Lebih kurang sebulan jek lagi..macam2 rase ada nih..

Dlm entry semalam, kan mama ada cakap yg mama rase berat baby mesti dh naik banyak kan sbb perut mama dah terasa sangat2 sendat n padat..so, smalam check-up rupe2 nye mmg betul ape yg mama rase..berat baby dh cecah 2.5kg!! naik almost 600g dalam mase 2 minggu aje. Dulu time bersalinkan Zara pon berat die baru 2.53kg..mmg kali nih adek lagi besarlah dari saiz kakak...mulalah cuak pikir time nak meneran nanti..=p

Nway, smalam gak dpt berita terbaru yg agak mengejutkan lah..dokter dah tetapkan tarikh utk mama diINDUCE..huhu..ye..akhirnya kena jugak induce. Wlupon dokter kata stakat ni perkembangan baby n mama sgt2 baik, tp sbb mama dh start makan ubat darah tinggi tuh, maka ikut protocol mmg mama akan dinasihatkan bersalin pada minggu ke 38. ini smua utk elakkan risiko tekanan darah bertmbah naik klu tunggu lebih lama..

So, kalau ikut tarikh dokter kemungkinan besar mama akan lahirkan adik baby pada minggu pertama bulan Mac nanti. Kalau ikut EDD asal 15 mac. Then tarikh dokter bagi semalam 1 or 2 Mac..macam2 rase ada bile dh tau tarikh bersalin nih..antaranya:

1) Sgt takut n cuak sbb takut kena induce..pengalaman pertama diinduce mase bersalinkan Zara dulu agak memeritkan, sbb tu macam fobia. Tp insyaAllah demi adik baby n berdasarkan pengalaman yg dah pernah mama lalui, mama harap kali nih mama lebih kuat semangat  n bersabar wlu diinduce..doakan mama k..

2) Sedih sebab sebenarnya akhir bulan 2 smpailah awal bulan 3 papa kemungkinan besar akan pergi berkursus ke satu tpt yg sgt jauhhhhh dari Mesia nih..smalam mase bgtau papa, papa mintak bincang ngan dokter utk ubah tarikh bersalin sbb papa 3 mac baru balik. Yg ni next check-up baru nk bincang semula..tp sedihla kan, kite dh nak bersalin tp papa gi jauh plak. Nak halang tk smpai hati sebab bukan senang utk papa dpt peluang gi negara org tuh..=(

3) Berdebar2 n terharu bila kenangkan Zara yg akan jadik kakak dlm mase sebulan jek lagi. Ntah mcm mane penerimaan die kan..ok ke die ngan adik die..sayang adik ker. Or akan meragam jek lebih sbb dambakan perhatian dari mama n papa..tinggal sebulan jek utk mama manjakan Zara lebih2 mcm skang..serius memberi kesan ok..lagi2 selama nih mama n Zara mmg banyak habiskan masa berdua2an jek kan..moga Zara akan jadik kakak yg baik..aminnnnn..

4) Tapi, wlu rase takut, cuak, berdebar2 sume tuh..still rase happy n eksited nak sambut kehadiran adik baby ke dunia..semoga adik slamat kuar dari womb mama dlm keadaan sihat n sempurna ye..


Nway, buat Zara syg..


"Mama sayang Zara sgt2..kehadiran Zara sbg peneman mama selama nih sgt2 mama hargai..semoga dgn kehadiran adik, kehidupan kite akan jadik lebih berseri n bermakna k..mmg tetap syg kakak smpai ke hujung nyawa!! "




Ok..dah takleh taip lebih2..tetiba mama jadik sebak sndiri plak..haihhhh..hormon dah makin tak stabil nampaknya skang nih..huhu..apepon, doakan yg terbaik utk kami sekeluarga k..

 

25 comments:

Sha@Mama Tina said...

sedih pulak baca entry lily arini..tenang la. insya'allah semuanya akan selamat & zara akan jadi kakak yang baik..

so lily make sure darah tak naik lagi..everything akan kekal untuk keselamatan lily & adek baby..

toksah la fikir banyak2 sangat.. nanti baby dalam womb tu pun ikut berkerut2 jek dahinya sebab mama dia banyak sangat fikir :)

Insya'allah.. sha percaya semua rakan2 blogger doakan keselamatan lily.

Jgn lupa mintak maaf siap2 kat papa zara kalau betul dia nak gi kursus jauh..restu suami tu penting kan..

anyway..sha tak sabar nak dengar berita gembira dari zara & family.. :)

Izan Ishak said...

insyAllah smuanya akan baik2 aje ye lily, izan plak yg sebak baca n3 kali nih.

harap2 sebulan dari skrg lily akan jadi lebih kuat dengan adanya bby dan kakak zara. mak lily ada kan... at last tak sunyi nnti...

izan doakan yg terbaik buat lily sekeluarga~

Dilla Ady said...

huhuh...rase sebak jugak bace nota tuk zara tu..

okeh, kite doa yang baik2 jek ek..semoga sumenye selamat..

dilla gak doakan yang papa zara ade di sisi lily nnti..

kalu tak leh gak, lily kena tabah n kuat semangat okeh...

[-suziey-] said...

erkkkk early march? huhu kt plak berdebar..apepn bykkan berdoa ye lily..n sleebihnya tawakal..insyaAllah Allah sentiasa bersamamu..

