Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Feeling2 princess..

Ahad malam yg lepas, mama, papa n Zara merayap sekejap pi uptown shah alam..adik cam biasa kena tinggal ngan nenek..act nk teman papa urut kaki kat sana..so sementara tunggu papa, mama pi jenjalan ngan Zara mencari 'hasil'..

Antara hasil utk anak dara malam tu, mama belikan die scarf rambut baru yg design ala2 crown..skaf rmbut die byk yg dah patah, so saje beli yg baru..Zara suka sgt dpt skaf baru tuh, tros dan2 tu die feeling2 jadik princess..ekekekekeke..





erkkk..princess ade yg pakai selipar jepun kah??hihi



p/s: Kakak mmg minat sgt ngan princess2 nih..smpai dh kenal sume watak Disney Princess cam Cinderella, Beauty, Ariel, Aurora, Snow White n Jasmine..sat lagi adik Zareef besar, agak2 adik Zareef minat apelah pulak kan..Ben 10 ker..???heheheheh

Perlu bertukar jadual serta merta!!!

Jadual lama:

- Tido malam tak sah kalau belum cecah 12 am
- After solat subuh. tido balik (tebiat yg sukarrrrrrr dikikis..huhu)
- Kol 7.15am++, bangun utk gosok baju kerja, mandi + siapkan beg taska Zara
- Then, kejut anak dara n layan ape yg patut. cth, tukarkan diapers n
buatkan susu
- Kol 8.05am++, hantar Zara ke taska. Then tros shoot gi kerja

Jadual baru:

- Kena tido sebelum kol 12am
- Sebelum tido, WAJIB siapkan beg kakak Zara n adek Zareef ke bbysitter
- WAJIB jugak iron baju kerja siap2
- After subuh, TAK BOLEH tido balik (jam bangun subuh pon dah kol 6.30am)
- Pas bangun, layan adek pot pet pot pet dulu (yeeee..adek punye wktu
bangun kol 6.15am ke atas)
- Pas susukan adik, kena mandi n bersiap2 gi kerja. Angkut brg2 sume masuk
keta
- Angkut adik n kejut kakak Zara..nak kejut si kakak mungkin akan amik masa
sbb minah nih susah bgn pagi
- Kol 7.30am or paling lewat sebelum 7.45am, dh kena bergerak ke umah
bbysitter n shoot gi kerja


Huuuuuuuu..agak berubah besar2 an jadual harian mama kan..jadual lama agak
flexibel sbb kakak Zara yg dh besar mase tuh + taska dekat ngan umah + umah
pon dekat ngan office (tk smpai 10minit perjalanan).

Jadual baru pulak, perlu diatur sbb dh ada bby kecik + suka bgn awal. klu
die dh bangun, mama nk iron baju sume dh susah sbb adek kompem nk ajak mama
teman layan berborak. nenek arinih dh nak balik batu pahat, so tk de sape
nk tgkkan adek sementara mama nak bersiap2 gi kerja

Jadual baru gak sgt2 diperlukan sbb umah bbsitter dh jauh sket berbending
taska lama Zara..pastu sat lagi nk pindah ke Bdr Puteri plak, umah jadik
main jauh dari opis..lebih lurang 20-25minit perjalanan..so mmg WAJIB
praktis jadual baru ni k utk mengelakkan fingerprint merah..huhu

Harap berjayalah mama mengaplikasi jadual baru nih..praktis sebelum kakak
Zara start sekolah jugak..klu die dh sekolah, pon mama kena bersiap2 awal
kan..doakan mama berjaya yek uruskan anak2 sensorang nih!!


p/s: Jadual baru ni mungkin menyebabkan masa mama mengahadap blog n fb akan
berkurangan (selalu hadap laptop sebelum tido)..huhuhu..nasib baik leh
update thru email kot2lah mama gian nk membebel dlm blog nnti kan..


-mama zara n zareef-

Testing2x carseat..

Salam Jumaat sume..

Arinih tepek gmbar budak kecik nan sorang tu lagi..kali nih budak kecik nk try test duduk dlm carseat plak..carseat lame kakak Zara nih..beli yg murah2 jek dulu sbb takde bajet mase tuh..huhu..tp tgk, still elok lagi..so rasenye lehlah diturunkan utk adik duduk plak..tk payah membazir nk beli baru kan..








Actually, ari Isnin depan dh start antar budak berdua tu ke babysitter..nenek diorang dh nak balik ari Ahad nih..huhuhuhu..sedey sgt rase sbb dh 4 bulan dok sama2 ngan nenek kn..rase tk terbalas jasa nenek tolong jaga n tengok2kan kitorng 3 beranak...

