Puasa di Kuantan lak..

Sambungan dari entry semalam..kitorang gerak ke Kuantan dlm kol 2pm mcm tu..target nak berbuka puasa kat Kuantanlah kan..nasib baik papa tak ngantuk time drive petang tu..yekla, klu tdo skjap pon mmg tk smpat nk smpai..takut wktu berbuka tu kitorng tgh ada kat kawasan hutan2 n ladang2 tu kan sape susah..sape slalu lalu kawasan segamat-muadzam syah-kuantan tu taulah kot jalan die mcm mane kan..=p

So, smpai sane lebih kurang 6.30pm. tros menuju ke tjg lumpur. papa ajak makan kat ana ikan bakar petai tu tp mama dh serik sbb sane kan slalu ramai..n mmg btol pon.time saje2 lalu kat depan kedai tu tgk dah berderet dah diorang siapkan meja ngan makanan. mesti ade org dh reserve utk majlis berbuka puasa kat situ..so lastly kitorng gi Nara Seafood jek..pernah makan kat sane sekali n mmg puas hati ngan rase die..mula2 ingat nk order ala carte..tekak dh rase nk makan macam2..siap konpius nk order ikan ker, udang ker, sotong ker,lala ker..kekekeke..malangnye, time bulan pose ni tpt tu buat gaya package2 plak..so last2 amik jekla package paling simple sbb makan berdua jek kan..package yg kitorng amik tu consists of ikan kerapu/siakap masak masam manis, daging masak merah, kailan ikan masin, tomyam n fresh orange. but instead of tomyam, kitorng tukar ke sup ayam sbb Zara nak makan sama kan.


Mama n Zara dlm keta..Zara baru bangun tdo mase nih..=p


Budak yg kebosanan dlm kereta..


Zara yg tak pose..sibuk dh minum air oren + kunyah jajan


Pastu sambung makan sup ayam plak..


Juadah berbuka petang tuh..alhamdulillah, kenyang perut, suka hati..lauk pon sume sedap2..


Ikan ni besar gak sbnrnya tp habis kitorng ratah berdua smpai licin..hihi


Time dh nak balik baru minah ni sibuk nak makan nasik..siap makan smbil berdiri lagi tuh..=p



Pas berbuka n semayang, kitorng gerak ke Mega Mall plak..ingat nk carik kasut raya Zara tp sane dh tak banyak kedai kan..last2 beli gakla selipar basahan Zara kat Bata..pas beli tros die nak pakai..hehe..pastu smpat gak pi carik gelang emas mama kat mega mall tuh..pas beli gelang tros balik sbb Zara dh mengaruk2 kepenatan..

Hari Isnin esoknye plak, papa kerja..so tinggalla mama berdua ngan Zara dlm bilik papa..seharian just buat aktiviti tk berpaedah jek mcm tgk tv, layan tenet, layan Zara main..punyelah malas nk bergerak keluar mane2 kan..nk kemas bilik papa pon bercinta..hehe. yg tak bestnye, petang isnin tu papa ade majlis berbuka kat skuadron die..so mama still kena berbuka sorang2..sedih kan kena tinggal..huhu..lauk buka papa yg tolong beli kat pasar ramadhan..mama malas nk ikut mase tuh..


Anak mama yg dh bosan terperap dlm bilik..nasib ade balcony ni leh amik angin luar sket..=p












Inilah yg papa belikan utk mama buka puasa petang tu..nasi ayam mama kongsi ngan Zara


Makanan2 smpingan..ade air mangga susu, martabak daging, kuih muih n kek pon ade..byk btol..tk habis mama makan sorang2..=p



Hari selasa 31 ogos plak, papa tak kerja..pagi tuh smpat gakla tgk smbutan kemerdekaan kat bukit jalil tu kan..past habis tu, masing2 tros siap nak gerak balik shah alam..act mama cadang tros balik jek kol 11am tuh..tp papa sibuk plak nk ajak jalan East Coast Mall..mama malas nak gi sbb tau aritu kan cuti umum..kompem ramai kan..tp dh papa ajak pergi jugakla..hasilnye, mmg membuang mama sbb lastly tk dpt beli apepon..Zara cm tak berapa selesa time kat sane..wlupon dh siap2 belikan die kfc sume tp still wat perangai..mama nak usha2 barang pon susah..tu yg akhirnya mama ajak balik jugak..

so, geraklah plak balik shah alam petang tuh..papa ajak lalu jalan luar sbb nak elak ngantuk..lmbat gak kitorng smpai shah alam..kire smpat buka dlm kereta dululah..pastu smpai2 shah alam tros gi plaza ole2 kat seksyen 18..semayang siap2, baru pi makan kat Pak Li Kopitiam. pas makan smapt lah gi tgk2 barang kat kedai2 kat sane kan..dpt lah membeli tudung raya + sandal raya utk mama..cehh..gi jauh2, last2 kat seksyen 18 gak gi shopping..kekeke..nway, mama kan pemakai tudung bawal yg setia kan..mmg susah btol cari tudung bawal skang kan..tkde permintaan dah kot..kat plaza ole2 tu jek baru mama puas sket nk pilih tudung bawal..tpt lain, mcm susah nk jumpe..klu ade pon stok yg tak cantiklah..huhu


