Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Minggu terakhir sebagai surirumah..

Alhamdulillah..diberi peluang utk merasa pengalaman menjadi surirumah tangga sepenuh masa selama lebih kurang dua bulan..tapi bulan pertama tak rasa tough sangat sbb masa tu aktiviti banyak ke sana sini..sekejap balik kampung, ikut papa outstation, kemas umah di Kuantan, patah balik umah Klang..macam2lah..bulan ke-dua, barulah bermula tugas sbg surirumah yg sebenar..=)

Apepon, pengalaman yg baru rupenye jadi surirumah ni..dahlah pertama kali duduk sebumbung ngan papa kan..hehehe..seronok mmg seronok sbb waktu mula kerja dan rehat yg lebih flexibal..tk payah takut lewat finger print, tk payah takut kejar dateline, kena bebel ngan bos.. kena cari ngan sales person and customers...dsb..paling best dah tentulah sbb leh melayan n uruskan anak2 sendiri..cuma mama masih lagi terkial2 bab menguruskan masa, esp yg melibatkan pelajaran anak2..mmg faillah bab nk ajar anak2 kat umah..dua2 asyik nk main n tgk tv jek..huhuhu

Selain tuh, cabaran baru jadik surirumah ni bila mana kena jaga makan papa n anak2..yekla..sebelum ni bekerja kan..paling tidak pon masak time dinner..itupon klu stakat dok ngan anak2 mmg masak cincai jek..sume benda berasaskan sup or berkuah..takpon spageti jek..nak masak best sesekali tunggu weken papa balik..tapi kat cni, waktu sarapan masuk dapur..waktu lunch masuk dapur, dinner pon masuk dapur..perghhhhh..kagum ngan diri sndiri..kekekeke..kalau kata mama penat sgt baru papa breakfast biskut or roti,..lunch plak mmg almost hari2 papa balik..mklumlah, kitong dok dlm base jek kan..senanglah nk ulang alik kerja...papa kata time mama tak kerja nilah nk kerah masakkan macam2..as contoh..tk pernah2 beli siakap soh masak sndiri tp kali ni siap beli tu nk tgk skill mama sama tk mcm kat kedai makan..kekkekeke

Nway, my sweet time as surirumah bakal berakhir minggu ni..ikutkan dah kena start keja 2 Jan..tp sbb mama bg alasan nk uruskan anak masuk sekolah, maka dapat ditunda ke minggu depan, 7 Jan..honestly, sangat berdebar2 nak memulakan kerja di tempat baru..walaupon akhirnya azam mama sejak beberapa tahun yg lalu iaitu nk mencari kerja dgn offer yg lebih baik dah tercapai..tp still takut2..lebih2 lagi tukar ke bidang baru..sebelum ni mama bergelumang dalam Research & Development..tp kat comp baru mama akan bertugas dengan bahagian QA plak..ensure quality, handle customer complain sume gamaknye..wuhu..nevesss!!

Apepon, doakan mama dpt menjalankan tugas baru dengan baik ya..Seriusly, ikutkan hati mama nak je terus jadi surirumah..uruskan sndiri anak2..hantar ambil Zara dari sekolah..uruskan Zareef dgn tangan mama sendiri..tp tulah..buat masa ni belum masanya lg kot..selagi mama tak habis membayar segala 'tanggungan2' mama, mama rasa mama kena terus bekerja..papa, mak, family mertua semua pon galakkan  mama bekerja..insyaAllah..niat ikhlas nak bantu kukuhkan ekonomi keluarga..nak menggunakan ilmu yang ada utk kebaikan, mama harap Allah akan balas dgn permudahkan urusan mama..especially bab sekolah Zara n keadaan anak2 kat umah bbsitter baru nanti..mungkin few years akan datang, smpai jugak seru mama nk jadi surirumah sepenuh masa kan..=)..


