Riang ria Zara berhari raya..=)

Hihi..disebabkan kemalasan nak menulis citer raya part by part, maka mama compilekan sume citer n gambar raya selama seminggu dlm satu entry jek..kebetulan tgk2 isik kamera mmg banyak muka Zara jek kan, so kuarlah tajuk kat atas tuh..sj nak letak gmbar2 Zara berhari raya kat kampung..Alhamdulillah, murah gaklah rezeki Zara utk raya kali ni.. mklumlah, baru sorang kan..pas ni klu dah beradik, kena bagi dua lah jumlah duit raya tu gamaknye..kekekeke

Kisah raya pertama dh story kat dlm entry sebelum ni kan..so ni smbung ngan citer raya kedua..pagi tuh mama just sibuk tolong mak mentua mama siapkan kuih2 n minuman utk org marhaban. kat kampung mentua, mmg awal sket marhaban/baraan ni mula..dekat 6-7 trip jugak kumpulan marhaban yg datang. mklumlah, org kampung ramai kan, so diorang bahagi2 dlm kumpulan. petangnye plak, gi beraya umah makcik2 sblah papa..tp cume dapat sebuah umah jek sbb lagi sebuah umah tu takde org..last2 ptg tu kitorng gi pekan pt raja melantak kfc jek..heheh


Zara melaram ngan kasut rayanye..baju plak bukan baju raya pon..die buat peel tak mau pakai baju baru aritu..hihi



Malam raya kedua tu pulak, ada jamuan bbq kat umah nenek papa..pakcik2 n makcik2 die yg rajin nk buat aktiviti membakar2 tu. tapinye, disebabkan majlis utk keluarga jek, maka masing2 pakai baju tk seberapa semenggah..mama pon tkdelah snap2 pic bagai..=)


Bersiap ke umah moyang Zara..

Zara n moyangnye..nmpak Zara lagi besar plak kan..hihi


Raya ketiga, plan nak meneruskan usaha beraya umah sedara mara hubby. tapi siang tuh, umah mentua dikunjungi ramai sedara mara terdekat plak. so nak tak nak, kitorng pon layan borak ngan tetamu tu dulu baru nk kuar. malangnye, bile tetamu dh balik, Zara plak dh tertidur kepenatan walhal dah siap pakai baju raya sume..so, mama n papa decide tinggalkan Zara kat umah, n kitorng pi dating kat bndar batu pahat. konon smpatlah nk pi tgk wayang ke apa, tapi tkde maknenya. just jalan2 kat bndar smbil teman papa shopping baju jek last2. malam after maghrib, mentua ajak jugakla kuar beraya kat 2 buah umah nih. satu kat parit raja n satu lagi kat batu pahat. after 3 days, baru harinilah MIL n FIL dpt kuar beraya..kalau tk, sibuk menerima kunjungan tetamu jek..=). ohhh..after beraya tuh, mama n papa tros balik ke umah rengit plak


Gmbar petang raya ketiga..budak Zara yg kena tinggal sbb tertidur..mama n papa upah belikan set tulis2 n kaler2 yg baru..=p

Bukti budak Zara kna tinggal ngan papa n mama yg sibuk nk berdating time raya..hihi

Malam raya ketiga. jenuh kena bebel ngan nenek sbb Zara tak mau pakai baju kurung pegi beraya. nak wat cmner, dah mood budak2 kan..kalau tk diikutkan sat lagi melalak tk hengat plak


Raya keempat kat umah Rengit, turn mama menolong nenek Rengit melayan tetamu plak. ramai gak sedara mara mama beraya kat umah arituh. Malam tu pulak, papa nak balik ke Kuantan dah. so mama antar papa kat bus stand batu pahat. balik dari antar papa, mak ajak mama n kakak beraya kat umahs epupu di senggarang..dptlah sebuah umah utk beraya haritu..hehe


Smpat bergmbar sebelum papa naik bas..miss u papa

Zara n kakak Pia..saje bwk anak buah mama sekali sbb mama takut nk drive sndiri kat jalan batu pahat-rengit tu malam2..=p. banyak selekoh tajam..

Kat umah sepupu mama..budak2 sibuk nak main api pelita..


Okeh..smbung citer raya kelima plak..harini, turn mak mama plak utk kuar beraya..awal2 dh set nak pergi dlm 10 buah rumah dlm kampung tuh..mmg ramai sedara mara kat sane..so b4 kol 10am dah gerak kuar dah. smpat gak singgah sekejap kat kubur arwah ayah utk sedekahkan al-fatihah..nway, kiotrng beraya smpai ke petang. mmg penat jugak dok singgah bnyak2 umah nih..perut pon kenyang abeh sbb ade few umah sediakan makan mase tuh..mama ni pntang nmpak makanan...sume nak ditelan wlupon konon mengaku dh kenyang..hihi



Zara sgt2 good mood n behave arinih...tau kot nk kumpul duit raya so kenalah senyum selalu ngan tuan umah kan..=p


Pntang nmpak cat meow..bukan main khusyuk die melayan

Kat umah salah sorang cousin mama yg merupakan ketua kampung kitorng jugak..tetibe ade kolam cantek so mcm best nk amik2 gmbar kan

Zara tunjuk katak dlm kolam..hehe

Mama n Zara bucuk

Sayang gmbar nie die tk mau pndang depan..

