Sesi beraya di hujung minggu

Alhamdulillah, ujung minggu yg lepas berjaya gak kami pi beraya ke umah sedara mara terdekat + kawan2 yg datang menjemput utk sesi jamuan raya..takdelah banyak umah sgt pon yg kitorng pegi utk sabtu n ahad tu..ada dalam 6 buah umah jek tp tk tau apsal leh rase penat..penat makan + borak2 + mandu keta kot..ehehehehe. yg sadisnye, dok sibuk sgt nak beraya maka rumah mmg tertutup lah utk 2 hari tuh..dok tekad kuar beraya sbb weken lepas tu jek papa available utk musim raya ni..lagi 2minggu papa tk dapat balik sbb die kena kerja kat Labuan lagi..

So, mulakan sesi menepek gmbar utk hari sabtu dulu yek..sebelum kuar umah, konon nk wat sesi gambar raya kat umah shah alam..tp cam biasa si anak dara moody semacam..pastu mcm arituh mase kat kampung gak, dok lah asyik mengempeng ngan botol susu die..adoiii..


Muka monyok Zara sbb mama dok sorok botol susu mase amik gmbar nih..=p

Tolong jangan bosan tgk mama asyik pakai baju yg same..taun ni mmg tak banyaklah koleksi baju raya..huhu

See, asyik mengempeng ngan botol susu jek..susah nk amik gmbar betul2..=p

Last2, abaikan Zara n amik gmbar berdua plak..balas balik sbb raya arituh tak berkesempatan posing berdua2an..hihi


Rumah pertama yg diterjah utk hari sabtu ialah umah opismate mama kat Bandar Putera Klang..mase kuar umah hujan mmg tgh turun selebat2nya..ingat nk tunggu hujan reda tp mcm takde tanda2 jek tros kitorang lenjan kuar..dr pintu umah ke pintu gate pon selamat baju mama basah lencun wlupon berpayung..punyelah lebat kan..huhu. Menu yg disediakan opismate mama ni leh tahan banyaklah..ade nasi dagang as menu utama, soto nasi, mee sup, roti jala, mee kari n buah2an..


Mama n Zara dlm keta..dua2 tgh menahan kesejukan sebenarnya nih..huhu

Wajah ceria nak pi beraya..hujan still lebat lagi mase nih..

Makan time..mmg tros amik nasi sbb perut tgh lapar giler..heheh

Zara makan mee sup kegemaran die..=)

Sebelum balik, smpat bergmbar ngan beberapa opismate yg kebetulan ade sekali..tuan umah akak yg pakai baju merah tuh. mase nih hujan dh selamat berhenti dah pon..


Balik dari Bandar Putra, singgah umah pakcik mama kat seksyen 19 shah alam pulak..ni sedara sebelah mama tp dh agak bau2 bacang jugaklah..cume rapat sbb dah duduk dekat2 kat shah alam tu kan..nway, langkah kanan jugak time gi sane sbb die pon ade sediakan makan2 kat umah..smpat mama makan lagi semangkuk lontong..heheh..gmbar kat umah pakcik ni takde sbb segan ade tetamu lain yg tak dikenali..=p

Petang nye plak, teruskan misi beraya kat umah pakcik papa kat seksyen 8..die pon kebetulan buat jamuan raya arituh..kat umah pakcik papa ni kitorng lepak lame sket..siap rehat2, semayang asar n maghrib sume..bile tetamu pakcik ni dh start datang, kitorng pon beransur balik..segan sbb tetamu2 pakcik ni sume orang2 berpangkat besar..mklumlah, pakcik papa ni dulu antara pegawai tinggi pasukan polis..


