Check-up adek baby 25 weeks..

Semalam pi check up lagi utk minggu ke-25 pregnancy..macam biasa..macam2 update ade..huhu
.
The good part:-

Baby is doing fine..actually utk check-up kali ni tak payah scan2 pon..tapi sebab kulit perut mama yg tebal bak kata dokter, maka tk berapa clear bile dokter nk dgr denyutan jantung bby..last2 scan jugaklah..Sume nmpak ok cam scan yg lepas jugak..jantung ok..kepala pon kt bwh..uri n ketuban pon ok..n mcm biasa jugak, anak mama mmg selalu tk segan silu tunjuk 'anu' kat dokter..hahahaha..nway, kali ni takde printed scan pon..dokter pon tak caj proses scan tadi..maybe sbb scan ekspress nk tgk jantung jek kan..

The 'not-so-good' part:-

BP mama still tinggi..hari ni bacaan 130/90..dokter kate mmg tak berapa bagus condition mama skang nih..but die bagi tempoh lagi 3 minggu utk teruskan bi-weekly BP check-up tuh..If bila masuk 28 weeks nnti BP mama still tinggi..maka mama akan start medication serta merta..huhu..mmg satu ujian utk pregnancy kali ni..moga2 baby kat dalam tkde effectlah ngn masalah mama ni nanti kan..=(

N dokter dh start tanye gak mane mama nk bersalin nanti..act lom buat final decision lagi, tp mmg dh ade shortlisted tempatlah..


1st- klu bersalin kat shah alam..mama n papa decide nk deliver kat Shah Alam Specialist jek..sebab dekat ngan umah n dah biasa ngan environment SALAM tu kan..
.
2nd- klu bersalin kat batu pahat plak, kompem kat Hospital Batu Pahat tu lah..tpt sama lahirkan Zara dulu..


Nway, antara dua kat atas, pilihan mama lebih pada nak bersalin kat shah alam kot..ingat after seminggu or 2 minggu deliver, baru nak balik berpantang kat kampung..tp tk taulah mcm mane..sama mcm wktu Zara dulu, mak mama dah sibuk2 soh bersalin kat kampung jek..lagi senang katenye..hmmmmm..ade few weeks lagi nak fikir..sbb ingat nk start mendaftar kat SALAM bile kandungan dah masuk 7 bulan nanti..


The 'not-so-good' part 2:-

Hee..belom abeh update lagi psl part tak best yek..oleh sbb pilihan hosp bersalin mama ade melibatkan hosp kerajaan (wlupon lom konfem), maka Dr Hajar suggest utk buat fully check-up ikut prosedur klinik gomen..die kate senang klu mama btol2 bersalin kat hosp batu pahat nnti..antara std prosedur gomen dh tentulah check gula dalam darah kan..ngan kata lain, mama kena minum air gula lah nih..huhu..lagi2 mama punye BP tinggi kan..so dokter kata mmg sebaiknye mama buat test tuh..so, hari ini mama bakal pergi ke klinik sekali lagi utk minum air gula pulak..berdebar gak nk buat test tu sbb mama nih leh tahan kuat makan manis kan..doakan result mama ok yek..cukuplah ngan BP yg tinggi tuh..kalau boleh tk mau tmbah komplikasi lain plak..

Klaaa..itu aje update utk kali ni..layan gmbar ibu mengandung ni pulaklah yek..


Latest pic from mama at 25 weeks of pregnancy..(ni gmbar mase gi dinner comp sabtu lepas..esok mama update citer psl dinner tu plak k)



p/s: sian kakak Zara tgh dalam mode tak sihat..batuk + selsema + badan dh start panas nk demam..kat shah alam dh start musim ujan..maka lebih senanglah penyakit nak merebak lagi2 dok kat taska kan..huhu..get well soon Zara cyg..