Surirumah yg dah semakin menembam..asyik layan papa makan jek kot..dua2 pon makin naik dipam2..agagagaga





p/s: Ada jek yg tanya kenapa mama tak nak berbiznes..tulah..ramai jek kawan2 mama, senior skolah yg nmpak dah berjaya dlm bisnes2 ni kan (macam2 biz ada) tp mama sndiri yg belum yakin nak mula..tp tak delah salah besar kan kalau mama pilih nk makan gaji..mungkin buat masa ni kat cnilah sumber rezeki mama..next time smpai seru lehlah mama berbiz jugak smbil duduk rumah..takpon wat biz part time ke kan...insyaAllah..=)


   

*Doa untuk rakyat Palestin..* Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah.. turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."

28.12.12 | Anak manja papa 1 tahun 10 bulan sudah

Entry terlewat sehari..hehe..semalam 28 Dec genaplah umur Zareef setahun 10 bulan..alahaiiii..nmpak jek badan besar..tp mama still rasa adik cam baby lagi..tak sangka lagi 2 bulan jek nk cecah umur dua tahun..dahlah cakap tak berapa nk pandai lagi..kalau dulu risaukan kakak Zara lmbat bercakap, kali ni si adik lagi lambat kot..mmg tak byk lagi words yg die boleh sebut..tp stakat ni rasa lom perlu nak refer kat pakar kot..still ada masa nak monitor perkembangan die..insyaAllah..=)

Apepon, Zareef skang mmg dah jadik anak manja papa..kalau dulu asyik berkepit ngan mama je kan..kalau papa balik Kuantan takde pon die kisah..lom lagi ada kejadian menangis2 tak bagi papa balik..TAPIIIII..sejak pindah Kuantan, amboi..bukan main close lagi ngan papanye..manja menjadik2..pantang papa takde depan mata die dah mencemik cari papa..huhuhu..papa gi kerja die nak ikut, papa gi masjid dia nak ikut..kalau leh ke mana2 pon nk ikut..celik mata pon papa jugakkkk yg die cari dulu..heheheh..mcm2 kerenah si kecik ni skang..=)

Anak bujang mama..rmbut dah makin pjg tp lom jugak bwk die pi gunting rambut..=p

Aksi si cheeky bum-bum..

Peace dua tangan..hehehehe


Selain papa, ngan mama pon leh tahan menjadi2 manja sekarang..mklumlah, dah 2 bulan dah pon sejak mama berhenti kerja kan..hari2 duduk umah melayan die, mau tak manja..ni mama dah start susah hati mcm mane lah nk hantar Zareef ke umah bbsitter bile mama dah mula kerja nnti..kompem ada drama air mata jugak..wuwuwuwuwu

Apepon, semoga Zareef terus membesar dgn baik ye sayang..Alhamdulillah, sejak duduk sekali ngan papa..mama sangat2 happy tgk Zareef..puas hati pindah cni bila tgk anak gembira , sihat dan ceria kan ..=)


p/s: Kalau last year, lagi dua bulan tarikh bday Zareef mama dah sibuk2 start prepare n fikir idea nk celebrate n wat majlis..tp next year takde kot wat majlis besar2 utk dia..nxt year kalau ikut plan turn kakak plak dpt bday party..bday kakak bulan April..boleh kot kalau nk buat utk dua org sekali kan..^_^
 

*Doa untuk rakyat Palestin..* Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah.. turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."

Jom ke pantai!!

Dlm entry lepas mama ada bgtau yg after mak mama balik kampung, kami ditemankan pulak dgn mak n ayah mertua kat Kuantan ni..adalah dekat seminggu jugak ayah n mak duduk cni..waktu tu mama kedemaman, tp masih mampu ikut papa bwk diorang jalan2..first place smpat bwk atuk n nenek Zara ni jalan2 amik angin pantai..kali ni papa bwk gi Pantai Balok plak..lama jugak dah tak ke sini..

