@ Penang Road | Pasar Chowrasta, TeoChew Cendol @ Nasi Kandar Line Clear..

Hari ni nk share citer ttg Penang lagi..hmmmm..satu hari sempat update satu entry jek..tu yg berkurun br nk habis kisah mama kat Penang nih..huhuhu..tak pelah yek..share slow2 pon ok kan..=p

So, citer ttg Penang Road plak..act sebelum dtg cni mama pon tk tau ape nama tpt2 kat Penang tu..semua based pada review kawan2 fb, kawan2 sekursus, kawan opis..kebetulan tpt yg mama nak pegi tu sume rupenye ada kat Penang Road nih..hehehe..Hotel tpt mama berkursus + overnite masa malam akhir tu pon dekat area2 Penang Road jek..so, mane yang dekat tuh..kite terjah jekla kan..=)

First lepas check-out hari Jumaat..ajak papa ke Pasar Chowrasta dulu..ramai sgt yg sebut pasal pasar ni..nk tgk jugaklah ape yg ada..rupenye tpt org borong jeruk eh..hehehe..banyak kedai jual jeruk kat cni, tp mostly kedai cina..kedai muslim adalah beberapa tpt..selain tuh kat tingkat atas, ada gak org jual baju2, beg2, kasut, barang2 basah (ikan sayur sume tuh)..lain2 tak perasan sbb kitorng pon just beli jeruk je kat sana..=p


Pasar Chowrasta...tak silap mama depan die ada balai polis besar

Ternampak plak signboard Jeruk Madu Pak Ali..mmg ramaiiiiiiii sgt yg rekemen beli jeruk ni..diorang kata mmg keluaran Muslim, then sedap, tak perit n sakit tekak bila makan..mama mmg tak tahu menahulah sbb mama mmg tak makan jeruk..=p

Borong jeruk utk bwk balik Klang jek..ada yg dah siap paket2 mcm nih..nk timbang2 lain pon boleh..

Nilah die kelebihan jeruk madu Pak Ali..leh baca k..yg mama perasan, jeruk cap pak ali ni harga dia mahal sket dari jeruk2 lain yg takde cap..=p

Time borong kat Pak Ali tuh, nenek tk jumpe jeruk salak..jeruk salak ni kakak mama si ibu mengandung yg teringin sangat..so gigihlah kitorang mencari..mujur jumpe kat Nasir Jeruk nih..hehe


Sebelum nak balik, nenek nmpak plak Aishah Jeruk..singgah jugak yek..terrrrbeli lagi beberapa bungkus jeruk nk bwk balik kampung..=p

Mama ternmapak sagun bagar nih...serius sangat sedap!!! borong rm20..ehehehehe

Ni time jalan2 kat tingkat atas..ternmpak beg yg berkenan di hati..tu nenek tgh sibuk menawar harga..akhirnye, 2 biji beg dapat rm35 sahaja. giler murah!!! hahahaha..jadilah buat beg basahan jalan2...opsss..gmbar beg yg mama n nenek beli tu tk tersnap plak


Masa kitorng membeli belah kat pasar chowrasta ni, budak2 mmg tak ikut..dua2 tgh tido kepenatan dalam keta..so papa lah tukang jaga diorang..oklah jugak..klu tk tak terkawal mama kot..tangan kiri kanan dh penuh ngan plastik beg dah..eheheheh..nway, petang Jumaat tu cuaca mmg panas bangatttttt..so dlm keadaan dahaga tuh, terus survey2 internet nak cari tpt minum best..then terjumpe plak satu blogger (ehhhh..ramai sbnrnya) yg buat review ttg TeoChew Cendol kat Penang Road tuh..ape lagi...terus ajak papa pegi..rupe2nye, tpt asal cendol ni mmg dekat2 Penang Road..ada satu lorong nama ape ntah..tapi few years back diorang dh bukak satu cafe yg besar sket kat depan Komtar..so mama pilih gi cafe yg kat Komtar tu sbb nmpak lebih selesa kan..


Nilah die Cafe TeoChew Cendol tuh..ada logo Halal kat situ so insyaAllah, yakin nak minum n makan kat cni

Menu kat cafe ni..selain cendol, macam2 lagi ada

Deco2 dalam cafe

Utk mama..cendul ice cream..sedap makan bile cuaca panas2 ni kan..

