Detik kelahiran | Riza Ameer Zayed bin Riza Shahril

Salam semua..menggigihkan diri mengeluarkan entry baru utk harini..mood berblog belum nak berapa ada sbnrnya..hihihi..tp takpelah, demi mencatitkan pengalaman pahit manis nak bersalin yg ketiga ni, mama gagahkan jugak (hahaha..poyo..)..tapi entry ni mmg agak pjg lebar lah yek..gmbar backdated byk mklumlah lama tak update blog..=p

Nway, harini baby dah pon berusia 8 hari..alhamdulillah, nama pon dah ada..seperti perjanjian masa awal mengandung aritu, kalau dapat baby boy papanye yang nak beri nama..so inilah die nama pilihan papa utk hero kedua dia, RIZA AMEER ZAYED BIN RIZA SHAHRIL..Ameer bermaksud putera/pemimpin dan Zayed pulak bermaksud berkelebihan. semoga baby terus membesar dengan sihat..serta jadi anak yg baik n soleh k..insyaAllah..

Berbalik pada citer bersalin, mama try citer seringkas yg bolehlah ye..kalau terpanjang tu harap maaflah..hhehehehe....dah seminggu berlalu tp saat n detik2 tu semua masih segarrrrr lagi dlm ingatan..uhukuhuk..

Isnin, 19 May 2014

10.30am - Check in di Hospital PRKMUIP Kuantan  Sayu tinggalkan Zara Zareef ngan nenek pagi tuh..huhu..nway bilik single tak available hari tuh so amik jekla bilik berkembar. kalau boleh taknak kongsi bilik ngan orang...hihi..sementara tunggu dokter datang (gynae mama namenya Dr Ayu Aszliana), mama dipasangkan dgn mesin CTG dan jugak dimonitor tekanan darah..

12.30pm- Dokter datang untuk cek bukaan jalan kali pertama..plan asal untuk induced akhirnya dibatalkan sebab tanpa sedar bukaan jalan dahpon 4cm sebenarnya. Mesin CTG pon tunjukkan mama dah mula ada contraction kuat tapi peliknya mmg mama tak rasa langsung. Dokter decide utk pecahkan air ketuban dan arahkan mama masuk terus ke labour room selepas solat zuhur


Inilah bilik mama di Hospital Pakar PRKMUIP..belah dpn tu ada satu lagi katil mmg digunakan sepenuhnya oleh papa lah..=p


1.45pm- Mama masuk ke labour room..proses seterusnya dimasukkan drip pitosin untuk cepatkan contraction + dicucuk ubat tahan sakit. lebih dua jam menunggu tapi kedua2 ubat macam takde kesan. Mama langsung tak rasa contraction ataupon mengantuk sekalipon..pelik mmg pelik..huhu

4.00pm- Mama diberikan ubat darah tinggi melalui iv line. ubat tak berjaya masuk dan sebabkan bengkak kat urat.. 3, 4 tempat nurse cucuk tak berjaya smpailah dokter pakar sndiri datang baru boleh..huhuh..rupanye selama dua jam lebih drip pitosin tu pon tak berjaya masuk ke badan akibat urat2 mama yg sempit n bersimpang siur..patutlah mama tak rasa contraction. jam 4.30pm barulah settle part cucuk mencucuk n drip pitosin bermula sekali lagi..itupon terpaksa guna tiub yg paling halus sbb urat mama tak dpt terima tiub yg saiz normal..T_T


Gmbar sejurus masuk ke dewan bersalin..tq papa gigih temankan mama dari awal hingga akhir..mengantuk2 tunggu mama start sakit bersalin yek..=p


6.30pm- Disebabkan mama dicucuk menggunakan tiub bersaiz kecil, mama lambatlah jugak drip pitosin tu memberikan kesan..waktu ni baru start rasa contraction sedikit demi sedikit..yg sadisnya, waktu2 ni tekanan darah mama jadi tak stabil..paling tinggi mencecah 159/104!! sikitttttttt lagi mama dinasihatkan utk CEASER tau..tapi alhamdulillah, berkat keyakinan dokter, akhirnya tekanan darah mama sedikit menurun bila ubat darah tinggi kedua dimasukkan thru iv line..tq dokter sbb bersabar..katanya sayang nak ceaser sebab condition baby all ok..

8.00pm- Contraction semakin kuat dan kuat..mulut tak henti2 berzikir..tangan pegang papa..badan, kaki , tangan dah huru hara dah menahan sakit..

