Lagi aktiviti dan aksi2 di CH

After breakfast, posing2 dan rehat2 kan diri, kitorng terus check-out dari Strawberry Park Resort..plan lepas check out just nak melawat ladang strawberry then pergi pasar kat Brinchang nak beli sket2 buah tangan. Kali ni mama ajak papa round area Kampung Taman Sedia pulak..pertama kali mama datang melawat kampng nih..sebelum ni, langsung tak tau pasal kampung ni tau..huhu..rupenye kat kampung Taman Sedia nih, memang pernuh dgn pengusaha2 strawberi, sayur, bunga dll  dari kalangan kaum Melayu..Time mama google dulu, dapat tau yang  kampung ni ialah penempatan Melayu pertama kat Cameron. kira kampung traditional jugaklah nih..

By the way, disebabkan kesuntukan masa (sebab pastu nak gi Penang utk daftar kursus WEP tu kan)..maka sempat melawat satu tpt jek kat sana..Mama pilih nak pegi Taman Agro Al-Mashoor..sebenarnye hajat utama nak bawak kakak Zara petik buah strawberry..Zara pon dah eksited sgt bile mama sebut2 psl petik strawberry ni..tp malangnye, kat tpt kitorng pegi tu takde perkhidmatan self-picking la pulak..huhuhu..diorang just ada tanam, then jual utk makan2 jek..alahaiiiii..tak kesampaian hajat..so akhirnye, just posing2 jekla kat kebun strawberry tuh..hihihi..pastu kitorng dok borong strawberry coklat makan ramai2..entah kenapa, kali ni gi CH mulut asyik nak makan strwberry coklat jekla pulak..=p


Before check-out..aksi anak2 mama..=)

Dah macam budak tadika pulak dua beradik pakai baju camni kan..agagaggaga..



Mama pon nk tumpang posing sama2..=p

Bye2x Strawberry Park Resort !! (Bilik kami yg no 217 tuh..)

Ni pulak..pintu gerbang ke Kampung Taman Sedia..On the way nak ke Brinchang leh nmpak sign board ke arah kampung ni kat sebelah kanan jalan

Suasana dalam kampung...tenang je rasa..=)

Canteknye bunga2 kat laman orang ni kan..^__^

Ok..smpai dah kat taman Agro Al-Mashoor

Zara posing kat replika buah strawberry

Geram jek tgk buah strawberry yang masak ranum nih..rasa mcm nak curi2 petik..ehehehehe

Takde mood nak makan benda lain..kitorng just order strawberry coklat ni berulang kali..sedap plak makan ramai2..(opssss..Zara sorang tak makan ni..die mmg tak suka langsung makan buah..huhu)

First time adik merasa strawberry..mmg suka sangat die..masam2 pon die layan..=p

Puas hati dapat melantak fresh strawberry nih..=)

See..nmpak tak berbekas2 kitoreng beli atas meja tuh..coklat die sehingga menjilat jari...=p

Adik pon puas mamam jugak..comot2 dah..

Sebelum balik, soh Zara posing2 dulu kat cni..=p




posing kat kebun strawberry plak..dah kata tkleh petik kan dok dekat pokok pon jaaaaaaadilahhhhhhhh..huhu






Ok..pas kuar dari Kampung Taman Sedia, terus naik kawasan Brinchang..pergi pasar pagi die plak..smalam tak sempat nk singgah pasar malam kan, so kite pegi pasar pagi jekla..tp gerai memang tak semeriah waktu pasar malamlah..but okla..stakat nk beli strawberry fresh n kering..jagung..sayr2..baju2 dan macam2 lagi sevenier kire boleh sangat..mama tk beli banyak pon..sayur2 langsung tk amik sbb nak ke penang kan..so just beli buah strawberry, jagung manis utk kudapan dlm keta n sepasang baju utk Zara n Zareef..=)


Jom ke pasar kita..

Nenek (tudung coklat) tgk borong buah2 kering kat stall nih..rase nenek paling banyak borong kot..nak bagi makcik2 n kawan2 kat kampung katenye..=)

Opss..lupe plak..Zara smpat gak pau mama bendalah penutup telinga nih..tetibe die berkenan plak nk pakai...now dah mane2 ntah die letak..huhuhu

Adik cam biasa pantang jumpe tanah nak berlari jek keja die

Medium size strawberry..rm10 sekotak mcm nih..siap beli coklat cair nak buat celup2 makan..ahahahahaha

Ni dalam kereta dah turun dari Cameron pon..kakak dah siap2 try test baju baru..=p


Adik pon dapat baju sedondon..tak tau sesuai ke boboy pakai baju ada strawberry besar2 ni?? lantaklah labu..budak kecik pakai baju ape pon comei kot..hihihi




Seterusnya, kami ke Penang lah kan..dah sehari semalam bersuka ria kat Cameron Highland, kenalah kembali ke tujuan asal berkursus kat Penang nun..so pasni blog penuh dgn entry2 kat sana la pulak yek..^__^

7 comments:

mama tisya said...

best tul tgk kwn2 yg p Cameron petik strawberry...bila ntah nk jejak ke cameron ni

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bestnye CH...alahai tak boleh plak petik strawberry tu...
Sweet dua beradik pakai baju sama...^^

izla said...

comel la zara n zareef ni.
mesti pakai baju matching.
suka2..nak buat mcm ni gak la

mama_umar_maryam said...

kalini cam puas bc n3 CH korang,hehehe,maybe sbb sume gmbr2 ceria & lawa2 kan..

Syima ~Mama Kyra~ said...

Sure heppi 2z dpt jejak CH kan..kan..
Dah 4x kami ke CH
tapi lum terjah lagi Tmn Agro Al-Manshoor..bila ntah dpt pg CH lagi..hehehe

nieda said...

seronoknya jln2 ke cameron highland.dah lama x pergi sana

Nad @ MamaZN said...

lily ni mmg pandai pilihkan baju anak2 yg sedondon la..
suke tgk! :)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016