Menggiurkan tak?? ^__^

Ni plak cendol biasa..order utk nenek n papa

Sempat gak merasa laksa penang kat sini..order semangkuk jek kongsi 3 org..rase die mmg lain sket dari laksa penang yg mama biasa makan kat Klang ni..hehe..nenek komen sedapppppp..papa yg tk makan laksa tu pon leh habiskan laksa tu..so mmg sedaplah agaknye kan..ikut tekak mama..mmg sedap aje..=p

Ni mama n budak comot..sibuk nk makan cendol gak die

Seee..nak suap sendiri plak tuh


Hasilnye..mmg comot sgtlahhhhhh budak kecik sorang nih..takpelah dik..asal adik bahagia..=p

Habis minum, papa bwk budak2 ni main kat carousel depan komtar tuh..



Tk round Komtar lama pon..masuk2 tgk jap pastu terus gerak balik..ni mama sibuk amik gmbar kakak kat jejantas 4 penjuru yg dekat2 ngan Komtar tuh..jakun kot tk pernah jumpe jejantas 4 penjuru mcm ni..klu kat KL ada mmg mama tak tahu sbb jarang jalan2 kaki kat KL tuh..ekekekekeke


Sebelah malam plak, mama berkesempatan nk dinner kat nasi kandar Line Clear..act kat Penang ni mmg berlambaklahhhh restoren nasi kandar ni kan..tp sbb sibuk baca citer org pegi Line Clear ni, mama pon sibuk nak pegi sana..yekla, nak jugak tau sedap sgt ker makan kat sana smpai jadik sebutan org kan..ehehehehe..time pegi dinner kat cni, berdua ngan papa jek..nenek n budak2 tknak ikut so mama tapaukan makan siap2 dah..pegi Line Clear ni pon jalan kaki jek sbbd dekat ngan hotel yg kitorang menginap time malam last tuh..


Mama kat depan restoren Line Clear..Abaikan tudung n baju lain2 kaler tu yek..malas nk iron tudung punye pasal..heheh

Nmpak signboar tuh? Act tk taulah nak kata restoren ke tak..warung je kot sbnrnya sbb die kecik jek takde kedai besar pon

Pilihan lauk pauk yg ada

Haaaa..amik kau..ni pinggan mama..nak tau berapa rm ni?? 15 hengget ok..ehehehehehe..mama mintak lauk ayam seketul..rupe2nye ayam gorang punyelah gabak besar..pastu sibuk amik udang sekor..besar gak udang tu puas makan tu yg mahal sgt kot jadinya..=p

Ni papa punye...lauk ayam masak kicap ngan sayur..rm8

Cehhhh..eksyen jek lebih..makan tak habis pon sebab besar sgt portion nasi tuh..=p


Kesimpulannye..mama tak tau nk komen nasi kandar nih..ok jekla mama makan tp nk bagi berapa bintang tak taulah..heheheh..mungkin sebab mama bukan penggemar nasi kandar sejati kot..tp kari die tuh mmg rasa betulla rempah ratusnya..apepon, dah puas hati dpt makan kat cni..takdelah baca review2 orang jek kan..=p

Klaa..cukup dulu stori mori arini ye..hehehehe

8 comments:

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

tu dia food ..terliur .. laksa penang sure pure tu kekkee

mama tisya said...

unik cendolnye...jeruk pak ali kitorang singgah gk..borong jeruksalak...kt nasi kandar line clear pn p gk time lunch rmi bratur pjg....

**entry penang kita tk update lg...hehe

ieda said...

ADEHHHH kecur air liur tgk jeruk madu tuu .. hurmmm ;)

waaa terbaik lahh nasi kandaq tuu dik ;)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

kecur liur tgk jeruk2 tu semua..
Tak menahan tgk cendol tu..adoilah menggoda..dan2 nak mkn cendol juga ni.. :)

Deq's Qienz said...

wahhhh syiokkknya jenjalan..

NzA said...

smpai hr ni jeruk masih byk dlm petiais akak tu..akak beli kt nasir Jeruk tu.....ttp betul kata lily, jeruk pak ali yg trbaik.

Sue said...

ari tu g chowrasta tak perasan lak kedai melayu... nak cepat lagipun.. dah kwn2 masuk kedai mana2 je sue pun follow je la. hehehe.. tp mujur jugak jeruk yg kitorg beli tu tak masam n air jeruk tu tak pahit... tak menyengat hidung la kan.. lineclear pun pegi...tapi yg dptnye cuma cendol penang. dulu pegi sebelah chowrasta tu ade gerai2 cendol, la ni tatau pindah mana.. terliurrr tgk cendol lily tu ha... adoyai

Syima ~Mama Kyra~ said...

Terliur tgk cendol..my fav tu klu cendol+ais cream..hehe
sama cam kyra pantang nmpk menan kuda pusing2 ni..mesti nak naik..kekeke
klu kami pg penang,N3 Lily ni akan jd bahan rujukan kami plak..tq for sharing info =))

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016