8.30pm++ - Subhanallah, waktu nilah waktu yg paling tak dapat dilupakan..huhuhuhu..mama dah start menangis dah bila contraction kuat datang..tak tertanggung rasanye..bile sakit dtg zikir pon dah lari ke mana..hukhukhuk..mama dah start rasa nak meneran walaupon bukaan lom cukup 10cm..mujur dokter smpat datang time tuh baru nak masuk 8.5cm kot..patutnye tkleh teran lagi tp dah tak tahan nk wat camane..pertama kali mama merasakan susahnya nak push baby..smpai putus2 nafas..berbeza sgt time bersalin zara n zareef dulu dua tiga kali push dah keluar..

9.00pm- Akhirnya setelah berapa kali push mama pon tak tau, baby pon selamat dilahirkan..masih ingat detik2 tuh mama meneran smbil menjerit n terus menangis..hehehehe..sakit sangat rasanye...smpai waktu dokter tekan2 perut nk keluarkan uri tu mama still menangis lagi..alhamdulillah, baby boy dgn berat 3.25kg.. papa cium dahi mama n terus pegang tgn mama yg masih dok tersedu sedan..=p. apepon, dlam kesakitan mama masih sedar diri menyaksikan moment2 indah kelahiran seorang bayi..buat pertama kali papa dapat peluang memotong tali pusat baby..=)..mama dpt dengar baby menangis dan menyaksikan dari awal hingga akhir proses nurse membersihkan baby. tak lupe saat papa mengazankan, mengiqamatkan dan jugak mentahnik baby..semua dijalankan dlm bilik yg sama alhamdulillah..

10.00pm- selesai semuanya, kami ditinggalkan bertiga dlm dewan bersalin tuh..mama rasa penat sangat2 tp dlm masa yg sama lega dan kembali tenang sbb semua dah selamat..sempat disediakan biskut dan air milo sbb kena makan ubat tahan sakit. mmg masa bersalin tu perut dlm keadaan lapar sbb since tgh hari dah masuk kan..=p..and thank you to papa jugak sbb waktu nilah die bantu mama utk first skin contact dgn baby..mama cuba susukan baby..susu lom keluar lagi tp nmpaknye baby dah pndai sgt menghisap..=)

11.00pm- Mama dipindahkan ke wad biasa  kembali..tangan masih berdrip pitosin . selain drip, sebelum dijahit tadi mama dah dicucuk dgn ubat mengecutkan rahim..doa banyak2 dlm hati supaya semua ok selepas bersalin


First time papa smpat amik gmbar baby freshly out from womb..hihi..ni waktu proses membersihkan baby..papa kata baby lahir jek mata dah terbukak luas..=p

Terharu sangat tgk baby dibersihkan dari kejauhan nih..gamat bilik tuh dgn suara tangisan baby..rasa cam tak caya dh bersalin pon ada..=p

After siap dibersihkan..mata dok luas terbukak

Alhamdulillah, syukur




Selasa, 20 May 2014

3.00am- Dpd saat dipindahkan ke wad biasa hinggalah awal pagi tuh, maam tak dapat tidur langsung!! tak taulah kenapa tapi seluruh badan dah start rasa sakit2. mngkin akibat proses meneran yg berlebihan..hehehe..lepas drip kat tangan habis dan tiub dicabut oleh nurse, mama pon cuba bangun bersihkan diri di toilet. syukur boleh berjalan bergerak sndiri semua. papa waktu ni dah jauh hanyut dlm mimpi dah..mentang2 dpt katil jugak kan..=p

3.30am- Sempat berjalan keluar ke nurseri untuk jenguk baby. Kat hospital ni mmg baby akan dijaga di nurseri utk malam pertama..kecuali ada permintaan untuk breastfeeding baru baby akan dihantar ke bilik..terharu tgk hero mama dok mengekot tido sensorang..

4.00am- mula kelaparan so smpat mintak biskut n air milo from nurse...nak tunggu pagi mama layan jek tv..mmg langsung tk dapat tidur


Babies of the nite,,sepasang gurl and boy..=)

Huuu..sebak..sebak..sebak..lama gak mama feeling2 usha baby dari luar cermin..=p


8.00am- Papa minta izin balik utk tanam uri katanye n amik zara zareef nenek ke hospital. Kat hospital ni package bersalin termasuk jugak dgn membersihkan uri so uri yg dapat tu mmg tinggal ditanam jek..senang kan

11.00am- saat yang ditunggu2 tiba..reunion dengan anak2!! seronoknya rasa ya Allah dpt jumpa zara n zareef..diorng pon eksited btol dpt jumpe baby..

