Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Dup dap..dup dap..dup dap...

Skang ni dah kol 12am++ pon..tp malangnye, mata mama masih tkleh nk lelap..act dah 2,3 malam dah mama jadik cmni..susah nak tidur..sume gara2 memikirkan hari yg bakal mama tempuhi siang nanti..yup..sebelum ni ramai yg tanye ape perasaan bile dh tau tarikh nk bersalin? so mcm nilah rasenye..eksited mmg eksited..sbb tk sabar nk jumpe adek baby..tapiiiii..psaan berdebar2 n takut tu mmg tk dapat dielakkan lah..tu yg 2,3 malam ni susah lelap sbb otak asyik terbayang2 few benda antaranya..

- pengalaman nak kena seluk menyeluk..huhu..ni mmg tk dpt dielakkan ye tak..klu tk 'seluk' manelah dokter dpt nk cek bukaan pangkal rahim tuh..tp seriusly, mama mmg ada masalah bab VE (vaginal examination) ni..dulu time Zara pon same..mama kena cop ngan dokter as 'patient with VE prob'..ni gara2 mama tk reti nk lembutkan badan time kena VE..asyik dok keraskan badan  n jerit sakit jek..huhu..

- sakit contraction..yg ni pon dok asyik terbayang2 cmnerlah kali ni punye sakit kan..klu boleh mmg tknak byg..tp nk wat cmner..terbayang2 jugak..=p

- proses meneran..huiiiii..yg ni mestilah terpikir gak kan..mase Zara dulu alhamdulillah 2 kali push tros kuar..tp kali nih tk tau cmner sbb klu ikut scan size baby pon lagi besar dari kakak die kan..harap dipermudahkanlah adek bby kuar nnti yek..


hmmm..tu antara 3 benda utama yg menyebabkan tido malam mama sudah tk lena..yg lain2 pon ada terbayang gak tp malas nk citer pjg2..apepon, harap kali ni lebih kuat n tabah ngan kehadiran papa kat sisi..yekla, dulu time Zara pon papa ada, tp sebab bersalin kat hosp kjaan versi hosp lama, maka mase dekat2 meneran tu jek baru papa dipanggil masuk..kali ni dh pesan awal2 kat papa yg die pon kena ready fizikal n mental sbb kena temankan mama dr awallan smpai akhiran..sat gi mama dok sakit2 kenalah die jadik tukang urut2 ker, tukang pujuk2 ker kan..=p

Klaaa..walau tgh dup dap..dup dap..still gak nk tepek sikit gmbar kat entry nih..act mama mmg dh berdebar2 sgt smpai nk wat keja ape pon tkde mood. tp siang semalam (Ahad), papa n Zara dok pujuk2 mama ajak kuar jenjalan jugak..papa kate nk bwk makan2 n tgk wayang before deliver..2,3 jam papa pujuk, last2 mama cair gak..ikut gak papa kuar..kitorng pi Jusco Bukit Tinggi. Papa belanja makan kat Windmill..


Mama n Zara..nmpak jek muka senyum tp debar dlm hati tuhan aje yg tau..huhu


Zara nk mamam roti + mushroom soup..


Mama n Zara n the foods..first time makan kat Windmill nih



Pas makan, papa ajak tgk wayang plak..mmg takde survey2 pon movie ape yg ade kat panggung skang so smpai2 TGV tuh tros blur nk tgk citer ape..last2 pas tgk gazet kat sane,  decide nk tgk citer "I am Number 4"..itupon sbb terpengaruh tgh pengarah die- Micheal Bay..bajet filem die mesti best kan..nasib baik mmg tak menghampakan..best gak citer tuh..Zara pon ok jek tgk dari awl smpai habis..=)


Zara n papa..sementara tunggu movie start..,

Anak dara mama yg dh pndai ajak pi tgk wayang..heheh

Pas kuar wayang, singgah Big Apple Donut plak..saje beli sebelum kena pntang makan nanti kan..=p



p/s: Act teringin sgt nk minum ice blended white coffee hazelnut kat old town..tp tadi malas dah nak pi carik..skang ni rase menyesal plak dah..mau teringat2 sepanjang pantang nanti..agak2 klu mama truun bawah bancuh jek nescafe 3 in 1 campur ais, ilang tk ngidam mama tuh..hehehheh..


p/s2: Harap2 sume urusan bersalin dieprmudahkan..tk sabar nk share citer psl baby baru dlm blog ni nanti..=)


~::ZaRa & FaMiLy's OuTdOoR PoTrAiTs::~ - Moment indah tercipta...(^_^)

2 minggu lepas mama ada mention yang kitorng ada buat family photoshoot utk Zara n Family kan..photoshoot yg sengaja diadakan khas utk merakamkan moment2 indah satu keluarga sebelum sorang ahli baru nk bertmbah..=)..so disebabkan mama dh dapat full cd dari OP, maka nk tepek lagilah beberapa keping pic dlm blog nih..sila bersedia utk cuci mata ngan gmbar2 kitorng di hari Jumaat nan indah ni k..=)

Macam biasa, bile buat photoshoot outdoor nih, macam2 gaya n aksi lah yg kuar..antaranya..



