Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Misteri si tulang ikan..

Ape pelik benar tajuk entry mama kali ni kan..takpe2..bace smpai abeh nnti korang paham ape misteri yg memusykilkan kepala otak mama ni..=p
.
Alkisahnya, bulan Nov nanti mama dh plan dh ajak satu family mama beristirehat hujung minggu kat mersing. Mase tu kakak mama kat Sabah tu cuti balik kampung, so teringinla nk kuar jalan2 beramai2 kan. kitorng ni mmg tk pernah lagi dpt peluang bercuti satu family besar. Tp disebabkan mase n cuti yg terhad, maka terpakse pilih tpt2 berdekatan jek..so akhirnye, mersingla jadik pilihan.
.
Lepas berbincang ngan abang sulung mama, die cadang utk cari resort kat kawasan pantai penyabong mersing. pantai penyabong ni lebih cantik klu nak dibandingkan dgn pantai air papan yg ala2 femes tuh.. tp spt biasa, abg mama mintak carikan resort yg sederhana bajetnya , tp dgn syarat nak tepi laut + ade swimming pool. yekla, bwk budak2 ramai kan..lebih sesuai mandi pool berbanding mandi laut..lagipon tkt ujung taun ombak besar ke ape..=p
.
Stlh survey few tpt (sgt susah nk survey resort sec online sbb kat mersing byk chalet kecik yg tkde website kan)..mama terjumpa la satu resort ni..Endau Beach Resort, betul2 kat kawasan pantai penyabong. tgk dalam gambar mmg okla..rate pon sgt berpatutan..Bilik seaview, dalam ade 1 queen + 1 single bed, ade air-cond, freezer n tv lagi tk smpai pon rm150. then resort pon ade swimming pool, so mcm sesuaila dgn ciri2 yg abg mama nak tu kan..so mama n abg sulung mama mcm dh konpem nk booking sana, tinggal lagi tgu persetujuan dr kakak n abg ipar mama..
mak mama plak takde masalah, ikut jerk keputusan kitorang adik beradik..
..
Nway, sementara tgu diorng confirmkan setuju or tak, mama pon survey2 lagi psl endau beach resort ni. nak carila ecperience2 org yg pernah dtg sini. ramai yg kate tpt ni ok, cukup facilities utk sebuah budget resort..tp dalam banyak2 yg mama baca tu, mama tertarik pada 2 petikan ni..
.
Yang ni mama dapat dr sebuah blog..
.
Petikan 1:
.
Kesimpulannya, tercapai la jugak hasrat kami untuk mandi laut di sini. Secara overall, aku telah kasi rating untuk percutian kami kali ini:


Hotel : 6/10 Bilik cukup selesa & sangat bersih, cuma dalam selimut aku ada tulang ikan (??) dan bilik air kurang memuaskan walaupun bersih
Aktiviti: 5/10 Mandi laut, jalan-jalan di jeti & pulau
Makanan: 4/10 Ada tiga warung makan beroperasi pada siang hari dan jual lauk-pauk tengahari tapi tak banyak pilihan. Waktu malam pulak, tempat makan terdekat ialah Mama Bedah yang servis nya agak memberi stress kepada aku.
Harga: 7/10 berpatutan
.

Yang ni pulak satu laagi review yg mama jumpe dr VirtualTour website
.
Petikan 2:
.
My porch (picture on the right) at the Endau Beach Resort had a ghost. One of my friends is sensitive to such things. When she came to knock on the door of my room, she felt something brush her hair and screamed. When we ran outside, we saw nothing until we looked up. Someone had put a fish skeleton on the ceiling of the porch (picture on the left). We did not know what it meant but something was different there. Was the skeleton to keep the ghost away?
.

Nilaa gmbar tulang ikan yg org tu mksudkan. nmpak mcm dilekatkan kat situ kan.. gmbar sblh tu chalet yg die duduk dr pandangan jauh...
soo..ape pendapat korang. mase jumpe 1st review dr pengunjung tu (petikan 1)..mama mcm tak pelik sgt coz mungkin berpendapat tulang ikan tu dtg dari penginap bilik tu yg sebelumnye. mgkin pekerja hotel tk bersihkan bilik betul2 smpai tertinggal tulang ikan dlm selimut kan..tapi bile jume satu lagi review (petikan 2 ) tros buat mama tak sedap hati. 2 kisah tulang ikan di resort yg sama ..dhla dlm 2nd review die kaitkan tulang ikan tu ngan 'ghost' kan. plg sadis, malam tadi punye berpikir pasal ni, tetibe pg tadi dlm kereta dgr pulak radio era, pon stori pasl cerita hantu..huhu..
.
or..adekah kisah tulang ikan ni sbnrnya tk membawa ape2 makna pon. mama ke yg risau terlebih. mama bukan ape, bile dh bace mcm ni, tktla plak resort tu mmg 'keras' ke kan..dhla kitorng nak bwk ramai budak kecik nih..tp mmg pelik sbnrnya..sbb resort yg nmpak menarik, cukup facilities, tp letak rate sgt2 murah..??hmm..musykil2x..
.
So pade kawan2 mama yg bace, apela kirenye korang memberi pendapat pada mama. ok ker nk teruskan booking resort tu..atau carik jerk tpt lain ek..huhu..

