Hari yg kelam kelibut

Semalam puasa hari pertama mama rase sgt kelam kabut n haru biru hidup mama..opssss..bukanlah mama merungut psl kena pose..cume entahlah..smalam mcm overdose jek penatnye..macam2 benda nak kena buat smpai tros flat malam tuh..

Siang kat opis, mmg mmg exhausted giler2lah..kebetulan ada kerja penting n bos nak result cepat..slalu sejak preknen ni mama wat kerja slow n steady jek..tp ntah kenapa smalam konon cam bersemangat sgt punyelah pulun dekat 6 jam buat kerja sndiri dlm lab. Sesi 2 jam terkahir tu mmg dah slow giler2 dh wat keja..muka pon dh lembik jek tp still habiskan..pastu kol 4pm tros terbongkang dlm surau keletihan..pas semayang asar baru naik opis semula..huhu

Petang balik kerja kol 5.30pm..pas beli sket kuih kat kantin (kena beli sbb ade kupon rm2 utk staff kat cni..at least beli kuih jadilah) tros rush nak pi amik Zara..kan kena amik b4 6pm kan..mase nk amik Zara tu kepala dh start pening pk nak berbuka ape..tekak terasa2 nak makan nasi ambeng fevret mama..slalu kat pasar ramadhan sek 19 mmg ade gerai nasi ambeng yg mmg umphhh..so bergeraklah bwk Zara ke pasar ramadhan tuh..mula2 smpai minah tu ok lagi..nk jalan sndiri..pastu bile die tgk ramai sgt orang, mulalah wat peel nak mintak dukung..nilah part yg paling lemah skali..ngan nak beli barang lagi, nak dukung die lagi. Last2 jumpelah gerai nasi ambeng tp bukan gerai yg macam taun2 lepas..cincai beli jekla..belikan nasi ayam utk Zara sekali..then smpat beli air mata kucing..lastly, nak balik terjumpe plak gerai kuih tepung pelita..mase ni ramai sgt orang kat gerai tu..tetibe ade sorang brader ngan baik hatinye sebut mcm ni ‘ bagilah kat akak ni dulu..kesian die penat dukung anak’..adoiiiii..nmpak sgt kesian kan mama ni..tu perut tak memboyot tu..cube bygkan klu mama ngan perut besar, pegang palstik berbeg2, pastu dukung anak lagi, mesti lagi sadis pemandangan tu kan..huhuhu

Masuk2 keta, rase lega giler sbb terlepas dh lelah nih kan..tp tak terus balik..smpat lagi singgah 99 speedy mart sbb kena beli susu Zara yg dh habis stok tu..wktu ni mama pon degil..time2 sorang mcm nilah sibuk nak beli stok brg dapur..sibuk nak beli beraslah, nak beli kordial berbotol2 lah, sardin, stok nugget Zara n sume2 tulah..kire berat gaklah hasil belian mama tuh..doklah terkedek2 angkut dlm kereta..

Kesimpulannye, smpai umah dekat kol 7pm..seriously mcm nak pengsan!! Pastu pasang tv, mandi kejap, layan Zara mandi tros siap2 nak berbuka..malangnya, mungkin gara2 letih sgt, selera mama habis ilang..nasi ambeng yg mama dok teringin sgt tuh dok luak 3 suap jek..last2 just berbuka ngan kuih popia 3 bijik yg mama beli awal2 kat kantin opis + air mata kucing..tepung pelita n nasi ayam tuh nasib baik Zara tolong pulun..itupon ada balance mama sumbat dlm peti sejuk..

Yg lagi syahdu, pas maghrib tros mama flat ok..tdo smpai lah kol 11.15 pm papa kejut after die balik terawih..kebetulan Zara pon tdo awal..tu yg mama pon extra nyenyak..then terpaksa bangun sbb nak semayang isyak + kemas brg2 yg mama beli tadi + nak basuh baju..pastu pengsan lagi smpai sahur..again, takde selera. Just sahur ngan air horlick panas + nasi beberapa suap..=(

Skang ni lom kol 10am lagi tp dh pening nak berbuka ape..tkt jadik cm semalam. Beli beria2 tp lastly tkde selera..nway, nak rujuk pade entry mama zahra INIlah. Ada pnduan utk ibu mengandung yg berpuasa..peliklah.dulu mase preknenkan Zara ok jek mama pose, kali ni mcm teruk sket..sbb umur yg dah semakin meningkatkah maka ketahanan badan pon berkurangan..huhuhu..