12.30pm- alhamdulillah, after mama n baby masing2 diperiksa oleh dokter, kami dibenarkan check out tgh hari tu juga..


 Zara, Zareef n baby Zayed..^_^

Amboi kakak posing terlampau..haha

Budak2 jakun tido kat wad..=p


Our very first family potrait of five..=)


Mama beranak tiga..hihi

Mama ngan bb baru

Dgn nenek

Siap sedia utk dibawa pulang


Smpai di rumah..alhamdulillah..

Antara wajah2 baby yg sempat dirakam sejak seminggu yang lalu..=)







Dan ini gmbar terbaru..Riza Ameer Zayed genap tujuh hari semalam..^_^



Wat masa nih, baby masih jaundice..tp dalam masa yg sama sangat aktif..semoga cepat2 turun kuningnya supaya mama lega..dan harini jugak, mama n anak2 akan balik sambung berpantang di kampung..papa insyaAllah sambung cuti hingga weekend ni..lepas ni  mama n anak2 kena rindu2an sama papalah nmpaknya..>_<

Ok..habis dah cerita detik kelahiran..konon nak ringkas2 jadi pjg lebar jugak akhirnya...hihihii

 

13 comments:

Adlin Mohamad said...

lily kat mana skang bp ke kuantan lagi hehehhe ... na pos something tuk bby

jaja_NorLiza said...

wahhhh...tahniah dear...comel baby..eksaited tul zara dan zareef dapat adik baby!

salwana nordin @ che'wa said...

Alhamdulillah..

seronoknya dpt bb :)..mesti sedap bau bb kan :)

subhanAllah..dlm kesakitan akhirnya mmg kepuasan..

saya diberi peluang Allah utk bersalin secara csear, belum penah merasa normal..

apa2 pun nikmatnya slps bb depan mata kan :)

indah ciptaan Tuhan, indah jugak nama zayed

Nad MamaZN said...

alhamdulillah...
comelnya zayed!

NzA said...

syukur alhamdulillah, semuanya dipermudahkan..Selamat berpantang utk lily....rindu saat2 berpantang.

Tengku Fauziana said...

alhamdulillah..syiok nyer tgk..

*rindu ar bau baby..hihih

Lady Yusuf said...

Alhamdulilah, such a wonderful journeyyyyy..:) I'm touched.

Ibu Lala said...

Suke baca kisah kisah kelahiran ni. Lain org lain stori kan. Tahniah. Nampak cam best je hptl tu. Hsptl mana ye.

~MommyAqilMedina~ said...

Akhirnyaa dapat jugak menghayati perjalanan kelahiran Zayed..Alhamdulillah semuanya dipermudahkan walaupun pengalaman kali ni tak sama dengan sebelum ni kan kak..Aida dah ikut berdebar nmi..aduhai takutnya time aida nanti..Helpp..heheheh..BTW, baby tu memang comel..siap rambut pacak lagi..teringat time deliver Medina..sayu je tengok kat dalam nursery tu kan..

kayyana said...

Alhamdulillah selamat dah semuanya... comel nye baby... husband dapat potong tali pusat baby? wow pengalaman yang jarang jarang org lain dpt tu... hehe... nasib baik tak czer kan..Alhamdulillah.. suke la tgk die tdo dlm baby coat tu.. merengkok je.. hehe

LYAfrina said...

alhamdulillah..
tahniah dear.. dah selamat pon bsalinkan baby.. dpt baby boy... geng dgn zareef la ni.. selamat bpantang ye

aLyNnZ said...

Seronoknyee baca pengalaman lily bersalin..alin tak update lagi pasal bersakin huhu..alhamdulillah itu lah pengorbanan seorang ibu yg mlahirkan..

Baby alin pun jaundis..huhu..

QasehnyaRania said...

Allah sebak je saat tgk bby yang masih fresh tu..
bagus la spital ni siap basuh uri semua.
akak, suami akak tahnik bby dgn kurma & air zam zam ke? atau sebaliknya..
kongsi, boleh?

*in shaa Allah, ckp dgn bff akak, jgn riso.just nk tahu je.mudah2an result drah nti baik2 aja

mmber saya ada PCOS
alhamdulillah lepas operate, dpat pregnant.dh lahir bby pon mac lepas

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016