Foot reflexology..

Ada sapa2 suka foot reflexology mcm mama tak? Mama mmg suka sgt2 urut kaki ni sejak bersalinkan Zara..kebiasaannya mmg mama gi kedaila utk urut kaki..rasa sedap bile tapak kaki diurut n dan2 tu rasa blood circulation pon cm best jek..kat bawah ni antara kelebihan ber'foot reflexology':

-improve BLOOD circulation
-relaxes muscles tension and stimulate the LYMPHATIC SYSTEM
-soothes away the knots,stiff joints,aches,strains and stress
-promotes intense feelings of RELAXATION





Salah satu fav spot mama buat reflexology ni ialah kat Arokaya Health Centre, Jusco Bukit Raja. Arokaya ni dekat2 jek ngan TGV bukit Raja..mama suka sgt enviromnet kat situ..sedaplah utk rileks2 smbil urut2  kaki..Zara pon dh byk kali teman mama urut kaki kat cni..sebab tmpat pon selesa, die ok jek tunggu mama smbil main2 kat sana..=)..gmbar kat bwh nilah Arokaya Health Centre..tp sume gmbar mama google jek..segan nk snap2 pic kat situ..heheh..utk urut kaki, harga rm35 utk 40min dan rm40 utk 1 jam..sebelum urut die akan cuci2 kaki kite n sabunkan sekali..then utk yg pakej 1 jam tuh, siap ada urut2 tengkuk n kepala lagi..mmg best!!!







Nway, foot relexology ni tak bagus utk wanita preknen..sbb katanye ada urat2 kat kaki yg bersmbung terus ngan peranakan kita..so klu tersalah urut, takut effect pada kandungan. so sebab tuh,  mmg dh dekat setahunlah mama tk buat sejak peknenkan Zareef arituh..so ari jumaat lepas sebelum masuk tgk wayang (ENTRY INI), mama pon amik kesempatan buat foot reflexology ni. nikmat btolllll rase..tros rs ringan tapak kaki lepas tuh..=p

Ohhh..disebabkn 'ketagihan' mama urut kaki ni jugak, mama siap beli mesin kt bwh ni 2 taun lps tau.. mesin OSIM usqueeze warm. mmg khas utk urut kaki..oklah sekadar utk rehatkn2 kaki time sakit..but at least 2 bulan sekali, mesti mama akn kembali ke Arokaya jugak..biaselah, klu org yg urut mesti rase lg best kn..=p




p/s: pernh try mcm2 jenis foot refloxoly dh sebenarnya..urutan cina dah, urutan indon dah (ms kt bali dulu), urutan melayu dah,..n paling kerap urutan Thai kt Arokaya tulah..=p..sume asa style tersendiri but yg paling pnting, kita raselah kesannya kn..hehe


7 comments:

Ummi Eisya&Amani said...

sejak ada eisya ni,tak pernah lagi pegi..mmg bestkan kena urut..

shila ariff said...

shila baru skali try 'foot reflexology' ni, itu pun masa kat perlis..lps sakan 3 hari berjalan-jalan kat langkawi..selalunya urut satu badan le..masa balik kampung....

p/s: mmg tak dinafikan berurut ni mmg best..hilang semua sakit2 urat...

littlehumblelynn said...

x pernah try lagik..maklumlah penggeli sikit..huhuhu!!

tp dah makan umur ni..nak x nak kena g wat maintenance badan jugak..tq for sharing!!

littlehumblelynn said...

x pernah try lagik..maklumlah penggeli sikit..huhuhu!!

tp dah makan umur ni..nak x nak kena g wat maintenance badan jugak..tq for sharing!!

NzA said...

fuh!!!!leganya kalu dpt diurut...rasa dh kejang abis urat saraf nie...

etiey.com© said...

wah bestnya!!!! urut dengan tangan pyun best kan...

Ummi Alesya Sofea said...

slm,entry yg menarik..liza dah follow,harap2 boleh follow blk.. :)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016