Nway, plan asal nk bwk budak2 main tepi pntai jek..tup2x smpai sana dua beradik tu selamat berendam terus dlm air laut..hehehehe..kitorng smpai pon dah ptg..so dalam 45 min mcm tulah diorang smpat melenjan sakan..pastu atuk, nenek, mama papa terpaksa semayang maghrib pon kat surau pantai balok je sbb takut kelewatan..huhu


Sebelum ke pantai atuk n nenek smpat membeli bekalan makanan dulu..mmg tk plan proper piknik pon ingat saje nk lepak duduk tepi pntai..=p

Kakak Zara happy dpt jalan2

Zareef n atok

Ceria btol anak bujang ni dapat pegi pntai kan..^_^

Atuk Zara Zareef..seronoklah diorang ada atuk melayan kat umah..=)

Lagi aksi Zareef..=)

Time ni lom start musim hujan terlmpau lagi..pagi hujan sket2 then sblh ptg cerah jek..tu yg dpt gak kuar ke pantai

Eksited dpt masuk air!!

Ok..crime partner dah tukar baju..baju mandi ni lom rasmi kat swimming pool tp dah rasmi dulu kat dlm laut..hehehehe

Bwk baldi konon nk wat main pasir, last2 wat buat main air..huhu



Aktiviti dua beradik



Loving couple..=)

Sporting atuk n nenek posing ye..hihi

Bacah lencun sudah..

Dak kecik ni pau eskrem mama..wlu demam, mama saje nk makan eskrem ni sbb tgh bengkak tonsil..ingat saja nk bagi tekak sejuk..huhu

Nyamannya dik eh..mandi laut..makan eskrem..mujur balik tak demam..=p

Zareef n nenek

Muka org demam..dok melepak tepi pantai smbil rakam aksi anak2 jela..=p







 *Doa untuk rakyat Palestin..* Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah.. turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."

Farewell dinner chinese style..

Lagi gambar2 lama lebih kurang dua minggu lepas..hihi..dinner sponsored by adik ipar mama..lepas dari tido kat umah kakak mama tulah, kitorng pegi jumpe adik ipar pulak..n disebabkan time tuh kitorng baru pindah Kuantan kan, so ala2 farewell dinner la nih..pasni dah makin jaranglah jumpe cik Anim Zara n Zareef. ..kalau dulu slalu gak cik Anim dtg umah Bdr Puteri..kali nih, ntah bile nk smpai Kuantan kan..=p

Nway, kali ni kami dinner di restoren Chinese muslim..adik ipar belanja kat Restoren Hj. Sharin Low Grand..first time mama makan kat cni..mak n ayah mertua pon ada sekali..malam tu pas dinner kami tidur kat umah adik ipar kat Ampang, n esoknya mama gerak balik Kuantan dgn mak n ayah mertua. Papa plak kena stay semalam lagi kat KL sbb ada kursus kat Sepang time tuh..


Restoren Hj Sharin Low Grand.. nk tau location lehla refer kat tisu tu eh..hihi

Adik ipar n mak mertua mama

Masing2 layan chinese tea tp mama tk berapa minum..so order teh tarik n teh bunga for extra..=p

Zara ngan cik Anim n nenek..tgk mata die bukan main purple lg sbb die pi tepek eye shadow sendiri

Mama n Papa..=)

Atuk n nenek..

Mama nak menjamu selera..

Adik dr awal smpai smpai org habis makan, tidor jek die..sian anak mama tk makan..hihi

Ok..nilah die menu kami..sume order by adik ipar..kira highly recommended foods kat cnilah..kami tukang melantak aje..=p..nway, kat bawah ni tauhu telur masin

Udang masak labu 

Lemon chicken

Ketam telur masin

Kailan sos tiram pon ada..nyum3x..sume sedap2!!

Masing2 menjamu selera.papa lajulah makan sbb ada ketam fevret die tuh..hehehehe

Sebelum balik posing depan pintu masuk dulu...time kitorng kuar restoren dah nak tutup pon kol 10.30pm..=p


Overall, kalau ikut mama rasa ok tempat makan nih..cume malam tu bile sume makanan dah smpai baru perasan kitorng order sume kering2..takde sup2...hehehehe..nxt time kot2 ada datang cni lain lehlah cube menu lain pulak kan..=)..apepon, thanx Cik Anim sbb belanja kitorng makan..pasni klu dtg Kuantan kitorng plak belanja seafood kat Tjg Lumpur ye..^_^


 

*Doa untuk rakyat Palestin..* Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah.. turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."

