Bila papa 'masuk' dapur..

En suami saye bukanlah seorang yg 'kaki' dapur..malah, satu ketika dulu nak mintak beli barang2 dapur pon terkial2..nak bezakan mana halia, mane daun sup, mane sayur ni sayur tu, lagilah tak tau..hehehe..ingat lagi mase pas bersalinkan Zara dulu, mama kena balik ke shah alam sbb ade urusan bank yg tak selesai..mase tu Zara tinggal jap kat kmpung..just balik berdua ngan papa jek satu malam ke shah alam..nak mengisik perut bini yg masih berpantang ni, en papa hanya mampu masakkan nasi putih, ikan bilis goreng then makan ngan kicap. wlupon simple bebenor, tp kenyang jugakla perut ibu berpantang ni kan..=p

Baru2 ni, nmpaknye dh ade sket progress kat papa..gara2 mama yg selalu sgt tak sihat sejak 2 menjak ni kan..kirenye di sebalik kesakitan mama tuh, ade lah jugak hikmahnye. papa yg dulu tk reti langsung nak masuk dapur, dh boleh berdikari masak lauk pauk sndiri!!mama pon mcm tak percaya jek mase 1st time papa volunteer nak tolong masak..mase tuh mama demam mmg giler2 tk larat nak bangun..papa cakap nak masak sup sayur..mama just bg direction sket2 jek..jadi jugaklah sup sayur papa..wlupon ape yg papa masak simple2, tp dh cukup membanggakan mama as isteri..=)

Jom layan menu masakan papa setakat ni, baru 2, 3 jenis lauk jek yg die boleh masak..jadilah kan..hehe


Sup sayur ala2 steamboat..siap letak mihun dlm tu sbb malas masak nasi..

Masuk dlm mangkuk kecik siap dimakan..leh tahan sedap papa masak sup nih..=)


Ni plak percubaan kedua papa masak tomyam..pastu telur dadar + mayonis..pon leh tahan rasanye

Kali pertama masak kari ayam..mama sangat kagum sbb papa masak sndiri w/o tanye mama..balik2 kerja tgk papa dh siap masak.hasilnye, kari masam sket sbb terlebih asam jawa..hihihi

Kari ayam+bilis goreng+kicap..all time fevret mama..next time masak mesti papa dh improve kan..=p

Hehe..leh tahan kan papa Zara masak..maybe husben2 org laen lagi terer masak kot..tp mengenangkan papa yg mmg dari dulu mama tau 'tangan keras' bab masak2 nih..so kira mengagumkan gakla pencapaian papa nih..hihi. ni masak2 sume pon die yg gi beli sndiri bahan2 mentahnye..kebetulan seminggu yg lepas ni papa mmg bercuti n ada kat shah alam..so bukan setakat memasak, kerja2 rumah lain pon byk papa yg uruskan..TQ papa!! nanti mama dh sihat sket mama masak plak utk papa yg special2 k..=p

p/s1: semalam papa tanye nak suruh die masak ape plak. asam pedas nak ker??..mama dgr cm tercengang jek, leh ker papa nk masak asam pedas..kekeke
.
p/s2: gmbar papa tgh masak mmg takde..die tak bagi amik sbb sume aksi berkain pelikat di dapur..=p

15 comments:

Nana said...

wah kagum gle ngan papa zara pndai msk kari kt pon xreti hehe

lily azliyana @ mama zara said...

nana- hahaha..bini die pon kagum abeh nih..=p

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah bertuahnyer badan hubby tolong masakkan...banyaknyer lauk...mesti sedap punyer kan

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

wah, dah makin hebat eyh papa zara kt dapur..hikhik
time kite sakit pening ni lah ke'hebatan' hubby kt dapur amatlah diperlukan ye dak??
norly sejak mabuk kepayang neh, mmg hubby jek la yg bersilat kt dapur, kalo tak dapur kedai jek yg berasap.ekeke

Dilla Ady said...

waaaa...beznye lily..dalam keras2 tangan tuh..cam magic lak tgk gambar masakan2 ni sume..cam amik dari google lak..hihihi

bagus la kan, sesekali para suami sinsing lengan take over tugas bini kt dapur..sah sah kite puji tinggi melangit punye...siap masukkan dalam blog, fb kan..hihihi..

papa acha? tak terbakar dapur tu pun dilla da bersyukur okeh...hahahaha

@>--ummi zahra--<@ said...

wah..hebat nyer masak..abah zahra ni, blm pandai lagi masak..hehehe

lily azliyana @ mama zara said...

Anje- ini masak sume hari lain2..satu hari masak satu lauk jek dh kire terer la utk papa Zara..ehehehe

Norly- first time terbuka hati die nak masuk dapur norly..sblum ni klu kite tak sihat pon die rajin gi tapau jek..=p

Dilla- gmbar ade cop tu kire gmbar asli dr kamera mama Zara tu..kekekeke. harap2 pasni klu tak sihat lagi die leh lah diharap..mane tau skang jek mood rajin masak tu ada kan..haha

ummiZahra- baru beginner level jek ummi Zahra..bini die ni pon tk berapa nak terer masak. lagilah si suami kan..hihi

Izan Ishak said...

waaahhh...hebatnya papa zara masak. sumenya nampak sedap2 plak tu~~ xpelah...at least masa peknen ni kalau tak larat dia dah boleh masak untuk lily n zara ye~~

**hasben izan dah lama tak bertarung kat dapo. last time ingat dia masak mee goreng~~

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Wah..blh tahan gak lah papa Zara nih..pandai gak masak..Semua nampak sedap tu.. :)

ibu WaWa said...

bestnya...

sejak papa zara slim ni, makin pandai memasak.

teruskan usaha ye papa zara. tahniah daripada ibu Wawa.

maya amir said...

wahh..caiyok..caiyok..lps ni, no hal dah masuk dapur:)

intanmaria said...

em..sedapnya!!!!
nasib baik la pagi ni belumposa lagi
:P
_________________________
http://mariaariffbaby.com

Diamilikku said...

lily..kalau dah pandai masak kari tu memang terbukti hebat lah...bukan calang2 tau..hehheheheh....

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

bertuahnyer badan hubby tolong masakkan..ct & hubby sama2 x pandai..malunya..huhu.. bila lah nak pandai msk ni..yg simple2 pun x brp nk jd..huhu..

nza said...

tahniah utk papa zara...wah kalu camni boleh la lily letak jawatan masak2...hi...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016