Sudah ada pengganti yang baru..(^_^)

Bulan lepas, mama ade citer psl kematian pish belaan Zara...papa plak pas dpt tau yg pish tu dh mati, sibuk janji nak belikan pish yg lain..tp dek kesibukan papa yg agak selalu tk balik shah alam skang ni, maka tak terbeli2 lah pish yg baru..mama pon tk kisah jek..ringan sket keja mama sbb tk payah tukar2 air + bersihkan akuarium lagi..ehehehehe

Nway, last week kan papa lame stay kat shah alam..ade satu malam tu die pi uptown shah alam sensorang..tetibe esok paginye mama tgk dh ade pish baru papa beli..so entry ni saje nak kenalkan pengganti pish Zara tuh..spesis same..ikan laga jugak..hehehe..warna pon same..warna biru..=p


Taraaaaa..inilah pish baru Zara..=)


Opssss..klu nak tau, bukan setakat satu tau papa belikan..tp DUA..papa kate biar ade kawan..disebabkan ikan laga ni takleh geng ngan ikan2 yg lain (klu letak satu bekas kompem berlaga punye), maka papa carikan ikan laga betina utk dijadikan teman ikan laga kat atas..comel jek..ikan pon tau memilih kawan n pasangan kan..=p


Ehem2x..inilah die pasangan pd si ikan laga kat atas..kirenye, Zara ade 2 ekor pish la skang..hehe

Suke tgk due ekor pish ni berenang sama2..rase mcm riang ria jek diorang..klu yg 1st pish dulu kesian sbb takde kawan..=p


Botol dpn akuarium tuh bekalan makanan utk pish kesayangan Zara


Aksi eksited Zara ngan pish2 belaannya yg baru..=D



Honestly, bukan Zara jek yg eksited nga pish yg baru ni tp mama pon tumpang hepi same..rase tenang jek tgk 2 ekor pish tu berenang2..hehehe..n perasan tak, kami dh ade akuarium baru tuh? sblum ni guna bekas akuarium kecik yg plastik tu jek..tp mama mengeluh sbb bile pish dh jadik 2 ekor, maka air lagi cpt kotor..tk larat nak tukar air n bersihkan bekas hari2..so arituh time balik kampung, papa dok belikan akuarium kaca yg baru nih..siap ngan filter tu lagi so mmg air die lebih bersihlah skang..tak payah tukar2 air selalu dah..n papa dh janji tugas tukar air n bersihkan filter tu die yg akan buat time balik shah alam nanti..=)..yg batu warna warni tu plak mama yg beli..saje bagi akuarium tu ceria sket kan..=p

Bile ikan dh ade 2 ekor ni mulalah mama sibuk2 nak bagi nama..tp, kena gelak jek ngan papa..die kata poyo jek nk bagi name kat ikan..huhuhuhu..nway, klu perasan akuarium tu kami letak kat celah2 sofa n dinding..nak bagi stabil sket..takut Zara 'gatal tangan' usik akuarium tu karang mau jatuh n pecah dibuatnye..



p/s: Baru tau perbezaan ikan laga jantan n betina..yg betina rupe bentuknye mcm tk berapa menarik..tp gerakannya lebih aktif dari yg jantan..hehehehe..



Mama kepada tuan punye ikan laga..,

10 comments:

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

Zara mesti excited sgt dapat pish baru kan..same cam Aisyah gak peminat pish tapi kat rumah lum ade lagi.

note:zara tak tolong ke bersihkan akuarium tu?

Sue said...

seronoknye dpt fish baru...

sue suke bela ikan. bole mententeramkan jiwa.. mendamaikan... dulu2 masa belum kawen, asal rasa tensen/sedih mesti duduk mengadap ikan dlm akuarium. paling syg kat ikan mas & flowerhorn.

ni ada rasa nk bela ikan balik, tp kena tgk jenis ikan gak, tanak yg leceh n byk sisa2 najis dia, kang cepat kotor air tu. hehe

Yan said...

yeahhhh dah ade pish baru...
jaga bebaik yerk...

nape beli ikan laga jugak???? ikan lain tak cantik ke?? saje nk tau.. akak bukan kenal sgt ikan2 ni hehe

Yan said...

sambung lg..
pasni leh beli tempat menan ikan tu plak ekk..
meriah skit aquarium...

Diamilikku said...

wow weeeee...zara dah ada ikan....congrats..selamat menjaga fish..mama baik2 yer..kali ni jgn sampai fish zara mati lagi

lily azliyana @ mama zara said...

Ummi Aiysah- Zara ni peminat animals..klu boleh rabbit n cat pon nak bela gak..tp lecehla sbb dok umah teres kan..bela pish la senang sket..hehehe..Zara, tolong mama stakat bagi ikan makan lehla..=p

Sue- sy ni baru kali kedua nak bela ikan..tu yg bela ikan senang2 jek..ikan lain takut susah nak jaga..heheheh

Kak Yan- hehehehe..dh agak mesti ade org tanye..papa Zara kate die beli ikan laga sbb ikan ni spesis paling lasak n tersenang nak jaga..leh masuk dlm air paip mcm tu aje..klu lupe bagi makan pon die leh tahan 2, 3 ari..cume yg kali ni terpaksa belikan filter jugak sbb kes bini die malas nk tukar2 air slalu..=p

Kak Su- heee..harap mcm tulah..biar lame sket hayat die kan..

cik puan akish said...

oho...ade pish la...bleh kasi adek dadif sekor tak syg???

nza said...

wah, dh ada pengganti nampaknya..mesti zara sronok....

lily azliyana @ mama zara said...

Cik puan akish- ala..adek dadif leh pau ikan yg lagi besh2 kan..stakat ikan laga 2 ekor ni sapelah yg sudi..hehhehehe

Kak Nza- bukan stakat Zara, mama nye pon ikut sonot same..release tension sket tgk ikan kt umah ni..=p

azila raffie said...

huu... tingin nk bela ikan.. tp takut x terbela jek.. hehehe!

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016