1st Birthday Moment Give Away

Dalam pada susah hati mengenangkan anak dara mama yg tak sihat, smpat jugak mama nk menjoin satu lagi giveaway..=p.. Giveaway kali ni ialah 1st Birthday Moment Give Away anjuran MummyAyu smpena anak keduanya, baby Iris nk menyambut 1st beday November ni..

..
.
.

seperti biasa syarat-syarat penyertaan:-
1. Jadi follower Mummy Ayu & add Mummy Ayu dalam bloglist -done
2. Tepek banner contest nie kan side bar kenkawan... -done
3. Lagi bagus kalu buat sticky mode entry..senang nak jengah nanti. -erk..tak wajib kan..
4. The most important things....tepek kan gambar waktu baby tu celebrate her/his 1st birthday.. tak kisah la kat mana, macam mana... janji nampak baby tu ngan kek.... -done
5. Terbuka kepada kanak kanak di bawah 4 tahun -done
6. Masukkan nama penuh kanak kanak, tarikh lahir plus cita la cikit cikit pasal her/his 1st bithday celebration tu... -done
6. Tarikh contest nie...dari la nie (sekarang) until my princess nya birthday 10 November 2009
7. Hadiah biarla rahsia but satu je leh kasi tau my bestest friend dah agree nak jadi one of the penaja so..satu lagi syarat tambahan..kena link ngan blog Notti Netti & Mummy Ayu- done
8. Tinggalkan link entry kenkawan kat komen box nie.. -done
9. Pemenang akan dipilih oleh para juri Mummy Ayu (no undi undi...) ok!- OK!!
.
.
Inilah die gmbar Zara dan birthday keknya..Sori yer..muka mama interprame sekali..hehe..

Nama: Nur Riza Azzahra bt Riza Shahril (ZARA)

DOB: 11 April 2008

Bercerita tentang sambutan 1st birthday Zara, mmg dari awal mama rancang nak buat kelainan sikit. Memandangkan Zara mase tu dh pon mula berjalan and sukakan aktiviti luar, so mama amik keputusan nk adakan outdoor bitrhday party utk die. Tempat yg mama pilih ialah di Taman Tasik Shah Alam. Seronok sesekali adakan majlis di luar, di mane Zara pon bebas berlari n berjalan ke sana sini..=D. Tempat pon redup, ade pondok, banyak pokok2, ade playground utk budak2 main n ade pemandangan yg cantik.

Apepon, Zara mmg enjoy that day. Tp disebabkan dok penat berjalan n merayap sana sini, so Zara dh keletihan wktu acara ptg kek. Tgkla dlm gambar tu, rmbut dh basah dek peluh. Mase org nyanyi lagu pon die blur jerk. So mama la yg tlg tiup lilin n potong kek. hehehe..

Walaupon ade yg kata tk perlu smbutan 1st bday disebabkan baby masih kecik n tak paham ape2 lagi, tp bagi mama sambutan 1st bday utk 1st baby mmg sgt2 bermakna. bukan shj meraikan anak yg dh cukup umur setahun, malah meraikan kerberjayaan mama n papa menjadi parents selama setahun jugak. so kirenye majlis ni pon utk celebrate mama n papa juga la..=p

Slideshow ni bawah ni mama saje letak utk ulang tayang. tetibe rase rindu sgt ngan moment tu. nanti utk 2nd bday Zara ntah dpt buat lagi ke tak smbutan mcm ni..hihi

..

So..itu sj entry utk contest kali ni. Thanx to mummy ayu yg anjurkan contest ni n happy becoming bday jugak utk little Iris yg cute!!..=D

Zara tak sihat lagi..

