Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Akhirnya, ber'hasil' juga EL ku itu..=p

Hihi..story ari Isnin nih..mama plan nk EL ari Isnin tu gara2 papa cuti lagi n ade kat umah..mama mmg pantang klu papa ade kat umah time mama kerja..mesti rase nk ikut ponteng keja..mklumlah, bukan selalu dpt peluang sesama wktu weekdays kan..tu yg sanggup mengorbankan cuti tuh..demi suami tercintaaaaaa..kekekekeke. tp yg selambanye, mama slalu EL on the spot jek. means tgh hari mintak izin bos kuar, pastu tetibe karang sms bos kate nk half day tros..nasib tak pernah kena bebel setakat nih..=p


So, plan nak EL aritu mula2 konon nak lunchdate ngan papa kat Fusion Thai, plaza Masalam..mama dok mengidam nak makan ketam..mama tau situ jek yg ade seafood tgh2 hari buta kan..nk gi makan kat bagan lalang ker, or kat tanjung gila tuh ker, cam jauh sgt..so tu yg dh berjanji nak makan kat Fusion Thai..tkde ketam betul, ketam kulit lembut tu pon oklah (soft crab shell)..oooo..nk tau apsal tetibe mama ngidam ketam. ni gara2 papa lah ni..aritu kat labuan die leh bercerita ngan gumbiranye yg die syok membantai ketam kat satu restoren nih..dok puji sedaplah, puas makanlah, tpt bestla..cerita kat org mengandung plak tuh..mau mama tk leleh air liur..tu yg tros request kat papa die kena belanja mama plak makan ketam..mama tk mau masak sndiri..nk yg serve kat restoren jugak..ehehehe..ngengada tak


Tapi, malangnya..lunchdate tak menjadi gara2 anak dara bertuah mama tuh..ingat skang dh ok dah..punyelah mama puji2 die dh jadik gud girl skang..tk tau apsal setiap kali kitorng nk jejak masuk rest Fusion Thai tuh, die melalak2 tak ingat. adelah 3,4 kali kitorng try masuk tp die still gak jerit. perut mama n papa dh lapar ni tp si anak cm tak memahami..last2 sbb dh malu ngan penyambut tetamu tu kitoang blah ajelah..nk pujuk Zara pon tk makan saman..dh belikan macam2 jajan n ajak masuk pon tk mau..papa kate agaknye die takut ngan decoration dlm restoren tu sbb banyak patung2. mklumlah, restoren ala2 thai kan..so mmg banyak patung2 uniklah dlm tuh..hmmm..entahla..yg pntang mmg rase gerammmmmmm sgt ngan budak tecik tuh..last2 sbb dh lapar sgt kitorng isik perut kat 1901 jek.papa layan hotdog, mama layan buah aje..huuuu..mama siap merungut 'sia-sia jek mama EL ari ni tau..ingat dpt makan ketam..' hahaha..sedih tak luahan hati org mengidam..=p



On the way ke plaza Masalam..mase ni mood Zara ok lagi..

Smpat posing2 ngan mama dulu b4 ke Fusion Thai

See, gaya Zara mengamuk2 tk mau masuk restoren..pic ni papa yg snap..mama dh merajuk ngan Zara dh mase nih..=p

Lunch papa akhirnya..heheh

Mama lagi kesian..makan buah2 aje..

Wlupon geram ngan anak..senyum tetap senyum..dh anak sndiri kan nk wat cmner..=p

ohhh..sungguh geram ngan ini budak tecik tauuuuuu...muka tak bersalah jek..bwk makan kat 1901 ni oklah pulak die..(tp mata dh merah dh kesan menangis yg melampau sebelum tuh)


Nway, pas lunch tu (act dh dekat 3pm pon mase tuh) troslah wat aktiviti lain cam pi bank nak masukkan duit Zara..window shopping kat Masalam, cuci gambar utk papa, semayang dll. then kol 4 lebih jugak baru kitorng bergerak ke sek 20..disebabkan Zara tknak masuk Fusion Thai tadi, n papa dok kesian mama yg masih lagi mengidam so papa nk try carik kedai seafood lain kat area2 situ..alhamdulillah, ada satu kedai nih Yusram Seafood tak silap ade menu ketam..tros papa ajak naik..mula2 Zara tk mau jugak naik atas..mase tuh die meragam sbb dh penat kot..so sementara kitorng order2 makan, si Zara isap susu n last2 tertidur keletihan..time tulah kitorng angkut die naik kedai tuh (kedai kat tingkat 2) n akhirnyaa....dptlah mama makan ngan tenang..kekekekeke


Antara menu seafood yg diorder ptg tuh..lala masak pedas n vege soup


Udang goreng butter


Inilah..yg dok diidamkan..papa tolong order ketam masak butter sauce nih..1st time mama makan..sedap hingga menjilat jari..=p