Oklaa..abeh sudah membebel..time kasih pade yg sudi membaca bebelan yg pjg lebar ni yek..=p


P/s: percaya tak, mama tak reti makan kurma..sume org mesti berbuka ngan kurma kan tp mama mmg tk pernah..bile try makan, mesti tk mampu nk makan byk tk tau nape..huhu

P/s2: time2 mcm nilah teringin sgt rasa nak balik kmpung..mesti selera terbuka klu dpat berbukan n bersahur ngan mak n hubby tercayang..lagi2 dpt makan masakan mak kan..

12 comments:

Nana said...

kesian lily..memang penat nk mendukung anak sorng g pasar ramadhan carik makana berbuka...kita ni nasib duduk kat ngan mak xde la susah payah nk g bli makanan seme
tp memang la..kita dah penah rasa time peknen damia dlu bulan pose penat dia 3x ganda dari biasa

lily azliyana @ mama zara said...

nana- tulah..tros terbyg cmner klu anak dah dua pasnih..harap Zara klu dh besar nnti dh tak meragamlah..klu tak, berganda2 haru birulah hidup mama die..huhu

Ummi Eisya said...

mmg dugaan pose time 1st trimester ni..lagi ngan mabukkan..klu tak larat sgt,buka jela..kang apa2 berlaku susah gak..sal zara tu,mcm eisya la..mmg suka nak berdukung je..perut boyot pun kena dukung gak..puas ckp kat dia,kesian bby sakit nanti..memula dia ok,pastu nak dukung lagi..tapi layankan aje la..kesian tak sampai hati..

liyanadiabu said...

salam...siannyer..tapi sy lagi sian..teringin nak makan kuih pelita.tp dah abs..zara sampai xtermakan...

mama_umar_maryam said...

adehh,bab dukung tuh mmg peritlah,seb baek adek macho tu perikemanusiaan die tgi kan ;),len pregnncy len pembwkan nye lily,heh2..

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

wah, tetiba mamazahra enterprem plak kt blog lily..malunyee...
setiap peknen xsama lah, syg oi..
noly dl masa peknenkn zahra gagah perkasa, mkn apa pun boleh,siap bleh masak macam2.
tp, peknen kali ni lembik selembik-lembiknya.br masak 1 lauk, dah nak pitam.cam kurang air dlm badan.

p/s: norly pun senarnya, xbape pandai mkn kurma.tp, kena mkn gak tuk ganti gula dlm bdn yg berkurang time puasa.

p/s: lily buat norly sedihlah, sbb thn ni mak puasa kt umah k.ngah.dan mak dah xlarat nak masak makanan berbuka cam dulu..huhu

Nieza Ishak said...

awal2 ni mmg susah sket lily. sbb awal kandungan lagi kan ...

akak 2kali pregnant, 2kali flatttttt .. asyik tuang puasa sbb tak larat sunguh2.

nza said...

kesiannya...jgn lupa peruntukan rehat utk lily n baby baru tu......SELAMAT BERPUASA UTK LILY SKLUARGA....

Dilla Ady said...

haishhh..bace entri lily nih wat dilla terase same jugak letihnye..tp pelik la lily, tu papa zara ade tu? kate die takde kan?

dilla bile bayangkan dgn perut besau nk kena dukung anak lagi..tu la tak sanggup nk peknen lagi..kena tunggu acha besau sket..da tak mau dukung..tak larat..

azzul said...

baca cite lily pun dpt rasa keletihannya..sabar ye lily..dugaan bulan pose n ngandung ni mmg berat sikit..cuma mkn le byk sikit ye nnt badan lgsg takde tenaga lak..jaga diri tau

shila ariff said...

cabaran berpuasa tuh..tapi baik sungguh hati mamat tuh...berbudi bahasa...prihatin pada org yg dlm kesusahan..moga2 kuat semangat ye lily...

kakyong said...

lily,
kena gigih makan kurma ni.. at least 7 biji.. makan 3 biji msa bebruka, 2 biji tghmlm & 2 biji lagi masa bersahur...

lagipun masih dlm 1st trimester.. haruslah lily gagahkan diri.. dan sememangnya setiap pregnancy tu tak sama...

byk cabaran utk lily, byk juga ganjarannya nanti...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016