3rd pregnancy| Alkisah check-up minggu ke-35

Minggu lepas ada appointment dgn gynae di Hosptal Pakar PRKMUIP..dlm pada tak sabar nk tau perkembangan baby, dup dap dup dap jugaklah nk tau keputusan either mama kena induce ataupon tidak..nway, kali ni gi check-up sorang2 jek sbb papa kebizian di ofis..plan amik mc terus sbb rasa tak larat nk gi keja..hihihhi

Nway, sebelum jumpa dokter mcm biasa kena buat routine check-up ie cek air kencing, berat n tekanan darah..berat mama setakat ni dari awal preknen smpai 35 minggu naik dlm 3kg++..kenaikan paling sikit setakat dah mengandung 3 kali ni..kikiki..tapi kan, tak sangka kali ni tekanan darah mama plak mencanak naik..utk pertama kalinya, tekanan darah mencecah 169/99..wuwuwuwu..tinggi giler kan..sebenarnya pagi tuh mama mmg lupa nk makan ubat darah tinggi yg biasa mama makan tuh..selalu klu lmbat sikit makan pon tak effect sgt..tp mungkin sbb kandungan pon dah sarat kan, so bile tak makan ubat, cpt plak darah naik..T_T..so catat rekod haritu sblum jumper dokter mama dinasihatkan berehat di wad pemantauan..nurse siap bagi makan ubat, tutup lampu, selimutkan mama n advice mama soh tido..katanye nk monitor tekanan darah sblum smpai turn mama jumpe dokter..kira mujur gak papa tak ikut harituh..mama leh tdur tanpa rasa bersalah..hhaahahahhaa..apepon, after alost 1.5hr tekanan darah mama kembali normal..alhamdulillah..klu tak kena smbung duduk wad utk monitoring BP tau..>_<


Smpat lagi tuh amik gmbar bilik/wad pemantauan ni pas nurse tutupkan lampu sume..hehehe

Muka pasrah kena paksa tidur..ada hikmah gak kan takdelah mama bosan dok menunggu duduk kat luar tu sorang2..hahahaha


So, masuk dlm bilik dokter kenalah bebel sikit2 kan..hahahaha..sapa suruh lmbat makan ubat..=p..so dokter pon dh konfirmkan mmg tekanan darah mama ni sgt bergntung pada ubat maka seperti yang dijangka INDUCE lah jawabnya..dokter nasihat induce minggu ke 38 nnti which is jatuh pada 19 May..hmmm..btol2 seminggu after bday mama..^_^..

Nway, lain2 hasil checkup alhamdulillah sume normal belaka..dokter pon ada bgtau yg tekanan darah mama ni mmg takde effect pada baby..baby membesar dgn normal dlm tummy mama..pada usia 35 minggu, berat baby dah pon mencecah 2.8kg...air ketuban cukup, kepala baby kat bwh, uri pon elok jek kedudukannya..syukur..syukur ya Allah..semoga waktu bersalin nnti pon sume akan dipermudahkan..tolong doakan sekali utk mama yek..=)


Antara brg2 baby yg baru dibeli..ni time ada expo mom n baby kat kuantan arituh..beli sikit2 jek mana yg tak cukup..hihi

Bekas baju yg direcycle wat kali ketiga..hahahaha..muka baby kakak zara pon setia lagi terlekat kat bekas tuh..=p..dlm ni penuh ngan baju bajan, bedung, selimut, towel, barut, mitten booties segala yg akhirnya dah selamat dibasuh..nnti baby dah besar sket baru mama transfer baju ke almari ya..=p



Hmmm..lagi lebih kurang dlm 12 hari nk timang baby baru nih..debar, eksited sume ada..=p




4 comments:

~MommyAqilMedina~ said...

akakkk..aida pon ikut excited nak tengok baby baru akak nanti..hehee..wah..dah tak lama je lagi kan baby nak keluar..tak sabar jugak ni..hehee..tapi kenapa kena induce ye kak?aida nak tau jugak sebab aida pon takut kena induce sebab sebelum ni memang kena induce..huhuhuh..sakit woooo..kikiki

Nad MamaZN said...

excitednya! kite pun tumpang berdebor jugak hehe

Adlin Mohamad said...

dah nak date bersalin tu eiiii dup dap kita hehehhe may sama bulan lahir kyra kyreen ni

salwana nordin @ che'wa said...

alahai tak sabarnya nk tgk bb baru..kita pulak yg dup dap dap hhheeee..

seronok dpt bb boy lagi kan..saya pun teringin sorang lg buat peneman yg sulung..

doakan saya jugak..in syaa Allah...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016