Gelagat si kakak Zara..

Selepas 2 hari blurrr nak tulis pasal ape, arinih nk ‘karang’ citer psl kakak Zara lah..hehehe..lame dh tak buat karangan pnjang dlm blog kan..=p

Apepon, minggu ni dah masuk minggu ke-3 Zara dok ngan nenek kat rumah aje..wlupon dok ngan nenek, Zara still bangun pagi saing2 mama nak gi kerja..sebabnya, setiap pagi mama akan angkut die bawak turun ke hall kat tingkat bawah. Sebab nenek mmg prefer tidur bilik bawah..so sian plak nenek klu biar Zara tidur kat atas, sbb nenek2 ni kan cpt risau..mesti die sibuk nk jenguk cucu kat atas kan..so konon nk senangkan nenek, mama angkutlah siap2 minah tu tukar tpt tido kat bwh..tp isunya, setiap kali mama angkat die, mesti Zara terjaga..n bile terjaga tuh, kompem meraung nk ikut mama gi kerja..huhu..so sejak 3 minggu yg lepas, aktiviti di pagi hari ialah bwk Zara pusing2 dulu kat kawasan umah naik keta, pastu barulah tinggalkan die kat umah n mama bertolak gi kerja..klu tk buat mcm tuh, mesti die nangis..hehehe..mcm2 hal kan..tkpelah, mama lg rela buat mcm tuh dr tinggalkan Zara tgh meraung2..=p

Selain tuh, sejak minggu lepas gak Zara dh start dipotty trainingkan oleh nenek..nk harap mama???mmg tak danlah kan..huhuhuh..tapiiiiiiii..dr start potty training smpai skang, Zara mmg lom pass langsung. Asyik terkencing n terberak kat suar jugak..dh kencing baru nk cakap ngan nenek..huhu..tk tau samada die mmg tak reti nk cakap ker..or die tk reti nk rase bile nk terkencing tuh..nasib baik nenek ni spesis sabar n rajin..satu hari ulang2 kali mengelap n membasuh bekas2 kencing Zara tu pon die tak kisah..pastu yg paling haru, kan mama mmg tak ready nk potty trainkan Zara kan..so setiap kali mama balik, mama yg akan mandikan die (zara ni stail klu dh ada mama, die tk pandang nenek dah)..so pas mandi mesti mama sarung pampers gak utk sebelah malam..gara2 tkt Zara terkencing dalam bilik or atas katil mama..ngeeeee..dasar pemalas nye mama kan..heheh. yekla..sblh siang ok lagi..Zara just melepak kat hall bawah or main kat laman umah..tp sblh malam die suke ikut mama lepak dlm bilik..dhla skang balik keja jek mmg flat tros dok terbaring atas katil mama nih..so sia2 jekla klu Zara terkencing nanti kan..huhu

Sejak ada nenek jugak, Zara makin kuat makan!!! Nenek suka puji Zara makan banyak..hihihi..yekla..klu ngan mama, harapkan die makan kat taska, or beli makan kat luar jek. Sekali skala jek die berpeluang rase air tangan mama..ni dh dok ngan nenek..macam2 nenek masakkan..mau tak berselera budak tu makan..last dulu berat Zara 14.1kg..agaknye skang dh makin naik kot..tgk badan pon makin montel..hehehehe..tp yg kelakarnye, sbb die dah dok umah jek, mmg jarang2 lah die dpt pau mama kentang mcd kan (dulu kalau balik kerja, dlm seminggu at least 2 kali die akan mintak nk kentang mcd)..so skang klu nmpak iklan mcd kat tv, die macam teruja sgt..sebut nak kentang, nak beger, nak ayam..hehehe..nntilah..sebelum mama deliver, mama bwk Zara makan mcD yek..(sebab mama pon nk jamu selera skali sebelum kena berpntang 44 hari kan..heeee)

