Melayan Zara yg meragam..

Adus..harini mama pi kerja ngan mate mengantuk yg amat..tengkuk n pinggang yg sakit n semangat yg takde gara2 tak cukup tido melayan Zara malam tadi.

Smlm ptg mmg Zara tido awal. sekarang mmg mcm tu die nye jadual tido. kol 7 lebih mcm tu dh tido jap, then 9pm mcm tu die akan bangun smula maen2, tgk tv semua. nway, smalam kol 9pm die tak bangun. mama ingat die akan nyenyak smpai pagi. mama pon dh terikut tido awal. last2 kol 2am dgr zara menangis. mama pi buat susu. lps minum sket, die tros bangun maen. terpaksela mama melayan die mengomel2, main cak2 suma. then almost 3am, die menangis plak. mama try tidokan die taknak, mama try urut belakang n kaki die, sapu vicks, sapu minyak yuyi, bagi susu, dgrkan lagu, sume die tolak. mmg dh ilang akal nk buat cmner lagi. dhla budak zara ni klu menangis tak kurang dahsyatnye. menjerit2 smbil meleding2 kan badan die tu. risau mama tgk. at last, mama try tukar puting botol susu die ngan puting doktor baby tu (zara ni dh terbiase dr kecik isap puting dr baby tu sbb puting tu kan lembut sket drpd jenis yg biase tu kan). tup2..tros nak minum. Ya Allah, rupenye die dok meragam sbb nak puting biase die. erm..budak tk sihat mmg mcm2 hal..selalu kalau sesekali pakai puting biase tu die ok jek..

Nway, lps tido skjap si Zara bangun menangis2 lagi. mama siap riba tidurkn die, tp skjap2 die terjaga. last2 mama bwk turun kat living room, bentang comforter n pasang tv. tak lame baring tgk tv, die bangun maen plak. gi sorong2 keta die, main2 bekas biskutla..ok la kan at least die gud mud. tp dkt2 kol 4am, die menangis balik. mmg pening mama dibuatnye. kesian kat zara pon ade gak. tk tau nape die tak selesa sbnrnye. thn mama try urut2 lagi, tepuk2 then die tertido.dkt2 ko 5am, sekali lagi die terjaga. Mama pon dukung die bwk naik bilik semula, isapkan puting, tepuk2 sket ..n alhamdulillah, zara dpt tido smpai kol 7.30am tadi.
.
Gmbar yg smpat mama snap wktu layan zara pagi td..Wktu ni die ok tgh maen2..


Nway, akibat dr 'kejadian' pagi tadi, mama sakit tengkuk n pinggang sbb tidur atas comforter . mama ni sejak azali mmg tkleh tido atas2 lantai ni. konpem sakit pinggang. then mata pon kelabu2 jek. dok opis ni mcm dok kat awang2 an..huhu..nasib baek bos cuti. tkdela die nmpak muka mama yg sembab semacam nih..

Erm..jarang2 zara buat perangai mcm ni. agaknye sbb nak baik demam kot (selalu die klu nak baik demam mmg meragam lbh teruk dr mase demam tu sndiri). Hopefully mcm tula. tp mama tgk, semalam die dh start selsema plak. melarat2 plak ke sakit lain. tgkla, mlm ni papa balik klu zara tak ok lagi mama bwkla pi klinik..
Ni plak gmbar pg tadi on the wat antar zara ke bbysitter. Muka budak demam..


Klaa dh kena sbg kerja..

7 comments:

mama auni firdina said...

sian mama zara..byk2 bersaba ye mama zara..hrp2 zara cpt sembuh

lily azliyana @ mama zara said...

Thanx for the wish mama Auni..tula..bile time anak sakit mcm ni yg rase mencabar btol dok sorang2..huhu..klu husbnd ade leh gak sama2 layan kan..

DYLA said...

mmg kite yg naik sakit badan kalau anak demam.

tu blum kepayahan nak bg ubat. mau kite plak yg menangis geram.

moga zara cpt sembuh, sihat & ceria mcm selalu.

Diamilikku said...

alesha sekarang pun mcm tu..bangun tgh2 malam pastu nangis..kita bancuh susu..minum dua tiga teguk pastu nangis balik..pastu sambung minum..pastu nangis balik...
tak nak langsung tido dalam baby playpan dia...last2 angkat letak tgh2 antara umie n papa..pun nangis jugak..saya pun confuse..tapi bila baca zara pun gini..agaknya proses pembesaran diorang kot...hehehhe...sabar je lah...

sorry ye lama tak singgah..saya kursus kat dalam hutan..nih baru kuar hutan

mama idzareef said...

laa.cian nya zara..tak ok lg yer demam aritu..nk tumbuh gigi lagi kot?

zara tak mo nakal2 okey..cian mama..abg idzareef doakan cepat sembuh..

pstt : org cakap vicks tak elok utk baby...tul ke?

zieha said...

kalau anak demam dan meragam tandanya nak membesar tu..saba je la ye.., tapi kalau berterusan..baik jupe doc utk dapatkan nasihat.semoga zara cpt sembuh

kakyong said...

zara dah sihat ker? syian, anak2 kalo tak sihat memang meragam.. dah besor cam fikri yg 3 tahun pun meragam, ini kan pulak yg kecik...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016