Muka puas hati dua2 orang dpt makan..heheh


Zara yg dh pengsan..sape suruh mengamuk lebih2 tadi kan

Puas hati..dh terlepas mengidam mama..hahaha


Yang bestnye, pas makan ketam teman papa gi beli tiket nak balik Kuantan malam tuh..pastu papa ajak gi Jusco Bkt Raja carik baju preknen utk mama pulak..mmg yg ni pon mama ade request sbb baju preknen mama tk cukup stok lagi utk buat gi kerja..so, dptlah 2 helai baju preknen baru petang tuh..yeayyyyy..dpt lagi 'hasil' utk hari tuh..kiranye takdelah sia2 mama EL kan..=p


Zara mmg suka teman mama masuk dlm fitting room..siap posing lagi ha..


Mood mama n Zara yg dh kembali ceria..=D


Zara pon dpt hasil jugak..papa belikan board utk melukis kat die..dan2 tu die nak menconteng2..hihi



p/s: hari ni tk berapa nak sibuk..dok bosan tunggu opis hour ni habis..heheheheh

Budak demam pi beraya, beli barang n makan roti nan

Hahah..tajuk punye pnjang sbb tk tau nk letak tajuk ape dah..mcm ni punye tajuk tk yah tulis isi entry pon tkpe kan..trossss dh tau ape aktiviti kitorng ari ahad arituh..=p

Okla..oklaa..mama elaborate jugaklah citer ahad kitorng..gmbar pon ade mane leh tak letak kan..act pagi Ahad tu tibe2 Zara kedemaman..perasan kol 6am sbb Zara tetibe muntah ngan banyaknye atas katil..habis hanyir bau bilik..lame dh die tk demam smpai muntah camni..mama suspect sbb mase gi beraya sabtu tu kan die kena tempias2 hujan.tu yg smpai demam kot..

So siang tu dok berehat kat umah jek melayan Zara..pagi kol 8am mcm tu die muntah sekali lagi..tp alhamdulillah, still aktif main n bergelak ketawa..tkdelah risau sgt..ingat nk kuar beraya aritu tp sbb Zara demam tunda sekejaplah program. mama smpatlah wat breakfast jemput2 ikan bilis pastu masakkan bubur utk Zara..mama n papanye pon dok layan bubur jek arituh so mama tmbah wat lauk sambal telur pecah n ikan bilis goreng...

Tgh hari tuh, kawan papa call ajak dtg umah die kat Ampang..ade masak2 sket katenya..ingat nak kuar pas Zuhur tp Zara tidur plak..so tgu Zara bangun tido baru kitorng gerak ke Ampang..dh lepas Asar jugak mase tuh..sblum tu, just masukkan ubat demam thru bawah kat Zara..kebetulan stok ubat tu ade lagi kat umah..klu gi klinik pon Zara bukan nak makan ubat2 demam tu sume kan..nway, smpai ampang dh petang giler dah kol 5.30pm. jalan jem giler kat area mrr2 tuh..huhu



Zara b4 kuar umah..tk nmpak cam budak demam pon kan..=p


Papa n kawannye..diorang ni sama2 bertugas kat based kuantan nun..kire senasiblah kitorng laki bini pjj..heheh


Balik dr umah kawan papa, singgah Petronas sbb nak masuk maghrib dah..tetibe budak demam nmpak McD ni plak..tros mintak kentang goreng..layan jekla..=p .

Perjalanan balik dari Ampang ke Shah Alam terasa lama sgt2..konon nak elak jem papa ikut Duke..tp mcm jauhhhhhhh sgt rasenye..last2 kol 8.30pm++ br smpai shah alam..pastu tros terasa nak singgah ke umah ex-bbysitter Zara..teringat yg sejak die bersalinkan anak die no-3, mama lom berkesempatan melawat lagi..nasib baik malam tu mama Ina Zara ade kat umah..tp yg tk bestnye Zara cam blur jek kat umah mama Ina..die mcm segan nk kawan2 ngan anak2 bbysitter tu walhal satu mase dulu bukan main rapat lagi diorang bertiga..=)


Baby Hazriq yg dah umur 6 bulan..suka mama pegang die tp tk dpt pegang lame2 sbb Zara dh meraung merajuk tgk mama pegang budak lain..=p


Smpat bergmbar sama2 sebelum balik..pas nih ntah biler nk melawat mama Ina lagi padahal umah bukan jauh mane pon..heheh

Balik dr umah mama Ina, gi beli barang2 keperluan Zara n dapur plak..gi beli kat Speedy Mart jek. Pas beli2 barang tu mama leh rase lapar...stdlah mama time malam mmg kena makan dulu sebelum tdo..klu tak perut rase perit jek..so papa bwkla makan kat kedai mamak dekat2 ngan speedy mart..tgk2 menu, tetibe terasa nk makan roti nan..maka makanlah kami roti nan + ayam tandoori malam tuh..=p