Last but not least, progress belajar Zara..mcm biasa, kalau dok ngan nenek mesti nenek akan wat sesi pembelajaran punye..wlupon tak dpt belajar byk (yekla..minah tu kat umah asyik nk main jek..heheh)..at least ade improvement gakla..cthnye..sebelum ni Zara cume kena ABC huruf besar jek..tp ngan nenek, die dh habis dh belajar ABC huruf kecik plak..senang bile die dh kenal huruf kecik ni sbb mostly klu nk proceed belajar membaca suku kata or word simple2, mesti ejaan dlm huruf kecik kan..pastu, nenek dh start ajar Zara alif ba ta plak..skang ni die dh kenal n hafal smpai hurf ‘kho’..not badlah kan..=)

Hmmm..itulah antara update2 Zara sepanjang 3 minggu stop dari taska nih..tk dpt bayangkan mcm mane die klu nk start hantar die ke taska semula..mesti liat habis sbb dh syok dok kat umah jek kan..apepon, tu pikir kendian..layan dulu gmbar2 kakak Zara ni yek..ni gmbar ari Sabtu lepas..balik dari Menara KL, kitorng smpat singgah umah kakak mama kat MINDEF..saje jumpekan nenek ngan cucu2 yg lain, n Zara pon mmg suka dpt jumpe geng2 kakak sepupu die tuh..Bile dh jumpe kazen2 die, ngan papa mama pon die tk heran dah..=D


Baru smpai kat umah kakak..smpat singgah kat playground bwh blok..



Kuar supper di tgh malam..Zara sgt heppy bilen jumpe ngan kakak2 sepupunya..=)


Nenek ngan cucu2 pompuan kesayangan..=D







P/s1: Hahahaha…sungguh2 mama buat karangan hari ni kan..panjang berjela2 plak dok citer pasak anak dara sorang tuh..=p

p/s2: Nway, mama mmg suka sgt bile Zara kumpul ngan kakak2 sepupu die nih..sbb die jenis mengikut ape budak2 tu buat..kakak belajar, die ikut belajar..kakak baca buku, die ikut bukak buku..kakak mandi, die ikut mandi..kakak main, die ikut main..kire good influencelah pd Zara kan..=)



6 comments:

ieda said...

walaupun nenek ada x semstinya kita x layan anak2 mcm biasakan .. rutin kita tetap sama .. nenenk peneman zara sewaktu kita bekerja ..

insyaallah dia akan ingat sampai bila2 .. mcm mak akak , dia sendiri dah x larat nak jaga budak2 sbb banyak xtvt di surau .. risau dia letih dimlm hari :)

Dilla Ady said...

bez la ek zara nenek die ade kt umah...tak yah gi nursery..

biase kalu dilla sebab tinggal skali ngan mil, acha yg tak berapa heran ngan dilla...huhuhu...sedih jek kan..

tp takpe la, bagi can dulu...sok2 da pindah tak leh nk berkepit lagi ngan nenek die cam dulu kan..

byk jugak improvement zara ye..da byk da die blaja..dilla nih pun malasnyeee la nk ajar acha tu ha abc, 123 pun die pas 4,6..4,6..pelik tgk..hihihi

norly a.k.a sweetmama said...

untungnya nenek zara potty trainkan zara eyh, Zahra lom pass lg free-diaper

kenal dah zara ABC eyh, Zahra lom kenal lagi...sikit2 jek

Nad @ MamaZakwan said...

seronoknya zara, nenek ada kat umah...makan cukup, blaja abc ngan alif ba ta lagi..bebas jek dia ye..karang nak masuk taska balik, dah jenuh, huhu! papepun, moga yang terbaik sahaja buat zara n famili :)

NzA said...

mesti zara seronok cz leh manja2 dgn nenek......

Izan Ishak said...

seronoknya zara dok ngan nenek. mcm kat tadika pun ye kan.

sama cam si kembar kalau balik umah nenek suka main ngan kakak sepupu dorang~

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016