Sesi memenuhkan perut di kampung..=p

Adoiii..tensen okeh..act mama dh taip entry ni mase lunch break kat opis tadi..pastu time nak publish tetibe connection ke blogger error. langsung tk boleh log in semua..nk komen entry kengkawan pon tak dapat..pastu bile balik umah try bukak blogger leh plak. ingatkan adelah draft siang tadi tersave kan..rupenye...yilekkk..terpaksalah taip entry yg same ni balik semula..tp mcm tak bestlah sbb isi cerita sume dh abeh diluah siang tadi kan..huhu

Nway, tgk tajuk pon dh tau kan mama nak story psl citer balik kampung aritu. lmbat update sbb skang cam lemau jek nk berblog. lagi2 klu cuti panjang kan..mmg tk terupdatelah. bukak laptop pon semata2 layan Zara tgk kartun die jek..hehe. back to the topic, kitorang smpai kampung mama ari jumaat pagi dlm kol 3am mcm tuh. alang2 dh sampai, nenek tros ajak sahur sbb takut liat bangun klu dh tidur dulu kan..siang jumaat tu pulak, just rehat2 kat umah jek..petang sket time Zara tdo baru papa n mama kuar gi pekan..nak amik baju kurung raya yg mama tempah kat tailor, beli brg2 sket and nak gi potong rambut. balik dari pekan tros tolong nenek masak. seperti yg dijanjikan, menu berbuka ialah soto ayam + begedil ayam yg mama dok teringin sangat tu kan..mmg sangat nikmat n puas okeh bile dpt makan soto ayam mak mama tuh..mama lah yg makan paling banyak..time sahur pagi sabtu tu pon still dok mengulang makan soto sepuas hati..=p

Meh layan gmbar kat kampung mama k..


Lauk sahur pagi Jumaat..cam meriah jek kan..klu sahur sorang2 kat shah alam jgn haraplah nk sentuh nasik + lauk banyak2 camni..hihi


Zara pon sibuk nak bersahur. sepanjang perjalanan die dok tidur jek so smpai umah nenek terus segar bugar dah


Aktiviti siang hari Zara..menjejak kucing kat belakang umah nenek..=p


selain tuh, sibuk gak nak 'menulis' ditemankan koleksi anak2 patung lama mama yg dok terperam dlm bilik tuh


Antara juadah berbuka petang jumaat. tak tau ape name kuih nih..nenek yg buat. mama jst letakkan serunding n pulut tu dlm acuan jek nk bentukkan die..hehe


Taraaa..inilah soto yg mama dok mengidam sgt tuh..mmg terjamin kesedapnnye tau..(tgk gmbar ni rase terliur semula plak..ade yg mintak soto lagi waktu raya karang..kekekkeke)


Begedil ayam yg sgt sedappppppp..smpat gak belajar cara buat die aritu..nxt time leh share recipe..=p. kuah soto lom smpat belajar lagi so nk share recipe pon tak dan..hihi


Ni aktiviti waktu malam plak..Zara dok mencuba baju raya slps jenuh dipujuk oleh papa..jgn nanti waktu raya die tak mau pakai sudah..minah ni kan dh pndai memilih baju. nway, tahun ni tempah baju guna kain cotton aje..baju mama?sedondon cam baju Zara nilah..=)


Ni gambar pagi sabtu plak..dh nak bertolak ke kmpung papa kat parit raja..budak kecit sorang lagi tu anak jiran sebelah umah nenek



So, smpai umah mentua kat parit raja lebih kurang 11am. mase tuh mak n ayah mentua tgh sibuk masak2 utk sesi mengunjung petang tu. mama smpatlah tolong potong2 sayur n kemas2 barang aka basuh pinggan jek. pastu bile lauk dh siap masak, mama lah jadik tukang bungkusnya..lebih kurang 20 buah umah gak nak di'ngunjung'kan. part antar2 ke rumah orang dh tentu kerja org lelaki kan..hehe. so masa ayah mentua n papa gi antar lauk, mama just rehat kat umah jek.

