Aktiviti kami..

Hehe..sambung jgn tak smbung. mintak maaf klu ade yg dah rase mual n nak muntah ngan stori cuti yg tak abeh2 ni. nak wt cmner..gmbar dlm kamera berlambak2. rugila klu tak share ngan org kan (padahal bkn share tp korang dipakse tgk kan)..
.
Act ade satu benda yg mama terkilan sgt nk buat kat sane. mama ingat nk naik cruise sepjg sg serawak tu. lehla tgk kampung2 n ape yg ade sepjg sg tu kan. ade yg kate bayaran utk cruise tu termasuk foods n traditional performance. malangnye, 1st day pergi hujan+trip dh penuh (last trip sbb gi waterfront tu dh ptg), 2nd day sume org berehat kat umah jek. n 3rd day plak hujan turun selebat2nye. so bukan setakat tak dpt naik crusie, tp satu keping gmbar pon tk dpt nk amik kat tepi sg tu. tgk waterfornt dr jauh jekla..huhuhu..
.
Tapi takpela, kite carry on jekla layan ape gmbar yg ade. Ni kat bwh antara aktiviti2 yg smpat dilakukan kat sane.
.
1) Pasar Serikin
- banyak gile brg murah2 jual kat cni. branded handbag, wallet, jeans, t-shirt sume dijual harga murah. n banyak jugak barang2 bersulam mcm alas meja, telekung, blouse yang ade. kain lace pon sgt murah2 okeh. satu psang lace leh dapat rm25..rambang mate dibuatnye (mate jek rmbang, tp duit sayang lagi..hihihi)
.


Sume jadi mem kat balakng..







Topi zara tu brg pertama beli kat sane.panas sgt!!






Antara brg yang dijual..






2) Kuching statue
- Mama n sorang kazen mama yg sibuk sgt nak singgah cni amik gmbar. biasela, klu gi memane kenala amik gmbar ngan trademark tpt tu kan..=)
.




Mama n Zara














Mama n Zara lagi..












3) Muzium Serawak
- Masuk sbb org dh bwk. kalau ikutkan mama mmg tak minat nak singgah muzium..
.



Kat luar muzium..











Model rumah pjg










Mama takut tpt ni sbb byk sgt patung orang











Sejurus lps amik gmbar ni mama kena tegur ngan guard sbb rupe2nye tkleh bwk kamera dlm muzium.hehe..







4) Akuarium bandaraya
- Takla banyak sgt binatang kat situ. again, sbb org dh bawak kite pon singgah2 la tgk
.

Tetibe ade tpt cantik utk posing plak..=)











Zara pon nak posing jugak










Dua lelaki berbaju hitam itu ialah driver of the day








5) Muzium kucing
-Haa..nasib baik gi muzium ni. sbb mama mmg sgt gilakan kucing. n dalam tu ade macam2 item kucing yang ade. patungla, posterla, abc kucing la. smpaikan 'kubur' kucing pon ade jugak..ish..ish..
.


Kat pintu masuk muzium















Suka sgt gmbar ni. Yg 2 mak orang tu pon sibuk bergmbar cm budak2..hehe..









Gmbar ni pon mama suka. Mama perasan manja posing cenggitu..hahaha..















ABC 'kucing' yang sgt kreatif





Mentang2 zara tak ikut masuk, mama bergambar sakan..







Kat luar Dewan Bandaraya Kuhing. belakang leh nampak kaw bndar kuching tu..








6) Bazaar waterfront
-Act tak taula name tpt ni. yg penting kedai2 souvenier ni berderet2 kat tepi waterfront tu. mmg rambang mata tgk souvenier cantik2 tu.
.

.
.
.
Mama tak abeh2 shopping..









.
.
7) Others
Kitorang sempat jugakla gi mengurut kaki (reflexology) mase kat kuching. sedap mmg sedap stlh seharian berjalan byk tp nothing specialla kan since kat kl pon berlambak2 umah urut ni. saje jek nk sibuk bgtau
.

Mama ceria bile diurut kakinye..sedaaaap...



Tu sume geng sefamily la. nasib tukang urut cukup..hehe..
.
.
.
.
.
.
9) Foods
- Antara foods yang mama cube kat sane ialah LAKSA SERAWAK. mmg sedaaapppp. then sepupu mama pon ade masak 'nasi ayam penyet'. mama br tau nasi ayam penyet ni masakan serawak. satu lagi food yg mama try ialah...alamak..lupela name die. ikan yg dibungkus ngan daun tu,then ade rempah2. lebih kurang cam pais or botok2 (jawa nye makanan )..nong..ape name ikan tu nong??- tlh jwb bg pihak aku yek
.
So tu jekla akt kitorng kat sane. biase2 jek. tapi at least dptla menjenguk bumi serawak tu kan. lepas ni ntah bilela nak pergi lagi..hehe..
.
Ni gmbar kitorng sebelum balik kl. saje wat kenangan kat umah mak idah kan..mak idah pon ntah lame ke tidak dok kat serawak tu. silap2 next yr husbnd die dh kena tukar putrajaya dh..=)
.


4 comments:

mizzy N said...

aku rasa nama ikan macam botok2 tu botok2 juge ke?

shila ariff said...

wow..bestnya kalo dapat jln2 mcm ni...heee..

lily azliyana @ mama zara said...

nadh-yeker botok2 jugak. tapi aku pon rs mmg sespesis jek..heheh..

shila-klu papa zara ikut aritu kan msti laaaagi best..=)

mizzy N said...

sebab seingat aku masa gi kuching dulu pun ada siap tulis botok2 kat kedai makan situ.

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016