Bukit Gambang Safari Park - Last part

Salam Isnin sume..arini smbung citer basi jalan2 kat Bkt Gambang Safari Park..before this dah story tentang animals di Safari Park n tarikan utama kat tpt ni aka pasangan singa putih yg comel kan..so kali ni smbung plak dgn animals2 kat tempat lain ye..disbbkan mama nak abehkan terus story ttg tempat ni, maka entry bakal sarat dgn gambar2..sila baca dgn gigih k..hihihihi


Entrance ke taman2 yg lain..antaranya ada Night Jungle, Saddle Castle, Farm House..dll..leh tgk kat gmbar bwh ni k..=)


Tempat pertama yg kami singgah kat dalam ni ialah Petting Kingdom..antara animals yg ada dalam ni antaranya kangaru putih, arnab, llama, kucing hutan n walabi..Zara n Zareef paling syok tgk rabbit tulah..siap mintak papa amik untuk diorg pegang2..kangaru putih tu pon comel jugak..first time jumpe..^_^


Pintu masuk ke Petting Kingdom

Zara eksited tgk rabbit

Adik pon sama..tp rasenye die lagi teruja tgk ayam jantan yg sesat dlm sangkar rabbit tu kot..hihi

Syok dpt pegang rabbit


Kucing hutan..mula takut nak pegang sbb nmpak cam liar jek..tp penjaga animals kat cni bgtau kucing ni tgh dlm mood mengantuk..so ok jek if nak belai2..=p

Tgk tangan Zara tgh usap2 kepala kucing ni..hihi

Ni plak kangaru putih..sorang2 jek kat dlm sangkar die ni


Saling pandang memandang..hehehehe

Llama..

Walabi ni sespesis dgn kangaru kot tp size die kecik sket

Ni tak ingat nama apa tp comel sgt kan..die dok dlm sangkat berkaca..

Ular sawa albino..tak berani mama nak dtg dekat..heehehhe


Next kami bergerak plak ke Malayan House..sebelah jek dgn Petting Kingdom  tuh..dlm ni die buat ala rumah kampung lamelah..ada rumah papan, ada buaian, tempat tumbuk menumbuk tuh, n bintanang ternakan mcm ayam, itik, burung sume..papa dgn anak2 siap naik atas rumah kayu tu lagi tp mama tunggu kat bawah jek..malas plak rasa nak naik..=[


The Malayan House

Zara posing2 depan rumah ni..adik dah berlarian dah tak mau layan mama..>_<


Antara haiwan ternakan kat cni



Papa n Mama..^_^


Seterusnye, menjelajah ke Farm House..tpt ni tpt diorang menternak binatang2 cam kambing n lembu pelbagai spesis..masuk dlm ni bau pon busuk sketlah ye..heheheh..


Ada anak kambing dah berkenan dgn zareef..hihi

Antara spesis kambing yg ada.malas nk share byk2 gmbar kat cni..=p

Satu lagi kdai makan ada dekat dgn Farm House ni..tgk menu bayak to nasi beriyani n kebab..kitorng singgah cni just beli air jekla..sbb dah kenyang makan kat Simba Hill Gourmet Hall sebelum tu kan ..=p


Tetiba dah rasa penat nak update dah..hahahaha..takpe2..kena menggigihkan diri sbb malas nk tunda2 entry ni..klaa...smbung tgk gbar kat Saddle Castle plak..kat cni tmpat menternak kuda pendek katanye.tp mama pon tak tgk dengan bersungguh2 sbb dah rasa penat dah..cume anak2 jeklah yg happy sbb dapat tgk n pegang anak kuda..takpelah, mmg tulah tujuan asal bwk anak2 ke sini kan..nak bagi diorang happy ye tak..=)


Zareef paling eksited kat cni..die yg start pegang2 anak kuda ni

Si kakak mengikut apa adik buat..klu tak penakut gak minah ni..=p

Bila tgk budak dua ni berminat sgt dgn anak kuda tuh, penjaga kat sana pon terus kuarkan si anak kuda..makin syoklah anak2 mama menelek kan..hehehehe


