Checklist persiapan raya (persiapan sederhana aje..huhu)

Hari ni takde dah sesi menepek gmbar makanan. Sbbnye 2 hari lepas just beli makanan kat luar jek..hehe..kelmarin mama makan nasi kerabu berlaukkan daging masak merah. Semalam plak tekak teringin nak makan KFC..dah name tekak suka fastfood kan, nak gak sesekali berbuka ngan fastfood jugak..=p

Apepon, pejam celik pejam celik..hari ni dah masuk 15 ramadhan kan..skjap jek rase. Dh bolehlah kan nk wat checklist persiapan raya..hihi..persiapan raya mama sederhana jek..mmg tak beli byk barang pon..tapi taun ni act lom smpat nk kuar layan mata n wallet bershopping..entah, cam malas jek nak kuar..time2 weken tu mcm rase lagi best jek klu memerap dlm umah..tgk tpt ramai org pon cm dah rase lemas..hmmm..ape yg mama nk beli agaknye..gaji dh masuk dah arini..=p


Utk Zara..

Baju kurung- dah ada 2 pasang. Sepasang mama tempah, sepasang lagi cik Anem die sponsor . cukuplah tu kot sbb Zara pon tk berapa gemar berbaju kurung..baju raya taun lepas pon sekali jek die pakai..huhu

Baju2 lain- Mase shopping online bulan lepas smpat belikan Zara 3 dress and 2 legging. Then pastu mama ade belikan satu lagi dress n 2 shirt. jeans pon dah ade sehelai yg baru..agak2 cukup lah tu kan..lain2 recycle jeklah gaun die yg banyak stok tuh..hihi

Kasut/sandal- haaa..yg ni belum ade lagi..bajet nak belikan die satu sandal yg ade heel sket, then satu lagi selipar biasa utk basahan. Cpt jek kaki budak ni membesar. Byk dh stok kasut die yg dh tak muat..huhu

Aksesori- wlupon Zara ikut mood nk bersepit2 or berikat2 rmbut, tp still nak belikan sket kot..nnti beli sekali ngan kasut tula..kena cari mase nk shopping nih

Rambut- yup..taun ni plan nk potong rambut Zara sket..act sayang ngan rmbut die yg susah giler nk pjg tuh..but nmpak mcm dh selekeh jek Zara skang..so ingat nk potong sket la rmbut die dpn belakang..ingat nk mintak tolong ngan MIL jek..=)


Utk Mama..

Baju kurung- 2 pasang tempah..sepasang lagi baju recycle mase gi kenduri kawen pakcik hubby bulan 6 lepas. Yg tempah tu dua2 pon mama buat baju kurung jek..

Tudung raya- part ni tak setel lagi. Sbb mama lupe nk amik kain baju kurung tu sket wt cth carik kaler tudung..tp kan, susah lah nk carik tudung bawal skang kan..sume gerai tudung rata2 jual tudung awning jek..mama ni mmg masih setia ngan bawal..rasenye itu jekla yg serasi ngan bentuk muka mama..=)

Kasut raya- pon tak setel lagi..ingat nak beli sepasang jadilah.itupon bukanlah heel ke ape..nak beli yg jenis tapak lembut n selesa utk dipakai oleh ibu2 mengandung..hihi

Handbeg- teringin nak handbeg baru tahun ni..rasenye nk survey Carlo Rino je kot sbb selalu time sale harga die mcm mampu beli sket.. harap2 adelah yg bersesuaian ngan bajet mama nanti..

Aksesori- aksesori stdlah kerongsang baru ape lagi..pastu klu smpat ingat nk ke kedai emas jugak..opsss..bukan nak beli baru tp nak tukar gelang lame mama..bangle mama tu dh bengkok2 sbb selalu sgt pakai..ingat nk tukar lain tp mesti kena tmbah duit kan klu nk tukar skang sbb emas dh makin mahal..huu


Utk papa..

