Bukit Gambang Safari Park- misi jalan2 di hujung cuti sekolah..

Story hari Sabtu lepas..dah nak abeh cuti sekolah pon masa nih..hehehe..nk wat camane, weken sebelumnye mama keja..so nak kuar jalan2 kena tunggu time mama off day weekendlah..nway, last minit  sebenarnya plan ke Bukit Gambang Safari Park ni..mama dok asyik dengar iklan die kat radio so inform papa n papa setuju bwk anak2 jalan ke sana..actually tpt ni baru sangat sangat dibuka..tak smpai 3 bulan kot..so mmg awal2 mama tak letak expectation yg tinggi..klu surf kat blog org pon baru berapa kerat yg share pasal tpt ni..tp mama still teruja nak pergi..yekla..mama kan dok Kuantan..so biar org dekat2 pergi tengok n review dulu kan..pastu baru org jauh2 leh terpengaruh nak pegi..hahahahaha

Actually besar gak sbnrnya Safari Park ni..diasingkan pada dua bahagian iaitu Safari Park dan Night Jungle ..utk safari tu buka dari kol 2pm-6pm..meanwhile night jungle start dari 6pm-10pm..masa kitorng masuk dlm kol 2 lebih..on the way tu ujan lebat sangat dah hampir2 nak patah balik..tp sbb tak smpai hati tgk zara yg hampir nak merajuk, papa terus jugak pergi..mujurlah tak patah balik sbb smpai jek kat BGSP tuh, ujan pon dah berhenti..=p


Zara yg teruja nk tgk animals..kat Kuantan ni takde zoo ye,,ada zoo mini jek..so peluang utk orang2 pntai timur la kot nk tgk banyk2 animals kat cni..hihi

Patung singa besar menanti di pintu masuk..leh Zareef takut ngan patung singa nih..heheh
  

Pintu masuk Safari Park ni betul2 bersebelahan dgn Bukit Gambang Water Park..errrr..water park ni sbnnye kitorng tak pernah pegi pon lagi..next time insyaAllah..hihi

Sementara tunggu papa parking keta..posing2 dulu kat area pintu masuk

Harga tiket..dewasa rm38..kanak2 atas 90cm tinggi rm18..utk tpt yg baru buka n tak lengkap lagi..mama rasa agak pricey harga ni..wuwuwu

Zara yg sporting nak posing2

Tpt mengukur ketinggian..

Lukisan unik di dinding..=)


Ok..moh beli tiket..Zareef sbrnya lebih sikitttttttt jek dari 90cm..nasib cashier baik hati tak kenakan harga utk Zareef..hahahaha..so utk mama+papa+zara total harga= rm94

Operation hours

Cashless park..tp sbb baru bukak maka cash masih diterima kat dalam..

Yeay..dah dpt wristband dah

Budak masuk free ni kena cop kat tangan jek..rasa next time klu pergi lagi Zareef dah kena cajla nmpakye..=p

 Jom jalan masuk

Dari kejauhan nmpak water park dari seberang sana..terus teruja nak ke water park jugak..next time ye papa..hihi

Beberapa minit berjalan masuk, smpaila ke Simba Hill Plaza ni..kat cni barulah tpt utama nk masuk ke Safari park dan Night Jungle semua

Trem2 yg digunakan utk masuk ke safari..semua adalah bertingkap dan beraircond yek..


Walaupon tpt ni baru bukak, leh tahan ramai jugak pelawat petang Sabtu tuh..lame gakla nak dpt turn masuk trem..nway, pengalaman ke safari park ni mmg pengalaman baru utk kitorng..selalu pergi zoo jek kan..beza safari dgn zoo, kalau zoo kite just dpt tgk binatang dari luar kandang kan..tapi kat safari ni, kite dapat masuk kandang tu terus dan tgk binatang2 dgn lebih dekat..mmg menarikla..cuma sayangnye, tpt ni lom siap sepenuhnye..huhuhu..banyakkkkkkk lagi binatang2 yg belum ada..rasa klu dah siap ni mmg harus lebih menariklah..tu yg tak berapa puas hati dgn harga tiket..klu murah sket lagi ok kot..hihihihhi..apepon, bile tgk2 anak2 enjoy..mama pon rasa ok jekla..yg pentign dpt happykan anak2 tercayang..=p


Zara dalam tram

Agak mencabar jalan nk ke safari park ni..tepi2 tu curam ok

Antara animals yg ada dan smpat mama snap





Time lalu kat burung unta ni, tourist guise siap pesan jangan bukak tingkap..rupe2nye burung unta ni suka serbu kat tepi tingkap kite..takut kena patuk..hehehe..