Seblum gerak kuar dari bilik papa..sibuk nk mintak mama tenyehkan gincu kat die..=p


Ni kat East Coast Mall..lom smpat carik kedai nak cuci mata, zara dh ajak terjah tpt game ni dulu


Siap duduk dlm troli berbekalkan set chicky meal kfc..tp dh makan sedap n kenyang, die wat perangai tk mau shopping plak..haru btolla minah ni


Ok..yg ni time berbuka kat Pak Li kopitiam tu..nasik ayam lemon utk papa..kali ni papa yg share ngan zara


Blackpepper chicken chop utk mama..oklah rase die but tak habis mama makan..mklumlah, bulan pose ni makan sket dh kenyang..klu waktu biasa rase habis mama kerjakan nih..hehe


Disebabkan mama tgh batuk yg ala2 nak smput, maka order air panas jekla mase tu..hot chocolate utk mama n ipoh white coffee o utk papa. utk zara air suam jek


Smbil makan smbil layan mainan baru yg papa smpat belikan malam tuh..


Finally, Zara n mama..Zara muka comel tapi mama dh macam muka tempe dah..ngan jerawat+bekas cikenpox+muka minyak2+penat!!hehehe



Habis dah citer kuantan..citer sekali harung jek tros habis..hehehe..minggu ni nye aktiviti cume nak mengemas umah jek kot..nk bersihkan/cabut rumput sume, mop lantai, berus toilet dsb..papa wajib tolonglah kan..harap mama pon rajinlah jugak..asyik malas jek mama skang kan..rase nak baring atas katil 24 jam..kekekeke



p/s: rmbut Zara dh makin panjang n serabut..aritu nenek die nak potongkan rambut tapi punyelah meronta..pastu kitorng nk potong pon die tknak. nmpak gunting dh tros mengelak2 dah..huuu..mama tk sabar nk pendekkan sket rmbut Zara ni..at least bagi nmpak kemas sket kan..

12 comments:

Diamilikku said...

alesha pun skrg kemain lagi nak bermake up...pakai bedak..pakai lipstik..pakai eye shadow..pantang nampak kita bukak beg make up..laju je dia nak menempel..hehehhehe...anak dara tgh membesar gitulah kan

Nana said...

kita kan xpenah lg g kluang dlm bulan pose xpenah rasa buka pose ngan amrul kt kluang sana hehe
eh lawa la baju zara ingt nk bli kan damia ritu tp xbli2 lg

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

zara bila nk potong rambut tu hehehe kyra selamat dah unty potong..cantik baju zara polka dot tu..

lily azliyana @ mama zara said...

kak su- yekla..same perangai..nak complete set bedak, lipstik n eye shadow before ke mane2..name pon gegirl kan..ehehehe

nana- nana jarang gi kluang kan..tp oklah, kat cni nana dekat ngan family..kite sesekali klu cuti pjg n hubby tk balik baru gi kuantan nun..yekla, dok shah alam berdua pon membosankan diri jek kan..hee

nway, baju yg mane nak beli utk cik damia tuh..=p

adlin- huhu..tulah tak tau bile nak potong..susah bebenor budak ni nak bagi gunting rambut die..potong wktu die tdo aci tak..haha

ibu WaWa said...

dah panjang rambut Zara. barulah nampak macam anak dara!

Ummi Eisya said...

huh,pic makan je semua..mmg syok tul..hihi..zara ikut mama la tu pakai lipstik..anak dara la katakan..

mama_umar_maryam said...

yeahh,sblm raye ni sesi potongg rmbt umar akan dimulakan..rmbut maryam xblh la kan,heheh..sukela tgk dress pokedot zara tu,zt skg mmg giler tgk pokedott je

nza said...

mmg la jln segamat-muazam tu ngeri ckit espclly kalu dh malam....

wah full xtvt tu.....

YatieJay said...

Zara dah lenjan baru rayanya? takpe, boleh beli yg lain nanti...hehee....

Lawa lah baju polka dots tu. Kalaulah boys punya baju banyak pilihan dan lawa2 kan best. Ni pening sangat nak carik baju raya dia. Asik kemeja dan t-shirt aje yg akak nampak....tukar warna aje, yg lelain nampak sama aje.

~~@lyci@~~ said...

salam mama zara.. selamat hari raya.. alycia nak bg kad raya.. nnt ambik kat blog yer ;)

Sue said...

Selamat hari raya buat lily & zara & family.... maaf zahir batin :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

SELAMAT HARI RAYA BUAT LILY & FAMILY..MAAF DIPINTAI ANDAI ADA SALAH & SILAP SEPANJANG PERKENALAN KITA DI ALAM MAYA INI..!

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016