Cerita cuti AidilAdha 2009

Mase utk bercerita pjg. arini dh makesure kamera tk tertinggal dh sbb byk gmbar nak transfer..hehehe..

Nway, hari raya korban kami sambutannya biasa2 jerk. mmg smbutan kat kg mama (or kat jhr sbnrnya) agak sederhana berbanding sambutan raya korban di negeri2 pantai timur. Pagi raya tu cuma papa yg berbaju melayu utk sembahyang raya kat masjid. Itupon after smbahyang n makan, tros tukar t-shirt n suar buruk sbb nak tolong org sebelah rumah buat korban..hehehe..

Mama plak mcm biase tolong nenek siapkan juadah raya. Kali ni pagi raya turn rumah nenek Rengit. Ada nasi impit, lodeh, kuah kacang, smbal sotong, ayam masak kicap n jugak satu menu special mee kari nyonya. 1st time nenek buat n mmg sedap sgt rasenya. gmbar makanan sume tk smpat snap sbb dh kena baham serta merta ngan sedara mara yg dtg ke rumah. kirenya hari raya tu kitorng just melayn tetamu yg dtg jerk. tkde keluar beraya ke mana2 pon..=p


Gmbar sehari sebelum raya..4 anak dara kesayangan mama..=D
Photobucket
.
Lori yg menghantar lembu utk dijadikan korban taun ni
Photobucket
.
Antara tetamu yg dtg ke rumah di pagi hari raya..
Photobucket
.
Yg ni plak papa ngan anak abg mama yg sulung
Photobucket
.
Zara wth Imanina. Zara dok asyik berkepit nk kawan ngan Iman..
Photobucket
.
Malam tu plak, turn balik rumah nenek pt raja. Smpat gak singgah rumah moyang Zara sbb diorng nak buat kenduri. takde tolong ape2 pon, just singgah jumpe ngan sedara mara papa..=)
.
Zara ngan kawan baru..??
Photobucket
.
.
Hari raya kedua, mama, papa, Zara, atuk n nenek bertolak ke Muar. Act ade jemputan kawen kat sana. Saje ikut sbb dh lama btol tk ke muar. After gi wedding kat jln joned tu, kitorng singgah skjap ke tjg agas n tjg emas. rindunya ngan tjg emas tu. dl mase kecik2 selalu sgt pergi main buai kat sane..hehehe..
.
Nasi kenduri yg best
Photobucket
.
Zara mamam ngan papa
Photobucket
.
Pengantin yg serba merah
Photobucket
.
Ni kat Tg Agas. Tkde yg special except monyet n bau selut yg busuk..=p
Photobucket
.
Photobucket
.
Gaya2 Zara yg eksited tgk monyet
Photobucket
Photobucket
.
Ni plak kat Tj Emas. Heaven for children..byk sgt playgroung kat Tg Emas nih..=D
Photobucket
.
Atuk n nenek yg sporting
Photobucket
.
Us three..Zara dh tak reti nk amik gmbar betul2..hehe
Photobucket
.
.
Tk smpai stgh jam kat tjg emas, kitorng dh rush bergerak balik pt raja. sbbnya atuk Zara kena masak nasi beriani utk kenduri kat rumah moyang malam tu. Tkde amik gmbar pon mase kenduri kat rumah moyang. mama segan sket nk tjk aksi suka bergmbar ngan family sblh papa..hehehe..
.
Hari Ahad plak, turn rumah nenek rengit semula. tkde akt apepon. just rehat2 kat rumah melayan Zara n anak2 saudara..Simple kan cuti raya kami..=D

14 comments:

~Zetty84~ said...

wow wee...bestnyer akak beraya..!!!
zati thn nih x sempat nk snap picas my princess...
huhu..cedihnye...
erm...zara x takut ke dgn rimau tuh..???
haa...masa kenduri pun ada sediakan tepung pelita ke..???

mummyseri said...

Salam lily..best ek jenjalan kat tg emas tu..lama tak g sanala..kompom kalo mase lily g sana kite pon ada kat kampong bleh jumpe kan.. :)
nnt la len kali yek bile kite balik muwo..

lily azliyana @ mama zara said...

Zati- rilek jer Zara ngn rimau tu..hehe..nway, raya akak biasa2 jerk. bj raya pon tkde sbnrnya..=p

mummySeri- nnti kite exchange no nsetla. kot2 lain kali mummy Seri balik cni lehla kite set dating2..hehehe..

The Queen Of My Heart said...

wah...bsr nyer kwn baru zara tue...x takut yer sayang? :)

lily azliyana @ mama zara said...

mummyQis- kawan baru Zara ni 'penunggu' kat rumah atuk sbnrnya. utk takutkan monyet2 yg dok berkumpul kat kebun sawit atuk die..hehehe. klu tk letak abeh monyet masuk dlm dapur..=p

Mrs. Adz said...

wah banyaknye g jalan hari raya ni..sakan beraya ye zara..tapi terkejut auntie tengok zara dengan kawan baru tu..macam real la..hihiii..

mama_umar said...

hehe,sonok je bace kesah raye aji nih,sonok tgk zara,zt nk updet pon mls dah,hehehe,asik mkn,mkn,mkn je

lily azliyana @ mama zara said...

MrsAdz- hehe..mcm real kan. Zara pon rilek jek peluk2 n duduk2 kat rimau tuh..=p

Zeti- takpela..dh sarat mcm tu manela ade mood nk bergmbar bagai ye tak..cptla bby kuar..hehe

shila ariff said...

salam lily..sonok beraya...nak bgtau ni..insyaAllah..cuti krimas ni, kami nak pi jln2 selatan (melaka, n9 n johor...nak pi mkn mee bandung muar, jln2 kat batu pahat,Jb,kota tinggi-umah sedara kat sana).....

E.L.I.Z.A said...

wah raya sakan gak ni..biasa² yg sakan :P

nza said...

ha..kt Tjg Emas ni le tmpt farouk main ujung minggu.

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily..

bestnyer lily & zara beraya..!!!

nadnye said...

waa.. seronoknya beraya macam2 cerita

lily azliyana @ mama zara said...

Shila- waa..jauh berjalan smpai ke selatan. nak cuti pjg ek..syoknyer..=p. klu kat bp tu lehla calling2 leh kite jumpe..hehe

Eliza- ade plak term 'biasa2 yg sakan' ek..=p

kak Nza- mmg best tjg emas ni. dl sy ms kecik duduk kat semerah. so klu weekend arwah ayah mmg rajin sgt bwk gi tjg emas ni main buai n makan abc..hihi..rindu btol saat2 tuh..

MamaDanish- biasa2 jek ct..best bab bercuti pjg jek..hehe

Nadyne- seronok dpt berkumpul ngan family jerk sbnrnya..=D

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016