12 comments:

[-suziey-] said...

waaa kejap je ek..haih tinggi tu bp..kena hati2..control pemakanan n jgn stress ok :)

Sue said...

sue pun tatau nk bersalin kt mana. Samada gomen @ private. Cadang kali ni nk g private pulak sbb sangat dekat dgn rumah. Hosp gomen lak, serdang la yg terdekat. tapi dgr2 skang ni serdang pun dah pack. Adehhh.. kalo kat private harap2 dpt bersalin normal la.. kalo tak mau peritt nk bayar bilnye.

lily azliyana @ mama zara said...

Suziey- huuu..mmg tinggi..dokter kate mmg kemungkinan besar bersalin induce jugak kali nih..=(

Sue- tau takpe..kdg2 risau gak kite plan nk bersalin normal tp tetibe ade komplikasi kena ceaser kan..nk tak nak, mmg kena stand by duit lebih sketlah klu kompem nk bersalin private..

ibuafiqahhuzaifah said...

lily,

kesian awak bp still tinggi..
awak stres or kurang tdo ker?
harap suma ok n baby ok..

kesian zara....
mmmg musim la skrg nie lily.duk taska lg la kan..cepat sgt kena penyakit

Diamilikku said...

akak malas nak travel2 lepas bersalin..so memang sentiasa bersalin dekat ngan umah parents..terus discaj balik pantang kat umah...hehehehhehe

Dilla Ady said...

alallaala..chumel la mama zara sejak2 preggy nih...cantik ar maternity blaus tu...

dilla doakan yg terbaik tuk lily n adek zara ye..

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

dugaan tiap kali mengandung lain2.harap tak effect baby dlm tummy.
lily kena jaga diri lebih sket, takmo stress...
norly pun tgh risau gak...
Dr ckp, kalo still xbersalin ikut EDD mmg kena induce sbb GDM neh.risau sgt2...
biarlah induce pun, asal bersalin normal.kalo bleh takmo operate...huhu

lily azliyana @ mama zara said...

Irniey- entahlah irnie..rase more to stress n penat kerja kot..huhu

Kak Su- hihi..tulah..kali ni nk try mcm tu kot sbb tgk kakak saye dulu ok jek travel dari kuantan ke batu pahat pas bersalinkan anak2 die..hope sume oklah nanti klu kompem bersalin kat shah alam..=)

Dilla- thanx for the wish ye dilla..harap mcm tulah dua2 mama n adek baby ok kan..

Norly- yupp..kalau dh mmg kena induce kenalah redha jugak kan..yg penting bby selamat kuar n sihat walafiat..huhu

shila ariff said...

mmmm...masih tinggi BP ye???..kalo preknan bermasalah, mesti rungsing kan??..ada kontrol makan tak??..hope u'll be fine!!! insyaAllah..

p/s: so sweet preggy mom!!!

YatieJay said...

Kalau akak jadik lily, akak bersalin dekat dgn rumah parents aje sebab nanti leceh nak balik kampung dengan baby baru + sorg toddler. Mencabarrrr woooo....

Tapi terpulang pada keselesaan Lily..pastinya cik abg sedia membantu ; )

kakyong said...

lily ni kena banyak berehat & jgn stress sgt... letih sgt, badan pun buleh stress juga....


kalo plan nak berpantang kat kg.. better terus bersalin di gomen jer la.. lily buleh dpt 1st class kan.. sediakan GL jer kan.. ;)

apa2 pun kakyong doakan semoga dipermudahkan & diberi kesihatan yg baik.. jgn lupa citer pasal minum air gula tu... kakyong dah merasa.. boleh pengsan/pitam dibuatnya selepas minum 2 gelas air gula yg pekat...

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Yong- entahlah kak yong..masih pikir2 lagi ni nk bersalin mane..yg penting, hope proses kelahiran tu selamat n sempurna sumenye lah kn..hrp bby kuar ngan sihat wlu mama die macam2 penyakit pon ade..huhu

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016