Kat kedai makan pon sibuk usung buku kaler n pen nih..aktiviti waktu senggang


Zara + air vitagennya + three layer tea mama..air wajib order klu singgah kat kedai nih


Roti nan + tandoori ayam kongsi makan 3 orang..kenyang perut..=)


Budak bucuk..heheh


Balik tuh ingat nak masukkan sebijik lagi ubat kat Zara b4 die tidur..tp rase2 badan die mcm dh nak kebah..so mama tk masukkan ubat pon. alhamdulillah, bangun pagi esoknye die dh tak demam dah..syukur sgt2 demam Zara tak melarat..=)




p/s: Weken lepas rasenye last episod raya kitorng..maka ari Isnin berikutnye mama dh simpan sume duit raya Zara dlm akaun Yippie die..rezeki Zara murah jugaklah tahun ni..dalam RM400++ masuk akaun semalam..tahun depan dh ade adik mesti terbahagi dua hasil duit raya die..kekekekeke

Sesi beraya di hujung minggu

Alhamdulillah, ujung minggu yg lepas berjaya gak kami pi beraya ke umah sedara mara terdekat + kawan2 yg datang menjemput utk sesi jamuan raya..takdelah banyak umah sgt pon yg kitorng pegi utk sabtu n ahad tu..ada dalam 6 buah umah jek tp tk tau apsal leh rase penat..penat makan + borak2 + mandu keta kot..ehehehehe. yg sadisnye, dok sibuk sgt nak beraya maka rumah mmg tertutup lah utk 2 hari tuh..dok tekad kuar beraya sbb weken lepas tu jek papa available utk musim raya ni..lagi 2minggu papa tk dapat balik sbb die kena kerja kat Labuan lagi..

So, mulakan sesi menepek gmbar utk hari sabtu dulu yek..sebelum kuar umah, konon nk wat sesi gambar raya kat umah shah alam..tp cam biasa si anak dara moody semacam..pastu mcm arituh mase kat kampung gak, dok lah asyik mengempeng ngan botol susu die..adoiii..


Muka monyok Zara sbb mama dok sorok botol susu mase amik gmbar nih..=p

Tolong jangan bosan tgk mama asyik pakai baju yg same..taun ni mmg tak banyaklah koleksi baju raya..huhu

See, asyik mengempeng ngan botol susu jek..susah nk amik gmbar betul2..=p

Last2, abaikan Zara n amik gmbar berdua plak..balas balik sbb raya arituh tak berkesempatan posing berdua2an..hihi


Rumah pertama yg diterjah utk hari sabtu ialah umah opismate mama kat Bandar Putera Klang..mase kuar umah hujan mmg tgh turun selebat2nya..ingat nk tunggu hujan reda tp mcm takde tanda2 jek tros kitorang lenjan kuar..dr pintu umah ke pintu gate pon selamat baju mama basah lencun wlupon berpayung..punyelah lebat kan..huhu. Menu yg disediakan opismate mama ni leh tahan banyaklah..ade nasi dagang as menu utama, soto nasi, mee sup, roti jala, mee kari n buah2an..


Mama n Zara dlm keta..dua2 tgh menahan kesejukan sebenarnya nih..huhu

Wajah ceria nak pi beraya..hujan still lebat lagi mase nih..

Makan time..mmg tros amik nasi sbb perut tgh lapar giler..heheh

Zara makan mee sup kegemaran die..=)

Sebelum balik, smpat bergmbar ngan beberapa opismate yg kebetulan ade sekali..tuan umah akak yg pakai baju merah tuh. mase nih hujan dh selamat berhenti dah pon..


Balik dari Bandar Putra, singgah umah pakcik mama kat seksyen 19 shah alam pulak..ni sedara sebelah mama tp dh agak bau2 bacang jugaklah..cume rapat sbb dah duduk dekat2 kat shah alam tu kan..nway, langkah kanan jugak time gi sane sbb die pon ade sediakan makan2 kat umah..smpat mama makan lagi semangkuk lontong..heheh..gmbar kat umah pakcik ni takde sbb segan ade tetamu lain yg tak dikenali..=p

Petang nye plak, teruskan misi beraya kat umah pakcik papa kat seksyen 8..die pon kebetulan buat jamuan raya arituh..kat umah pakcik papa ni kitorng lepak lame sket..siap rehat2, semayang asar n maghrib sume..bile tetamu pakcik ni dh start datang, kitorng pon beransur balik..segan sbb tetamu2 pakcik ni sume orang2 berpangkat besar..mklumlah, pakcik papa ni dulu antara pegawai tinggi pasukan polis..


