Minggu memasak..

Haha..mmg poyo sungguh tajuk entry kali ni. act sibuk nak publish jugak wlupon bukan ade masak special pon. Utk pengetahuan sume (ngan tak malunye mengaku) mama ni mmg antara manusia plg malas masak. dapur tu mmg tak berasap pon klu hari2 biase. mklumla, dok berdua jek ngan zara so kalau hari2 biase mmg tak kuasela nk memasak. beli siap jek. then weekend time papa balik pulak, selalu jek kitorng kuar merayau, so konpem tk memasak jugak..kkdg tu bile time ter'rajin', mlm nk masak, siang tu br kelam kabut ajak papa cr brg2 mentah kat giant.hehehehe..Nway wlupon mama ni pemalas, tp klu fav food papa cm asam pedas ke, lemak cili api ke, bolehla mama buatkn. cume utk resipi yg susah pyh cm gulai kawah ker, rendang tok tu ker..konpem FAIL..huhuhuhu..
.
So, nila antara hasil2 masakan mgu lepas..
.
Hari jumaat tu mama masak mee hongkong. ade certain orang panggil mee kungfu (manela diorng dpt name2 ni kan). mee ni pon antara fav papa jugak. tp hasil masakan mama ni mmg tak samela mcm kat kedai tu..ade jek 'kurengnye'..huhu..
.
Hehe..gmbar tak berapa menyelerakan. ni dh stok2 terakhir dh. so isi2 perut dlm kuah tu sume dh kena kebas awal2..


.
Hari sabtu plak mama masak sphageti tuna. yang ni resipi mama amik dr kak radiah aka mama ezureen. mmg best lagi2 mama mmg suka gile mkn sphageti.
.
Hee..sekali lg, klu mama yg msk msti nmpak tk menyelerakan. time tgk gmbar org lain mcm sedap2 jek..

.
.

Then malam sabtu tu sebelum papa balik mama msk smpoi jek. ape yg ade dlm freeze. so adela sup kentang+telur, sotong goreng tepung. kerang rebus tu adik ipar yg rebus..
.
Dinner sempoi..
.
.
p/s: Haha..memalukan jek ek. masak tak seberapa sibuk nk tayang kat blog. mesti kena kutuk kaw2 ngan papa nnti..=p
.
.

10 comments:

~mamazahra~ said...

hehe.. sama ar kite..
awk xpe lah, papa zara jauh..
sy yg papa zahra dok depan mata pun, payah nak masak...
seluruh kedai area umah, mmg kami rotate...muahaha!lagi teruk,kan??hehe :P
sy masak ikut mood, kalo rajin masak..kalo malas, makan luar...

auni firdina said...

wahh..sodapnyer mama zara masak..nmpk selere ler..sure papa zara pon no komen kn..leh ajar x?mama auni ni mmg x pndai nk msk ler..dok umh MIL lg la naik lemak tepu x msk..hahah..nnt da dok umh sendri,terkontang kanting la jwbnyer..kene cr buku resipi le...hheheh

lily azliyana @ mama zara said...

haha..ade gk org sespesis sy ni rupenye. tulaa pasal. kire sgt bertuahla papa zara klu sy masuk dapur. mmg jarang2 jumpe tu..kui..kui..

lily azliyana @ mama zara said...

Mama auni- aiseh..terharunye orang kate nampak menyelerakan. padahal..biase2 jek rasenye..hehehehe..rasenye, dpd mintak sy yg serba kekurangan ni ajar masak, better tanye MIL mama auni tu. msti lagi cemerlang nanti..=p

kakyong said...

MamaZara,
kena snap pd angle yg tertentu.. at least pd sudut 45 darjah.. kalo snap dr atas dia memang nampak nampak tak cantik.. sbb nampak seme, kasi nampak at least 75%.. so yg cover view yg cacat.. heheheh.. :D

kakyong masa anak 1, memang tak masak.. kalo masak tu memang pecah rekod la.. dapur sentiasa bersih jer.. tp bila anak dah 3 ni, dapur sentiasa kecah, takdan nak kemas... heeeh

lily azliyana @ mama zara said...

kak yong- alamak..baru tau mmg ade skil2 khas utk capture gmbar masakan ni. lenkali sy akan cube spy masakan yg tak seberapa tu akan nampak menyelerakan di dlm gmbar..hahahahaha..

mizzyN said...

ni yang rasa tak sabar nak main masak2 kat rumah ko nie.

mizzyN said...

oh ye lepas tu makan sampai kenyang. nyum nyam.

zieha said...

nyummy..fav i tu..mee hongkong satu, errrr,,lebih ayam, udang,sotong tau..hehehe..pandai mama zara masak..mesti sodap tu

lily azliyana @ mama zara said...

nadh- hihi..bile agaknye kite nak maen masak2 tu kan. nnti once laki aku tak balik, aku calling2 ko ajak dtg rumah k (ceh..tk aci kan. wktu laki ade tak mau jemput plak..hahahaha)

zieha- mama zara ni kategori boleh memasak.bukan pandai memasak..hehe..ade beza tak?

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016