Zara yg syok melenjan katil kat umah orang mcm katil die sndiri..=p
.
Sbb dh kenyang, mama just makan ni jek..dlm bungkusan tu ialah nasi lemak..luar bungkusan tu aksesori2 nasi lemak + lemang 2 potong n rendang daging..banyak lagi menu mcm laksa kedah, ketupat palas n ketupat nasi, rojak dll...tp sudah tk larat nak sumbat..=p
.
Makan pencuci mulut plak..ade puding roti, kuih muih n buah2 segar..=)
.
Smpat gak Zara dok sibuk nak menulis n menconteng kat cni..
.
Kami bertiga..nmpak tak perut papa dh kembali membesar selepas 2 minggu berhari raya..sian papa..pasni kena start balik berdietlah..=p

Pas balik umah pakcik nih, papa cadangkan kitorng tros beraya kat umah makcik die plak kat Damansara Perdana..ohhh..yg kat sek 8 tu pakcik sebelah atuk Zara..n yg kat Damansara ni makcik sebelah nenek Zara..klu ikukan, mmg lebih rapat ngan makcik yg sebelah nenek Zara ni..so smpai2 umah Ucu papa tu (makcik ni kire mak cik yg bongsu lah) dh kol 10pm sbb jalan yg agak jem malam tuh..adik ipar pon dtg sekali n bwk bekalan sate hj samuri..Ucu papa plak masak mee hoon + kopok goreng..maka, sekali lagi mama mengisik perut utk hari itu..heheh..kat umah ni pon tkde amik gmbar sbb dh sonok sgt berborak2 + layan cerekarama 'Kemaafan yang tertangguh' mase tuh...kol 12am kitorng pon beransur balik..badan adelah sangat penat sbb dari petang tu tak berhenti2 berjalan...

Hmm..sebenarnya ingat nk pulun gmbar utk ari ahad jugak tp mcm dh malas..heheh..smbung next entry lah yek..=p

10 comments:

Izan Ishak said...

wahhh...sonoknya pi beraya sana sini.
zara mmg takleh tinggal botol susu ye lily...

makin berserilah wajah ibu mengandung ni..suka tgk org peknen sbb muka jadi sweet je~~

nza said...

raya sakan ye.....mmg seronok.

Sue said...

sonok zara beraya ye. kami tak dpt beraya pun last weekend sbb semuanya tak sihat.

YatieJay said...

Pergghh..penatnya! Membaca aktiviti zara sefamily pun dah terasa 'penatnya'. Memang weekend masa utk kita 'pulun' keluar beraya. Weekdays memang susah la kan? Lagi pulak husb lily takde.

Akak ni lak, encik nazir keja shift. Pun susah gak. Solution dia - pulun during weekend. Org nak datang beraya umah kitaorg pun susah.

Ummi Eisya said...

amboi zara,puas beraya ye..

lily azliyana @ mama zara said...

Izan- hehe..berseri2 ker..dulu mase preknenkan Zara pon ade org tegur mcm tu jugak..gamaknye gegirl lagi kot dlm perut nih..=p

Kak Nza- amik kesempatan time raya nilah nak pi menziarah kak nza..klu tk asyik tk menyempat jek nak tanye khabar ngan sedara mara kan..hihi

Sue- alhamdulillah..dpt gak beraya..itupon ahad Zara dh start demam sbnrnya sbb sabtu tu kena hujan..mujur tk melarat..huhu

Kak Yatie- hehe..samelah..dek sibuk nak beraya, maka umah pon tertutup 2 hari..=p

ummieEisya- setahun sekali bagi can Zara kumpul angpau banyak2..kekekeke

Dokter faRyn said...

lily! aku rasa laki ko macam dah kurus sikit. hehehhe.

Diamilikku said...

betullah..hubby lily dah naik sket perutnya..hehehehe :) makan banyak time raya gitu ahh..kak su pun dah naik balik berkilo2...

lily azliyana @ mama zara said...

Dokter Faryn- heheh..arituh lagi kurus..ni pas raya dh naik semula dh badan die..=p

Kak Su- haha..btol kan..tula..pas raya dh start balik makan ikut suka..mau tk naik perut..

Nana said...

alamak kita nampak nasi dagang la nyum2 sedapnye

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016