Baju melayu- tahun ni, papa tknak beli baju melayu baru. Nak recycle baju raya 3 tahun lepas..oklah sbb baju2 melayu papa sume cantik2 lagi.mklumla, papa kerja pon beruniform kan. So jarang sgt pakai baju melayu

Lain2- tu papa kena bajet sndirilah..mama pon tk tau papa plan nk beli ape utk raya ni..hihi


Others

Kuih raya- cam biasa, sejak kawen n dok shah alam ni sume main beli jek..taun ni dh tempah siap2 few jenis kuih raya ngan opismate n cousin..nak bahagi2 kat umah mak n MIL. Mungkin bagi diorang dlm 3 or 4 bekas sorang mcm tu kot . then nk belikan jugak stok air gas utk tetamu dtg beraya..slalu mama sponsor 1 dozen jek..=p

Duit raya- tak tukar pon lagi..pon tukar tak banyak kot..sbb mama kan lebih banyak beraya kat kampung..so kebiasannye mmg bagi anak2 buah n anak2 sepupu yg terdekat jek..anak2 jiran yg dtg tu sume mak mama lah nye bajet..hahahaha


Hmm..ape lagi ek..tetibe buntu plak..ohhh..utk pengetahuan sume, sejak jadi ‘penumpang’ di shah alam 3 tahun lepas, mama mmg tak pernah beraya kat sini tau. Maksudnye, mmg takde persiapan raya pon dibuat utk rumah kat shah alam..entahlah, feel tkde nak buat langsir raya ker, nk beli perabot raya ker, karpet raya ker, sumelah. Agaknye sbb ni umah sewa je ke so feel tk mari..kdg2 tu kuih raya pon tk siapkan sbb tau takde org dtg umah..mmg mama jarang ajak kawan2 dtg umah sewa mama ni..pastu budak2 pon tkde yg sudi singgah. Agaknye sbb diorang tgk umah kitorng mcm tak meriah kot so sume tk mau singgah..hihi. last yr jek ade wat masak2 sket itupon sbb kawan2 terdekat nk dtg umah. mmg selalu kitorng just raya kat kampung ..insyaAllah, tahun ni smpai raya ke-9 ade kat kampung..gigihlah bergilir2 selang sehari kat umah mak n MIL nanti..=)

Klaa..stop dulu checklist raya ni..kendian2 ade idea baru tmbah lain..hihi. nway, tak berseri entry takde gmbar kan..so saje2 letak gmbar raya kitorng untuk 3 tahun yg lepas..amik mood sket wlupon papa kemungkinan besar tak balik raya kan tahun nih..huhuhu



Raya 2007- 1st time raya as husbnd n wife. mama tgh preknenkan Zara 3 bulan mase nih. baju melayu nilah yg papa nk recycle balik..so konon tema oren jugaklah utk mama n Zara tahun ni..=)


Raya 2008- Zara dh 6 bulan..terpaksa letak outdoor pic sbb pic mase raya 1st tu tak best gara2 baju raya papa tk smpat siap..=p


Raya 2009- Zara dah setahun setengah..muka monyok jek sbb pagi2 raya dh meragam..hihi




P/s: harap2 tahun dpn dh dapat beraya kat umah sndiri..insyaAllah..mungkin persiapan raya akan lebih meriah waktu tuh kan ..n insyaAllah jugak next yr kan ahli keluarga akan bertambah.. =)

P/s2: pagi tadi lewat bagun sahur..smpat makan kentang goreng ngan minum air blackcurrent sejuk jek..slalunye paling kurang kena ade horlick panas bg tenaga sket..huhu

13 comments:

Nieza Ishak said...

panjang gak list lily,
akak sejak anak2 ni malas dah nak buat list.

kalo beli baju ke apa mmg kena beli 2 .. COMPOM. agar sama bilangan baju ... hihihi

kalo 4, 2-2 dapat 4 ...
hihihi

YatieJay said...

Dah bnyk juga persiapan raya Lily. Akak blm start lagi ni...nak tunggu weekend ni baru keluar shopping. Harap2 org tak ramai (tapi tak mungkin la!)