Pagi tadi mama terpaksa half day (unpaid lagi sbb cuti dh nak habis) sbb risaukan keadaan Zara. Malam tadi dah perasan Zara batuk agak teruk, tp mama just sapu2 kan dada die jerk. Bangun pagi tadi, tgk nafas die dah berbunyi dah..badan pon macam suam2. So mama amik keputusan bwk die ke klinik. Sebelum ni mmg dh few times Zara kena nebulizer sbb sesak nafas. Hmm..risau gak mama kalau2 Zara ni kena athma sbb mama mmg ade athma sejak dari kecik smpaila mase pregnantkan Zara dulu. .Nway, skali lagi, dr suruh Zara amik neb, but still dr tak sahkan lagi yg Zara ni athma sebab die kecik lagi kan..Dhla mama sensorang tadi. Nurse smpai kena bedung badan Zara sbb die menjerit2 n meronta2 takut amik gas tu..huhu..haru betul..


Nway, kali ni dr siap pesan kat mama sekali lg suruh pastikan mama habiskan antibiotik Zara. Act 2 minggu lepas kan Zara demam + batuk sket2. mase tu ade antibiotik, tp mama ni mmg selalu lalai. Bile tgk Zara dh baik demam, mama pon stop kn antibiotik tu. Konon kesian tgk Zara yg tak suka makan ubat. Rupe2 nya, mama makin memburukkan keadaan plak. Sooo sori sayang..kali ni mama janji mama akan make sure Zara makn sume ubat. Antibiotik kena bagi habis ok..Wlupon Zara tk suka, mama akan paksa jugak Zara telan..heheheh (alamak, ni dh nada zalim plak bunyinye..=p )


Nway, tadi mama tawakal jerk antar Zara ke nursery half day. After amik neb n makan ubat nmpak Zara mcm dh ok sikit. So mama hantar jugakla. Kesian die dah gembira2 duduk kat rumah tetibe kena hantar ke nursery..ape nk buat, ade kerja yg mama kena setelkan by today..InsyaAllah, after Zara dh sihat mama ingat nk bagi imunisasi influenza tu..semoga kurang sikit faktor2 luaran yg boleh sebabkan batuk n selsema kat Zara kan. mklumla, skang dh antar Zara ke nursery, so risiko kena batuk n selsema tu mungkin lebih kerap dr dulu..

Klaa..mama nak sambung setelkan kerja2 tertunggak dulu. Harap sume dapat doakan kesihatan Zara yerk..n doakan jugak mama kuat utk take cara Zara sorang2. For info, ari Ahad minggu ni papa akan berlepas ke Labuan Sabah berkursus selama seminggu. Mungkin weekend ni pon tk smpat balik ke shah alam pon sbb sibuk buat persiapan ke sana..Takpela kalau papa tak dpt balik..kalau Zara dh sihat, mama janji mama bwk Zara shopping n jalan2 mgu ni k..=D

ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.

Hee..mama nak join contest lagi..!!=p
.
Contest kali ni pada mama sangat2 menarik dengan hadiah yg sungguh bermakna n beshh..Contest Senyuman Ceria Si Comel ni adalah anjuran SmileyKidz, sebuah blog fotografi yang memfokuskan fotografi untuk family, babies, kids and friends..
.
.
Online contest ini di buka dari tarikh:
15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.



Review hadiah sekejap. Mmg best tau hadiah yg ditawarkan ni...=D


Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~

******************
Pemenang sampingan x 2 org:
Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50


Haa..betul tak best hadiah tu..Sape taknak sesi fotografi free kan..hehe..Kalau ade rezki alhamdulillah..kalau takde pon takpe..kite dah cuba kan..=)..
.
klaa..sblum mama letak gambar2 Zara, jom tengok cara-cara penyertaan k..


1. Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda -Done
2. Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini - Done
3. Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda -Done
4. Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai. -Done
5. Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya. -Done
6. Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ . -Done
7. AMARAN: no link back will be disqualified -Done
8. Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.-Done


Soo..jom tengok gambar2 senyuman ceria Zara. Senyuman2 nilah yang membahagiakan mama setiap hari, tak kira siang dan malam, setiap detik dan waktu. Senyuman ni jugakla yang mama selalu rindu setiap kali berjauhan dgn Zara (even tgh buat entry ni pon dah mula rindu ngan senyuman Zara ni..hihi)..









Nama: Nur Riza Azzahra bt Riza Shahril (ZARA)
Umur: 1 tahun 6 bulan


Pada sesiapa yang belum join, marila ramai2 menyertai contest nih. Sama2 kite kongsi keceriaan senyuman anak masing2...hehehe..

First time naik bas??


