Zara's bad day..raya ke-4

Kat ENTRY sebelum ni ada sebut sket pasal Zara yg kurang bernasib baik mase hari raya ke-4..Kisah nasib 'malang' Zara dimulakan dgn rambut depan dia yg dikerat secara sengaja oleh kakak spupunya..huhu..boleh lah plak budak2 ni main gunting pagi2 sebelum kuar beraya tuh..terkejut gile kitorng bile tgk rmbut depan Zara dh senget benget dikerjakan sepupunye..nasib baik rmbut depan jek kena kerat..klu tak harulah jugak..=p


Gambar masa kejadian lupe nk snap..yg ni gmbar sblh malam.perasan tak rmbut Zara yg senget benget tuh..bahagian sebelah kanan  mmg terpotong pendek gilerlah..huhuhu..

Ni gmbar sebelum pi beraya (slepas kejadian rmbut dipotong)..nk cover rmbut depan yg kena potong, mama letaklah klip rmbut ni utk Zara..hehe


Hari raya ke-4 tuh, kitorng braya umah sedara mama kat area Senggarang..macam biasa, mama, kakak mama n para husbnd sibukla berborak kat dalam umah..yg Zara n cousin2 pulak main kat area porch..ada buai kat situ..ingat ok jekla so mmg biar diorang main sndiri..tetiba..dgr suara Zara meraung sekuat hati..papa keluar n terus jerit kepala Zara berdarah!!! seriau betul mama dgr masa tuh..rupa2nya dekat2 ngan tpt buai tu ada daun tingkap yg tgh terbuka..bingkai daun tingkap tu jenis aluminium so mmg tajamlah bucunya..Zara leh plak terhantuk kat bucu yg tajam tuh mase tgh terjun turun dari buai..maka koyaklah sket kulit kepala die (takdelah koyak besar tp macam tercarit satu garisan jekla)..bila dicek, nmpak tk berapa dalam luka tu so kakak n abg ipar mama tolong rawat sndiri..bubuh ubat luka, pastu balut kepala tu ngan bandage..nmpak mcm dh luka parah pon ada..huhuhu


Sian Zara..kuat jugak die meraung masa nih..=(

Ni balut main taram jek..yg penting nk bagi kapas yg ada ubat luka tu tetap kat kepala die..tk lame pas die nangis2 nih, terus die tidur..kesakitan + kepenatan agaknye..kesian..


Walaupon Zara dh cedera, smpat lagi singgah sebuah lagi umah before balik tuh..Zara mmg dh tidur tk sedar diri..tp syukurlah..luka kat kepala tu mmg tak dalam so sblh ptg tuh dh nmpak ok dah n papa bukak balutannya..

Lebey kurang kol 5pm, kitorng sambung beraya pulak dekat umah jiran2 sebelah..dan sekali lagi, waktu nak balik mama dikejutkan lagi ngan suara tangisan Zara..boleh plak kali ni die tersadung n jatuh kat jalan tar tuh..mama ingat jatuh sket jek, rupenye banyak giler darah kuar..lagi byk dari luka kat kepala sblh siang tuh..siap nmpak isi kat lutut yg luka tuh..huhuhu..menjerit2 die masa kakak mama tolong besihkan luka n sapu ubat sume tuh..pas kaki dh bertmpal, mula wat perangai tak nak bgn dari katil..mcm sakit sangatlah kirenya..nak mandi pon die soh mama mandikan atas katil..(lap2 jeklah sudahnya)..


Lutut kiri Zara yg luka..teruk jugak lukanye ni..but still, kami rawat sndiri jek sbb ada ubat luka kat umah kan

Muka budak tgh menahan sakit

Ni dh malam dh..mase nih barulah ok sket die nk start duduk..klu tk kerasssss jek terbaring atas katil..=p

Ok..better now..dh leh berdiri n jalan2 dah pon..hehehe

Nasib ada cousin2 Zara nih..ralit main ngan budak2 ni die tk ingat dh kaki die yg sakit tuh..=p


Luka kat lutut tuh, seminggu jugakla baru kering..mula2 1,2 ari tuh mmg Zara asyik nk bertampal jek luka die ngan kapas sbb die takut tgk..smpaikan luka die susah nk kering n macam bernanah sket..mujurlah pak usu die keja nurse n tau nk handle luka2 mcm nih.. so pas dh cuci semula luka tuh ngan air garam n bubuh ubat baru, npak makin oklah kesannya..few days lepas tuh luka makin kering n barulah Zara bagi mama bugak kapas2 tu sume..hehehe..itu jekla kisah malang Zara pada hari raya ke-4 tuh..jaranggggggg sgt Zara luka2 smpai berdarah ni sebenarnya..tu yg kesian sbb arituh die terluka smpai 2 kali plak dlm satu hari..mmg kenangan sungguh..=p


8 comments:

littlehumblelynn said...

Lily

laaaa sian btl.
Bdk2 mcm yuh ler,x jth x sah kan?

Nad @ MamaZakwan said...

zara, zara...ksian dia..

raya kali ni pun zakwan kene macam2
jatuh kat atas tanah masa lari2 ngan sepupu, pastu tersepit jari kat pintu
terhantuk pulak pastu...
macam2

mizzyN said...

Makin aktif budak maka makin byk la eksiden. Luka parut zaman aku umur 4-5 thn memang membangkit memori.

mizzyN said...
This comment has been removed by the author.
ibuafiqahhuzaifah said...

kesian zara...
kadang2 dalam kita beware pun terjadi gak perkara2 nie..

zailamohamad said...

siannya kakak Zara..tp tulah, anak2 Zaila pon kadang2 gitulah, nak membesar katanya..hehehehe

nieda said...

kesian zara

norly a.k.a mamaDZ said...

alolo..ciannya zara.mmg bad day sungguh..3 in 1 gitu, memacam jadik.tp zara kuat, bleh lg main2 kan...good girl!!

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016