Kuih raya akak just mintak mak akak buat lebih2. Balik jb nanti tapaw aje...hehee...teruk betul!

Mcm Lily, dok umah sewa ni mcm rasa tak berapa bersemangat nak hias rumah sempena raya. Paling2 pun takat beli langsir baru aje yg pastinya akan dipakai sampai raya next year...hahaa.....

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

a,boi banyak nya baju zara...kita lum abis beli lagi tuk kyra baru dress satu..mama n papa baru nk menshopping next week huhuu

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

ala, br nak beraya umah lily tahun ni.hehe
norly setakat ni, baju kasual zahra jek dah beli, yg lain2 lom lagi.
baju raya sedondon pun tak tempah, serik takut tak siap cam last 2yrs.rasanya nak beli siap jek, itu pon kalo ada size yg padan tuk mama yg pewot boyot neh & kaler sdondon ngn papa&zahra...

M@L@ said...

wah ada list lg yer..mala x penah buat pon list trs jer beli aper yg rasa nak..kalo ada yg terlupa beli g cari lg..hehehe

Dilla Ady said...

kire da byk jugak la yg lily da sediakan..

cam dilla pun raye tak brape sgt la..ye la, duk umah mil..kire kebanyakan die la yg standby..

dilla tinggal nk beli sket2 jek lagi baju acha..

Izan Ishak said...

banyak jugak yg lily dah siap utk raya ye. anak2 izan tinggal nak beli baju jalan2 je. kuih raya minggu ni nak beli sbb nak bagi terus kat MIL...

Tang rumah ni samalah kita. takde nak langsir baru ke perabot ke..sume yg sedia ada je. cuma nak sediakan kuih raya utk marhaban je lah~~

lily azliyana @ mama zara said...

kak Nieza- saje buat list bagi semangat nak raya..hehehe..tkt ade yg tertinggal..mklumlah, time nk raya nilah amik kesempatan beli lebih sket baju baru, kasut baru kan..=p

kak Yatie- hehe..byk ker..tk smpai suku persen pon kak..kuih raya, mak sy mmg tak buat kalau sorang2..dl time bujang ade gak tolong2 buat time balik cuti weken..now dh jauh susahlah..kenalah beli siap..=)

Adlin- baju Zara benda paling penting tu yg beli awal..sbb takut tk larat nk kuar time bulan pose kan..mklumlah, Zara tu bukan leh dibawak shopping sgt..tau nk merayap jek die..hehe

Norly- baju sedondon tu lame dh tmpah norly..rase raya ni perut tk nmpak lagi so bolehlah pakai kot..yg sadisnye tkt papa Zara tk balik..hancus niat suci murni nk sedondon di pagi raya..huhu

lily azliyana @ mama zara said...

Mala- sbnrnya yg penting nk wat bajet..kang main beli jek tgk2 akaun dh -ve plak..hihi

Dilla- sediakan utk keperluan sndiri jek..mcm dilla, utk umah byk mak yg sediakan sbb beraya pon kat umah die kan..=)

Izan- alahai..tetibe teringat marhaban..last join mase tahun akhir sbelum kawen..syok jek pusing umah orang pastu dpt makan best2..haha

Sha@Mama Tina said...

panjang gak listnya..takpelah raya setahun sekali kan..tp jgn sampai membazir tau..tuhan marah

Diamilikku said...

akak tak buat list pun..main belasah je beli..hehehehhe...banyak membeli untuk aisy je..sebab aisy memang takde baju jalan2 lagi..sebelum nih banyak pakai romper kan..nih dah nak masuk setahun baru beli jeans segala..kakak banyak recycle je..sebab baru2 lagi beli hari tu...baju kurung je ada tiga pasang

mama_umar_maryam said...

wah,okla ni preparationnye..kitorg 1 hapah pon blm nih,hehehe

nza said...

bagus la lily wat checklist camni...sekurg2nya boleh semak blk apa yg blm ada......

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016