Malu sebenarnya..tp apakan daya..

Oh..apelah agaknye luahan hati mama Zara ari ni kan..mcm serius bunyik tajuk tuh..=p



Act malu sbnrnya dok asyik posting citer psl ramadhan tp balik2 sume citer psl beli makanan kat pasar ramadhanlah, berbuka kat luarlah..gmbar2 pon gmbar makanan2 yg dibeli aje. Setakat bulan pose ni mmg tk pernah lagi masak except wktu sahur sekali ngan papa arituh..Antara sbb mama ni sgtlah ‘bercinta’ nak memasak ialah:-

~ Mama mmg tk berapa terer bab masak2 ni..mklumlah anak manja. Dari kecik dok mengharapkan kat mak n kakak mama jek yg masak..1st time belajar masak pon mase kat UTM dl..pastu bile dh kawen, belajar lagi sket2 thru tepon tnye recipe kat mak mama..=p.

~ Dan disebabkan pas kawen dok jauh plak dr papa, pon menjadikan sebab utama mama jarang masak..klu dok sorang kompem tk memasak nye sbb malas setakat nk masak utk sorang makan kan..pastu sejak ade Zara lagilah leceh..mane anak dara ni nk bagi mama kat dapur sorang2 ngan tenang..nak masakkan mi sup simple utk Zara pon bukan main amik mse sbb si kecik ni dok mengacau n kdg2 tarik tgn mama ajak teman tgk tv kat luar

~ Mama ni spesis malas nak ke pasar/kedai beli bahan2 mentah utk memasak kalau sorang2..selalu kena tunggu papa balik baru nak carik bahan mentah..so klu tetibe minggu tu papa pon malas nk mencarik bahan mentah, maka makan kedai jeklah jwbnye senang..hehehe

~ Time balik kampung plak, mama mmg takkan masak langsung okeh..sbb wktu balik nilah nak merasa n ilangkan rindu masakan mak sndiri..hihi..even balik umah mentua pon mama just tolong sediakan bahan2 mentah jek..manja btol kan menantu nih



Disebabkan faktor2 utama kat atas nilah, maka keyakinan diri mama utk memasak sgtlah kurang. Means, klu time tk pose tu boleh gaklah sesekali masuk dapur masak ape yg berkenan..tp klu time2 pose nih dok risau sgt masakan tk menjadi..hihi..alasan utk org pemalas jek kan sbnrnya..=p

Nway, bile baca2 blog kengkawan lain sempena bulan posa nih, rase cemburu jugak tgk masing2 sibuk memasak utk suami n anak2 tersayang. Tetibe tros teringatkan papa balik minggu lepas mama mmg tkde offer nk masakkan ape2 langsung kat die pon..mmglah papa jenis tak kisah, tp mcm kesian jugak kan..soooo..mama berhajat nk gak memasak utk die juadah berbuka b4 ramadhan habis tahun ini..tk taulah smpat ke tak..dpt sekali jek masak utk papa pon takpelah kan..merasa jugak die air tangan mama yg susah nak dirasa nih utk berbuka pose..ehehehehe..harap sgt2 b4 cuti raya tu papa dpt lah balik awal sket utk berpuasa lagi sama2 ngan mama kan..=)

Nih antara pilihan menu mudah yg mama plan nak masak klu papa balik pose ngan mama..

Nasi ayam..best gak kan masak sndiri utk bulan pose nih..kompem lagi puas makan..=)
Masak lemak ketam. Papa mmg suka ketam..n tetibe semalam mama mcm teringin plak nk makan ketam masak lemak..so lehla kot masak klu papa balik..itupon klu rajin nak pi cari ketamnye..hahahahaha
Mee bandung. Ni lagi simple kot sbb dh ade stok perencah mee bandung..tinggal nk tmbah kacang tumbuk + bahan2 lain..papa suke jek makan2 mee cenggini..hihi
Triffle peach..ni pernah wat sekali jek sebelum ni..mmg best utk dijadikan pencuci mulut..=)

*Gambar sume dari Google except triffle peach tu yerk..=p



Lain2 menu akan dipikirkan kemudianlah..see..ada gak kelebihan baca2 blog orang ni kan..tetibe dpt semangat n seru utk memasak pulak..kekekekeke. apepon, sblum tercapai hajat mama ni, korang layankan jekla entry2 makanan pasar ramadhan dr mama k..selagi mama posa sorang, selagi itulah mama gigih membeli makanan..ehehehehe..

