanakan..tapi harap2 zara x la meragam bila duduk kat tempat baru.insyaallah zara will be okay...

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily...

sabar ner lily..dugaan mcm2 kan. saya hrp awak dpt settle prob ni..mmg btl klu nk UPL..kita ngan ada mcm2 tggnn lg cam ssh plak klu bt camtu. walau camner pun,hope babysitter zara tu cpt smbh & dpt jaga zara secpt mgkn kan...

Mrs. Adz said...

ala sedih la baca ni..mesti tak sedap hati nak tinggalkan zarakan..tak pela,cuba dulu..tapi kena banyak bersabar la..harap nursery tu dapat jaga zara dengan baik la..

Putra Mama said...

tawakal jer la lily, harap zara dapat biaser kan diri kat nursery tu.. zara kan bdk ceria.. mst cpt dpt kawan..

Qistina's Mama n Abah said...

Eh..jangan la macam tu lily. Bukan malang menimpa, cuma ujian dari-Nya. Mungkin tuhan nak beritahu lily n husband yg bbsitter baru tu tak sesuai utk zara..sape tau kan!

Risau memang lah kompem sangat..sha tak pernah bg org jaga Tina @ anta ke nurseri..tapi dok tinggal ngan mak pun risau dah!

ninieZUERYANNIE said...

alahai siannye zara.. xpe, nnt zara akan dapat membiasakan diri ngna tempat baru... entah2 die lagi suke sbb dpt lebih ramai kawan kan?

@>--ummi zahra--<@ said...

sabar yer lily..ade hikmah agak nyer..
maybe zara blh serasi ddk kat nursery sebab ramai kawan..
dan mane tahu jugak, blh improve zara punye percakapan kan..
mudah-mudahan..

shila ariff said...

bykkan bersabar lily....dugaan utk kita seorg ibu yg bekerja dan duk jauh2 ngn suami....

mizzyN said...

good luck lily.

The Queen Of My Heart said...

salam mama Zara...

kesian baca citer mamaZara nie...mcm2 dugaan dtg....haraplah tmpt baru zara nie...ok..n diorng pon dpt jaga zara ngan baik...

nadnye said...

mmg la risau kan sebagai ibu sapa tak risau.. harap semua kesemuanya turn out fine Lily.. berdoa dan tawakal

lily azliyana @ mama zara said...

Thanx for all friends yg tak jemu2 bg kata2 semangat n perangsang utk mama. lately ni mama mcm asyik bersedih hati jerk kan..=p

nway, update utk arini..dh selamat antar Zara ke nurseri br tu. spt yg dijangkakan, 1st day td mmg melalak2 la die wktu mama tinggal. hopefully bile dh kenal kawan2 nnti die okla kan..ni tgh kerja tp otak tetinggal kat nurseri tadi sama2 ngn Zara..hee

mama_umar said...

feel sorry jugak kt lily,hmm tgh diduga btol nih..zt hrp zara pon tabah..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016