Hee..bukan mama yerk yg baru pertama kali naik bas, tapi anak dara mama ni..1st time dapat merasa naik bas. Bas ekspress balik kampung lagi tuh..hihi..

Dijadikan cerita, Sabtu malam ahad yg lepas papa tetibe ajak balik kampung. Sibuk ajak naik bas plak tuh..Tujuan die, nak amik kereta die yang atuk pinjam lepas raya aritu. Sepatutnya atuk nak antar kereta tu ke Shah Alam, tp papa berkeras nak balik amik. Mula2 mama mcm bising2 jugak takut Zara meragam dlm bas. Tp papa yakinkan mama, Zara msti tidur punye so mama pon setuju..

So, pas maghrib sabtu tu, baru terhegeh2 beli tiket kat sek 17 s alam. Dptla tiket ke jb kol 12.15 pagi. Kitorng mintak berhenti kat tol ayer itam. Zara mula2 masuk mcm tercengang2 jugakla. Lepas makan jajan n minum air sume, tros die tidur atas riba mama..

Tgkla org2 jakun kat bwh ni. Sibuk posing dlm bas..buat maluuuuu jerk..hehehehe..sbnrnya mmg dh lame tk naik bas balik kg..mama ni spesis sakit2 pinggang sket klu duduk lame dlm bas tuh..=p


Mama n Zara


Tiga org jakun..


Zara ngn muka mengantuk..


Yeay! 1st time naik bas..hehe


Smpai ayer itam kol 4am..atuk dh selamat tunggu dah. Act ni mmg balik mengejut betul2 ni. Kol 4am smpai, then melingkar tido smpai 9am, pastu bangun sarapan, rehat2, smpat balik jenguk nenek ma kat rengit plak. Lepak rengit tk smpai 2 jam, patah balik pt raja. Then after asar, shoot balik shah alam semula naik kereta. Smpai rumah dlm kol 9pm, kol 12 am tu papa plak bertolak ke kuantan sbb isninnya kerja..hahaha..gila tak gila..

Alang2 dh sebut psl balik kg, mama letak jugakla gmbar Zara ms kat kampung aritu yerk. Balik tk smpai 24 hrs pon..haru..

Zara kat rumah pt raja..














Zara kat rumah Rengit..Nenek baru beli buai baru utk mainan cucu2. sonot dak kecik ni dapat main buai..=)



.
.
p/s: pssstt..nak tau satu rahsia tak. hari ni mama curi2 berblog n berfb guna celcom broadbnd yg mama bwk dr rumah..nsib baik leh install kat pc opis. tp tk berani guna selalu2. just curik mase wkt lunch hr n wktu2 dh nak balik nih..hihihi..aci tak..=p

Ke birthday party Nur Dhia Zahra..=D

Yes..spt biasa, terpaksa menggagahkan diri update blog tgh2 malam..hehe..citer kali ni berkisarkan ttg kehadiran kami ke majlis harijadi Nur Dhia Zahra yg ke-2, dkt rantau pjg klang. For info, Zahra ni ialah putri kesayangan pd Norly Saliana, salah sorang kawan blog mama..act tgk blog mama zahra ni lom ade stori psl bday bash si Zahra yg cumei ni pon. maybe die nk tgu gmbar dr OP die kot..so mintak maap yerk norly, kite dh publish dulu cite kat sini..hihi
.
Sebenarnya, bday si kecik Zahra ni on 22 October (same ngan bday Nur Ain Qistina rasenye)..tp majlis dibuat pd hari sabtu yg lepas, 24 Oct. sepatutnye start kol 12pm tp mama n papa dh sesat kebarat mencari umah norly nih. sbbnya, kitorng mmg jarang sgt2 merayau area klang. so slps beberapa kali tanya2 org, alhamdulillah, akhirnye smpai jugak kitorang kat tpt kejadian..=p..
.
Nway, seronok sgt pegi majlis ni. selain dpt sama2 meraikan birthday Zahra, dpt la jugak mama berkenalan face to face ngan mamanya Zahra. dh lame kenal di alam blog tp baru kali ni dapat bersua muka. Lagipon mmg agak ekisted nk jumpe pemilik nama 'ZAHRA' nih, sama mcm nama anak mama kan..InsyaAllah, lenkali nak set dating2 lagi ngan Zahra n mama utk borak pjg2 sket. =)
.
Pics macam biasa k..

.

