Balik kampung n checklist persiapan raya updated..=)

Salam Isnin semua..sukacita dimaklumkan yang mama n family dahpon selamt smpai ke kampung halaman pagi2 subuh semalam..hehehehe...bertolak kol 1.15am ingat smpat smpai sahur kat umah papa rupenye tak dan..kol 4.30am baru smpai yong peng so sahur kat kedai jekla..nway, bersyukur jugaklah dpt balik kg awal ni..mklumlah, raya kedua dah kena balik kuantan semula sbb mama dah start keja..huhu..ikut papa, kalau rajin die nak bwk anak2 balik kampung semula lepas tuh sbb papa naik keja hari selasa depan...mama tak kisah jek sbb sian gak diorang kena ikut mama balik awal kan padahal cuti sekolah pjg lagi..cumenya bile pndai2 tinggal mama tiga hari kat kuantan nanti, papa kenalah pndai2 tinggalkan 'upah' gak utk mama..duit raya lebih ker ape kan..hehehehehe

Nway, entry kali ni just nak update serba sedikit checklist persiapan raya kitorng...merujuk pada entry tak ada tema raya tahun ini dan checklist persiapan raya yang horror sebelum ni, nampaknya serba sedikit dah ada kemajuan..=p

- Baju melayu n baju kurung utk raya pertama anak2- DONE
- Baju raya mama- DONE
- Kasut raya anak2- DONE
- Tudung raya mama n Zara- DONE
- Kuih raya nk bawak balik kampung- DONE
- Kek raya (sebelum ni suka bwk balik kek lapis)- NOT YET
- Tukar duit raya - DONE
- Kemas2 rumah untuk raya- NOT YET
- Packing barang nak balik kampung- DONE


Haa...akhirnye berjaya gak settlekan mostly keperluan mama n anak2..tang baju yg kitorng tempah tu konfirm tailor tak smpat siapkan sebelum mama balik kampung..so akhirnye decide beli baju lain jekla utk mama n Zara..so Jumaat lepas sebelah ptg mintak izin papa bwk kakak Zara pi shopping..adik tinggal kat umah bbsitter sbb kalau ada die mmg tak ke mana lah shopping mama..hehe..kebetulan papa pon ada majlis buka puasa arituh so mama terus buka puasa ngan zara kat luar sekali..

nway, dpd Kuantan Parade bwk ke EC Mall..dari kol 3.30pm hingga ke 10pm..akhirnya, settle semua benda yang nak dishoppingkan..act takdelah membeli banyak mane pon..just baju kurung mama sehelai, baju kurung Zara sehelai, baju melayu + tshirt adik sehelai..pastu tudung raya mama n kakak, n kasut raya kakak. Lastly beli biskut raya tuh 4 bekas..tp jadik lame sgt gara2 misi mencari baju raya mamalah..mklumlah..nak cari size besar..pastu nak yg murah plak tuh..hamik kau..bercinta nak mencari..kekekeke..part kasut raya plak, just beli Zara punye jek sbb Zareef dua bulan lepas mama ada belikan kasut baru dah tp die jarang pakai so leh jekla buat raya sbb cun lagi..mama punye pon dah beli sandal baru time bulan pose arituh so sayang duit nak beli lain..kata bersederhana kan..henbeg raya pon tak ada just guna latest henbeg Coach yg beli few mth arith..jimat cermat membawa berkat ye tak...agagagagaga..(alah...ngaku jeklah bajet raya ciput tahun ni kan..>_< )


Finally..dari tak bertema..jadik jugak tema biru muda ikut baju papa..hehehehe..ni baju kakak n adik ni beli waktu n tpt lain2..tp mujur dapat kaler yg sebiji sama..baju kakak die yg pilih sndiri..baju kurung kain chiffon..harap tak berterabailah manik2 kat baju tu nnti kan sbb kadang2 ganas gak si kakak ni main..



Nway, ikt checklist kat atas tuh kemas rumah Kuantan mmg lom smpat buat lagi..moga2 time mama balik kerja tiga hari weken ni lom ada budak2 dtg beraya..wuwu..ingat time off day lepas tu baru nak mengemas gila2..hehehehhe



p/s: part kek raya tu tk taulah rajin ke tak nk buat nanti..rasa kalau malas sangat pon..buat kek batik jek dahlah kot..ada jugak kuih buat tambah2 atas meja nanti kan...=p



10 comments:

mama lieyna said...

Sama tema la kita tahun ni :-)

Syukur settle jugK keperluan raya ye, awal balik..syoknye...

Selamat hari raya
Maaf zahir batin.. :-)

Syima ~Mama Kyra~ said...

Akhirnya beli jgk bju raya kan..mana bole tak bole..tak syok la kan..anyway tahniah dpt jgk cari sedondon bj ry 2Z :) :D
Slmt hari raya buat lily..kita blk kg mlm esok :)

Rizziela said...

sama temalah kita tahun ni

Azura Aziz said...

slamat hari raya utk mama zara & family ;) wah, biru lagi.. sweet ;)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

Salam Aidifitri jugak utk lily & keluarga..
maaf andainya ada silap & salah..
hati2 pulang beraya ye.. =)

Adlin Mohamad said...

kita tinggal tudung apak pulak kemeja yg lain siap2 lipat dah selasa nk balik johor

zety said...

tu diaa..setel jugak lily ;), lawa biru baju thn ni ;)

ieda immi said...

tu dia .. ada check list ekek
akk x der punn .. semua alhamdulillah settle ;)

selamat hari raya lily
maaf lahir dan batin ye dik ;)

NzA said...

alhamdulillah....settle jugak akhirnya....glemer baju kak zara.

~MommyAida~ said...

Wah..cantiknya tema biru laut..boleh raya sakan jugak la..janji Raya pertama tu akak terus tour semua kampung tau,,baru meriah duit raya anak2..hihihi..Selamat Hari Raya kak!

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016