"Aksi preggy mommy yg org kata muka berseri2, tp hakikatnye shape badan sume dah lariiiiii.."..hihihihihi







"Aksi sepasang suami isteri yg konon2 berangan nk beraksi romantik..tapi tk berdaya sbb tak diizinkan oleh anak dara nan sorang...=p"





"Aksi mama n anak dara kesayangannya..permata paling berharga dalam kehidupan... selain papa n adek baby yg bakal dilahirkan..=)"






"Aksi satu keluarga yg sangat2 bahagia ngan kehidupan yg ditempuhi sekarang..n berdoa semoga kehidupan seterusnye bertambah ceria dgn kehadiran bakal ahli kecil yg baru.."













"Tak dilupakan..semestinya aksi anak dara yg ikut mood mau senyum..mau ketawa..or kengkadang mau masam mencuka..=p.."









Last but not least..

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Antara moment indah yg berjaya dicapture hari itu..

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

"Aksi sorang bapa ngan anak sulung yg dicintainya..seriusly, sgt suka ngan gmbar2 kat bawah ni..both of my  precious were having a very2 great time together..=D.."








Hmmmm..tak rugi kan sekali sekala melabur duit buat photoshoot macam nih..kdg2 ada moment yg tak disangka dpt dirakamkan secara tak sengaja..Apepon, me LOVES all the pics..walaupon agak 'sakit mata' tgk badan sndiri yg membesar bagai johan tuh..hehehehe..n seriusly, Zara mmg tk bagi can langsung tau kat mama n papa nk posing2 berdua2an..ade sket kehampaan di situ..tp nk wat cmner..dh ade anak, kenalah sedar diri kan..=p


p/s: Ari ni ari last mama bekerja sebelum bercuti panjang.. 3 more days to my very2 'big day'..hope sume urusan dipermudahkan..mama sndiri dh rase tak sabar nk share berita gembira dalam blog nih..InsyaAllah..=)


Rezeki anak2..=)

Hmmm..dh lame nk story pasal nih tp asyik berkepam dalam draft jek sbb story tk berapa nk penting kan..hehehe..act kali ni nk citer psl rezeki papa plak dpt lucky draw..mase annual dinner mama tahun lepas, mama kan dpt lucky draw jugak kan..dpt microwave mase tuh..kali ni rezeki papa dpt lucky draw 'mobile GPS' plak..kebetulan kitorang dua2 mmg tak pernah lagi pasang sistem GPS dlm keta ni..almaklumlah, keta masing2 keta biasa jek, so tak dan nk melabur duit pasang GPS bagai..cume sebelum ni klu gi tpt2 yg jauh tuh, papa just guna GPS dari nset die jeklah..

So disebabkan nset papa dh ade GPS, maka automatically mobile GPS ni papa bagilah pade mama..sgt suke okeh..wlupon klu ikutkan bukan mama guna sgt pon GPS2 nih sbb mane pernah mama drive jejauh sendiri kan..tp tetap best sbb mendalah nih bukan stakat berfungsi as GPS, tp leh jugak download movie, game, gmbar2 sume..so..ala2 komp kecik jugakla kan..paling suka si anak daralah sbb bile naik keta dh leh tgk kartun2 kegemaran die..hihihi



Inilah mobile GPS yg papa dpt tuh..brand biasa2 jek tp klu beli sndiri mau cecah beratus gakla..dh dpt free, kire syukur sgt2 kan..=p


Most of the time, jadik tpt tgk movie Zara jek wktu dlm keta..hehehehe


Yg ni lagi best..mobile GPS ni ade additional charger biasa jugak..so slalu mmg mama kuarkan dr keta n bwk masuk bilik jek..so bile dh ade mendalah ni, Zara akan tgk kartun kat sini jek..tkdelah die kacau tgk kartun kat laptop mama lagi..suke mama..=p



Heee..best kan bile dpt benda2 free mcm nih..=p


Gelagat si kakak Zara..

Selepas 2 hari blurrr nak tulis pasal ape, arinih nk ‘karang’ citer psl kakak Zara lah..hehehe..lame dh tak buat karangan pnjang dlm blog kan..=p

Apepon, minggu ni dah masuk minggu ke-3 Zara dok ngan nenek kat rumah aje..wlupon dok ngan nenek, Zara still bangun pagi saing2 mama nak gi kerja..sebabnya, setiap pagi mama akan angkut die bawak turun ke hall kat tingkat bawah. Sebab nenek mmg prefer tidur bilik bawah..so sian plak nenek klu biar Zara tidur kat atas, sbb nenek2 ni kan cpt risau..mesti die sibuk nk jenguk cucu kat atas kan..so konon nk senangkan nenek, mama angkutlah siap2 minah tu tukar tpt tido kat bwh..tp isunya, setiap kali mama angkat die, mesti Zara terjaga..n bile terjaga tuh, kompem meraung nk ikut mama gi kerja..huhu..so sejak 3 minggu yg lepas, aktiviti di pagi hari ialah bwk Zara pusing2 dulu kat kawasan umah naik keta, pastu barulah tinggalkan die kat umah n mama bertolak gi kerja..klu tk buat mcm tuh, mesti die nangis..hehehe..mcm2 hal kan..tkpelah, mama lg rela buat mcm tuh dr tinggalkan Zara tgh meraung2..=p