Pic sebelum bertolak ke majlis. mase ni nk bungkus hadiah Zahra. si Zara sibuk ngendeng2 ngan lappy kecik nih..sian Zara..nnti Zara besar sket mama beli utk Zara plak k..=D


Mama n Zara kat rumah Norly
Bday cake Zahra yg sgt cantik..siap ade gambr atas kek lagi..=)
Nur Dhia Zahra n mama
Nasib smpat tgk acara potong kek nih..=p
Makan time..Zara mmg suke makan spageti tau..

See..bukan main lagi die makan..punye tk sabar smpai sumbat byk2 dalam mulut..=p
Papa n Zara

Zahra n papanaye sdg beraksi depan kamera
Zara sempat main ngan sandal mama jugak..
Sebelum balik, harus posing bersama2 kan..Nice to meet u norly..=))
Gmbar2 smpingan..aksi Zara dlm keta on the way nak balik rumah..mood sgt baik mase nih..


.

Sebenarnya, nk update lagi satu citer tapi dh tak larat. esok malam pulakla mama smbung citer lain k..nk kemas2 brg Zara pastu mama nk tidur. tk sabar nk join Zara berbaring2an..hehehe..

Kisah TC dan sandal yang cumel..

Salah satu sebab kenapa mama sukakan Kuantan ialah kat sana banyak pantai utk berehat n menenangkan minda. Few years back, abg ipar mama kerja kat TLDM kuantan tu so kakak mama duduk kat kawasan Balok sebelum pindah kat rumah sndiri dekat pntai batu hitam. everytime ke sana, mesti mama tk lepaskan peluang jalan2 tepi pantai..mmg best sgt. kebetulan papa pon sama spesis ngn mama, sukakan laut..mase kakak mama pindah sandakan, terasa gak sedih sbb tau mesti tkde peluang nak ke kuantan lagi. tapi nasib baik after kahwin, papa pulak ditugaskan ke sana..so at least bolehla sekali skala mama turun kuantan lpaskan rindu kan..=D (ni bukan statement bodek org kuantan tp pendapat ikhlas dr mama..hehe)
.
Nway, utk weekend yg lepas mama smpat turun Teluk Cempedak jerk (TC). itupon dh petang sgt sbb tgu papa balik kerja kan. agak jem jugak kat sana sbb kebetulan ade fiesta bolasepak FAM kot kalau tk silap. ptg tu game sume dh habis tinggl gerai2 jualan jerk yg ada. hmm..seronok dpt hirup angin pantai..
.
Ni gmbar2 kitorng kat sana. Zara muka ketat jer tak tau apsal. mama die mcm biasa yg over2 amik gmbar..hahahaha..
.

Zara on the way ke TC. apsal budak ni makin gelap padahal tkde bwk main outdoor slalu sgt pon..=p



Gerai2 yang ada kat sane sempena Fiesta FAM tuh..



Pantai yg menenangkan..tp muka Zara kelat jerk..hehe



Mama n Zara

The three of us..
Ajak Zara main buih sabun..akt fevret mama neh..hihi


Tangkap buih!!!..=D



Papa bersungguh2 ajar Zara nk tiup bubbles..Tp Zara bwk masuk mulut buat makan plak buih sabun tu..haru btol..


Jom balik..dh senja dah..



Mama n Zara lagi..


Ni papa n Zara sdg tunggu mama urut kaki tepi pantai. smpat lagi mama dok urut2 yerk..hehe
.
.
Kat TC, smpat pergi makan then belikan Zara t-shirt teluk chempedak n sepasang sandal yg cumei. gmbar t-shirt takde amik yg ade gmbr sndal ni jerk. act Zara mmg suka sgt sandal ala2 ladies ni sbb selalu die lenjan sandal mama. so aritu kebetulan nmpak sandal ladies bersaiz kecik, terus jerk smbar. buat suka2 Zara. lagipon murah jerk, rm10..hehe. Nway, Zara mmg suka sgtla bile dpt sandal tu. mula2 takut gak die terpelecok ke apa sbb ade heels sket. rupenye, laju jerk die berjalan. ketuk..ketak..ketuk..ketak...bunyinyer. pakaila smpai jahanam. rase tk tahan lame tu sbb plastik biase jerk..=p
.
.

Cumei tak sandal Zara..=D



Ni gmbar few days lepas. sibuk berjalan ngan sandal baru..laju plak tu..


Wah..nmpak sgt gegirl kan..hehehehe



Upsss..fokus pade sandal purple sj. jgn fokus pd kepek kentang tu. mama tau tak baik utk kesihatan..huhu

.

.
Oklaa..itu jerk kot utk hari ni. Mama nk turun pi sidai baju pastu sambung titun..esok ari jumaat. kejap jerk dh seminggu kan..suka3x..
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin