Dulu DUA, sekarang dh tinggal SATU..huhu

Lame dah nak update pasal ikan2 si Zara tp asyik tak ingat jek..rase baru jek mama dok story pasal Zara dh dapat pengganti pish yg baru tu kan..kalau nk tau, berapa ari pas update citer tu kat blog, sekor dari ikan Zara tros mati!!! malang tol nasib..tk smpai sebulan jaga dh smpai ajal dh pish tu..agak2, pish mane yg tinggal ek. pish jantan ke..pish betina??

*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*

Inilah pish yg masih tinggal skang..yg BETINA jek ada..yg JANTAN dah maut dah..mama jumpe awal pagi dh terapung2 dh die dlm akuarium tuh..huhu

Selain batu warna warni, dh ade tambahan aksesori..papa dok sibuk letak batu karang mati dlm akaurium tu,,semak jek mama rasa..


Ingatkan bila yg jantan dah mati, nak belilah ikan spesis2 lain masuk dalam akuarium ni..konon kan ikan laga jantan yg ganas sbb dh mmg suka berlaga kan..rupenyeeeeee..bile tanye org kedai, die kata ikan laga betina pon tak kurang buasnya..die warning siap2 klu kite cmpur ikan2 lain dlm bekas yg sama ngan ikan laga betina, ikan2 yg lain konfirm akan mati..sebabnye ikan laga betina tu yg akan mendominasi makanan n kawasan akuarium tuh..n die cakap jugak mungkin ikan laga jantan yg kitorng bela tu mati pon sbb tk terlawan ngan si betina nih..huuuu..leh tahan jugak kan buasnye yg betina nih..

Kesimpulannye, buat masa ni jaga jekla ikan laga betina nan sekor tuh..mmg klu diteliti, ikan yg betina ni sgt aktif tau..bergerak tak henti2..laju plak tu die berenang..klu bagi makan pon cepat jek habis..patutla yg jantan tu tak tahan..hehehehe






13 comments:

cik puan akish said...

zara...mintak mommy beli psh baru laggi yahh=)

shila ariff said...

kami kat umah ada sekor kucing jantan..pasal hazim suka ngn kucing..kami tak bela ikan..jap gi terliur plak si kucing tuh...huhuhu...

p/s: didik anak supaya 'to be an animal lover'..rite???...

ieda said...

oww akak baru tahu pasal ikan nie .. kalau akak kat umah tuu ikan puyu jer sanggup bela .. tu pun hubby yg tukar air :)

LyNn HaMzAh said...

kena la beli pengganti fish tu...kesian kat fish betina tu seekor jer dalam aquarium...

waRDah @ QiQi said...

hehe... mama... wardah cadangkan, bela je ikan keli.. :D

kat umah wardah ade 400ekor ikan keli.. senang je jaga... :))

Dilla Ady said...

power puff girl btul la pish betina tu ye..

cantik la lily papa zara letak batu karang tu...tp kalu buang batu2 warna warni tu, rasenye dull kot..skang nih da just nice da..

mungkin kena tambah sket rumput2 ijau..

kakyong said...

mak aiii.. x padan dengan ikan betina.. kan main ganaz kamu yer... ;)

lily azliyana @ mama zara said...

cik puan akish- hehehe..sementara nih jaga dululah ikan sekor tuh..nnti kendian2 baru beli ikan lain plak..=p

Shila- Zara pon suka kucing gak tp tak berani nak belalah kat cni..cam susah jek nk bela kat umah teres..slalu pikir nnti kucing tu merayap2 pastu tk pasal2 kena langgar ngan keta jiran2..heheh.

kak Ieda- ikan puyu senang jaga ek..sy ikan laga ni pon siap pasang filter sbb malas nk tukar air kerap sgt..seminggu or 2 minggu skali husbnd balik baru die tolong tukar air + bersihkan akuarium tuh..hehe

Lynn- die suka kot dpt konker akuarium tuh sekor2..hehehehe

lily azliyana @ mama zara said...

Wardah- uikssssss..400 ekor..banyaknyeeeee..mmg buat biznes ikan keli ker..hihi

Dilla- nmpak cntik ker..cm semak jek..hahahha..leh jek nk letak rumput2 plak..tp satu kerjalah bile time nk bersihkan akuarium tuh..kena kuarkan pastu susun balik aksesorinye satu2..=p

Kak Yong- betina skang dh sama taraf ngan yg jantan kot..sama2 ganazzzzzzzz..hehehehe

mama_umar_maryam said...

hik3..ntah2 pish tine tu preknen x? aktif semacam je..hahahaha

maya amir said...

lily : kiteorg dulu rajin bela ikan..pastu asek mati jek sekor..sekor..terus malas...hehehe...

littlehumblelynn said...

lily

anak akak yg sulung sibuk nak bela ikan..mamanya yg pemalas..sbb bab tkt air nanti confirm mama yg kena wat!!

waRDah @ QiQi said...

hehe... 400 ekor, sekor benih dia seposen je... :D murah kan??

eh.. bukan wat bisnes laa.. wat makan2 kat umah, pastu bagi2 kat jiran2 sekampung, wat bakar2..

lagi satu, saje je nak bagi kucing2 kat umah ni 'teruja' sket.. hihihihi

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016