Zara yg syok melenjan katil kat umah orang mcm katil die sndiri..=p
.
Sbb dh kenyang, mama just makan ni jek..dlm bungkusan tu ialah nasi lemak..luar bungkusan tu aksesori2 nasi lemak + lemang 2 potong n rendang daging..banyak lagi menu mcm laksa kedah, ketupat palas n ketupat nasi, rojak dll...tp sudah tk larat nak sumbat..=p
.
Makan pencuci mulut plak..ade puding roti, kuih muih n buah2 segar..=)
.
Smpat gak Zara dok sibuk nak menulis n menconteng kat cni..
.
Kami bertiga..nmpak tak perut papa dh kembali membesar selepas 2 minggu berhari raya..sian papa..pasni kena start balik berdietlah..=p

Pas balik umah pakcik nih, papa cadangkan kitorng tros beraya kat umah makcik die plak kat Damansara Perdana..ohhh..yg kat sek 8 tu pakcik sebelah atuk Zara..n yg kat Damansara ni makcik sebelah nenek Zara..klu ikukan, mmg lebih rapat ngan makcik yg sebelah nenek Zara ni..so smpai2 umah Ucu papa tu (makcik ni kire mak cik yg bongsu lah) dh kol 10pm sbb jalan yg agak jem malam tuh..adik ipar pon dtg sekali n bwk bekalan sate hj samuri..Ucu papa plak masak mee hoon + kopok goreng..maka, sekali lagi mama mengisik perut utk hari itu..heheh..kat umah ni pon tkde amik gmbar sbb dh sonok sgt berborak2 + layan cerekarama 'Kemaafan yang tertangguh' mase tuh...kol 12am kitorng pon beransur balik..badan adelah sangat penat sbb dari petang tu tak berhenti2 berjalan...

Hmm..sebenarnya ingat nk pulun gmbar utk ari ahad jugak tp mcm dh malas..heheh..smbung next entry lah yek..=p

Sepetang di McD..

Sebelum memulakan cerita ttg aktiviti weken yg leh tahan padat..mama nk tepek dulu gmbar2 mama n Zara makan2 di McD ni petang jumaat lepas..act lame gak dh tk dine-in kat mcD mcm ni..selalu order drive thru jek..senang n cepat..heheh..tp aritu ntah mcm mane terasa malas nak balik umah awal..so saje lah bwk Zara makan sane..klu ikutkan, bukan stakat mcD, tp tpt lain pon dh lame sgt mama tk bwk Zara makan petang2..mklumlah, sejak bberapa bulan ni Zara kn suka meragam lebih kan, so klu beli makanan pon mmg tapau bwk balik jekla..=p

Layan jekla gmbar anak dara ni yek..mmg happy die dpt makan 'kintang' (fries) arituh..lain2 just share ayam goreng n air milo ngan mama..


Menu petang tu..fries 80% Zara yg perabeh..ayam plak, spicy utk mama n ori utk Zara.air milo, kongsi sesama..heheh

Muka happy dpt makan kintang..

Semangat die makan..smbil tu membebel ntah ape2..

Disebabkan mood tgh baik sbb dpt makan 'kintang' fevret die tuh, maka lehla wat aksi lentok2 nih barang sekeping dua..klu tak, jgn hrpla nk beraksi2 dpn kamera lagi...heheh


Dh bosan kena paksa bergmbar ngan mama..=p

Mama pon nk interframe..

Pas 'kintang' dh abeh, makan ayam goreng plak..



Pas abeh makan, tros balik umah..smpat lagi bergurau senda dlm keta ngan anak mama ni..malangnye, kegumbiraan bertukar pade kesedihan gara2 mama tk sengaja tercederakan hidung Zara..act mase gurau2 manja ngan Zara tuh, mama saje nk cuit hidung die..si Zara plak dok hulur muka nak kiss mama..akibatnye, kuku mama tercalar kat hidung die tuh..dalam gak kesan calar tuh..beria2 jugakla die menangis..sian sangat2..dhlah plan ujung minggu mmg nak pi beraya kan..terpaksa lah beraya ngan hidung tk cantik nampaknye..huhu


Nmpak tk kesan calar kat hidung Zara tuh..lepas luka tuh kering, jadik kaler itam plak bekasnya..sian Zara..

Mama bubuh minyak gamat jek..sedey jek tgk muka Zara kan..ni baru pas nangis meleleh2 air mata sbb kepedihan kat idung nih...huu

Nasib baik malam tuh papa smpai dari labuan..so, mood Zara dh kembali ceria wlupon idung dh calar balar..=D



klaa..dh tgh malam ni..mama nak tidur dulu k..ade mase esok smbung update citer weken plak..=)