Selain tuh, sejak minggu lepas gak Zara dh start dipotty trainingkan oleh nenek..nk harap mama???mmg tak danlah kan..huhuhuh..tapiiiiiiii..dr start potty training smpai skang, Zara mmg lom pass langsung. Asyik terkencing n terberak kat suar jugak..dh kencing baru nk cakap ngan nenek..huhu..tk tau samada die mmg tak reti nk cakap ker..or die tk reti nk rase bile nk terkencing tuh..nasib baik nenek ni spesis sabar n rajin..satu hari ulang2 kali mengelap n membasuh bekas2 kencing Zara tu pon die tak kisah..pastu yg paling haru, kan mama mmg tak ready nk potty trainkan Zara kan..so setiap kali mama balik, mama yg akan mandikan die (zara ni stail klu dh ada mama, die tk pandang nenek dah)..so pas mandi mesti mama sarung pampers gak utk sebelah malam..gara2 tkt Zara terkencing dalam bilik or atas katil mama..ngeeeee..dasar pemalas nye mama kan..heheh. yekla..sblh siang ok lagi..Zara just melepak kat hall bawah or main kat laman umah..tp sblh malam die suke ikut mama lepak dlm bilik..dhla skang balik keja jek mmg flat tros dok terbaring atas katil mama nih..so sia2 jekla klu Zara terkencing nanti kan..huhu

Sejak ada nenek jugak, Zara makin kuat makan!!! Nenek suka puji Zara makan banyak..hihihi..yekla..klu ngan mama, harapkan die makan kat taska, or beli makan kat luar jek. Sekali skala jek die berpeluang rase air tangan mama..ni dh dok ngan nenek..macam2 nenek masakkan..mau tak berselera budak tu makan..last dulu berat Zara 14.1kg..agaknye skang dh makin naik kot..tgk badan pon makin montel..hehehehe..tp yg kelakarnye, sbb die dah dok umah jek, mmg jarang2 lah die dpt pau mama kentang mcd kan (dulu kalau balik kerja, dlm seminggu at least 2 kali die akan mintak nk kentang mcd)..so skang klu nmpak iklan mcd kat tv, die macam teruja sgt..sebut nak kentang, nak beger, nak ayam..hehehe..nntilah..sebelum mama deliver, mama bwk Zara makan mcD yek..(sebab mama pon nk jamu selera skali sebelum kena berpntang 44 hari kan..heeee)

Last but not least, progress belajar Zara..mcm biasa, kalau dok ngan nenek mesti nenek akan wat sesi pembelajaran punye..wlupon tak dpt belajar byk (yekla..minah tu kat umah asyik nk main jek..heheh)..at least ade improvement gakla..cthnye..sebelum ni Zara cume kena ABC huruf besar jek..tp ngan nenek, die dh habis dh belajar ABC huruf kecik plak..senang bile die dh kenal huruf kecik ni sbb mostly klu nk proceed belajar membaca suku kata or word simple2, mesti ejaan dlm huruf kecik kan..pastu, nenek dh start ajar Zara alif ba ta plak..skang ni die dh kenal n hafal smpai hurf ‘kho’..not badlah kan..=)

Hmmm..itulah antara update2 Zara sepanjang 3 minggu stop dari taska nih..tk dpt bayangkan mcm mane die klu nk start hantar die ke taska semula..mesti liat habis sbb dh syok dok kat umah jek kan..apepon, tu pikir kendian..layan dulu gmbar2 kakak Zara ni yek..ni gmbar ari Sabtu lepas..balik dari Menara KL, kitorng smpat singgah umah kakak mama kat MINDEF..saje jumpekan nenek ngan cucu2 yg lain, n Zara pon mmg suka dpt jumpe geng2 kakak sepupu die tuh..Bile dh jumpe kazen2 die, ngan papa mama pon die tk heran dah..=D


Baru smpai kat umah kakak..smpat singgah kat playground bwh blok..



Kuar supper di tgh malam..Zara sgt heppy bilen jumpe ngan kakak2 sepupunya..=)


Nenek ngan cucu2 pompuan kesayangan..=D







P/s1: Hahahaha…sungguh2 mama buat karangan hari ni kan..panjang berjela2 plak dok citer pasak anak dara sorang tuh..=p

p/s2: Nway, mama mmg suka sgt bile Zara kumpul ngan kakak2 sepupu die nih..sbb die jenis mengikut ape budak2 tu buat..kakak belajar, die ikut belajar..kakak baca buku, die ikut bukak buku..kakak mandi, die ikut mandi..kakak main, die ikut main..kire good influencelah pd Zara kan..=)