Minggu terakhir sebagai surirumah..

Alhamdulillah..diberi peluang utk merasa pengalaman menjadi surirumah tangga sepenuh masa selama lebih kurang dua bulan..tapi bulan pertama tak rasa tough sangat sbb masa tu aktiviti banyak ke sana sini..sekejap balik kampung, ikut papa outstation, kemas umah di Kuantan, patah balik umah Klang..macam2lah..bulan ke-dua, barulah bermula tugas sbg surirumah yg sebenar..=)

Apepon, pengalaman yg baru rupenye jadi surirumah ni..dahlah pertama kali duduk sebumbung ngan papa kan..hehehe..seronok mmg seronok sbb waktu mula kerja dan rehat yg lebih flexibal..tk payah takut lewat finger print, tk payah takut kejar dateline, kena bebel ngan bos.. kena cari ngan sales person and customers...dsb..paling best dah tentulah sbb leh melayan n uruskan anak2 sendiri..cuma mama masih lagi terkial2 bab menguruskan masa, esp yg melibatkan pelajaran anak2..mmg faillah bab nk ajar anak2 kat umah..dua2 asyik nk main n tgk tv jek..huhuhu

Selain tuh, cabaran baru jadik surirumah ni bila mana kena jaga makan papa n anak2..yekla..sebelum ni bekerja kan..paling tidak pon masak time dinner..itupon klu stakat dok ngan anak2 mmg masak cincai jek..sume benda berasaskan sup or berkuah..takpon spageti jek..nak masak best sesekali tunggu weken papa balik..tapi kat cni, waktu sarapan masuk dapur..waktu lunch masuk dapur, dinner pon masuk dapur..perghhhhh..kagum ngan diri sndiri..kekekeke..kalau kata mama penat sgt baru papa breakfast biskut or roti,..lunch plak mmg almost hari2 papa balik..mklumlah, kitong dok dlm base jek kan..senanglah nk ulang alik kerja...papa kata time mama tak kerja nilah nk kerah masakkan macam2..as contoh..tk pernah2 beli siakap soh masak sndiri tp kali ni siap beli tu nk tgk skill mama sama tk mcm kat kedai makan..kekkekeke

Nway, my sweet time as surirumah bakal berakhir minggu ni..ikutkan dah kena start keja 2 Jan..tp sbb mama bg alasan nk uruskan anak masuk sekolah, maka dapat ditunda ke minggu depan, 7 Jan..honestly, sangat berdebar2 nak memulakan kerja di tempat baru..walaupon akhirnya azam mama sejak beberapa tahun yg lalu iaitu nk mencari kerja dgn offer yg lebih baik dah tercapai..tp still takut2..lebih2 lagi tukar ke bidang baru..sebelum ni mama bergelumang dalam Research & Development..tp kat comp baru mama akan bertugas dengan bahagian QA plak..ensure quality, handle customer complain sume gamaknye..wuhu..nevesss!!

Apepon, doakan mama dpt menjalankan tugas baru dengan baik ya..Seriusly, ikutkan hati mama nak je terus jadi surirumah..uruskan sndiri anak2..hantar ambil Zara dari sekolah..uruskan Zareef dgn tangan mama sendiri..tp tulah..buat masa ni belum masanya lg kot..selagi mama tak habis membayar segala 'tanggungan2' mama, mama rasa mama kena terus bekerja..papa, mak, family mertua semua pon galakkan  mama bekerja..insyaAllah..niat ikhlas nak bantu kukuhkan ekonomi keluarga..nak menggunakan ilmu yang ada utk kebaikan, mama harap Allah akan balas dgn permudahkan urusan mama..especially bab sekolah Zara n keadaan anak2 kat umah bbsitter baru nanti..mungkin few years akan datang, smpai jugak seru mama nk jadi surirumah sepenuh masa kan..=)..


Surirumah yg dah semakin menembam..asyik layan papa makan jek kot..dua2 pon makin naik dipam2..agagagaga





p/s: Ada jek yg tanya kenapa mama tak nak berbiznes..tulah..ramai jek kawan2 mama, senior skolah yg nmpak dah berjaya dlm bisnes2 ni kan (macam2 biz ada) tp mama sndiri yg belum yakin nak mula..tp tak delah salah besar kan kalau mama pilih nk makan gaji..mungkin buat masa ni kat cnilah sumber rezeki mama..next time smpai seru lehlah mama berbiz jugak smbil duduk rumah..takpon wat biz part time ke kan...insyaAllah..=)


   

*Doa untuk rakyat Palestin..* Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah.. turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."

7 comments:

Nad @ MamaZN said...

Bukan skrg dh ada part time biz ke? =)

Happy for u lily!
Gud lux kt company baru :)

NzA said...

TAHNIAH...cptnya lily dpt kerja...rezeki anak2 tu.
Akak pn rasa syok jadi surirumah w.pn 1 bln....skrg dh mula melangkah ke sk sblm anak2 murid dtg ...kembali ke rutin asal.....huhuhu....

~MommyAida~ said...

hihihi..selamat bekerja kembali kak Lily..semoga dapat menggalas tugas dengan sebaik mungkin..insyaALLAH...jadi surirumah mmg best pon kan kak..rilek n tgk TV sajo...hihihi..tapi dah lelama jadi boring plus penat jugak..kikiik

Adlin ✿ Queen Of 3 Princess ✿ said...

rezeki dapat keje cepat ..bisnes leh sambil keje hehehhe

Lynn Hamzah said...

dah nak start keje ek...good luck...

deq's qienz said...

tahniah sis, smg semuanya dipermudahkan ya hapi working d tmpt baru :)

zailamohamad said...

nak berbiz pon kena ada minat juga Lily..kalau minat tak timbul nnati buat separuh jalan dah putus asa..hehehe

Apa-apa pon all the best di kompeni baru..selamat datang 2013!!

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016