Kisah cemas di hari raya ke-7..

Iskkkk...suspen jek tajuk entry mama kali ni kan..act, mmg suspen pon sbnrnya sbb first time mama mengalami 'kejadian' mcm ni..ape kejadian tu agaknye kan..huhu

Takdelah, yang sebenarnya mase hari raya ketujuh aritu, mama mengalami sket pendarahan. sebelum tu mama mcm sakit perut on off on off. rase die mcm contraction siap sakit pinggang bagai, tp takdelah kuat sakitnye mcm contraction nak bersalin. mula2 mama ingat sakit perut sebab sebu makan terlalu banyak. kebetulan hari raya ketujuh tu mmg kitorng pegi beraya pastu baliknye siap singgah makan seafood kat kedai pakcik papa. tp after hampir 2 jam sakit n diakhiri ngan kuar darah, troslah mama jadik cuak. teringat citer2 yg pernah sha mama tina n adlin mama kyra alami dulu bilamana diorang mengalami keguguran di awal pregnancy..mase tuh mak n kakak mama dh tido..so tk smpai ati nak kejut diorang tanye psl keadaan mama tuh

Esoknye, barula mama citer pd mak mama psl mama bleeding malam tuh..act sket jek darah kuar. ade satu tompok darah + lendir warna kecoklatan mcm tu..bising gak mak mama sbb mama tk bagitau die awal2. disebabkan mak mama ni ade pengalaman as bidan kerajaan selama lebih 20 tahun, maka die pon try cek perut mama..bile dicek2, die kate kedudukan baby tu mcm dh ke bawah sikit, tak di tempat yg sepatutnye..mak mama cadangkan mama gi berurut ngan bidan kampung utk naikkan semula kedudukan baby..sebelum tu mak mama suruh monitor dulu if ade lagi darah kuar..alhamdulillah, sejak khamis aritu spailah ke hari ni, dh takde bleeding dah...so mak mama kate mungkin tk de ape2 n tk payah risau

So, hari sabtu tuh sebelum gerak balik ke shah alam, mama gi jugakla berurut ngan bidan kampung..die naikkan sket baby tu ke atas..sakit gak time die urut tu tp tahankan ajelah. mula2 mama ingat taknak cek dokter dah sbb dh tak kuar darah dah kan..tp papa plak risau semacam. die suruh mama gi cek jugak utk pastikan.

Sblum cek dokter, mama tanye dulu pendapat kawan skolah mama dokter faryn aka mama aina..dokter faryn ni pon sarankan mama gi cek dokter n scan jantung baby utk confirmkan condition die. maka, siang tadi bergeraklah mama ke Klinik Noor Hajar mcm biasa..hasilnye...




ALHAMDULILLAH...baby mama sihat2 aje..degupan jantung sume normal..kedudukan baby n uri pon ok. n alang2 dh cek jantung, dokter scan sume sekali..last scan aritu mase 13 weeks. now baru 2 minggu after last scan berat bby dh naik lebih 2 kali ganda..syukur lah die membesar ngan sihat (insyaAllah). dokter siap bagitau jantina baby kat mama..tp tk taulah itu konfem ke tidak sbb baru nak masuk 15 weeks ++ kan..macam kecik lagi rasenye..=p. mama pon tk kisah bby girl ke baby boy. bak kate papa sejak mama ngandungkan Zara dulu, yg penting kalau lelaki, biarlah betul2 sempurna lelaki..n kalau perempuan, biarlah betul2 sempurna perempuan..(means takde kecacatan mcm 2 jantina ke ape..nauzubillah..)

Alang2 dh citer psl adik baby, nak citer jugak psl kakaknye ni..syukur jugak, sejak cuti raya airtuh Zara dh kembali menunjukkan perubahan +ve..means takdelah meragam teruk sgt mcm beberapa minggu sebelum ni kan..skang ni pon dh jarang sgt mama naik tangan mencubit die..menunjukkan die dh behave berbanding sebelum nilah kan..naik cuti raya ni pon, die dh tak meragam bile dikejut pagi2 nak ke nuseri..mmg syukur sgt2..sayang kakak Zara mcm ni..=D


Meh layan gmbar kakak Zara yg diamik ptg tadi..skang dh makin byk akal n petah..seronok mama melayan..