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

insyaAllah, semua akan baik2 belaka ye.toksah pikir byk2.
yg penting,lily n adik baby sehat n selamat.
zara insyaAllah akan jadi kakak yg baik.
cabaran berpantang dgn ada anak kecik ni lain sikit, xsama cam kite berpantang 1st bb dulu.so, lily kena kuat semangat tuk melayan kerenah zara n adik baby...

mummy_ayu said...

ayu pun sebak..tapi memang mcm tu kot sbb time ayu pregnant dulu pun, bila ujung2 tu memang rasa cuak, atkut semua ada, tambah bila 2 nd tu...risau kan anak sulung lagi..cam mana kita kats epital nanti..
tapi percayala & yakin..semua akan ok...jgn risau sgt key..semoga semuanya selamat...

fasha said...

saya takde experince,kahwi pown belom lagi tapi bila baca entry nie saya laks rasa berdebar,sedih pown ada gak nie. Apa2 pown kak,be strong ;)

lily azliyana @ mama zara said...

@Sha@Mama Tina

Thanks Sha atas kata2 semangat n dorongan tuh..entah..lately asyik pk psl bersalin jek. macam2 terlintas kat otak nih..kdg2 rase hepi..kdg2 rase sedih, takut sume..mmg hormon tk stabil..huhu

lily azliyana @ mama zara said...

@Izan Ishak

Thanx Izan..mmg berpantang ngan mak je nanti sbb hubby jauh kan. InsyaAllah lepas bersalin n luka dh elok, tros balik batu pahat..=)

lily azliyana @ mama zara said...

@Dilla Ady

Huhu..mmg selalu sebak bile ingatkan Zara nak jadik kakak. rase cptnye mase berlalu. dekat 3 tahun besarkan Zara sorang2 kan (papa kan balik sesekali jek). apepon, harap papa ada wktu nk bersalin nanti. tak tau cukup kuat ke tidak klu kena bersalin sorang2..=(

lily azliyana @ mama zara said...

@[-suziey-]

Thanx Suziey..harap sume dipermudahkan nanti..tulah..early Mac dh nak bersalin dah. cpt jek masa berjalan kan..=)

lily azliyana @ mama zara said...

@Norly Saliana a.k.a Sweetmama

Entahlah norly. otak ni tkleh dok berehat dari pikir yg macam2. apepon harap Zara oklah nanti bile adik dah kuar. tk dpt bayangkan camaner penerimaan die nanti..harap dia sayang adik cam kakak Zahra jugak..=)

lily azliyana @ mama zara said...

@mummy_ayu

Ayu pon pernah rase mcm ni ek..macam2 rase ade kan..apepon, harap sume oklah..huhu

lily azliyana @ mama zara said...

@fasha

Thanx Fasha sbb sudi berkongsi perasaan ngan akak yek..time2 skang mmg mood tak stabil..kat kawan2 bloglah tpt mencurah perasaan..=)

shila ariff said...

InsyaAllah..semuanya akan ok..tak dinafikan pengalaman induce mmg menyakitkan..shila pun penah alaminya..nak tido mlm pun tak leh...tapi pasti ada hikmah disebalik semuanya...

p/s: kuatkan semangat & tenangkan hati n fikiran...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sedih plak bace N3 lily nih..

X lama lg tuh..kita pon dpt rasakan debarannye..Insyaallah..moga semuanye selamat & dipermudahkan olehNYA..

Ummi Dania Yasmine said...

semoga selamat semuanyer !!! :-) all the best !!!

Awokpenyu.Kidz said...

lily..good luck..doa byk2. semoga semuanya dipermudahkan. zara pon da besar kan. da sesuai sgtla die jd kakak tu. jage diri..

mama_umar_maryam said...

insyaAllah lily..kali ke 2 ni moge lebih mudah..pglmn zety terbalik plak, induce masuk air tukan..cpt teran cpt kuor,hehehe

maya amir said...

lily.. akak doakan moga2 sumenye b'jalan lancar..insya Allah, kalau ade rezeki, hsbnd lily ade bersama2 dgn lily mase nak deliver..insya Allah...tk care:)

ibuafiqahhuzaifah said...

lily,
InsyaAllah moga selamat bersalin...
pada irni better amik induce kalau dah start amik ubat darah tinggi..
sbb,anythin can happen last2 minggu akhir mengandung nie...

kalau irnie dibg pilihan better amik date induce 03.03.2011..cantik date tuh!senang nak ingat..sbb asben pun ada time tu kan..hehe..

jangan pkir sangat nak induce tu lily.pkirkan akan keseronokan berganda wth new baby..hehe

littlehumblelynn said...

lily;

sinced akak pun anak 2 org 2-2 induce..kalo bersln kat private cepat sikit//kalo kat govt hanya induce masuk ubat bawah,kalo kat private masuk ubat bwh & drip pencetus kat lengan..so mmg cpt sikit..apapun dont worry smg semua selamat!!

YatieJay said...

Insya Allah....banyakkan berdoa semuanya dipermudahkan. Cakap dengan baby selalu, tunggu papa balik baru keluar ; )

Diamilikku said...

ala...tak mo la buat entry sedih2 gini..tak baik untuk baby dalam pewot tuh...lily kena happy2 tau..walaupun induce insya allah..akan dipermudahkan semuanya...kak su pun induce dua2..masa alesha sakit sikit la..tapi masa aisy alhamdulillah...sakit sekejap je..siap boleh ber FB lagi sampailah setengah jam sebelum aisy menjenguk dunia..bayangkan betapa kurangnya sakit tu...lily doa banyak2 agar semuanya dipermudahkan ok

ninieZUERYANNIE said...

lily, semoga dipermudahkan semuanya.. excited ek nak menerima kehadiran org baru dlm family..

aku skg nih pon dah berkira2 tinggal brp bulan je lagi nak manjakan Qisya sorg2.. mmg touching tol la bile fikir2..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016