Anak2 yg teruja


Nak masuk kandang harimau plak..mmg menarik..sebabnye kat cni sekuriti ketat sket...siap ada 2 lapis pagar otomatik nih..mklumlah, binatang buas kan..

Pak belang


Harimau ni masa ni lalu betul2 belakang tram kitorng..jakunlah sume org dpt tgk rimau dekat2..kekekeke

Mama n anak dara yg happy

Tak ingat berapa minit dlm safari park tuh..patah balik ke Simba Hill Plaza, dh makin ramai yg menunggu turn naik tram..nway, tetibe jek burung2 kakak tua ni pon dah ada menunggu ketibaan kitorng..comel n cergas burung2 ni..=p


Habis dah stori di Safari Park..nnti mama smbung stori tentang singa putih, kangaroo putih, night jungle, animals show dan lain2  pulak k..^_^



11 comments:

Nad MamaZN said...

Ooo best gak ni lily
Kite rasa harga tu berpatutan la kot
Sbb byk binatang n binatang plak yg jenis sama mcm kat zoo

Klu mcm yg kite pg farm in the city tu
Bayaran lebih kurang jek
Tp binatang semua jenis jinak2

Deq's Qienz said...

seronoknya mghabiskan cuti skolah bawa ank² jalan..kiut la 2bradik nih..suke tgk

~MommyAida~ said...

wahh..menarik ni...hihihi..aida dulu pernah pergi area Bogor,Indonesia..Safari terbesar Asia tenggara kot!!huhuhu..lebih kurang cam nila..masuk dengan keta n dapat tgk dgn jarak dekat..tp aida takut..hihihi..tgk double Z beraninyaa..bagus!nanti story mory lagi ye kak Lily..bleh jd guidance lps ni..

~MommyAida~ said...

aloo..terharunyaaa *sob sob..tima kasih akak!!bestnya..happyyy..dapat FM lagi..hihihi..**tak sabar!!hihihi ni alamat aida ye..
Nurul Aida binti Hamil
33 Jalan Kinrara, Taman Kinrara,
47100 Puchong Selangor.

Adlin Mohamad said...

cam afomosa resort gak eyh ni ..
lum gi lagi gambang teringgin nk gi ntah bila
zara tinggi cam dah sekolah rendah padaha; br 5y

mama lieyna said...

Waah syoknye dpt tengok animals dekat2, pak belang pun.. teruja! :-)

Menarik jugak kan..

Nana said...

wah sronoknye
samala kluang xde zoo
hehehe klw nk g zoo kena g jb

Syima ~Mama Kyra~ said...

Wah...baru tahu ada safari kt gmbang ni..lebih kurang mcm safari afamosa melaka tuh..hrg tiket tu pun lebih kurg gitu la mahal..dlu kami p melaka tu kyra x kena caj sbb dia baru 2y..keke..tp scary la safari tu sbb tgk rimau lion dkt2..cuak pun ada..huhu :D

NzA said...

ank2 kecil sebaya zara n zareef mesti seronok p tmpt2 mcm niekan.....

dela said...

tak pernah ke sana lagi.... tunggu anak besar sikit leh la jenjalan.. hhuu :)

ada bambam said...

from safari park staff :: yg naik tram tu nk ke wild savannah..mmg xbyk lg binatang..hjg bln 9 bird valley akn siap..bird valley ade 6tingkat semula sekali..safari park nie adventure ckit sbb berjalan kaki sahaja..tq

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016