Cer tgk betul2 kuda ni..ada ke patut diorang tocangkan rmbut die tuh..hihihi


Habis jalan2 kat Saddle Castle tu dah kol .6.30pm mcm tu kot..sebelah malam kol 8pm ada schedule utk Animals Show n 8.30pm plak ada Fire Show..so papa decide nak tunggu smpai malam terus sbb kitorng pon lom pergi ke Night Jungle lagi..so sementara tunggu malam gerak dulu ke Simba Hill Plaza utk semayang Asar n Maghrib bergilir2..nway, gmbar sebelah malam ni dah tak banyak dah..sebabnye kamera dah abeh bateri..hihihi..cume nk cakap yg Animals Show tu enjoy lah gak..cume persembahan tk berapa byk, maybe sbb tpt baru kan..lom smpat train byk animals kot..hihi..then kat Night Jungle plak kebanyakannya binatang2 yg aktif bergerak waktu malam..ada yg berjaga, ada yg tido..so tk semua lah anak2 dpt tgk..nway, kalau tak sbb kamera abeh bateri pon, rasenye tk dpt gak nk amik byk2 gmbar kat Night Jungle ni sbb mcm tak sesuai nak amik gmbar with flash kan..tkt animals2 tu lari plak tgk cahaya terang2..=p


Ni time Animals Show..start dlm kol 8pm ++..leh tahan ramai org dah time malam ni

ANtara yg berjaya mencuri perhatian, burung kakak tua yg bijak ni..pndai eja, pndai matematik gak..=p

First time tgk kambing buat show..mmg lain dari yg lain..hehehehe


Tarzan pon ada memeriahkan majlis..hehe

Org asli dgn biawak kot...haha

Yang ni plak Fire Show..agak lmbat start smapi sume org dah bosan tunggu..wuwu

Antara aksi yg dipersembahkan


Last but not least, pintu masuk ke Night Jungle..

Ada dua bahagian dlm Night Jungle Night ni..yang ni Jungle Square..sume binatang dalam sangkar berkaca..jenis2 bintang kecik jek kat sini mcm spesis burung hantu, marmoset, tupai dll..


Gmbar kat Jungle Walk dah takde langsung sbb kamera n nset sume kong..hihihi..tp kat Jungle Walk tu binatang2 yg lebih besarlah mcm spesis2 kucing hutan, tapir dll..sebenarnya banyak lagi binatang ada tp takleh nk recall sume dah..hihi..apepon, bile tgk balik gmbar2 ni sume..rasa ok kot bayaran masuk rm38 tuh (kalau sume dah siap lagi berganda2 ok..hehe)..puaslah anak2 tgk animals haritu..lebih menarik, utk tempoh pembukaan ni, ada promosi di mana semua pembelian dlm voucher percuma utk masuk ke BGSP ni sah dlm tempoh 3 bulan..means utk kitorng, dptlah free voucher utk 2 aduls n 1 kid...hmmmm..tak sure lagi either nak guna or nak jual kat orang..hihihi

8 comments:

mama lieyna said...

Bestnyeeee..... ^_^

Happy sungguh anak2 ni, walau kita penat, tp puas hati anak2 happy kan... byk benda menarik kt sini..

Nad MamaZN said...

Kat groupon pun ada jual deal utk ke tmpt ni.. Siap hotel utk bermalam sekali kalau tak silap.
Tp tu la, deal utk bulan pose la plak
Mana nak larat kot huhu

Adlin Mohamad said...

best la ..zara zareef pun takut pegang binatang kat situ kan ..kalau kyra mau menjerit cakap geli

Deq's Qienz said...

berani zara pegang haiwn² tuh..kalo qhayra tak rasanya..penakuttt sikit nk dara saya..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

wah..seronoknyeee...
Beraninye Zara yer..kalau Qis memang tak berani lah...penakut.. :)

Syima ~Mama Kyra~ said...

Meanrik jgk ye kt animal park ni..harus terjah..one of vacation list..hehe...zara sama cam kyra suka pegang rabbit dan cat =)

zety said...

waaa mmg makin best bgr nih!!

kak eila said...

waa bestnya zoo.walaupun dekat dengan kpg toknya.bdk2 ni lum pernah jejak..cadang nak bawa jugak la ...berbaloi nmpaknya.binatang pun banyak.

salam perkenalan..
http://byummufayyadh.blogspot.com/

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016