Flash back kisah Zareef kena warded..3D2N di Shah Alam Specialist Hosp..

Ok..story pasal kisah Zareef warded sbb bronkitis tu dululah yek..citer raya kendian sket..huhu..

DAY 1 (Jumaat 26 Aug)

- Ari Jumaat pagi kol 8am, antar Zareef amik neb..malangnya, kahak masih byk dalam paru2 maka dokter 'paksa' jugak warded sbb ni dah kali ke-5 Zareef sedut gas tu..
- Sempat antar Zara n Zareef ke umah bbsitter n mama gi kerja sementara tunggu papa smpai dari Kuantan..tgh hari tu, mama amik half day
- Dlm kol 5.30pm, daftar masuk ke hospital..Sempat amik neb sekali before masuk wad. Then Zareef kena x-ray jugak utk tgk condition paru2 die..
- Nurse try cucuk tgn Zareef utk masukkan antibiotik thru IV line (btol ke  ni eja mama main bantai jek..huhu)..tp malangnya tak berjaya..dari luar dok dgr Zareef menjerit2 kena cucuk tp tensen plak sbb tak berhasil..diorang kata susah sgt nk nmpat urat tangan Zareef
- Terus masuk ke wad Anggerik (amik single room)..tp skali lg tensen sbb kata jek wad kanak2 tp diorang leh bg katil berpalang biasa..jenuh kitorng sendal2 sbb takut Zareef tergolek..=(
- Berbuka puasa dlm wad jek..papa tapau makan kat bazar ramadhan..sempatlah papa n kakak Zara teman smpai kol 11pm
- Malam tu, cuma mama yg teman Zareef tido kat wad..rawatan utk Zareef ialah nebulizer selang 4 jam..then ubat batuk+demam+selsema kena bg makan














DAY 2 (Sabtu 27 Aug)

-Pagi PAED Dr Nazir dtg check cond Zareef..then die tolong cucuk tgn Zareef utk masuk antibiotik tuh..alhamdulillah..berjaya kali nih..dokter pakar lah katakan..
- Zareef kena puasa 2 jam sbb nak sedut kahak..mama tak teman Zareef pon sbb takut tk smpai ati tgk die.=(
- Pas tu, just cont neb and makan ubat demam sume tuh..Papa n Zara smpai semula jenguk Zareef dlm kol 2pm..
- Ptg tu, smpat lah mama balik skjap tgk umah n kemas2 baju sikit..hajat nak balik kampung tu masih berkobar2 yek wlupon anak masih terlantar sakit..huhu
- Sebelum berbuka puasa mama smpai semula ke wad..smpat belikan juadah berbuka kat param sri muda
- Malam tu, kami sume teman Zareef tido dlm wad..mama smpat bwkkan toto utk papa n Zara beradu sekali kat wad tuh..hehehehe












DAY 3 (Ahad 28 Aug)

- Pagi tu skali lagi Dr Nazir check cond Zareef..kahak dah berkurang n cond Zareef much better daripada hari sebelumnya..
- Sekali lagi, Zareef kena puasa 2 jam utk sedut kahak
- Sebelah petang, papa mintak Zareef utk didischarge..klu ikutkan dokter tak bagi sbb Zareef stil under antibiotik + sesi sedut kahak sekali lagi..but akhirnye die lepaskan jugak sbb kitorang mintak skali refer letter utk rujuk ke Hosp Batu Pahat if ada ape2 jadi kat kampung
- Kol 4pm, after dpt antibiotik 5th dose (patutnye 6 kali) kami terus check-out dari hosp..
- Balik umah smpat rest2 n packing ape yg patut then 1.30am shoot balik kampung..
- Alhamdulillah..sempat merasa sahur, puasa dan berbuka last di umah mama kat Rengit..=)









Apepon, time di kampung tu awal2 mmg Zareef lom berapa ok sebenarnya..mama just continue makan ubat yg hosp bekalkan selain dari nenek Zareef bwk die berubat cara kampung..mama ikutkan aje as long anak mama leh sihat kan..n syukur sgt2..menjelang ke akhir cuti raya Zareef nmpak dh sembuh spt sediakala..=)..Semalam pon Zareef dh gi check-up utk 6mth n amik imunisasi sekali..means dh betul2 oklah kan..klu tak ok lagi, mane leh kena cucuk ye tak..


p/s: Gambar sume tanpa caption sbb mama update entry laju2...tk smpat nk wat proper entry dah..huhu..apepon, ni adalah pengalaman pertama mama menjaga anak sakit smpai ke wad..harap pengalaman ni takkan berulang lagi..semoga anak2 mama sihat selalu hendaknye k..

p/s2: Klu perasan, dlm gmbar2 kat atas tu nmpak Zareef still melasak wlupon tgh tak sihat kan..dan mmg after kuar wad pon die bertambah2 la lasaknye..skang pntang nmpak benda yg die nak..kompemmmm akan mencapai selagi boleh..nk pangku die pon dh sgt mencabar sbb tak reti duduk diam dah..=p

10 comments:

littlehumblelynn said...

Lily

kena monitor btl2 after this.bila sekali dh kena,mmg trigger utk berulang sgt tinggi.kak lin bercakap atas dasar pengalaman jaga auni dulu.

Salina@IbuAqil said...

Kecian handsome boy.. Cukup x tahan tgk budak2 besar ni kena cucuk sana sini.. Semoga zareef sentiasa sihat lepas ni sayang.. ;)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sian kan..bila anak masuk wad n kene amek gas, sedut kahak. tak tahan dengar dia nangis time kene treatment oleh ahli2 fisio..ish ish ish..meraung2 dia kat dalam kita kat luar dup dap dup dap dengor..huhu

ape2 pon moga zareef cpt sembuh k..aminn

Ummi Eisya&Amani said...

tak pernah lagi hadapi saat mcm ni..Ya Allah,jauhkan la..memang sedihkan tgk anak kita kena cucuk2 mcm ni..moga zareef terus sihat..penyakit tu,jauh2 la pergi..

ZanaNordin said...

alhamdulillah..
zareef dah semakin ok
masih terasa2 pengalaman jaga batrice kat ward masa dia kena asthma dulu...
tp demi anak, as mama harus ler terima segala nya kan lily
yang penting kesihatan anak..

lepas nie nak kena jaga bebetul....

ibuafiqahhuzaifah said...

lily,

kena monitor selalu Zareef lepas nie..skali kena selsema batuk kena tgk keadaannya takut berulang lagi..
(bercakap pun sbb pengalaman Zaifah kat wad dulu)

nyway,
take care..sabar banyak2.nie dugaan dari Allah s.w.t..

mummy_ayu said...

alhamdulillah ..sempat gak discahrge sebelum raya, and yes..memang kelam kabut andle bia salah sorang anak kena warded..ayu hari tu, Iris satu malam je pun dah kelam kabut...

Diamilikku said...

Alhamdulillah.....semua dah kembali ke asal..akak doakan agar lepas ni lily tak lalui pengalaman sebegini lagi..moga semua anak2 kita diberikan kesihatan yang baik dan berpanjangan..amin...:)

zailamohamad said...

teringat kenangan jaga Haziq kat SALAM tu, memang kalau amik single takde katil lebih, kitorang berkampung atas lantai je;(

Haziq dulu takutkan Dr Nazir, tp skrg ni dah ok sket..hehehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kesiannye tgk Zareef..
Tak sanggup tgk anak sakit..sian kat diorg..
Alhamdulillah..dpt juga kluar before raya.. moga zareef cepat sembuh & sentiasa sihat hendaknye..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016