Alkisah 16 Februari...

Kisah pertama..

16 Feb semalam, hari lahir mak mama aka nenek Zara yg ke-64..same macam2 tahun2 sblum ni, sgt blur nk bagi hadiah ape kat nenek Zara..so last2, decide nk belanja nenek makan kat luar jekla..heheh..kali ni, mama ajak nenek gi Secret Recipe plak..baru perasan yg tak pernah pon bwk nenek makan kat cni sebelum ni....huhu..yekla..nenek kan dh 'veteran'..dok kampung plak tuh..mane nk merasa makan kat SR ni kalau anak cucu tk bawak kan..so semalam kira 1st timelah nenek try makan kat SR tuh..kat SR ni kan ade menu western + kampung2 sket so senang sket nk bagi nenek pilih makan ape (mklumlah, org tua..kompem memilih bab makan2 nih..=p ). lagipon SR byk cawangan..senang nk terjah..yg semalam tu mama bwk pi SR kat Ole2..tpt fevret mama n Zara..hihi



Opssss..org lain yg diraikan, kitorng plak sibuk2 amik gmbar dulu kan..heheh


Hee..ni baru btol..nenek yg diraikan...order simple2 jek..utk nenek, caffe latte + tom yam kung..nenek tk mau kek sbb mase kat Bagan lalang tu dh dpt kek kan, so mama just order banana split utk desert..=)


Mama n Zara..share makan fish n chips + ice lemon tea..


Nasib baik ok rase tom yam kung nih..klu tk mesti kena komplen ngan nenek..hahahahaha


Anak dara, mcm biasa buat sofa merah tu cam die yg punye..=p


Makan kurang, main jek lebih..haihhhhhh



Walaupon sambutan tak seberapa, harap nenek happy lah hari ni kan dpt celebrate bday ngan mama n Zara..=)



Kisah kedua...

Semalam, 16 Feb jugak mama ade check-up utk minggu ke-36 kandungan..wahhhhh..cpt btol kan mase berlalu..diam tak diam dah masuk 9 bulan peknen dh pon..rase cam baru jek announce mama preknen 8 minggu dalam blog nih..hehehehe..apepon, update check-up semalam:


- Progress baby mcm biasa sgt2 cantek (ayat dokter yek, bukan ayat mama..hehe). Berat dh naik jadik 2.81kg..ukur lilit kepala dh 9cm..huuuu..muat2 jek nk kuar gamaknye nanti...=p. yg paling comel, time scan semalm baby siap tunjuk thumb up..hahahaha..kebetulan lah tu..die genggam jari, pastu ibu jari tu terkeluar plak..cute jek..

- Progress mama pon ok..selain tekanan darah yg masih tinggi, yg lain sume ok..takde kencing kotor, kaki tak bengkak, air ketuban cukup..pendek kata..very2 goodlah (pon ayat dokter bukan ayat mama..heee)

- Tarikh induce dah ditetapkan..nk tau bile mama bakal menyerah diri ke hospital utk diinduce..jeng..jeng..jeng,,,


28 Februari ni!!!!!


Macam tak caya jek kan..tinggal lebih kurang 11 ari jek lagi..dokter kata baby skang mmg dh matang + dh engaged dah pon..tekanan darah mama plak mcm ade meningkat sket..so thats why die nasihat mama diinduce cepat..at one side, rase bersyukur gak dapat tarikh awal sbb leh start cuti awal..mama dh malas dah nak gi kerja sebenarnya..act dokter ade offer gak nk bagi mama MC smpai bersalin sbb nk bagi mama rest kat umah kan..tp mama tolak sbb mmg banyak lagi kerja nk kena transfer..so 28hb  tu kire oklah..last mama kerja kirenya 25hb..


Bakal kakak tk smpai lagi 2 minggu..harap2 Zara oklah terima kehadiran adek die..skang slalu sebak bile ingatkan si kakak Zara nih..emo terlebihlah mama ni kan..=p



Apepon, mama harap kawan2 sume dpt sama2 doakan yg terbaik utk mama n baby yek..mama mmg dh redha n mula persiapkan mental utk diinduce..harapnye kali ni cepatlah ubat tu jalan..tk maulah masuk ubat banyak2 kali mcm time Zara dulu..n harap sgt2 jugak kot2 ada rezeki, belum smpat inudce 'jalan' dh trbukak ke kan..selamatlah mama..hehehehe


p/s: papa tk jadik gi kursus ober the sea tuh..kursus tuh dah didelaykan..sbb tu kami terima nasihat dokter utk masuk ward on 28 Feb..semoga sume berjalan lancar nanti..aminnnnnn...