Nway, sbb dh start antar ke bbsitter tulah mama sibuk try test adik dok dlm carseat..umah bbysitter dekat ngan opis..dlm 10-15 minit perjalanan jugaklah nnti..hope sgt adik leh behave dlm perjalanan..risau gak die meragam ke ape time dlm keta nnti kan..huhu

Doakan yg terbaik utk budak berdua tu yek..harap oklah bbysitter tu jaga diorang nnti..


p/s: teringin nk bg sumthing utk nenek tanda terima kasih kami sepanjang nenek ada kat cni..nenek dh tolong jaga zara zareef, tolong masak, basuh baju n macam2 lagi..ada idea tak ek nk bagi nenek hadiah ape???



Aksi tido kuak terlentang..

Arinih nak citer psl budak kecik sorang nih..Berat terbaru setakat minggu lepas, sudah mencecah 6.7kg.. Kusssss..semangat..itu cara2 baru 2 bulan 3 minggu..mmg gagah perkasa anak bujang mama ni kan..hehehehe..but yet..alhamdulillah..Zareef membesar sihat2 aje..=)




Nway kat entry nih, nk tepek gaya tido adik Zareef sebenarnya..dulu2 pernah inform kan yg adik mmg tk suka berbedung..so mmg sejak baby die dh tido gaya bebas..kdg2 comel jek tgk die tido..mcm sedappppp n nikmatttttt sgt die tido tuh..hehehe..adik punye tabiat tido masih lom berubah setakat nih..sgt nyenyak tido bile pas maghrib smpailah ke tengah malam..selalunye kol 12am ke atas br die start bangun 1-2 jam sekali utk mintak nenen..=)

Sedap jek tgk adik tido kan..mmg nmpak tenang bile diorang nyenyak mcm nih..but gaya nih kira gaya sopanlah bg adik..=p

Haaa..ni gaya tido agak ganas..mama gelarkan gaya tido kuak terlentang..syedappppp jek adik terlentang smbil mendepang2 tangan

Close-up

Lagi gaya kuak terlentang..

Kalau tido mmg tak sah kalau tk beralih bantal..mmg kena kepung ngan bntal tkt bergerak jauh..=p

Yg ni pon agak sopan sketlah..

Syomellll kan..rasa nk geget2 jek kacau adik yg tgh sedap tido terlentang tuh..hihi


Itulah antara koleksi gmbar tido adik yg mama smpat snap2..mmg beza adik ngan kakak Zara..Zara dulu dlm pantang dh sibuk nk tido mengiring. tp adik, mmg lom ada tanda2 nk mengiring..meniarap apatah lagi..papa kata sebab badan adik berat n semangat kot maka die malas nk mengiring..hehehe..entahlah..lagipon perkembangan budak2 kan berbeza..papa ni mcm tk sabar sgt nk tunggu adik cpt besar ek..=p

 
Sapa kata Zareef tkleh mengiring..Zareef bolehhhh..tp sj buat malas..tido terlentang lg beshhhhh..hehehe

And tk mainlah mengiring2 papa..tgk..Zareef leh angkat kepala dr bantal tau..klu leh Zareef nk terus bangun duduk jek nih..=p



p/s: betul weh..now budak kecik nih dh sibuk nk buat aksi angkat kepala n badan die dr bantal..mcm nk duduk sgt2..huhuhu..kkdg risau bile die buat aksi mcm tuh..tgk sakit tengkuk..adik sabar ye dik..doklah mengiring dulu, pastu meniarap, baru belajar bangun n duduk ye sayang..=p



Foot reflexology..

Ada sapa2 suka foot reflexology mcm mama tak? Mama mmg suka sgt2 urut kaki ni sejak bersalinkan Zara..kebiasaannya mmg mama gi kedaila utk urut kaki..rasa sedap bile tapak kaki diurut n dan2 tu rasa blood circulation pon cm best jek..kat bawah ni antara kelebihan ber'foot reflexology':

-improve BLOOD circulation
-relaxes muscles tension and stimulate the LYMPHATIC SYSTEM
-soothes away the knots,stiff joints,aches,strains and stress
-promotes intense feelings of RELAXATION





Salah satu fav spot mama buat reflexology ni ialah kat Arokaya Health Centre, Jusco Bukit Raja. Arokaya ni dekat2 jek ngan TGV bukit Raja..mama suka sgt enviromnet kat situ..sedaplah utk rileks2 smbil urut2  kaki..Zara pon dh byk kali teman mama urut kaki kat cni..sebab tmpat pon selesa, die ok jek tunggu mama smbil main2 kat sana..=)..gmbar kat bwh nilah Arokaya Health Centre..tp sume gmbar mama google jek..segan nk snap2 pic kat situ..heheh..utk urut kaki, harga rm35 utk 40min dan rm40 utk 1 jam..sebelum urut die akan cuci2 kaki kite n sabunkan sekali..then utk yg pakej 1 jam tuh, siap ada urut2 tengkuk n kepala lagi..mmg best!!!







