Us @ Danga Bay, JB

Hari Sabtu 5hb, kami bergerak ke JB sbb nak attend majlis kawen kazen papa…act majlisnya ari Ahad, tp sebab ahad tu kan dah nak gerak balik ke shah alam so kitorng gi sehari awal..mula2 plan nak gi time diorang nikah siang tu. Tp on the way mase tepon, kate malam pon ade buat majlis which is majlis berinai. So papa decide petang baru gerak ke Taman Rinting tuh. So sebab dh smpai awal ke JB (lebih kurang 2pm) papa bawaklah jalan2 kat Danga Bay dulu..

Hari tuh kire JB agak panas teriklah..letih gak jalan2 kat Danga Bay time panas2 terik nih..org tak berapa ramai pon sbb mungkin awal lagi kan..selalu Danga Bay ni petang hingga ke tengah malam time kemuncaknye ye tak..bahagian2 wonder park tu pon byk lom bukak..so mase mula2 tu just cuci mata tgk laut n kapal2 yg byk tu jekla..


Zara takut2 nak posing sbb mata die silau kena cahaya matahari..=p


Zara n mama..


Baru jalan sekejap rase dah pancit..singgah dulu makan eskrem kat cni..



Almost 3pm, tengok2 Petting Zoo kat Danga Bay tu dah bukak..so disebabkan anak dara mmg peminat animals kan, papa ajaklah masuk Petting Zoo tuh..tiket leh tahan mahal. Utk dewasa rm10/person..nasib Zara tk payah bayar. Rasenye kalau pi Zoo Johor pon harga tiket lagi murah kot..=p.

Petting zoo ni memang kecik jekla kawasannya. Adelah animals mcm rusa, burung unta, monyet, parrot, beaver, birds sume tuh. Tapi, walau kecik, Zara dh cukup happy dh sebab dpt jumpe animals2 kegemaran die..ape lagi kalau bukan lion, rimau n gajah..hehehehe..kire tak sia2lah bayar mahal sket kan..yg penting Zara enjoy..act 2 round gak papa n Zara pusing zoo tuh. Tp mama sekali round dah pancit..siap tunggu papa n Zara kat entrance depan. Tu yg papa perli mama "ni ada hati nak pi Zoo Johor..zoo yg kecik ni pon dh tak larat”..kekekeke..kena sedas..



Depan entrance Petting Zoo


Tgk tikus pon minah ni dah eksited


Zara baru pas mengusha rusa


Depan kandang lion..ok gak dpt tgk lion dari dekat..tp mase nih lionnya still ade dalam kurungan lagi


Ngan papa plak..lion dh dibawak kuar dah..



Yg ni depan kandang rimau plak..harimau ni pon lom dibawak kuar mase nih


Zara n papa lagi..


Ni papa kat tempat gajah..ade sekor jek anak gajah kat situ..


Bear yg comel..


Monyet marmoset ni pon cute giler


Pink flamingo..



Lain2 gmbar, tak dan nak amik..kan dah kate mama ni kurang amek gmbar skang..hehehe..nway, dlm kol 4pm mcm tuh kitorng dh gerak kuar dr Danga Bay..tros menuju ke Taman Rinting umah kazen papa plak..



Before balik smpat posing berdua dulu..


Posing bertiga lak…


On the way ke taman Rinting, singgah isik perut makan Kepci..kongsi2 jek bagi teralas perut..hehe



P/s: Act mmg rindu giler ngan jb sbb lame dh tak jejak sane…ingat selain dr danga bay nak lalu kawasan taman u n utm gak tp tk sempat pon..huhu

P/s2: utk kawan2 kat jb mmg sorilah yek mama tk smpat nk kontek2..pergi pon sekejapan aje..insyaAllah next time ade rezeki ke JB lagi lehlah kite jumpe2 kan..=)

P/s3: balik kerja semalam mama diserang sakit pinggang yg teramat..dh macam period pain pon ade rasenye..tu yg takdan nk update blog..klu tgk gmbar2 mama sume tkde watermark means mmg mama gigih update blog kat opislah tuh..heeee


12 comments:

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

ohhh....ke johor yerk lily...

baru tahu kat danga bay ada petting zoo....alaahi....lama dah tak turun jb.....zoo johor lagi ler besar lily..mmg tak larat ler kalau lily nak pusing.....byran masuk pun murah...rm2 jer...he he he

Dilla Ady said...

laa..tak tau pun danga bay ade petting zoo..

animalsnye pun cam senonoh sket rupenye...encem2 lak tu..

hahahah..harus nih berkicau kt papa acha ckp kt danga bay ade zoo..

da sarat2 nih, mcm sakit kan..mengah la, simpul biawak la, sakit pinggang la...harap lily kuat hadapinye okeh?

cik puan akish said...

la..ke jb ke??

nape tak roger2....kalo tak leh jumpe=)

EH..DANGA BAY SEKANG MMG DAH TADE APE MElainkan zoo kecik & tmpat makan sket...

yg festive mall tuh udah dikatop....

sekang danga bay tuh dah tak semerrier cam dulu...

ieda said...

lama tul akak tinggalkan bandar JB , kalau dulu dangga nie tempat kami adik beradik lepak2 ngan mak dan ayah bila hujung minggu .. skrg nie dah ketara lainnye ..

ermm dan x sangka ada mini zoo disini kan dik :)

nieda said...

tak pernah lagi sampai JB..hehe..
seronokla zara pergi petting zoo

Sue said...

larat lagi nak travel jauh2 ni....? sue dah surrender dah. Tak sanggup nak duduk lama2 dalam kete. Ermm rasa senggugut tu maybe sebab long journey, n duduk dlm kete lama sangat. Kena take care tau lily. dah masuk 36wks kan? bahaya gak kalau travel long distance ni.. hope semuanya ok.

Ummi Eisya said...

dtg danga bay..klu tak leh jumpa..hhiii

Nana said...

alamak lily perut dah makin membesar lah..
kejap je rasa mcm baru je tau pasal lily pregnant...
xlama lagi kuar plak adik baby zara kan

mama_umar_maryam said...

tahun ni punye listkan lily..adla jugak terselit JB ni haa..tp ntahler..hehehe

shila ariff said...

masa kami Danga Bay hjg thn 2009, tak perasan le plak ngn petting zoo ni...

NzA said...

lama xgi JB.......

YatieJay said...

Terima kasih sebab upkan entry kat petting zoo tu. Sebab tiap kali pergi danga bay mesti wonder mcm mana lah agaknya rupa kat dalam tu. Worth it tak bayar RM10 sorang sebab takut indah kabar dari rupa. tapi nampaknya animals kat situ boleh tahan gak la compared dari yg kat zoo johor (tapi fees RM2 aje)....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016