Corat coret Ramadhan kami

Tahun 2014..alhamdulillah anak dara dah semakin matang..tahun ni dia yg sendiri bgtau mama nak berpuasa..bila awal2 dia dah niat macam tuh, mmg mudah sangat nak kejut dia bangun sahur..setakat 12 hari berpuasa (time entry ni ditulis) mmg die lom pernah missed sahur lagi..biasa die mmg nak makan nasi..then bg air secawan n susu sebotol..klu mcm tahun lps, saje jek mama try ajak die bersahur kan ..mmg makan smbil tutup mata takpon makan smbil nangis..last2 smpai ari ke-15 jek mama sanggup kejutkan die..haahhahaa

Apepon, awal2 memang mama bagitahu yg mama tak paksa die puasa smpai habis..mama kata klu larat kakak puasa smpai ptg..tp kalau tak tahan bgtau nnti mama bagi berbuka..baru 6 tahun kan, mama niat just nak bagi die pengalaman jek rasa puasa tu mcm mana..tkdelah nk paksa2, umpan ngan duit raya ke bagi puasa penuh..hihihi..nway, setakat ni baru 5 hari die berjaya puasa penuh..Ramadhan ke-3, ke-6, ke-8, ke-9 dan ke-10.. yag lain2 tu kecundang atas pelbagai faktor...terpengaruh tgk adik makan nuget , terpengaruh tgk adik makan kerepek  pisang...penat main ngan sepupu2 dia..penat kat sekolah..macam2 lah..hehehe..nway, masa ari pertama die puasa penuh tu nenek siap bagi rm10 lagi..punye happy sbb cucu manja die catat rekod puasa penuh kali pertama kan..agagagaga


Kakak Zara masa sahur 1 Ramadhan arituh..kadang mama tak smpat kejut pon die dh pndai  bangun sndiri..bagus2x..=p

Ni plak time hari pertama die berjaya puasa penuh..time ni kelakar sgt nmpak beria2 die makan mmg gaya lapar bebenar..hihihihi


Ramadhan ke-7 haritu plak..mak mama masak2 lauk pra-raya untuk buat mengunjung sedara mara n jiran2..mama mmg paling suka time mengunjung ni sbb leh makan lauk raya awal kan..hihihi..cumanye mama mmg tak dpt tlg banyakla sbb sibuk layan anak2..just tlg potong2 sayur sket n tolong bungkus2..mujurlah ada kakak ipar so die pon tolong sket2 sama..


Dah siap agih2 kan lauk..mak mama masak ayam masak merah, kuah lodeh, sambal kacang n rebus nasi impit segera...rendang daging pon ada gak tp yang tuh tempah dari org..klu tak, tak larat mak mama nk masak sorang2 kan..

Ni geng comel tkg antar mengunjung untuk jiran2 sblh umah..yg jauh2 sume abang mama tlg antar naik kereta..ari tu sume geng sepupu pon tak pose sbb penat main mcm apa..huhuhu

Time berbuka..nyum3x...makan sepuas hati..hihihi



Ermmm..apa lagi nk tulis eh..lauk berbuka bersahur sume mama takdelah tepek kat cni yek sbb tak semana pon air tangan mama..ahahahaha..time kat kampung arituh mmg mak mama jeklah yg memasak sepenuh masa..kadang berbuka simple2 jek pon sbb yg ada mama, mak n zara jek kan...kat kuantan ni plak sejak balik arituh berbuka biasa papa dah beli makanan n lauk kat bazaar..tapi bersahur mmg mama masak..tgkla weken ni ingat nk beli stok bhn mentah byk sket so pastu leh masak sepenuhnya utk berbuka plak..=)

 

6 comments:

cikpuanyuz said...

kite punye lauk untuk berbuka sekali jalan je masak untuk sahur sekali..hehe..malas nak bangun awal masak bagai :D

salwana nordin @ che'wa said...

sama dgn anak dara saya thn ni baru blaja puasa..

Alhamdulillah setakat ni mudah nk kejutkn bangun bersahur tp lambatkn sikit la..

cuma time berbuka tak makan byk, just minum je..kesian pulak tgknya..

in syaa Allah mudah2an anak2 kita menjadi anak yg solehah ye

aLyNnZ said...

Mengunjung mcm tradisi org johor yer? Sedopnyer sbb dpt mkn lauk pauk semasa raya..bagusnyer kakak..iye lar kalo.dia sendiri yg nak pose in sha allah takder masalah nak bgn sahur kan..

Syima ~Mama Kyra~ said...

bagus zara..dah 5 full day posa ye..kyra baru 3 hari full day..yg lain2 separuh hari..kul 1pm dah berbuka kt kindy..adat org kg mmg camtu kan..agih2 lauk utk berbuka kat jiran..byk pahala sedekah..teringat arwah nenek pun buat gitu..time kecik2 dgn sepupu2 htr lauk kat jiran2 nenek..now adat tu dah hilang..

Adlin Mohamad said...

tgk lauk apauk org mmg terliur hahaha kyra awal2 puasa je semangat berkobar ..ni dah start buat peel x mau puasa

~MommyAqilMedina~ said...

Nampak sedapnnya ayam masak merah tuu...melting dah ni..Rajinnya Kakak Zara bangun sahur dan puasa..semoga Kakak Zara dapat puasa penuh tahun ni..Amin!Mesti semangat raya tahun ni kan kak..Si kecik ada buat penyeri..hehee

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016