Ngan cat meow lagi

Petang nye session dh bertukar baju..ni pon pakai baju lame jugak..hehe



Raya keenam, sekali lagi dok melepak kat umah jek...tp bukan melepak sesaja yek sbb umah mak mama masih sibuk menerima kunjungan tetamu..mklumlah umah org tua, so ramailah anak2 buah dtg beraya..mama sejak papa balik, mmg tk balik ke parit raja dh..dok menghabiskan cuti kat umah sndiri jek ngan mak, kakak n anak2 buah..sonok gak dpt spent mase lebih lame kat kampung kali nih..


Gmbar2 Zara lagik..dok posing dlm bilik jek hari nih..=)





Raya ketujuh aka hari malaysia..baru smbung aktiviti beraya..antara umah yg disinggah ialah umah atuk Zara sndiri kat pt raja..mak mama nk beraya ke umah besannye kan..pastu tros ke umah abg mama kat kluang..tk tau apsal raya ketujuh tu mama penat semacam..tkde snap2 pic pon..act ade citer kurang best mase raya ketujuh tuh..tp nanti2 mama citer kat entry lain k..huhuhuh

Tros citer ke raya kelapanlah..hari last sbelum kitorng balik kampung. malam tu baru sibuk nak beraya ke umah2 jiran sebelah. ingat nak beraya siangnye, tp nenek Zara sibuk plak ngan aktiviti marhaban..so kena tunggu malam..Zara cam biasa, gud mood jek time nak gi raya..hehe


Before kuar umah..posing kat buai ngan kakak2 sepupu

Mama lagi ngan lalink Zara

Budak ceria nak beraya..=D





Itu jekla citer n gambar Zara beraya kat kmpung selama seminggu. mmg muka Zara jekla yg ade..mama malas nk amik gmbar sedara mara yg kitorng ziarah tuh..hehe. hari sabtu ie raya ke sepuluh tu ktorng dh sibuk bersiap2 nak balik ke shah alam. mama balik ngan kakak mama n anak2 buah mase tuh..

InsyaAllah, weken ni papa balik kitorng akan meneruskan aktiviti beraya kat umah sedara mara sekitar shah alam plak..bajet2 ade dalam 4,5 buah umah gak..weken ni jekla smpat nk beraya. sbb pasnih papa kena pi labuan 2 minggu tak silap..harap2 menjadiklah plan nk beraya..leh kutip last duit raya utk Zara before masukkan dlm tabung rimau die..hihi

10 comments:

nza said...

ayunya zara brbaju kurung...

[-suziey-] said...

hahaahah adeiiii zara plak buat hal xnk pakai baju raya ek..adeii..besela budak..xleh nk predict..

huhu smpai raya ke 4 je dpt beraya ngn hubby ek..ish sayu nya..tp okla kan dr xdpt lgsung..

diella said...

alahai...comel btul zara nih..pakai bukan baju raye pun tetap cun n nmpk cam baju raye okeh..

ngelat nih...mama ngan papa gi dating..sib baik tak lupe upah kena tinggal kan zara?

lily azliyana @ mama zara said...

Nza- alhamdulillah, taun ni ok sket die berbaju kurung. banyak kali gak dok ulang pakai.klu taun lepas, setiap baju kurung smpat pakai sekali jek sbb die cam rimas..hehe

Suziey- btol tu. dh kire syukur sgt2 die dpt cuti wlupon tk lame kan..next time ntah ade rezeki ke tak die nak cuti raya..mklumlah, org kerja askar kan..kena sntiasa stand by berkhidmat utk negara..kekekeke

Diella- hee..mmg klu mama n papa die kuar, ade jek buah tangan utk Zara..tk smpai ati nk seronok2 tk ingat anak langsung..=p

Nieza Ishak said...

suffiya + zulaikha sib baik mood baek nak pakai baju kurung ...

straight 3hari pakai baju kurung, kena paksa dek papa depa ...hahahahah

shila ariff said...

sakannya dia beraya..suka tgk korg beraya...byk umah jugak le korg berkunjung ye...

p/s: dah nak masuk 4 mggu ko peknen ye??..bestnya...

cik puan akish said...

sakan yek zara beraye/...:)

Diamilikku said...

manyaknyaaaaaaaaaaaaaa baju kurung zara...alesha ada 3 pasang jerk....tu pun tak dipakai semua...mana da raya beria2 macam lily..raya keempat dah start keje..huhuhu

Sue said...

ramainye kwn2 zara kat kg, sure seronok kan. hehe kelakar pulak zara tanak pakai baju raya ye. si damia pulak asyik nak mengulang pakai baju raya kurung dia tu. dah la sepasang je yg ada. hehe

Nana said...

eh papa zara dah susut skit la kan
xsabar tgu abah damia susut gak pas kursus hehehe

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016