Nway, foot relexology ni tak bagus utk wanita preknen..sbb katanye ada urat2 kat kaki yg bersmbung terus ngan peranakan kita..so klu tersalah urut, takut effect pada kandungan. so sebab tuh,  mmg dh dekat setahunlah mama tk buat sejak peknenkan Zareef arituh..so ari jumaat lepas sebelum masuk tgk wayang (ENTRY INI), mama pon amik kesempatan buat foot reflexology ni. nikmat btolllll rase..tros rs ringan tapak kaki lepas tuh..=p

Ohhh..disebabkn 'ketagihan' mama urut kaki ni jugak, mama siap beli mesin kt bwh ni 2 taun lps tau.. mesin OSIM usqueeze warm. mmg khas utk urut kaki..oklah sekadar utk rehatkn2 kaki time sakit..but at least 2 bulan sekali, mesti mama akn kembali ke Arokaya jugak..biaselah, klu org yg urut mesti rase lg best kn..=p




p/s: pernh try mcm2 jenis foot refloxoly dh sebenarnya..urutan cina dah, urutan indon dah (ms kt bali dulu), urutan melayu dah,..n paling kerap urutan Thai kt Arokaya tulah..=p..sume asa style tersendiri but yg paling pnting, kita raselah kesannya kn..hehe


Cuti-cuti Mesia dibekukan???

(See attached file: cherating.jpg)

(See attached file: cherating2.jpg)

Huhuhu...itulah kata putus dpd tuan besar aka papa ZaraZareef...sebab tulah
anniversary kali ni kitorng tkde gi jenjalan mane2 pon. walhal sebelum ni
dh setuju every year at least nak ber'anniversary gateaway', tak kiralah
destinasi dekat ke jauh..cth taun lepas kami pi Bukit Tinggi Pahang..tahun
sebelumnye ke Legend Resort PD. Tp utk taun ni, bukan setakat anniversary
gateaway, cuti2 mesia pon dh dibekukan..sumenya gara2 simpan bajet utk
rumah baru..

Nway, gmbar kat atas tu ialah Impiana Resort Cherating yek..dulu kami
pernah berhoneymoon kat sane. so supposedly, tahun ni turn sambut
anniversary kat Cherating utk imbas balik kenangan hanimun dulu2. tp apakan
daya, dh tuan besar buat keputusan cmtuh..so kenalah memahami..kami ni
bukan org senang..bile dh buat sumthing besar2an (dlm kes nih bajet utk
umah), maka bajet2 lain kenala dipotong..lagipon, dh ada bby kecik kan..nk
bwk berjalan jauh pon cm tak sesuai buat masa nih..tuan besar kata
insyaAllah nxt year klu ada rezeki die akan bwk kitorng gi jenjalan
lagi..doakan kami murah rezeki yek..

Teringat plak dulu2 time belum byk tanggungan...lom beli umah..mama lom
beli keta baru..hutang belum melambung (erkkkk..) Zara pon kecik
lagi..bukan main sakan kitorng berjalan..untung Zara sbb belum cecah 2
tahun masa tuh, die dh jalan byk sgt tempat antaranya Tganu, Langkawi,
Sabah, Sarawak n Bali..utk Zareef, nnti besar sket br mama bwk jalan2
k..tunggu ekonomi kita stabil semula..=)


p/s: mode jeles tgk org bercuti2 sakan..huhu


-mama Zara n Zareef-

Pirates of Caribbean..kami dh tgk!!

Wohooo..bile masa lah mama Lily yg ada baby kecik nih tgk wayang kan..huhuhu..nilah namenya menggunakan kesempatan yg ada..almaklumlah nenek diorang kan ada kat cni lagi, maka tanpa rasa bersalah (ehhh..ada rase bersalah sbnrnya, tp ku lenjan jua..huuu..) kitorang pon meninggalkan nenek menjaga bby Zareef kat umah malam Jumaat lepas. Skang nk tgk citer kena pilih2lah..mane citer yg teringin giler2 nk tgk jek mama akan terjah ke wayang..lain2 tunggu papa download dr internet jek..=p

Nway, mmg ramai sangat2 org kat panggung wayang malam tuh..kami pi ke TGV Bukit Raja jek..smpai ke luar2 panggung org beratur beli tiket..tk taulah yg ramai2 tuh tgk citer Pirates or Nur Kasih..hehe..tp rasenye peminat Pirates lagi ramai kot sbb sume tiket dh sold out n tinggal tiket kol 12.00am jek!!..last2 kami beli tiket 3D sbb utk 3D ada show time awal sket..itupon kol 11.15pm..tp ada rasa membazir sketlah beli 3D sbb Zara bukan nk pakai spek tu pon..huhu


Bukti kami tgk wayang malam tu..=p


Overall, mama rase citer ni best!! (tu pd mamalah, org lain mama tak tau). still kelakar n adventure jugak..tp bab mermaid tu mmg ngeri lah..slalu Zara mmg suka ngan mermaid2 nih..sekali dlm citer tu die punye mermaid mak aiiiii..bukan main ganas lagi..siap ada taring tuh..heheh

Klaa..layan gmbar2 lain sementara nk tunggu tgk wayang tu yek..