18 comments:

shila ariff said...

Alhamdulillah lily, perjalanan yg baik untuk lily n newborn yg bakal lahir ke dunia...moga2 lily n baby baru selamat adanya....tumpang gembira dgn kegembiraan lily sekeluarga...

mummy_ayu said...

alhamdulilah...semuanya ok...sihat..cun...so..semoga semuanyaberjalan dgn lancar nanti..mesti Zara pun excited nak tunggu adik dia lahir...semoga jadi kak long yg baik ye sayang...makin tomei princess nie..

maya amir said...

cepat ek lily..dah nak bersalin dah..akak doakan sumenye akan selamat..insya Allah.. tak sabar nak tunggu lily deliver:)

[-suziey-] said...

sporting la nenek mkn SR..slalu klu org tua xsuka mkn pelik2 ni..my mom pn xsuka..hiks..

lily..make sure jgn 29hb 2..klu x nnti celebrate 4 thun skali..hahaha

ninieZUERYANNIE said...

a-ahhh la.. rs cm br lg entry 8 bulan aritu.. cptnye ms blalu.. lily, aku pon cm ko gk.. emo gk bl mengenangkan 'si kakak' nk dpt adik.. rs cm x puas lg manjakan 'kakak'..

✿ etiey erywan ✿ said...

moga semuanya selamat yer. happy besafy juga utk mak. moga panjang umur murah rezeki. amin..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alhamdulillah Lily semuanye sihat..
& moga segalanya dipermudahkan...
Hope Zara dptlah terima kehadiran adik nnt..mesti dia sayang kat adik tu..tu lah hati seorg ibukan lily..Kita pon slalu terpikir gak..klu suatu hari kita ngandung..camne ngan Qis...dptke dia terima tuh..yelah sblm nih tumpuan hanya pada dia seorg je kan..kekdng terpikir gak..nk X bg adik kat dia yer..errkk..pikiran smpai cam tuh sekali.. ;p

norly a.k.a sweetmama said...

Alhamdulillah semuanya ok.hope bukaan lebih cpat dr tarikh induce.so, tapayah induce dah.
doa byk2, manatau next week dah sakit nak bersalin....

norly doakan lily selamat lahirkan adik zara :)

ieda said...

eppy bday buat granny .. granny makan kat SR ya .. dah lama akak x makan sana .. not bad menu2 sana kan :)

alhamdulillah semoga selamat semua .. dah nak enduce tuu dah dekat sgt dik .. akak harap semua selamat sehingga ke kelahiran ya :)

littlehumblelynn said...

lily

i/allah 2nd baby induce x seteruk yg pertama..ain dulu bersalin induce..auni pun sama..ain dkt 17jam..auni hanya 2jam lebih aje..

nieda said...

nieda doakan semoga semuanya selamat..Tak lama lagi tu. Bersalin kt mana?

Happy birthday nenek Zara. DUlu pernah bawa FIL pergi SR dia bantai order teh tarik, hehe. Mana ada teh tarik

Dokter faRyn said...

banyak-banyak kan "bercinta" lily. insya ALLAH cepat. hehehhhe.


mintak dipermudahkan ek :)

NzA said...

moga segalanya dipermudahkan......insyallah....

Dilla Ady said...

kejap btul mase berlalu ye..dilla pun rase cam baru ari tu lily announce..

harap semuanya allah permudahkan tuk lily n baby ye..

zailamohamad said...

waaah, cepatnya!! moga selamat segalanya..nanti dah bersalin sila review layanan hospital ya..hehehe

Izan Ishak said...

cepatnya msa berlalu lily...
pejam celik nnti dah tiba masa melahirkan. doakan yg terbaik buat lily ye. moga selamat mama n adik baby~

mama_umar_maryam said...

semoga dimudahkan lily..adek tunjuk thumbs up tu maknenye die safe & sound dlm perut tuh,hik3

Sha@Mama Tina said...

insya'allah..sha& family pun doakan keselamatan lily & adek baby ye..take care

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016