Akhirnya ia mati jua..huhu..

Ohhh..apelah yg dah mati tu yek..mmg agak sadis sbb lepas 6 bulan dlm jagaan mama, mati jugak akhirnya die..=(

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Ni haa...ingat lagi tak ngan si ikan laga biru Zara ni..dh arwah dah pon..huhuhu

yee..ikan pertama belaan mama n Zara dh mati dh pon after hampir 6 bulan kami bela. bukan mati sbb tak dpt makan gara2 kitorng cuti raya lame ye..tp mati sbb kecuaian mama sndiri..actually ikan ni siap kitorng bwk balik kampung lagi tau mase cuti raye aritu..mklumlah, umah kosong kan, sape plak nk bagi die makan..gigihlah mengangkut masuk keta (kali kedua bwk ikan ni balik kampung)..mase tu mama nmpak papa isik akuarium kecik ni dlm plastik then letak kat bwh seat sblh belakang..time smpai kampung, mmg adelah air tumpah dr akuarium ni tp sume tumpah masuk plastik jek..nmpak macam senang nak angkut ikan ni balik shah alam semula..

So ari sabtu lepas mase nak balik ke shah alam semula tu, kan mama ngan kakak mama n anak2 buah jek yg ade kan..seat belakang mmg dh penuhlah ngan bebudak..mama yg konon 'bijak' ni tk maulah letak ikan ni kat bwh seat tu sbb takut budak2 tertendang..kang air die tumpah mama malas nk bersihkan. so kitorng (mama n kakak) pon dok letak akuarium tu kat bonet kereta..yg menambahkan lebih 'bijak' mama tuh, mama letak gak akuarium tu dlm plastik cam papa..tp mama dok ikat plastik tu kuat2 plak..ngan harapan kat ikatan tu ade sketlah ruang udara utk ikan tu bernapas..tp hampeh..smpai2 shah alam tgk ikan tu dh jadik bangkai..huhuhuh..papa kate sian ikan tuh..mesti dok terseksa kepanasan (sbb dok dlm bonet kereta) pastu tercekik tkleh bernapas (sbb mama ikat plastik beg tu)..rase bersalah plak kat ikan Zara tu...=(
.
.
Kenangan Zara ngan si ikan biru..sian Zara dh takde kwn nk kacau2 kat umah..


Nway, papa kate nanti die nak beli ikan lain utk Zara..maybe ikan laga jugakla sbb mmg senang nak jaga..klu ikutkan mmg tahan lasak ikan nih..cume tulah, mama yg cuai menghandle die smpai mati dibuatnye..klu ikut hasrat di hati mama n papa, nk bela ikan kecik2 pelbagai warna dlm akuarium besar..nk hias2 akuarium sume..mesti tenang bile tgk kawanan ikan berenang2..tp tulah, tk yakin nak jaga..sat lagi time cuti pnjang, satu hal lah plak dok risau psl ikan2 tuh..yekla, klu stakat akuarium kecik ikan laga Zara lehla bwk balik kampung. tp klu dh akaurium besar gabak ape halnye nk angkut mengangkut ye tak..hihi


Berangan jekla nak ade akuarium cantik macam ni..=p



p/s: takde gmbar ikan yg mati tuh sbb mama tk smpai ati nk amik gmbar bangkai die..mase mama kuarkan dr plastik, tgk die dh terlentang kelemasan dlm akuarium..huhu

18 comments:

Izan Ishak said...

alahaii...sedihnya ikan zara dah mati. kalau izan pun izan takmo amik gambarnya.

Sidratul Muntaha said...

sian..
daku bersimpati dgn ikan tu..
apelah nasib ko ikan dpt tuan gini.
takper,tuan ikan..jgn serik membela yer.
xperlah..takde rezeki si ikan tu..

lily azliyana @ mama zara said...

Izan- Zara tak tau pon ikan die mati sbb aritu tk tunjuk kat die bangkai ikan tu n tros buang..now bile tanye mane pish? die jawab= pish tido..hehe

Ayu- aiseh..tuan ikan tak sengaja gara2 perasan bijak die tuh..huhu

mama_umar_maryam said...

huhu,cian kwn zara dah xde..xper,carik pengganti cpt2 k ;)

maya amir said...

eh ikan die kaler biru ek..comelnye.. tapi sian, dah arwah.. huhu..sure zara sedih kan?

ita cutevirus said...

alahai... 1st pet zara da mati...
takpe.. pas ni bela hamster plak.. ehehhee

ninieZUERYANNIE said...

huhuuhuuu siannye ikan tuh.. xpela.. dh ajal die mati tercekik kelemasan.. redha jela kan lily..

Dilla Ady said...

alahai...mati da ikan tu ye..

abih zara camne? tak moody ke die tgk pish die da takde?

sian zara takde da kawan..

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

alahai, cian ikan laga zara tu.biasalah, kita org pompuan mmg xbape terer nk handle benda camni..
xpelah, dah mmg hayat ikan tu smp ctu jek, nk buat cane..sok2, papa zara beli yg lain...
xpun, nnt zara main ngn adik baby jek..hehe

Ummi Eisya said...

sian ikan zara..tak pelah,nanti beli yang baru ye zara..suh mama jaga bebetul tau..

mizzyN said...

ikan biru bertukar biru x cukup gas

Yan said...

alaa sedeynye ikan dah mati...

ibu WaWa said...

jangan sedih tau Zara. nanti suruh mama beli yang lain, yang lagi comel...

nza said...

kesiannya..dh stengah thn gak usia bela ikan tu....

nza said...

kesiannya..dh stengah thn gak usia bela ikan tu....

shila ariff said...

6 bulan tu kira lama gak le ikan tuh bertahan ngn korang...dah ajal dia tu, nak wat camne???..

p/s: nnti beli le ikan baru ye...

YatieJay said...

Dah 'ajal' dia....heheee....

Ish, kalau nak bela ikan dlm akuarium mcm kat gambar tu leceh! Nanti nak tukar air lagi, nak bersihkan akuaraium lagi (ni kata2 org pemalas mcm akak)

Tapi akak berangan nak bela ikan puyu. Katanya bagus....tapi pikirkan malas nak tukar air tu...alahai!

kakyong said...

siannya.. tp ade la juga 6 bulan dlm jagaan.. kalo kat rumah kakyong ni.. tak tau lah.. budak ber3 tu kan boleh tengok.. semua nak dipegang... kalo kucing dtg rumah pun depa siap kejor...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016