Kakak Zara yg eksited nk outing ngan mama n papa..

Smpat bwk die main skooter ni..bukan main suka lagi die..=)

Dh pndai die control bwk motor ni sorang2..hehehe

Sementara tunggu wayang mula, smpat supper kat Old Town..layan hot choc + roti bakar

Anak manja papa..=)

Wayang habis dekat kol 2am..balik2 umah, syahdu tgk muka anak teruna yg ditinggalkan..dh lena die tido mase tuh..huhu


p/s: Nanti Zareef besar sket, mama bwk Zareef tgk wayang jugak k..kite tgk citer kartun..hehehehehe


HoMe SwEeT HoMe- Sudah dapat kunci umah.. *mode: HAPPY!!*

Lameeeeeee sgt tak update ttg Home Sweet Home kami nih..almaklumlah..umah tu dh beli sejak 2 tahun lepas..nk update selalu pon tak dan sbb tak siap2..bile dh siap..tgu CF plak..pas CF kuar, kena tunggu settlement dr bahagian pinjaman perumahan papa plak..tapiiiiiiii..akhirnya penantian kami sudahpon berakhir..ari Jumaat 20hb yg lepas, kunci rumah yang kami nanti2 sudah pon berada dalam genggaman..=D


Sejambak kunci umah..dapat 3 set sumenye..

"Welcome to OUR new home.."..=)

Merasmikan umah baru..alhamdulillah..kunci rumah diterima pd tempoh yg dijanjikan..

Kakak yg ekisted masuk umah baru..


Sebenarnya, kunci umah ni dh boleh diambil sejak bulan April lagi..tp atas sebab2 yg tak dpt dielakkan (hal pinjaman papa lah nih), dh ujung2 bulan 5 baru dpt release..kitorang bajet nk pindah secepat mungkin sbb gaji papa dh start kena tolak sejak April lepas..tak mampu nk bayar umah baru ni + ngan umah sewa lagi..so, target kami nk berpindah ialah ujung bulan 6 nanti..

So, Sabtu lepas bergegas lah kitorng terjah umah sekali lagi..terus confirm ngan satu contractor ni utk buat ape yg patut..act 3 minggu akan datang papa tk balik sbb kena outstation ke Indon..maka, mmg tk smpat nk buat survey2 banding harga kat banyak tpt..contractor tu pon offer harga yg agak reasonable dh..so mmg sekali harung..tros booking ngan die utk buat grill, kitchen cabinet, plaster ceiling, tmbah wiring mane yg patut n pasang lampu kipas satu umah..then, hari yg sama kitorang terjah jugak satu kedai lampu kat area2 Bdr Puteri tu..diorang tgh buat sale..so tros beli set lampu n kipas utk satu umah..senang kerja..hehehehehe


1st time bawak adik Zareef ke umah baru..=) *kakak masam muka sbb mula2 mama tk mau amik gmbar ngan die..hihi

Bawak nenek sekali utk tgk umah..

Sesi berbincang ngan contractor..dekat 3 jam jugak dok tgk show house, belek2 katalog, pilih2 material n riki2 harga *gmbar diambil secara curi2..heheh

Satu2nya kedai lampu yg kami terjah..main taram beli jek..asal harga berpatutan n cantik kat mata kitorang sudah..=p

Sian adik..dok kena usung sana sini tunggu papa n mama settlekan pasal umah..huhu


Nway, contractor janji sume akan siap dalam masa 3 minggu..harap2 betullah ape yg die cakap..kalau konfirm dh siap in 3 weeks, sat lagi papa balik dr Indon kami dh leh bersihkan umah n cat mane yg patut..pastu nak packing barang n pindah terus..harap sume urusan akan dipermudahkan Allah lah nanti..doakan kami yek..=)


* Utk yg belum tau, umah kami ni kat area Bandar Puteri Klang..dekat2 ngan Jusco Bukit Tinggi. umah teres biasa jek saiz 20x70..jadilah kan..itu yg kami mampu wat masa nih..asal ada tempat berteduh utk satu keluarga pon dh bersyukur sgt2..

* To Zaila Mohamad: rasenye umah kawan Zaila tu mmg dekat ngan umh kitorang ni..sbb umah kitorang pon dekat2 area taman permainan jugak cume takdelah setentang betul2..lehla kenalkan kami nanti ye..hehe