Projek biskut raya kakak Zara- Pt 1

Tahun ni anak dara mama dah besar..dah 5 tahun..dah pndai tanya pasal buat biskut or kuih raya..katanye mcm Upin Ipin tolong kak Ros wat biskut raya..ada eh? mama tk pernah tgk episod tuh..hehehe..nway, demi anak dara kesayangan, tahun ni mama 'mencemar dapur' buat biskut raya...hahahaha..ohhh.bukan tak pernah langsung wat biskut raya sebelum ni..tapi dulu2 tu mama cuma jadik pembantu peribadi utk mak n kakak mama jekla..setakat wat keja2 sampingan macam terap2 doh, bakar, sapu2 telur, sapu coklat macam tu jekla..kali ni first time sendiri buat dgn anak2..kira 1st experiece gak utk mama..selalu awal2 sebelum puasa dh siap menempah dah..dasar pemalas kan..=p

Nway, disebabkan kemalasan ni jugak..maka decide buat biskut raya paling senang jekla dalam dunia..yg pertama tuh, buat biskut cornflaks coklat..tak payah bakar2 kan..hikhikhik..yg 2nd tuh plan nak buat biskut ovaltine..tgk dalam resipi mcm senang jek..


Bahan2 biskut raya yg siap dibeli..yg mane dah ada kat umah takdelah mama beli kan..=p

Projek pertama, biskut cornflakes coklat..anak dara ni belum mandi dah sibuk nak tolong mama..wuwuwu

Budak tak pose sorang ni pon sibuk jek nk kacau2 kan..hihi

Bahan2 dah siap atas meja..tugas kakak Zara tolong mama isi dalam cup n tabur gula kalerful tu jek..=)


Tekun buat kerja

Muka bangga dpt tolong mama wat biskut raya..=p

Hasil anak dara..ada yg banyak, ada yg sikit..comot2 sume ada..hahahaha..okla tuh kan..pengalaman pertama..^_^


Finally, dapat sikit jek pon..sbb mama beli coklat bar tu sekeping jek..so takleh buat banyak..pastu entah kenapa ada yg cornflakesnya tercerai berai plak so mana yg tak melekat tu mama simpan utk makan sndiri...yang elok2 tu ingat nk bagi2 kat nenek2 zara..hehehehe..nway, sebelum cuti raya nnti kena buat lagi sbb nk tambah stok..hope smpatlah kan..

By the way, kat atas tu sebut second projek nak buat biskut ovaltine kan..actually, malam tu mama buat dah..tapi kan..leh plak tak jadik..wuwuwuwu..1st time nk buat doh sndiri so terlembik plak..bila bakar biskut jadi kembang semangkuk takde rupa dah..pastu bile tambah tepung, jadiknye keras sgt..last2 mama give up smpai arini lom try buat balik..kekekekeke..kesimpulannye, kenalah juga cari biskut raya kat bazar sejenis dua buat buah tangan balik kampung nnti..hahahahaha


7 comments:

inazamri said...

rajin dia tolong mama ye.Mesti ramai puji biskut ni raya nnt.

Rizziela said...

sama mcm anak bujang saya..nak menolong buat kuih raya katanya

Adlin Mohamad said...

yup lily kyra kalau kita sibuk buat kuih dia pun sibuk nak tolong bila bg tolong bukan main happy siap cakap "adik tgk kakak tolong mama,adik xleh tolong sbb kecik lagi" hahaha

Tengku Fauziana said...

selalu tiap2 tahun ana buat biskut raya..tp tahun ni xtau laa..bahan dh beli tp mood xde...adoii..

ibuafiqahhuzaifah said...

salam,

kita blom start buat kuih raya..
sabtu ni la buat dgn anak2..
buat 2 jenis je, cornflakes madu n chocolate chip..

NzA said...

rajinnya 2 beranak nie...syabas...masa 4Farah kecik2 dulu ada juga akak layankan depa nk buat biskut.....

Syima ~Mama Kyra~ said...

wah..rajin zara tlg mama..good girl :) kami baru 1 jns kuih chip choc cookies. kuih yg lain2 ambil kt rmh mak je sb adik dah rajin tlg wat kuih raya..kakaknya tlg ambil..kekekek

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016