Posing ngan cermin mata terbalik..hihihihi..mcm2 ragam


Apepon, mama sayang dua2 anak mama..hope dua2 tros membesar ngan sihat n dipelihara Allah..insyaAllah..



p/s: Act, smpai skang mama tk tau apsal mama bleeding aritu sbnrnya..mak mama kate mmg kdg2 benda ni normal..dokter faryn pon ckp mcm tu..tnye dokter hajar plak, die pon tk bagi jawapan jelas mcm mane darah leh kuar mase tuh..huhu..tkpelah, yg penting sume dh ok kan..

12 comments:

Sha@Mama Tina said...

alhamdulillah semua ok.. hati2 la makan & bergerak. Raya ni makanan kan byk rempah..mcm2 pulak tu ditambah dgn banyak berjalan & bergerak..mungkin baby tu slip sket.

Anyway..syukur takde pape..sha memang sgt risau dgn menda2 ni..takut apa yg terjadi lepas terjadi pulak pd kwn2..takmo3x..

jaga diri ..jaga kandungan ye..

lily azliyana @ mama zara said...

Sha- itulah psl..agaknye byk sgt gerak + salah makan kot..tp mase jadik benda tuh mmg teringat2 ckp sha psl cpt2 cek klu ade benda selain lendir putih tu kuar..mmg cuak giler lah mase tuh..nasib sume ok..huhu

Nieza Ishak said...

alhamdulillah takde apa2, jaga elok2 ..agaknya penat kehulu-hilir buat kerja kot ..

take care lily ...

Sue said...

byk gerak kot... tp mujur zara da besar.. kurang sikit ngada2 nak berdokong. khalish asyik nak berdokong je, risau gak sbb sakit2 pinggang n rasa mcm senggugut. tp g klinik cek sume ok.

da besar da nmpknye adik zara tu. heheh...

Dilla Ady said...

waa..saspen gak ek lily..kalu dilla, da cuak gak nih..

mungkin lily penat sgt kot jalan sane sini, ngan makan macam2..kire adik zara bagi warning la tuk remind lily supaya behave sket kot..jgn lasak2..huhu..

seronok ek tgk scan tu..alahaaiiiii...(semacam jek kan nada nih..hihihi)

ninieZUERYANNIE said...

hahahaha comelnyer zara pakai spek terbalik.. Qisya pon slalu camtu.. hihihii

Diamilikku said...

mungkin sebab terlalu banyak bergerak kot..penat..makanan juga mungkin menyumbang kepada bleeding..apa2 pun lily jaga diri baik2 k...

[-suziey-] said...

uish mmg suspen btl..klu kita xtunggu esok dh..trus g klinik dulu papehal..ekekek:D syukur la xde ape..agknya mkn mcm2 sgt..so baby xleh terima...hiks..ni teori doktor xbertauliah ok:p

nza said...

Alhamdulillah xde apa2...akak pn pernah alami camni masa pregnan Beby dulu...

bagus la along zara...nk jadi kakak mesti kena jadi gud girl..

YatieJay said...

Fuh, saspen gak Lily. Sib baik semuanya ok. Awal2 pregnancy ni org kata takleh renyah2 sgt.

Take care ya!

Ummi Eisya said...

alhamdulillah tak ada ape2 yang berlaku..lepas ni kena lebih hati-hati..jgn terhentak,jaga makan semua..jgn angkat benda berat..daku dulu pun ada gak kuar darah..tapi tu sebab eisya tendang perut masa tu..

take care ye..

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

mujurlah xde pape, alhamdulillah.
if ada keluar darah lg, better gi jumpa doktor tau...

tp, lily untung sbb mak bekas bidan.norly mmg harapkan bidan kampung n doktor tuk tahu semua ni...

hope pasni xde pape la ekk, biar bb dlm tummy sehat jek...xkesah boy or girl...lily pon jaga diri :)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016