Nasi ayam penyetlah pulak..

Mama perasan antara menu terbaru kat pasar ramadhan tahun ini ialah nasi ayam penyet..sejak 2 menjak ni mmg femes btol nasi ayam penyet kan..but to be honest, b4 ni baru sekali jek mama makan tau.itupon sepupu mama yg masak mase kitorng bercuti ke umah die kat kuching serawak taun lepas..pastu mmg tk pernah lagi try test nasi ayam penyet kat semenanjung ni..slalu dgr org kata yg sedap kat waroeng penyet the curve, then wong solo kat bangi tu kan..baru2 ni kedai makan wong solo ni ade gak bukak kat seksyen 7 shah alam tp lom smpat2 lagi nak terjah..

Nway, akhirnye ramadhan ke-3 semalam, mama teringin jugak try beli nasi ayam penyet kat pasar ramadhan ni..harga rm5 sebungkus..mula2 risau gak takut tak terabeh sbb selera mama kan ntah apa2 sket sejak akhir2 ni..tp alhamdulillah, licin mama bedal..3/4 makan wktu berbuka..pastu ada balance sket tu mama simpan utk sahur..kenyang...=p


Nasi ayam penyet @ pasar ramadhan sek 19. nmpak simple tp not badla..sambal die best..pedas sgt..hihi
Kuih muih yg terbeli banyak sgt..mcm biasa, luak 2,3 keping yg lain sumbat peti ais..=p. tk lupe gak, berbuka ngan air soya yg sgt fresh..=D


Apepon, hari ni mama happy. 1st, sebab papa dh balik umah.. itupon tk smpat sahur sama2 sbb papa kena kerja pas sahur pagi tadi..so pas kerja tros die bertolak balik shah alam..kol 11am baru die smpai. die beria nak balik sbb ari selasa ni die dh kena kerja kat butterworth.means, weken depan papa tk dapat balik dah utk posa sama2..

2ndly, tadi mama tepon nenek ma..doklah mengadu yg mama teringat2 kat soto ayam + begedil die..nenek ajak balik kampung..then bile tgk2 tarikh, rasenye minggu yg 28hb tu mcm ade cuti pjg sgt sbb merdeka day..harap2 sgt papa free nak balik kampung..nenek janji klu mama balik, die akan masakkan soto. pastu die nak buat jugak masak2 utk mengunjung sedara-mara..best gilerlah macam tuh..klu lauk mengunjung, paling kurang ade nasi impit/ketupat, kuah lodeh, sambal kacang, ayam masak kicap/merah n rendang daging..huuuuu..tak sabarnye!!!


Inilah soto ayam nenek Zara yg mama dok mengidam..best sgt sbb mak sndiri yg masak kan..hihi...ni korek2 gmbar lame dlm blog..=p


Ni plak gmbar google jek..terbayang2 lauk mengunjung nanti..same jek mcm lauk ari raya..=D



p/s: ehhh..ada sesape lagi ker tak tau maksud 'mengunjung' tuh. actually ini budaya org jawa..sebelum raya mmg kitorang akan masak lauk pauk mcm raya tuh utk dibahagi2kan kat jiran2 n sedara mara terdekat..mmg meriah bile start mengunjung nih..kdg2 penuh satu meja ngan lauk2 tu sume..=p

8 comments:

kak mas said...

oh lily jawa ke..? akak pun jawa jugak.. :) tak penah jumpa lagi nasi ayam penyet tu. nk try la bebila nanti..

Izan Ishak said...

bestnya lily kalau dapat makan soto ngan begedil...sedapnyaaaa~~

kat kg izan pun sama ada mengunjung ni. kalau dulu2 mmg meriah sgt. sampai tak habis2 nak makan. skrg ni macam dah berkurangan sikit budaya ni~~ seronok dapat makan masakan org lain~~

Diamilikku said...

bagusnya ada adat2 macam tu kan...hehehhehe...at least org yang mengandung sempat makan juadah raya kalau tetiba terberanak sebelum raya mcm kes akak last year kan..nih akak kena masak sendiri semua apa yang akak teringin nak makan...akak suka soto jugak lily...tapi sampai sekarang tak pandai buat

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ayam penyet mknan peberet hubby kita tu..dlm seminggu mesti beli..tp mahal lah..RM7.50 sebungkus..tp mmg sedaplah..nk buat sendiri mmg x reti.. ;)

Yan said...

nasi ayam penyet ni klu dapt yg sedap mmg menyelerakan..
tp penah jugak last year makan nasi ayam penyet... TAK SEDAP LANGSUNG!

mama_umar_maryam said...

zt xpenah lg dgr mengunjung tuh,mayb jawa belah lain kot..ayam penyet ni kitorg penah mkn kt d curve tu,rasenye bese2 jer lily..mayb sbb zt kureng sket citerase mknn indon nih

nza said...

nmpk menyelerakan la ayam penyet tu...tiba2 teringin la pulak...

@>--ummi zahra--<@ said...

nampak sedap..pernah makan sekali jer..

lily, 27hb pun cuti lah..nuzul quran..amik cuti sehari jer 30 hb, dpt cuti 5 ari direct..hehehe..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016