Entry makan-makan 1- Big Plate, Subang

Ni kisah makan2 malam Jumaat yg lepas..mama ade tulis dlm entry ni yg mama tetibe terasa nak makan kat Big Plate tu kan..tetiba terbayang steak yg dihidang dlm pinggan besar plak..hehehe..so malam tu pas maghrib papa ngan 'paksa rela' pon bwk mama makan kat sana..=p

Act ni baru 2nd time mama gi makan kat cni..1st time dulu pernah try chicken chop die..so kali ni mama nak try plak beef steak..rase memuaskan tekak mama lah..2 keping steak ngan 2 sauce berbeza (ade mushroom ngan black pepper sauce)..pastu ade jugak homemade potatoes, grilled vege ngan daging cincang dlm terung (tk tau ape name mendalah tuh)..papa plak try order salmon grilled..Zara..mushroom soup aje..itupon makan sikitttttttt sgt..yg selebihnye mama n papa die lah yg baham..hihi...utk air plak mama n papa masing2 order mango n pineapple jus


Mama punye..mmg banyak portion makanan nih..susah payah nk bagi perabih..=p

Papa punye..side dish die same jek ngan mama cume beza pada main course tu lah..selera papa nk makan ikan plak mlm tuh..

Zara punye..sket jek die makan padahal sedap giler soup nih..hehe

Zara tgh tunggu order..

Mak buyung yg kepuasan dpt makan ape yg dihajati..=p

Zara mcm beria jek nk makan..tp tk smpai separuh pon habis..huhu

My 2 darlings...

Budak Zara,,

Budak Zara lagi..muka kenyang ke muka lapar nih???hahaha


Pas perut penuh, kitorang tros lah balik..nway, papa smpat cakap pasni berbulan2 lagilah baru makan semula kat Big Plate nih..nk tau sebab ape papa ckp mcm tu??

~ Papa kate pinggan besar sgt..sayang makan tak habis (serius perut mcm nak pecah tp mg tk larat nk abehkan sume..hehe)..dhlah harga leh tahan mahal kan so mcm tak berbaloi..ni kes syg duit ker, kes kedekut ni papa..=p

~ Die silap order makanlah tuh..salmon grilled yg diorder tak menepati citarasa..tros, dh terpalit bad rekod kat tpt tuh..huhu

~ Papa bagi alasan yg mama kena control makan!! kan BP mama dh start naik so konon tk eloklah makan western2 ni sume..cehhhh..


Nway, betullah jugak ape yg papa ckp tuh..mmg mama kena start kontrol makan..tp susah jugak mklumlah selera ibu mengandung ni mmg macam2 kan...buttt..for the first step..mama nk try kurangkan or taknak makan langsung fastfood smpai bersalin..yekla..sblum ni slalu jek dok mkn McD ngan kfc kan..leh jadi penyumbang utama darah tinggi tu..huhu... harap misi menahan napsu makan ni berjayalah hendaknye...paling tidak pon, dpt dikurangkan dpd kelaziman biasa tuh..(nmpak sgt ade hati lagi nk makan fastfood kan..huh) ..=p

16 comments:

Nieza Ishak said...

betul lily,

kalo boleh kurangkan benda2 yang bersos + berminyak. jaga dari sekarang sbb kita risau yang bukan2. Kalo pening2 kepala kena pi chck klinik takut darah naik. darah naik bukan ekut time pun kdg2 kita tak perasan.

akak masa pregnantkan suffiya mmg risau jadik camni ni, last2 teruss zas week 37. masa chckup tinggi terus serah perut kena ceaser.

time zulaikha pun camtue..bp naik turun masa week 36..last2 serah diri induce week 37 jugak kat gomen sbb takut kalo pi private kena zasss lagik ..

soo kalo nak preggy 3rd time rasanya kena jugak jaga pemakanan semua .. sbb makanan tak smp kat baby kalo darah tinggi ni, sbb tue anak2 akak kuar 2.3kg + 2.35kg jerk ... tapi sihat diluar .. syukur alhamdulillah.

take care lily ...

yatie chomeyl said...

i paling suka makan sup dlm roti tu lah...rasa penuh sentak perut nak ngabiskan sup tu

ummu luqman said...

lily.. big plate tu dah dekat sgt ngan rumah akak.. slalu gak mkn kt situ. biasa order chicken n fries jer. kanak2 punya sebab kalau oder yg dewasa mmg tk terabes.. hehehe

mama tisya said...

lpr tgk steak...yum2....tk pernh try lg BIG PLATE

Nana said...

selau tgk lily makan kt big plate tingin nk try
sup dalam roti tu nampak menarik la

ita cutevirus said...

tak penah makan kat big plate...
nampak menarik...

lily, kalo boleh, fastfood tu makan sebulan skali je taw...

lily azliyana @ mama zara said...

kak Nieza- itulah psl..kena kwl makan..tp susah gak kan sbb dh terbiasa makan benda goreng2 n berminyak ni..huhu..risau sgt klu kena induce..klu gi gomen, kompem kena induce..tp gi swasta, bp tinggi tros die zass ek..

YatieChomel- yekla..makan sup tu aje pon dh leh kenyang sbnrnya..tp klu tk makan lenlain cam tak puas plak..eheehehhe (napsu makan punye besar..=p )

Kak Mas..oo..yeker..umah akak kat kawasan tu ek..yekla kan, lenkali nk order saiz kanak2 jek la..klu order pinggan besar tu mmg tak terabeh pon..membazir jek kan..

lily azliyana @ mama zara said...

MamaTisya- rase steak die ok..cume kedai die tk berapa canteklah..tk mcm kedai2 western yg lain..heheh

Nana- hehe..tk slalu pon..baru 2 kali ni..tp sup dlm roti tu mmg menarik sbb lain dr yg lain kan..=)

Ita- itulah..kena kawal napsu nih..slalu mmg tk berjaya sbb mcd drive thru dkt sgt ngan umah..huhu

nza said...

emmmmmmmmmmmmmm...yum.yum.yum....sedapnya....

Mummy Zara Sofea said...

sdpnye...xpnh try lgi bigplate nie..

Mummy Zara Sofea said...

sdpnye...xpnh try lgi bigplate nie..

Dilla Ady said...

tak penah gi big plate....dengar2 macam sedap n puas makan..

teringinnyeeee...

tu la...fast food mmg penyumbang tu lily...camne pun kena stop...

cam dilla 9 bulan tak sentuh langsung air gas...punye la teringin....gi kfc pun hubby order milo..milo...milo....pas bersalin pun kena pantang gak air gas...

tp tuk diri sendiri n baby, takpe la berkorban sket kan..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

emmmmmmmmmmmmmm...yum.yum.yum....sedapnya....

apa kabar lily? sihat ker? wah mkn berseri2 wajah ibu mengandung ni..

~mum's to Danish & Mya~ said...

sedapnye...dr sebelum peknen lg nak g mkn kat cni tp x pg2.
pas abis pantang ni nak paksa papa danish bw g big plate...

Nad @ MamaZakwan said...

tgk gambar je pun dah membangkitkan selera..blum lagi merasa sendrik, huhu! nyum2! :)

Diamilikku said...

peknen pun muka lily tak naik ehh..syiok je manintain tirus dan sweet...mesti baby boy kat dalam tuh

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016