Nway, lauk berbuka petang sabtu tu pon meriah sangat..untuk lauk mengunjung, MIL masak nasi impit, rendang daging, kuah lodeh, sambal tumis udang n ayam masak merah. kebetulan pakcik papa yg dok shah alam pon ade balik. so tmbahlah juadah ketupat palas + serunding ikan n daging. kuih pulak ade apam special dari mak mama..smpat mak mama buat kuih nak balas kunjungan besan die tu kan..hehe..so lauk2 tu sume dimakan smpailah sahur esoknye..sonok dpt makan ramai2..papa yg konon nak diet tu pon habis hancussss diet bile balik kampung..mama dh sound awal2 get prepare utk raya plak..mklumlah, wktu raya nanti lagi byk makanan ade..jenuhlah papa nk tahan napsu makan bagi maintain kurus tu..hehehehhe

Gambar Zara kat umah nenek parit raja tak banyak..layan jek mane yg ade ni k..=p


Zara ngan kereta merahnye..keta ni mmg terpaksa tinggal kat kampung sbb tak cukup ruang nk bwk ke shah alam..haha


Inilah juadah berbuka petang sabtu..mmg penuh sungguhla perut makan sume lauk pauk nih..


Zara try test baju baru yg nenek belikan


Lepas try test, tros taknak bukak. maka pakailah baju baru yg konon utk raya ni untuk balik ke Kuantan hari esoknye..hehe




Gmbar last tu sejurus sebelum kitorang gerak ke Kuantan ari ahad tuh..citer kuantan nantilah smbung update..tak banyak aktiviti pon sbb papa kan kerja ari isnin. apepon, mmg rase seronok sgt dpt balik kampung n berbuka ngan family tersayang minggu lepas..ni dh rase tak sabar2 nak cuti raya plak..mklumlah, raya 1st tahun ni turn umah mama..tu yg extra2 seronok tuh..hehehe




p/s: dlm sonok2 nak raya, dpt berita sedih arini..sorang group mate mama nak resign dah bulan nih..after 3 tahun kongsi suka duka mmg sgt terasalah bile die nak resign. yg buat lagi sadis, mama plak kena take over sume kerja2 die..maka, secara rasmi mama akan bertmbah bizilah lepas ni..silap2 lagi lemau nk update blog sbb dh tak cukup masa senggang nanti..huhu

10 comments:

Izan Ishak said...

best nya tgk soto tu lily...blm rasa lagi tu. masakan mak kita yg yg paling best kan~~

nak raya gi umah mak lily lah camni...hehehe.
tp betullah...kalau balik kg mesti nak makan macam2 kan...sabar jelah perut ni ye~~

lily azliyana @ mama zara said...

Izan- btol3x..apepon, masakan mak kite mmg the best kan..dhlah jarang2 balik kampung..tu yg sesekali balik nak request macam2..ehehehe

Nana said...

amboi sedapney lauk pauk berbuka
eh xpenah lak nmpk kuih ada serunding tu

Diamilikku said...

memang nampak sedap sangat2 soto tuh..aduh la..akak pun suka soto lily..tolonglah belajar cepat2 n share resepi yer..akak nak sangat2 buat nih

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

ya allah, terliur tgk soto mak lily tuh.mak aii, dan2 terus ngidam neh, ce mana??

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily..

sedapnya tgk kuih serunding n pulut tu..nmpk cantik lah lily..menarik tau!!!

Ummi Eisya said...

sedapla pulut serunding tu..lagi klu mak yang watkan..lagila sedap..air tgn ibulah katakan..lawa pic zara yang last tu..siap berselendang lagi..

ninieZUERYANNIE said...

hahahahaha same ngan Qisya.. kdg2 susah nak pujuk pakai baju, die nak jugak baju yg die pilih sendiri.. kalo ok xpela gak.. nihkekadang nak jln2 die amik baju tido.. adeh! aritu, mase nak beli baju menanggis2 xnak try.. sampai kat umah bile srh try terus xnak bukak.. nasib x jln g mane2.. kalo x basi la baju raye Qisya.. huhhuuuu..

nza said...

bestkn blk kg...mmg meriah....

kakyong said...

sedapnya ketupat palas..
satu lagi pulut berinti serunding tu... uwaaaa... setakat ni tak jumpa lagi kat ipoh.. kena buat sendiri lah gamaknya ni

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016