Family lunch di Pizza Hut | dalam gembira ada syahdu..

Selamat cuti Hari Natal semua..nk wish Merry Krismas, rasa takde kot reader blog mama yg menyambut perayaan ni..so kite wish selamat bercuti jekla..hehehe..mesti masing2 penuh agenda kan harini..paling jeles tgk mereka2 yg berholiday sakan..mama ada gak riki2 kat papa nak pi holiday sebelum Zara start sekolah n mama start keja kan..tp mcm takde harapan..kekekeke..pas cuti Krismas ni papa sibuk bangat..plus skang pon musim hujan kan..papa kata rugi jek jalan2 klu hujan manjang..oklah..leh terima point die..klu bosan sgt, kite jalan kat Beserah jekalah amik angin pantai nanti ya..=p

Nway, kali ni gmbar aktiviti terakhir sebelum mak mama n anak buah mama Ikhwan balik kampung dua minggu lepas..pas kenduri kat umah kakak mama tuh. kitorng smpat tumpang tido umah dia dua malam..hari Selasa mak mama nak balik..sebelum balik tuh, ajaklah diorang lunch kat Pizza Hut..mama baik hati nk belanja..hihi..


Ohhh..sblm gi lunch smpat teman kakak mama beli brg kat Carefour Wangsa Maju..pas shopping, layan jap budak2 main kat cni

Sofiyah n Ikhwan

Zafirah n Syuhadah

Kakak Zara yg terceksi..sorang2 taknak senyum nape ntah

Ok..lunch time..kakak mama, baby Mardhiah n nenek 

Mama yg serebeh..tak berbedak n lipstik langsung sbb tk jumpe mane letak beg mekap ..kekekeke

Aksi terlampau Zareef..siap kaki naik atas meja tuh..huhu

Family tak cukup ahli..Zareef ntah dah merayap ke mana2..hehehe

Foods yg diorder..mushroom soup..amik set untuk 5 org makan..tp sbb budak2 suka..tmbah lagi 3  mangkuk..tamak tak..=p

Spaghetti ada dua jenis..bolognaise ngan spicey apa ntah tak ingat nama die..




Garlic bread..kawan baik ngan mushroom soup..hihi

Medium pizza super supreme

Medium pizza chicken supreme

Sebab order extra rm40, maka dapat dua set free children meal ni..tk tau nk order apa maka order pizza jugak personal set..giler banyak makan tk habis siap bungkus bwk balik..kekekeke

Zara mamam soup

Kak Sofiyah n abg Ikhwan..klu jumpe berdua mmg geng habis..adik2 lain dipinggirkan...huhuhu

Mama beranak dua dgn ibu beranak empat.. nmpak yg dah beranak empat tu plak lagi cantek berseri2 kan..wuwuwu

Budak kecik yg sibuk nak mamam sndiri


Time org sibuk makan, baby Mardhiah ni sedap jek tido..good girl..heheheh

Sebelum balik..nenek bergmbar dgn cucu2 kesayangan..tak cukup korum sbb Zareef dah sibuk maen kucing..=p


Lepas siap makan, kami pi hantar nenek ke stesen bas TBS..hmmm..happy bila dapat outing ramai2 macam nih..tp tulah..bila tgk sepupu2 ni kumpul ramai2 mcm nih, mulala rasa syahdu sbb lepas ni dah susah dah nk jumpe selalu..almaklumlah..nenek kat batu pahat..abg Ikhwan kat Kluang, kakak Sofiyah, Zafirah, Syuhadah n baby Mardhiah kat Lumut, n Zara Zareef plak kat Kuantan..jumpe sesekali kat kampung jeklah nmpaknye pasni ya.. nway, baru dua minggu nenek balik mama dah rasa rindu dah..terasa nak balik kampung sangat2 tp mcm tk smpat wat masa terdekat ni..hmmm..harap bebila dpt curi masa lah nk balik kg..=((



 

*Doa untuk rakyat Palestin..* Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah.. turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."