16 comments:

Nana said...

kekee kita pon malu nk tepek gmbo makanan sebab bukan kita yg msk hehe tu psl stakat ni xde gmbr mkanan lg dlm blog hahah seme2 tu mak yg msk malas nk tepek kekekek

♥-- emieysandra --♥ said...

wah..cedapnyer ketam masak lemak tuu..selamat memasak!!

~_^

Sidratul Muntaha said...

den pun malas nak buat n3 param ker or masak2 kali nih..
entah kenapa ntah
penat sgt rasanya

Diamilikku said...

lepas nih takde dah menu2 puasa dari akak..akak pun dah tak masak dah...hehehhehe....

@>--ummi zahra--<@ said...

menarik lah triffle tu..terror lah tu..lily pandai wat desert..kite tak pandai wat desert..setakat beli dadih segera, pastu bancuh jer..hehehe..

Dilla Ady said...

okeh la tu lily pandai gak wat triffle tu ha..

kalu tanye dilla, haraaaammmmm...hihihihi

dilla pun lebih kurang jek lily..mil lak jenis tak kisah..kalu acha tak ngaruk mintak die dukung..sepantas kilat die masak kt dapur nun..die tau kot, kalu tggu menantu die nih...sampai ptg pun tak siap2 lunchnye..sgt terkial2..hihhih

tp kalu simple2 leh la lily..setakat nk kenyang perut..camne pun, kite musti akan teringin nk masak sendiri yg spesel2 tuk hubby n anak kan..

lily azliyana @ mama zara said...

Nana- tula psl..mula2 aritu rajin tepek gmbar sume makanan tp makin lame malu plak rase..tgk org lain menepek gmbar masakan sndiri kan..yg kite sibuk tepek gmbar masakan org..hihi

emieysandra- nmpak sedap kan..harap rajinlah akak nak memasak nanti..haha

ayu- yela..tahun ni ayu dh bertmbah sorang ahli kuarga kompemlah penat berganda sket kan..=)

KakSu- hehehe..btol kan..klu stakat utk sorang mcm malas nk memasak..nk masak sket tk berbaloi rasenye..=p

ummiZahra- ala..masa wat triffle ni berpandukan menu gak..pasni nak ulang buat ingat2 lupe jek..harap menjadikla nnti..=p

dilla- btol2x..wlu jarang masak, sesekali mmg rase nk buat yg special utk anak n hubby tercayang kan..=D

kak mas said...

samala kita lily.. akak pun tk masak sbb buka rumah kakak. hasben takde kan. sah2 dia tk bg masak or beli makanan lain sebab pasti berlebih punya. hehehe..

Ummi Eisya said...

kita pun jarang masak..balik sampai umah dah kul 6..penat dan tak larat..hihii..lauk tunjuk je la..

nza said...

akak pn masa kawin xpndai masak langsung...ttp alhamdulillah berkat bimbingan suami (suami akak teror masak), skrg dh ok la.....he....

Ain said...

kalau takat makan sorang beli lagi elok....

nak masak cam tak berbaloi jer....

bulan pose ni, ain belum beli kat param lagi....

sempat masak kat rumah sbb pukul 4 dah balik kerja....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

cedapppnye.. lapar trus!!!
my hubby pn suke gulai lomak ketam..
puding triffle?.. share resepi leh.. hihihi.. =)

mama_umar_maryam said...

hmm,mcmanela zety nk masak kan..ramai yg terer masak n ajak kitorg buke same2 hahahaha,alasan!

shila ariff said...

InsyaAllah, adanya peluang ko nak memasak utk asben...tgkkan menu yg nak dimasak blh tahan gak..ok le tu..asben tak dpt tukar ke subang or sg. besi ke??..sana pun ada airforce gak kan??...

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

wah..cedapnyer ketam masak lemak tu..ct suka gak..my hubby pun suka gak..terliur tgkkk ni..hehe..

Yan said...

owh padanla aritu awak ckp akak dlm pantangpun memasak...
huhu padahal itula sekali akak masak... menu hari2 lain seme nenek akak yg masak..

dlm byk2 keje kat dapur... akak plg tak minat siang ikan.. tu pasal kalau takde nenek.. kami mmg tak makan ikan... so balik2 ayam.. udang.. sotong

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016