Ragam anak mama

Tetibe ade mood nk update ragam si budak Zara..=p


~ Bila berbuai di buai cumei/buai kt rumah nenek, Zara akan mula nyanyi..

“ Buai..ju..ju..”

(Sebenarnya nk ikut mama nyanyi buai laju-laju, smpai pokok sena..tp belum pandai. 3 words tu jekla yang keluar wktu Zara tgh berbuai..=)..)


~Bila terjatuhkan sumthing/buat salah/nmpak sumone buat silap, dia akan terus sebut

“Ayoo..tak ta..” sambil gerak jari telunjuk ke kiri n kanan

(Haha..sepatutnya sebut ‘ayo..tak tahu..’ tp susah btol die nak sebut ptaan tahu tu..jadila tak ta jerk..=p )
.
~Bila nampak mama atau papa bukak baju (opsss..bukak baju sbb nak mandi or bersalin baju yer..jgn salah anggap..hee) die akan cakap

“Eiii..titiik..(t*t*k) smbil jari tunjuk kat dada mama or papa

(Ayo..yang ni mmg kelakar habis..Suka sgt sebut mendalah tuh. Skang mama pon dh naik malu nak salin baju depan Zara..haha..oh..for info Zara mmg dh stop breastfeed dr baby lagi. Tu yg jakun tgk t*t*k kot..huu..sian kan..)

~ Bila nampak sumthing yang menggelikan contoh pampers yg penuh poopoo, or binatang macam semut, lalat or nyamuk..die akan sebut

“Eiii..yekk..smbil buat muka geli


(Geli sgtla tu yek Zara..hehe. kalau mcm semut tu selagi mama tk gi buang die akan jerit2..eii..eiii..eiii…)


~ Zara mmg suka kacau mama sembahyang. Iman kena kuat kalau nak semayang depan Zara. Dulu die just suka duduk depan or baring tepi sejadah mama. Tp sejak 2 menjak die mula bercakap byk ni, dh lain plak caranye nk ngacau mama..Bile tgk mama tk layan die, mulala mulut berbunyi..

“Mama..mama..mama..mamaaaaa..” dengan gaya yg sgt lembut n manja.

Mase 1st time dulu mmg tk dpt khusyuk n tergelak mama dibuatnya. But now dh biasa dh so tk de mslah la. Tmbah cumel, bile mama habis bagi salam jerk, die terus tadah tgn berdoa mcm yg selalu mama buat..=p

~ Buat mase sekarang, mmg sgt obvious minat Zara pd binatang. Fevret die tentula kucing. Selain tu die sgt suka ngan fish, ngan birds, ayam, lembu n rama2. Mesti melompat2 eksited kalau nmpak animals tu sume..=))


~ Satu yg kurang bagus, Zara ni kedekut sket orgnya. Tak pandai nk kongsi mainan ngan org lain. Kalau nmpak cousin2 die duduk/main ngan barang die, tros dimarahnya budak tu..huhu..sape ngajar ni..

Tgh berusaha keras utk belajar bercakap. stakat ni lom pndai buat ayat yg sempurna tp at least dh nmpak improvementla utk vocab die. certain word pon dh pndai sebut dgn jelas. nanti2 mama kumpul ape word yg Zara dh pndai sbut n update kat cni k..=D

Klaa..tu jek yg terlintas wat mase ni. Sbnrnya nk update citer2 spjg cuti raya haji tp kamera tertinggal plak kat rumah. Tu yg update gak stori psl Zara. Dh lame blog ni sunyi sepi kan..=)

12 comments:

nza said...

dh semakin bijak zara skrg ni ye....gud girl!

~mama danish~ said...

beshkan dpt tgk anak membesar depan mata kita...
lg2 bila time nak blaja ckp mcm zara nih.. cute jer!!

Mrs. Adz said...

dah banyak yang zara pandai..tapi yang palik kelakar tu sal titik tu la..hihiii..malukan klu dia ckp depan orang..hahaaa..

Qistina's Mama n Abah said...

patut la umah sunyi sepi..beraya ye..zara sihat?

Caiyok zara!

Diamilikku said...

lama tak singgah..keje banyak sangat2..asyik outstaion jer...sian alesha kena tinggal sokmo...heheheh...lily kena selalu bercakap dengan zara..baru zara akan cepat bercakap...ajar dia sebut perkataan2 yang mudah dulu

shila ariff said...

heee....zara dah makin pandai bercakap..nnti mesti bising je..jenuh mama dia nak melayan bercakap..

lily azliyana @ mama zara said...

kak Nza- alhamdulillah..stakat ni perkembangan yg +ve kak Nza. cume cengeng time jumpe org tk kenal tu still ade lagi..hehe

mamaDanish- itula..cumei sgt bile dgr diorng nk belajar bercakap ni kan..=D

MrsAdz- huuu..mmg malu. stakat ni makcik, nenek, atuk die sume dh kena..kdg2 tk bukak baju pon tetibe die sebut titiiikkk..=p

lily azliyana @ mama zara said...

MamaTina- hee..kitorng balik kg dari khamis smpaila ahad aritu. bile kat kg dh tak tersempat nk update blog dh..=))

diamilikku-thanks kak su for the advise. mmg tgh berlatih menyebut simple word dgn Zara. die mase umur 18bulan aritu br terbukak hati nk ikut sebut ptaan. sblum ni org ajar sebutlangsung tknak ikut..=p

Shila- betul3x..get ready jekla kan..hehehe

ninieZUERYANNIE said...

makin wat aku x sabar nk jumpe zara!

DYLA said...

zara sama la ngan inas. inas kalau tumpahkan air ke , dia sebut awokkk.. sbnrnya dia nak ckp ayo yok..

sonok kan bila dgr diorang ni menyebut. macam manja je dia sebut.

The Queen Of My Heart said...

Zara dh smakin bijak...satu perkembangan yg baik...chaiyok2 yer sayang!!!

~Zetty84~ said...

wah..da pandai singing...!!!
gud girl..!!! ;p

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016